Connect with us

Societate

Succesul turismului balnear

Published

on

Pe litoral turiștii nu mai sunt demult doar în căutare de distracție. Acum mulți vin să își caute sănătatea. Așa se face că stațiunile balneoclimaterice, dar și bazele de tratament deschise în ultimii ani sunt la mare căutare. La Techirghiol sau la Eforie sunt rezervari făcute pentru tot anul, iar turiștii recunosc că atunci când pleacă de la mare sunt cu totul alți oameni.

Cel mai cautat loc de pe litoral pentru tratarea afecțiunilor medicale este Techirghiol. Sanatoriul oferă adevărate cure de sănătate. Nămolul sapropelic și apa sărată a Lacului Techirghiol, climatul marin cu acțiune stimulatoare, aerosolii naturali, plaja și apa Mării Negre, valoroasele izvoare de ape sulfuroase mezotermale, toate atrag anual sute de turiști din țară, dar și din străinătate.

Vacanțele de sănătate încep așadar să devină o alegere tot mai frecventă pentru cei ce doresc să-și păstreze sau să-și îmbunătățească sănătatea, să se relaxeze, dar și să prevină îmbolnăvirile. Iar odată veniți la Techirghiol, cei mai mulți dintre turiști revin aproape în fiecare an pentru a relua curele de tratamente. La sanatoriu se vine pe bază de trimitere de la medic, iar tratamentele incluse în acestea sunt gratuite. Ședințele extra sunt contra cost, iar tarifele pornesc de la câteva zeci de lei o sedință. Turiștii mai plătesc cazarea în  unitatea de tip hotelier pe care sanatoriul o deține.

Investiţiile realizate în structuri de cazare din zonele balneare, în centre de relaxare şi tratament, au schimbat însă în ultimii ani percepţia că zona balneo este destinată numai persoanelor cu diferite afecţiuni. Acum în hotelurile cu baze de tratament de la malul mării se fac și tratamente corporale sau faciale, care îmbinate cu cei doi factori naturali, nămolul și apa sărată de lac, fac adevărate minuni.

Sursa foto: academia.edu

Societate

Pelerinaj la Peștera Sfântului Andrei, locul considerat a fi „Bethleemul” României

Published

on

Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, celebrat în fiecare an la 30 Noiembrie, aduce an de an mii de credincioși la peștera din Ion Corvin, locul considerat a fi „Bethleemul” României. Sfânta Liturghie a fost oficiată și astăzi de Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, alături de alți ierarhi. Sute de pachete cu sarmale de post, pește și chifle proaspete au fost împărțite pelerinilor, istoviți de drumul îndelungat și de orele petrecute în rugăciune.

Pelerini au sosit încă de miercuri la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei”, din apropierea localității Ion Corvin, cel mai sfânt loc de rugăciune al românilor. Slujba s-a ținut ca și în anii trecuți în aer liber, lângă micuța peșteră a Sfântului Andrei, loc de care dobrogenii au vorbit cu sute de ani înainte de a fi descoperită, transmițând din tată în fiu istoria sa de legendă, înainte să fie oficial recunoscută ca loc sfânt. Ca în fiecare an, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, alături de alți ierarhi și preoți.

”Iubiți frați români care ați venit mai ales de departe, bucurați-vă, acum sunteți cu Sfântul Apostol Andrei. Sfântul Apostol Andrei ne primeste pe toți și ne iubește pe toți și mijlocește pentru toți. Să fim iertați de Dumnezeu și luminați el rămâne de veghe pentru noi și cu noi. Bucurați-vă că ați venit. Veți pleca de aici îmbrăcați în lumina harului, în dragostea apostolului Andrei dar și în dragostea lui Dumnezeu și îmbrățișați de Maica Domnului, pentru că Maica Domnului este nedespărțită de Sfântul Apostol Andrei”, a declarat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului 

Peștera este denumită Betleemul neamului românesc pentru că, venind Sfântul Apostol Andrei, predicând și slujind aici, a adus pe Hristos. În apropiere se află și izvorul Sfântului Andrei, făcător de minuni, despre care se spune că a apărut după ce apostolul a bătut cu toiagul în piatră, ca să ostoiască setea ucenicilor săi. Călugării mănăstirii s-au pregătit cum se cuvine pentru această zi sfântă, ca să îi întâmpine pe credincioși cu bucurie dar și cu nenumărate bucate. Sute de pachete cu sarmale de post, pește și chifle proaspete au fost împărțite pelerinilor, istoviți de drumul îndelungat și de orele petrecute în rugăciune. Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida și era pescar. Acesta a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, unde „s-a odihnit” înainte de a pleca spre Grecia, unde a fost martirizat. Sfântul a simțit că este nedemn să fie răstignit la fel ca Hristor, așa încât el a implorat să i se facă o cruce în formă de X, ca un simbol al umilinței, al pătimirii și al martiriului, fiind cunoscută până în ziua de astăzi drept Crucea Sfântului Andrei.

Continue Reading

Societate

Senzații tari, pe zăpadă

Published

on

Zăpada a adus motive de bucurie nu doar pentru copii, ci și pentru cativa impatimiti ai sporturilor nautice. Aceștia și-au scos plăcile, au ridicat zmeele și s-au apucat de kitesurfing nu pe valuri, ci pe un camp acoperit cu zapada, din localitatea Cobadin. Aventura a durat 4 ore.

Împătimiții sporturilor nautice au văzut un prilej nesperat în acest peisaj feeric și au ales ca loc de spectacol câmpul de lângă Cobadin, unde și vântul ia ajutat să se distreze cum o fac, de regulă, pe mare. Și-au scos plăcile, au ridicat zmeele și au început să se dea pe gheață, spre uimirea șoferilor care vedeau de pe șoseaua troienită zmeele, ca niște fluturi uriași și colorați plutind deasupra câmpului.

Unul dintre ei este instructor de kitesurf, iar acum si-a transformat pasiunea pentru zborul pe valuri in sport de iarna: snowkiting se numeste acest gen de distractie si se practica de multi ani in alte tari europene. Alti prieteni l-au urmat, iar imaginile au devent virale în scurt timp, pe rețelele de socializare.

Continue Reading

Societate

Terapie în mijlocul naturii! O nouă grădină senzorială, inaugurată la Constanța

Published

on

Terapie pentru simțuri, în mijlocul naturii. O nouă grădină senzorială a fost inaugurată în cadrul Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 33 din Constanța, cu sprijinul campaniei “Music for Autism”. De noul proiect intitulat “Magia naturii-muzică, emoție, culoare și armonie” se vor bucura copiii cu dizabilități și nu numai. Grădina deține plante aromatice, dar și o alee terapeutică, pe care copiii pot umbla desculţi.

Ideea acestor grădini senzoriale aparține Asociației Art Music for people și vine să aducă natura mai aproape de copiii cu dizabilități, și nu numai. Prin intermediul proiectului, copiii din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 33 Constanța și nu numai, beneficiază de terapie prin grădinărit, terapie ocupațională dar şi terapie senzorială, aceasta ajutând la stimularea simţurilor, reconectarea cu natura, îmbunatăţirea stării de sănătate şi creşterea gradului de independenţă pentru beneficiari. Totodată, copiii vor desfășura activitățile outdoor. Este cunoscut faptul că educația outdoor se adresează tuturor celor trei nivele de învățare, cognitiv, motric și afectiv, astfel micuții pot învăța mai multe lucruri despre mediul înconjurător și cum pot contribuii la protejarea lui; învaţă despre propria persoană, propriile limite şi cum pot fi acestea depăşite; comunică şi colaborează eficace în cadrul unui grup. Scopul urmărit în activitățile outdoor este de a dezvolta personalitatea fiecărui copil. La inaugurare a fost prezent și primarul Constanței Vergil Chițac.

”Dacă noi astăzi inaugurăm o gradiniță atât de frumoasă este un semn că cei mici sunt fericiți iar cei mici sunt cei mai importanți, dar la fel de importanți sunt și dascăli și aceștia sunt fericiți”, a declarat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Grădina deține plante aromatice, precum şi o alee terapeutica – pe care copiii pot umbla…desculţi. Aleea are mai multe suprafeţe: pietriş, piatră spartă, piatră de râu, fân, conuri, cărămidă, nisip, scoarţă de copac şi buşteni de lemn. Faptul că trebuie să te descalţi, să rămâi în picioarele goale pentru a putea să simţi sub tălpi, texturile aleii senzoriale, trezeşte o stare aparte, pentru cei care încearcă această experiență. Asemeni unei teleportări în mijlocul naturii. Realizarea grădinii senzoriale a fost posibilă datorită campaniei Music for Autism, ai cărei ambasadori sunt membrii trupei Cargo. Zeci de concerte au susținut aceștia, iar banii strânși au fost folosiți în astfel de scopuri caritabile.

”Mulțumim astăzi pentru lucrurile pe care am reușit să le facem tuturor celor care au venit la concertele noastre si mai ales ambasadorilor nostri, trupei Cargo”, a declarat Simina Radoslav, PR Asociația Art Music for People 

”Formația Cargo a fost invitată în urmă cu 11 ani să participe la această campanie și am acceptat cu mare drag și țin să-i felicit pe toți cei implicați în această frumoasă campanie. Este a patra oară când inaugurăm o grădină, este frumos ce faceți și devine obișnuită ceea ce este și mai lăudabil”, a declarat  Tavi Pilan, membru Cargo.

Grădina senzorială este realizată din materiale rezistente la intemperii, iar inaugurarea ei s-a încheiat cu un târg dedicat toamnei.

Continue Reading

Societate

Pompierii ISU Dobrogea, intervenții soluționate cu succes pe cod roșu

Published

on

Ei sunt eroii acestor zile la Constanța! Colegii noştri au trecut de la o intervenţie la alta având puţin timp la dispoziţie pentru refacerea capacităţii de intervenţie.

Peste 400 de pompieri au fost la datorie în weekendul care s-a încheiat pentru înlăturarea efectelor negative produse de codul roșu cu 35 de mijloace tehnice.  Colegii au executat cu succes peste 500 de misiuni, după cum urmează:

323 de persoane salvate din zăpadă

-4 microbuze, 3 camioane, 2 cisterne, un autocar, 98 autoturisme deblocate din zăpadă

– 125 copaci degajați;

– 20  autoturisme avariate degajate;

– 19 stâlpi de electricitate degajați;

– 3 stâlpi RDS & RCS degajați;

-10 acoperișuri de locuință degajate și altele.

Colegii din dispeceratul inspectoratului au preluat peste două mii de apeluri la 112 privind efectele negative produse de furtună, în perioada 25-27 noiembrie!

La această oră, 61 de localități sunt afectate parțial de fenomenele meoteorologice, respectiv alimentarea cu energie electrică fiind întreruptă(se lucrează pentru remediere) și 31 de localități fără alimentare cu apă.

Din fericire, în urma fenomenelor meteo extreme produse nu au fost înregistrate victime.

În misiunile executate am fost  susținuți și de echipaje de la RAJA, RDS, ENEL, RAJDP, Primărie, SVSU, Poliția locală.

Astfel, echipajele operative din cadrul Inspectoratului nu au avut timp să își tragă sufletul în acest weekend, la malul mării , chiar și la această oră sunt în teren și rămânem la datorie până la înlăturarea tuturor efectelor produse.

Felicitări, tuturor colegilor pentru efortul depus în slujba oamenilor, pentru curajul, perseverenţa şi determinarea de care dau dovadă zi de zi!

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222