Anul Centenarului a fost sărbătorit la Constanţa printr-un spectacol eveniment în Piaţa Ovidiu, în faţa Muzeului de Istorie şi Arheologie din oraş. Orchestra Simfonică Bucureşti, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare a abordat un repertoriu bogat, de la muzica clasică românească şi până la cea populară, tradițională.
„Sunt foarte fericit că simfonicul, Orchestra Simfonică Bucureşti vorbeşte populară cum se spune, vorbeşte muzică populară şi a vorbit foarte frumos în seara asta. Am lucrat cu foarte mare grijă la toate detaliile, eram pe un tărâm stilistic nu foarte familiar nouă, noi cântâm muzică simfonică, dar am vrut să cântăm şi româneşte şi popular”, a declarat dirijorul Orchestrei Simfonice Bucureşti, Tiberiu Soare.
“Este o mare bucurie pentru noi, suntem onoraţi de fiecare dată când interpretăm pe scenele din Constanţa. A fost o provocate pentru noi astă seară, în general repertoriul nostru e din muzica clasică. A fost o provocare pentru cî în seara asta am interpretat două suite de folclor, una din Muntenia, una din Dobrogea”, a spus membrul fondator al Orchestrei Simfonice Bucureşti, Cătălin Opriţoiu.
Invitat special a fost violonistul Gabriel Croitoru, ce a adus la malul mării celebra vioară a maestrului George Enescu. Astfel, la Constanța, pentru al doilea an la rând, am avut una dintre viorile celebre ale lumii, după ce, anul trecut, Sarah Chang a pus Constanţa pe harta culturală a mapamondului. Un alt moment apreciat de publicul constănţean a fost prestaţia sopranei Irina Baianţ. Gheorghe Rizea și Ruxandra Pitulice au fost alţi doi artişti care au încântat prin repertoriul lor.
“Sunt tare fericită că pot spune românilor să aibă încredere în ei, să nu uite să fie patrioţi, pentru că este cel mai important şi cum altfel decât prin muzica de la rădăcinile noastre, prin muzica populară”, ne-a spus Ruxandra Pitulice.
Un alt invitat extrem de iubit de români a fost maestrul Dinu Iancu Sălăjanu. Alături de interpretele de muzică populară, Aneta Stan şi Veta Biriş, au transmis emoţie cu melodii celebre.
“Întotdeauna, când urc pe scenă, am acelaşi sentiment, orice muzică aş interpreta, când mă adresez oamenilor, prin muzică putem să îi facem mai fericiţi sau să le dăm un anumit curaj de care cred că au nevoie întotdeauna, de a atrăi mai frumos, de a se iubi între ei că sunt ceea ce sunt”, a spus Dinu Iancu Sălăjanu.
“Mă sflu acasă, mă simt extraordinar de bine între spectatorii de unde am plecat şi vreau să spun că am emoţie, ceea ce nu prea mi se întâmplă în alte zone”, a declarat Aneta Stan.
„Sunt tare bucuroasă că în această seară am fost invitată de constănţeni să aduc cântecul meu de acolo din Ardeal, de la Alba Iulia, din locuri încărcate de istorie şi binecuvântate de Dumnezeu, de acolo din Munţii Apuseni, din locul udat cu sangele moşilor şi strămoşilor noştri”, a spus Veta Biriş.
Peste 100 de dansatori din ansamblurile populare constănţene au urcat pe scena din faţa Muzeului şi au făcut spectacol în aplauzele publicului. De asemenea, artiştii Teatrului de Stat au încântat cu o prestaţie extraordinară, iar actorii păpușari constănțeni au dat viață unor marionete de mari dimensiuni. În coregrafia maestrului Horațiu Cherecheș, desemnat cel mai bun coregraf român al anului 2016, baletul Teatrului „Oleg Danovski“ a făcut spctacol pe scenă. Pe tot parcursul evenimentului ce s-a bucurat de un real succes în rândul publicului constănţean, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost videomapat, iar proiecțiile au ilustrat scenarii ale Centenarul Marii Uniri.
“A fost evenimentul de marcă al Constanţei pentru Centenar, pentru acest an important pentru întreaga Românie. Pentru această sărbătoare importantă a oraşului, toate instituţiile de cultură s-au unit, pentru că despre asta vorbim, despre Marea Unire şi am creat împreună acest spectacol extraordinar”, a declarat managerul de proiect, Valentin Ispas.
Spectacol eveniment s-a încheiat cu minute de aplauze şi cu un spectaculos foc de artificii.
