Connect with us

Actualitate

“#Stop #depresia!”

Published

on

Situație alarmantă! Anual, depresia face zeci de victime! În lume, afecțiunea este considerată boala secolului, iar în Romania, statiticile arată că numărul celor care suferă de depresie este în continuă creștere. La Constanța, administrația locală vrea să pună stop depresiei și va oferi bani pentru ședințele la psiholog pentru cei care vor să depășească această problemă.

Statisticile întocmite atât de instituțiile naționale dar și de organizațiile internaționale par să fi trezit la realitate autoritățile din România. Depresia este considerată boala secolului, iar Organizația Mondială a Sănătății spune că numai în Europa sunt 40 de milioane de oameni care suferă de depresie. Asta înseamnă de două ori populația României.

În județul Constanţa, conform datelor Casei de Asigurări de Sănătate, în perioada 2016-2020, numărul adulților afectaţi de depresie a crescut în 2020 cu 14%  În anul 2020, în judeţul Constanța s-au înregistrat peste 20 de mii de persoane diagnosticate şi tratate pentru depresie.

“Am inițiat acest proiect datorită faptului că ne-am oferit să prevenim apariția bolilor grave, pentru cei care suferă de depresie. Datele arată o creștere extrem de galopantă, mai ales în rândul tinerilor și femeilor. Proiectul are două obiective: să se poată acceesa fonduri pentru ședințele  de psihoterapie și am vrut să aducem în spațiu public discuția că e normal sa mergi la psiholog.”, declară Costin Răsăuțeanu, inițiator proiect

Ajutorul va consta într-un voucher în valoare de 3000 de lei. Banii ar acoperi aproximativ 15 ședințe de psihoterapie și ar veni în sprijinul persoanelor care nu-și permit să plătească din veniturile propii.

Specialiștii spun că statisticile nu arată cu adevărat gravitatea situației. Și asta pentru că puține persoane afectate de această boală ajung la medic și apoi să facă terapie. Și asta de teama de a nu fi arătați cu degetul, să nu fie marginalzați de societate, din cauza orgoliului, a ignoranței sau lipsa banilor.

“Depresia este o tulburare afectivă și ne dam seama de apariția ei dacă persoana  are o perioadă mai lungă de două săptămâni cu simptome specifice: tristețe, lipsa poftei de viată, gânduri suicidale, se izolează de familie și prieteni. Dacă vorbim de o depresie ușoară, este posbil ca 10 ședințe să reducă aceste stări, dar nu se poate face o predictibilitate amănunțită.”, declară Elena Stambuli, psiholog

Femeile și mai nou adolescenții par să fie cei mai predispuși la depresie. O dezamăgire în dragoste la vârsta adolescenței, o notă proastă luată la școală sau o ceartă cu părinții, îi pot arunca pe aceștia într-un dezechilibru psihic și emoțional.

“Cred că perioada pandemică a fost un factor în plus, apoi factorii genetici, de mediu, presiunea socială, presiunea părintilor, toate acestea contribuie.”, declară Elena Stambuli, psiholog

Ca să beneficieze de ajutorul autorităților locale, persoanele care suferă de depresie trebuie să îndeplinească anumite condiții. În primul rând, trebuie să dețină documente doveditoare ale bolii.

“Trebuie să aibă un domiciliu stabil pe raza municipiului Constanța  de cel putin un an. Să fie diagnosticat cu depresie în baza unei scrisori de la medic specialist, venitul sa fie sub 5000 de lei și să completeze cerea pentru acordarea spijinului. Fondurile se acorda o singura dată și se oferă exclusiv pentru ședințe în vederea tratării în cabinetele acreditate de Colegiul Psihologilor din România.”, declară Ionela Bărboi, purt. de cuv. Primăria Constanța

Efectele depresiei sunt multiple, însă cel mai grav dintre ele este suicidul. Constanța este primul oraș din România care adoptă o astfel de inițiativă și acordă bani în lupta cu boala secolului XXI.

Actualitate

Se asfaltează strada Theodor Burada

Published

on

În perioada 07 – 09 iunie, între orele 08:00 și 18:00, strada Theodor Burada va fi închisă temporar pe tronsonul cuprins între strada I.L. Caragiale și strada București pentru lucrări de asfaltare.

Aceste lucrări se realizează după ce pe tronsonul amintit au fost înlocuite conductele de termoficare. În această perioadă, participanții la traffic sunt rugați să manifeste înțelegere și să folosească rutele alternative.

Lucrările executate au făcut parte din traseul Magistralei I, aparținând rețelei de transport a agentului termic primar. Acest tronson de magistrală face parte din proiectul de modernizare cuprins în Etapa I finanțată prin Programul Operațional Infrastructura Mare axa 7.1, în valoare totală de 50 de milioane de euro, fonduri accesate de Primăria Constanța pentru îmbunătățirea condițiilor de încălzire a populației recordate la sistemul centralizat.

 

Continue Reading

Actualitate

Atenție, șoferi! Vor fi restricții de trafic pe două străzi din Constanța

Published

on

Echipele Confort Urban vor interveni săptămâna viitoare cu utilaje pentru frezarea carosabilului pe strada Ioan Borcea și cu utilaje pentru asfaltare pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu.

Lucrările de frezare se vor desfășura pe porțiunea cuprinsă între strada Unirii și bulevardul Mamaia. Se va decoperta stratul de asfalt și se va așterne unul nou, după ce au fost reabilitate trotuarele, s-au înlocuit bordurile, s-au construit casete pentru spatii verzi în care vor fi plantați arbori.

În paralel, se va asfalta carosabilul pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, pe tronsonul delimitat de strada Poporului și strada Ciocârliei. Se va executa cea de-a doua etapă a procesului de reabilitare a tramei stradale, după ce au fost efectuate lucrări de recondiționare a trotuarelor.

Pentru buna desfășurare a lucrărilor, circulația autovehiculelor va fi restricționată total pe ambele străzi, marti, 06 iunie, în intervalul orar 08:00-16:00. Constănțenii care locuiesc sau tranzitează zonele respective sunt rugați să nu își parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil.

Participanţii la trafic sunt rugați să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenţie sporită în zonele în care se efectuează lucrări.

 

Continue Reading

Actualitate

Atenție la postările sponsorizate de pe Facebook!

Published

on

Specialiștii din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrag atenția asupra faptului că unele pagini sau conturi de Facebook compromise sunt folosite de atacatori pentru a propaga tentative de fraudă.

Odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecționat către articole care încearcă să-l convingă să viziteze pagini de phishing. Atacatorii vor astfel să convingă potențiale victime să-și furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ei, sub pretextul investițiilor ce pot genera un profit solid într-un termen foarte scurt.

Pentru a vă proteja, DNSC recomandă:

  •  Citiți și analizați cu atenție informațiile culese din mediul online
  •  Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire
  •  Nu furnizați date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană
  •  Atenție la corectitudinea gramaticală și la exprimarea textului în limba română. De multe ori atacatorii folosesc instrumente automate de traducere, care vor genera un text ciudat în exprimare și plin de greșeli.
  •  Verificați întotdeauna pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la secțiunea „Alerte Investitori – Informări” și secțiunea „Atenție la Entități Neautorizate!” informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere.
  •  În cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online.
  •  Dacă observați în mediul online inițiative similare, raportați-le către rețeaua socială și către DNSC (alerts@dnsc.ro, respectiv 1911).

 

Sursa: Directoratul Național de Securitate Cibernetică 

 

Continue Reading

Actualitate

Acțiunile de dezinsecție, intensificate

Published

on

Vremea caldă duce la înmulțirea considerabilă a insectelor. De aceea, Primăria Municipiului Constanța a intensificat acțiunile de dezinsecție.

Echipele care asigură dezinsecția împrăștie în toate cartierele orașului substanțe care au rolul de a menține un nivel scăzut al densității insectelor. Aceste tratamente se fac permanent, atunci când condițiile meteorologie permit. Substanţele utilizate sunt eficiente împotriva unei game largi de insecte daunatoare: căpușe, țânțari, gândaci, furnici, purici, păianjeni, ploșnite, muște sau tăuni.

Produsele folosite sunt autorizate de Ministerul Sănătății iar acțiunile se desfășoară în condiţii corespunzătoare, cu respectarea prevederilor legale de protecţie a mediului, a sănătăţii şi securităţii populaţiei.

Din punct de vedere al eficienţei aplicării măsurilor de combatere şi eliminare a insectelor dăunătoare, acţiunile de dezinsecţie trebuie tratate în mod unitar atât pe domeniul public cât şi pe cel privat. Pentru evitarea unor reinfestări sau apariţii a unor noi zone contaminate, recomandăm tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Constanța, să efectueze tratamente de dezinsecţie în curți, terenuri, subsoluri, blocuri etc în paralel cu acțiunile municipalității.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222