Connect with us

Actualitate

Stejari pentru berzele negre

Published

on

Peste 1.000 de stejari pedunculaţi au fost plantaţi în Parcul Natural Comana cu ajutorul a 120 de voluntari de la compania DB Schenker Global Business Services Bucharest. Acţiunea a fost organizată de Societatea Ornitologică Română (SOR), cu sprijinul RomSilva.

Specia de arbori care a fost plantată, stejarul pedunculat (Quercus robur) este autohtonă şi se regăseşte în Parcul Natural Comana. La doar 500 de metri de locul plantării, există arbori bătrâni, de peste 140 de ani, care adăpostesc inclusiv cuiburi de barză neagră (Ciconia nigra).

Spre deosebire de berzele albe, care cuibăresc pe stâlpi, aproape de sate, berzele negre sunt mult mai sfioase şi preferă să cuibărească în păduri. Cuiburile sunt masive şi sunt amplasate la bifurcaţia crengilor din copacii înalţi şi puternici. La ora actuală, populaţia cuibăritoare de berze negre din România este estimată la 800 de perechi.

În numai trei ore, echipa de voluntari şi-a atins obiectvul propus, plantarea a 1.000 de stejari.

„Cred că aceste trei ore sunt extrem de importante. Ştim cât de greu este să găseşti cinci minute la un coleg, iar când oamenii sunt dispuşi să doneze şi efort, dar şi o parte din timpul lor, din viaţa lor, pentru o viitoare pădure, atunci este clar că au înţeles foarte bine ce înseamnă voluntariatul. Mă bucură totodată că prima lor experienţă într-o astfel de acţiune nu s-a limitat doar la plantare, au avut ocazia să vadă pentru prima oară berze negre şi alte specii de păsări ceva mai sfioase”, a spus Ovidiu Bufnilă, unul din organizatorii SOR.

Voluntarii s-au bucurat şi de o plimbare de birdwatching, pe un traseu agreat cu pădurarii din Parcul Natural Comana. În doar 30 de minute, ghidaţi de specialiştii SOR au reuşit să vadă mai multe specii care îşi au habitatul în acest perimetru, de la şoareci de câmp la căprioare şi de la cinteze la ciocănitoarea neagră, cea mai mare specie de ciocănitoare din Europa şi din România.

 

Sursa: SOR

 

Actualitate

Constanța, ne mobilizăm?

Published

on

Teatrul de Stat Constanța are nevoie de click-urile constănţenilor pentru ,,votul publicului”.

Instituţia de cultură are două nominalizări pentru premiile UNITER la categoriile DEBUT (Irisz Kovacs pentru regia spectacolului 8 TAȚI) și CEL MAI BUN SPECTACOL DE TEATRU TV/TELEPLAY (spectacolul ZIUA Z, regia Bobi Pricop).

Pentru a susţine teatrul de la malul mării, puteţi vota aici până luni, 4 iulie, la ora 19:00. Fiecare persoană are dreptul la un singur vot ce va fi identificat prin IP.

Gala Premiilor UNITER, a XXX-a ediţie, se va desfăşura luni, 4 iulie, de la ora 21:00, la Palatul Culturii Bistriţa. Evenimentul va fi transmis:

  • în direct pe TVR1, TVR Internaţional, TVR Moldova şi Radio România Cultural;
  • online pe www.tvr.ro, www.uniter.ro şi pe pagina de facebook a UNITER

 

 

Continue Reading

Actualitate

Tineri prinși de jandarmi cu substanțe halucinogene

Published

on

Jandarmii din cadrul Grupării Mobile Constanţa au depistat doi tineri turiști de 19 de ani care aveau asupra lor substanțe interzise.
Echipajul de jandarmi aflat în misiunea de menținere a ordinii şi siguranţei publice în Vama Veche, la momentul trecerii pe lângă doi tineri turiști au observant că aceștia au început să se precipite și să grăbească pasul, drept pentru care au trecut la legitimarea lor. În urma discuțiilor purtate, jandarmii au aflat că tinerii aveau asupra lor substanțe care prezintă suspiciunea rezonabilă că ar putea fi substanțe interzise si un dispozitiv de tocat substanța vegetala, tip grinder.
Jandarmii grupării au întocmit tinerilor actele de sesizare, iar bunurile găsite asupra lor au fost predate Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, în vederea continuării cercetărilor.

Continue Reading

Actualitate

Universitatea Ovidius, grad de încredere ridicat, din partea ARACIS

Published

on

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a primit, joi, 30.06.2022, certificarea calificativului „Grad de încredere ridicat” din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), în urma parcurgerii procesului de evaluare instituțională, a declarat rectorul UOC, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu.
Evaluarea instituțională externă a măsurat implementarea mecanismelor instituționale privind activitatea educațională și de cercetare și, totodată, a reconfirmat prestigiul și recunoașterea de care se bucură instituția.
Rezultatul este expresia eforturilor depuse de către întreaga comunitate UOC, calificativul obținut recent reprezentând cea mai înaltă certificare pe care o poate primi o instituție de profil și este o dovadă a îndeplinirii standardelor de calitate academică și, în egală măsură, a aprecierii și a încrederii publice de care se bucură UOC în ecosistemul educațional universitar.

Continue Reading

Actualitate

În jumătate de oră s-a epuizat bugetul celei de-a doua etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice

Published

on

Bugetul de 10 milioane de lei alocat celei de-a doua etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat într-o jumătate de oră de la lansare!
Solicitanții persoane fizice au generat 24.014 de vouchere, astfel:
 13.978 vouchere pentru laptopuri;
 10.036 vouchere pentru tablete.
Voucherele generate în această etapă vor fi aprobate în ședința Comitetului de Avizare de marți, 0️⃣5️⃣.0️⃣7️⃣.2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣ și publicate pe site-ul www.afm.ro. Ulterior, solicitanții se vor putea prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222