Statul ajută tinerii antreprenori, iar asta o dovedeşte programul Start Up Nation, ajuns în 2018 la cea de-a doua ediţie. Universitatea Ovidius din Constanţa, colaborator al proiectului, a fost locul în care şi-au dat întâlnire cei interesaţi de accesarea fondurilor pentru propriile afaceri.
“Ne bucurăm că suntem alături de comunitatea locală prin organizarea acestui eveniment. Credem în inovare, în creativitatea firmelor mici care pornesc, credem în antreprenoriat şi de aceea, credem noi, Universitatea este cea mai potrivită pentru astfel de evenimente”, a declarat Mihai Gîrţu, profesor universitar în cadrul Universităţii Ovidius.
De la eveniment nu au lipsit reprezentanţi ai Agenţiei pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului Constanţa, ai instituţiilor publice locale, ai Camerei de Comerţ, Industirie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, ai firmelor aplicante în cadrul proiectului Start Up Nation, dar şi antreprenori din regiunea Sud Est. Faţă de anul trecut, grila din 2018 a avut mici schimbări.
“Faţă de ediţia de anul trecut a Start Up Nation 2017, grila a suportat mici modificări, care vin în avantajul antreprenorilor constănţeni şi aş puncta faptul că pe grilă, serviciile le vor obţine cei care vor aplica pe codul CAEN de serviciu, vor obţine acelaşi punctaj ca şi producţia, ceea ce, spun eu, este un mare avantaj pentru constănţeni, pentru dobrogeni, în general, pentru că marea majoritate a firmelor din Constanţa sunt axate pe partea de comerţ şi servicii”, a spus Directorul Exectutiv A.I.M.M.A.I.P.E. Constanţa, George Fulina.
Pentru 2018 s-a mărit, de asemenea, pragul de la 50 la 60% a investiţiei în echipamente tehnologice. Aceste modificări, spun specialiştii în domeniu, vin în avantajul antreprenorilor pe partea de plan de afaceri, numărul angajaţilor rămânând la fel.
“S-a mărit bugetul, avem un buget de două miliarde de lei, vor fi eligibili cel puţin 10 mii de beneficiari. Primul venit, primul servit…După ultima întâlnire pe care am avut-o cu mediul de afaceri şi cu consultanţii, domnul Ministru a spus că ne mai gândim, este în dezbatere publică 30 de zile, se pare că nu va mai fi primul venit, primul servit”, a mai spus Directorul Exectutiv A.I.M.M.A.I.P.E. Constanţa, George Fulina.
Iar anul trecut, programul Start Up Nation s-a dovedit de un real succes, fiind create noi locuri de muncă la nivelul judeţului Constanţa.
“Programul Start Up Nation 2017 a adus la nivelul judeţului Constanţa, aproximativ 250 de proiecte şi a creat peste 500 de locuri de muncă. Consider că esenţa Start Up Nation este aceea de a îndrăzni şi de a dori să fii antreprenor, astfel că, în calitate de Prefect, voi depune toate eforturile pentru a încuraja şi sprijini dezvoltarea spiritului antreprenorial”, a declarat Prefectul Judeţului Constanţa, Dumitru Jeacă.
“Avem bani pentru 10 mii de proiecte, le aşteptăm pe toate, singurul lucru pe care mi-l doresc şi îl spun din toată inima, îmi doresc să vină proiecte bune asumate, atât de beneficieri cât şi de consultant”, a declarat Secreterul de Stat în cadrul M.M.A.C.A., Paula-Marinela Pîrvulescu.
Alina are 28 de ani, este designer vestimentar şi anul trecut a aplicat pentru programul Start Up Nation. Deja are trei angajaţi, dar şi pe cineva în probe, pentru al patrulea post în cadrul firmei. Spune că, deşi, se aştepta ca accesarea fondurilor să dureze mult, nu s-a întâmplat aşa şi a intrat în posesia banilor destul de repede. Ne-a zis că a optat pentru cerere de plată, ceea ce i-a facilitat procesul de acodare a sumei respective.
“Dacă n-ar fi fost fondurile, n-aş fi reuşit să îmi deschid, pentru că am cumpărat toate utilajele din fondurile respective, mi-am decontat şi chiria şi salariile, pe o anumită perioadă şi dacă nu ar fi fost ele, nu aş fi reuşit să fac de una singură această investiţie. Am discutat cu un prieten şi aşa am aflat de program. Apoi am mers la un consultatnt şi mi-a povestit despre Start Up Nation şi ce implică şi s-a potrivit cu activitatea cu care voiam eu să o desfăşor”, a declarat Alina Avram.
Potrivit datelor Ministerului pentru Mediul de Afaceri, rezultatele Start-Up Nation de anul trecut s-au materializat în faptul că microintreprinderi, IMM-uri cu activitate în producţie, IT, afaceri creative, servicii și comerț, au primit în număr mare, fonduri nerambursabile de la stat de până la 200.000 de lei.
