Connect with us

Cultura/Educatie

SPECTACOL CU INTRARE GRATUITĂ CU OCAZIA ZILEI UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE

Published

on

Primul spectacol al acestei săptămâni este programat în data de 24 Ianuarie, atunci când românii celebrează 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cu această ocazie, Teatrul de Stat Constanța oferă spectatorilor o reprezentație cu intrarea gratuită, în limita locurilor disponibile. Așadar, joi, 24 Ianuarie, de la ora 19.00, se joacă cea mai recentă premieră a TSC, Inima Reginei Maria de Radu Aldulescu, în regia Alinei Hiristea.

Consultant artistic onorific al acestui spectacol estemaestrul Emil Boroghină, iar asistent de regie este Laurențiu Tudor. Decorurile au fost concepute de Cosmin Hiristea, costumele, de Raluca Negoescu, iar muzica poartă semnăturile Andreea Vâță – Dienesși Marius Roje. Mișcarea scenică a fost coordonată de Ibi Cristea, iar proiecțiile video au fost create de Iulia Pană.

În distribuție: Dana Dumitrescu, Remus Archip, Nina Udrescu, Cristina Oprean, Mirela Pană, Georgiana Mazilescu, Marian Adochiței, Liviu Manolache, Cosmin Mihale, Laura Iordan Adrian, Liliana Cazan, Alina Manțu, Florentin Roman, Adrian Dumitrescu și studenți de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța: Maria Denisa Iova, Cornelia Andreea Pandele, Gabriela Dumitrache, Denisa Todireanu, Mihaela Chivu, Alexandra Banu, Mircea Siromaşenco, Ionuţ Rusu.

Vineri, 25 ianuarie, de la ora 19.00, este programată comedia CEA MAI FRUMOASĂ SOȚIE”. Având titlul original „Madame este trop belle”, piesa scrisă de Eugène Labiche a fost pusă în scenă la TSC, pentru prima dată în România, de Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște. Îi aparțin atât regia, cât și scenografia și ilustrația muzicală.

Este o comedie de situație din lumea burgheziei pariziene, în care intriga se țese în jurul unei preafrumoase femei, curtate de toți bărbații din jurul ei.

Eugène Labiche (1815 – 1888) era considerat de admiratorii săi egalul lui Moliere, comediile lui fiind mai complexe și mai puțin grosiere decât multe alte producții de același gen. „Dintre toate personajele care mi-au ieșit în cale și pe care viața mi le-a oferit, am selectat burghezul. Prin excelență mediocru, atât în viciile cât și în virtuțile sale, el se află la jumătatea drumului dintre erou și ticălos, dintre sfânt și desfrânat”, spunea dramaturgul, referindu-se la opera sa.

În distribuție sunt Florina Stănculeț, Liviu Manolache, Nicodim Ungureanu, Andrei Cantaragiu, Remus Archip, Andu Axente, Luiza Martinescu, Adrian Dumitrescu, Theodor Marcu, Laura Crăciun, Diana Vieriu, Cosmin Mihale și Gelu Ciobanu.

Sâmbătă, 26 ianuarie, de la ora 19.00,spectatorii constănțeni vor avea ocazia să îi aplaudepe Nina Udrescu și pe Liviu Manolache, doi dintre cei mai experimentați, talentați și apreciați actori ai Teatrului de Stat Constanța, în spectacolul Gin Rummy”.

Textul dramaturgului american David Coburn este paradoxal prin comicul pe care îl extrage dintr-o situație realmente dramatică. Doi pensionari internați într-un sanatoriu se angajează într-un pasionant joc de cărți, situație care generează, pe de o parte, umorul, dar scoate la iveală și dramele celor doi oameni singuri.

Jocul de cărți este mijlocul prin care ei se cunosc și formează un fel de cuplu, este legătura ce se construiește între ei, este combustibilul care îi face să meargă mai departe, extrăgându-și din viață ultimele satisfacții, dăruindu-și unul altuia rațiunea de a exista.

Regia spectacolului este realizată de Liviu Manolache, la fel și ilustrația muzicală, iar scenografia poartă semnătura Eugeniei Tărășescu Jianu.

Duminică, 27 ianuarie, de la ora 19.00, vă invităm laPALIATIV, un spectacol din dramaturgia contemporană românească, nerecomandat publicului sub 16 ani.

Pe scenă sunt doctori, oameni ca noi, care, printre multele operații efectuate pe trupurile altora, au suferit și ei deformări ale creierelor și sufletelor. Unii privesc oamenii de pe masa de operație ca pe niște obiecte, părându-li-se normală și salutară percepția. La fel de normal este să „cucerești” femeia care ți-a căzut cu tronc, prin acceptul de a efectua o procedură chirurgicală asupra tatălui ei, mai ales când ea găsește normal să folosească sexul ca monedă de schimb pentru că nu-i ajung banii. Iar aceștia sunt oamenii buni, în care corupția nu a săpat până la psihoză.

În alții puterea de viață și de moarte asupra oamenilor a declanșat nebunia de a se crede Dumnezei. Ei modelează sistemul după chipul și asemănarea lor și îl fac să funcționeze mai departe, neclintit în fața oricărei tragedii. Ei reprezintă modelele de succes și lecturile obligatorii pentru generațiile următoare, făcând din ideea de schimbare un ideal și o utopie.

Tânărul dramaturg Radu Popescu înfățișează o lume pe care o cunoaște din interior, pentru că el însuși a fost medic chirurg înainte de a se dedica teatrului.

Regia este semnată de Cristian Gheorghe, iar scenografia, de Lăcrămioara Dumitrașcu. În distribuție, Adrian Dumitrescu, Alina Manțu, Cosmina Soare, Andrei Cantaragiu, Răzvan Baciu, Cosmin Mihale, Ana-Maria Ştefan.

Cultura/Educatie

Tabăra Internațională de Pictură „Lucian Grigorescu” din municipiul Medgidia, a ajuns la cea de-a XVIII-a ediție!

Published

on

În dimineața acestei zile, Primăria Municipiului Medgidia a găzduit conferința de presă menită să marcheze începutul celei de-a optsprezecea ediții a tradiționalei Tabere Internaționale de Pictură „Lucian Grigorescu”.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai administrației publice locale, artiștii participanți, publicul pasionat de artă din municipiu și celebrul critic de artă Alice Dinculescu.
Și în acest an, cincisprezece renumiți pictori din diverse părți ale țării și ale lumii se reunesc pentru a da culoare unor viziuni unice asupra frumuseții și simbolisticii românești.
Tabăra se va desfășura pe o durată de 8 zile, în perioada 17 – 25 august 2022 și va cuprinde o excursie de documentare pe meleaguri românești, urmată de un atelier de creație și încheiată printr-o somptuoasă expoziție de tablouri.
Pentru toți cei interesați, în perioada 21-23 august 2022, interval orar 10.00 – 18.00, pictorii vor putea fi vizitați în cadrul atelierului de pictură din incinta Hotelului „Stadion”, etajul nr.3.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Transportul elevilor, omis din nou în proiectul rectificării bugetare, transmit reprezentanții Asocieției Elevilor Constanța

Published

on

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită Guvernului să acorde mai multă importanță bugetului pentru educație și să nu neglijeze transportul elevilor!

Transportul elevilor a fost un subiect adesea abordat de-a lungul anilor și este în continuare una dintre problemele sistemului educațional. Accesul elevilor la educație nu este o glumă, însă este tratat ca una. Lipsa de interes acordată acestui subiect este unul dintre motivele pentru care sute de elevi nu pot ajunge la școală, fiindu-le luat dreptul la educație.

Pentru ca elevii să poata beneficia de transport gratuit, este necesar să fie asigurate anumite sume din bugetul de stat. Totuși, legea a fost încălcată timp de 2 ani, Guvernul refuzând să asigure aceste sume. În acest context, consiliile județene din țară refuză să asigure gratuitatea elevilor navetiști. La nivelul proiectului de rectificare bugetară aceste sume sunt din nou omise.

Abandonul școlar este constant în creștere, însă Guvernul refuză să ia măsuri în acest sens. În acest context, elevii navetiști ce provin dintr-o familie fără posibilități materiale sunt lăsați de izbeliște de către stat, ajungând în imposibilitatea de a ajunge la școală.

Batjocura Guvernului în legătură cu transportul gratuit al elevilor vine la un an după adoptarea OUG 50/2021, ordonanță prin care a fost blocată asigurarea gratuității elevilor navetiști. Solicităm Guvernului să acorde sumele necesare transportului gratuit al elevilor prin rectificarea bugetară!

Continue Reading

Actualitate

Începe Festivalul BLACK SeaMPHONY

Published

on

Au mai rămas două zile până va începe Festivalul BLACK SeaMPHONY, eveniment în care muzica întâlnește Marea Neagră.

Prima ediție a Festivalului Black SEAmphony va avea loc la Constanța, în perioada 19-21 august, în Piața Ovidiu, începând cu ora 20:30 în fiecare zi. Orchestra Simfonică București a pregătit, pentru cele trei zile în care Black SEAmphony Festival va răsuna la malul Mării Negre, invitați speciali, nume importante ale scenei muzicii clasice.

Concertul de deschidere al festivalului PE ARIPILE MUZICII, va fi dirijat de Andrei Tudor și va aduce pe scena din Piața Ovidiu, de la ora 20:30, alături de Orchestra Simfonică București, pe soprana Irina Baianț.

Irina Baianț este o culoare intensă în muzica clasică, o strălucire aparte care îmbină muzica clasică cu pop și crossover, soprana care sparge tiparele standard ale fiecăruia, în percepția despre operă. Cu o vastă experiență scenică, zeci de mii de triluri colorate pe care le-a dat lumii în ultimii zece ani de carieră, a dus România pe harta internațională a performanței lirice, cu lumina ei caldă și catifelată între palmele aplauzelor. Publicul va asculta coloane sonore din filme celebre precum: Războiul Stelelor, Titanic, Game of Thrones, Rocky, Zorro, Cei Șapte Magnifici și altele.

Sâmbătă, publicul este invitat la o întâlnire extraordinară cu tenorul de pop-opera Alessandro Safina, iar duminică, pe scena din Piața Ovidiu va urca flautistul Cătălin Oprițoiu, ambii alături de Orchestra Simfonică București.

Evenimentul este organizat de Primăria Constanța, în parteneriat cu Asociația Philson Young, și face parte din prima ediție a Festivalului BLACK SeaMPHONY.

Din dorința de a oferi iubitorilor de muzică posibilitatea de a intra în contact cu muzica de calitate, Orchestra Simfonică București dezvoltă concepte muzicale originale și inovatoare, abordând o paletă variată de repertoriu, de la muzica clasică până la stiluri mai puțin convenționale, precum muzică de film, pop/rock și crossover. Misiunea sa este promovarea excelenței în muzică și atragerea tinerilor către sălile de concert. Desemnată Ambasador Cultural al României, Orchestra Simfonică București a concertat alături de artiști de talie internațională și are statutul de instituție de utilitate publică.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Experiență senzorială unică pe litoralul românesc! Vezi filmul The Meg (Confruntare în adâncuri) plutind pe Marea Neagră

Published

on

Joi, 18 august 2022, între orele 20.30 – 22.30, constănțenii și turiștii au ocazia de a lua parte la un eveniment unic pe litoralul românesc. Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, prin Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, în parteneriat cu Zoom Beach Constanța, vă invită la o proiecție cinematografică ce se va transforma într-o experiență senzorială!

Locația filmului MEG: Confruntare în adâncuri, este Plaja Zoom, cea care a găzduit în perioada iulie-august proiecții în aer liber, organizate de  Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, răspunzând de această dată ideii inedite, de a invita constănțenii și turiștii de pe litoral la o proiecție de film altfel!

„FILM LA APĂ”!

Pe malul mării va fi amenajat un ecran de dimensiuni mari, iar spectatorii vor “trăi” confruntarea cu un monstru din adâncuri, plutind pe paddle-uri, caiace și alte obiecte gonflabile. Participarea este gratuită, iar 35 de paddle-uri vor fi puse la dispoziție, fără costuri, de echipa centrului de sporturi acvatice Wego Kite Spot, situat tot pe plaja ZooM Beach.  Pentru cei care vor să vadă filmul de pe apă, le recomandăm să aibă ținute adecvate. De asemenea, organizatorii anunță că cele 35 de paddle-uri puse la dispoziție gratuit vor fi ancorate în zone prestabilite, totul pentru siguranța participanților. Zona este în apropierea malului unde apa nu depășește un metru adâncime. Cei care doresc să urmărească filmul de pe apă și au propriile caiace, paddle-uri și alte obiecte gonflabile, sunt bine veniți. Fiind un film horror, vizionarea filmului va fi plină de surprize! Astfel amatorii de senzații tari, sunt invitați la o experiență inedită! Vă așteptăm pe Plaja Zoom, începând cu ora 20.00. Filmul va fi proiectat începând cu ora 20:30. Vă promitem o seară memorabilă!

În cazul în care doriți să urmăriți The Meg de pe plajă, veți avea la dispoziție o zonă special amenajată (capacitatea de 50 de persoane).

Despre Meg:  Confruntare în adâncuri  – este un film de acțiune SF de groază american regizat de Jon Turteltaub. O producție Warner Bros. Pictures și Gravity Pictures. Filmul are la bază cartea Meg: A Novel of Deep Terror, publicată în 1997 de Steve Alten. Pelicula îi are în rolurile principale pe Jason Statham, Li Bingbing, Rainn Wilson, Ruby Rose, Winston Chao și Cliff Curtis și urmărește o echipă de oameni de știință în înfruntarea cu un megalodon (un monstru subacvatic) în timpul unei misiuni de salvare pe fundul Oceanului Pacific.

Trailer oficial – https://www.youtube.com/watch?v=udm5jUA-2bs

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” prin Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” în parteneriat cu Zoom Beach.

Continue Reading

Nordis Hotels

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222