În cursul anului 2021, poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al judeţului Constanța au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pe teritoriul României pentru 9878 de persoane, cetăţeni din state terţe şi europeni. Au fost depistaţi 46 de străini în situaţii ilegale şi emise 117 decizii de returnare. De asemenea, au fost eliberate 4837 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detaşaţi. Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale în valoare de 43.000 lei.
Activitatea poliţiştilor din cadrul Serviciului pentru Imigrări al judeţului Constanţa s-a desfăşurat pe parcursul anului 2021 în conformitate cu atribuţiile conferite de legislaţia în vigoare pe linie de migraţie şi luând în considerare dispoziţiile legale, recomandările şi măsurile emise de prevenire şi limitare a răspândirii infectării cu coronavirus (COVID-19).
Astfel, în ceea ce priveşte dreptul de şedere/rezidenţă pe teritoriul României, în anul 2021, poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al judeţului Constanţa au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pentru 9878 de persoane, dintre care 8430 străini din state terţe, cei mai mulţi din Turcia, Republica Moldova, Nepal, Sri Lanka si Bangladesh şi 1448 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Germania şi Spania.
Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajarea în muncă şi reîntregirea familiei.
Ca urmare a aprobării dreptului de şedere au fost emise 4952 de permise de şedere, dintre care 4784 pentru şedere temporară şi 168 pentru şedere pe termen lung. Au fost eliberate 376 de certificate de înregistrare şi 47 cărţi de rezidenţă permanentă pentru cetăţenii Uniunii Europene/SEE/CH .
În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 5147 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 4837 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detaşaţi, 310 de cereri fiind respinse.
Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă, au fost organizate 30 de acţiuni cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 46 străini în situaţii ilegale. S-au emis decizii de returnare de pe teritoriul României în 8 cazuri ca urmare a refuzului prelungirii dreptului de şedere, 28 de cazuri pentru revocarea dreptului de şedere, 41 de cazuri pentru revocarea vizei de intrare, 7 pentru anularea dreptului de şedere, 1 caz anularea vizei şi 3 pentru şedere ilegală. Totodată, în 13 cazuri s-a dispus emiterea deciziei de returnare sub escorta de pe teritoriul României şi într-un caz luarea în custodie publică a unui străin.
Totodată, au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale în valoare de 43.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, şi a prevederilor OG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările şi completările ulterioare.
Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului.