Toți ne vom bucura de delicioasele preparate cu carne de porc care vor fi pe masa de Crăciun, fie că este vorba de cârnați, sarmale, tobă sau alte bunătăți.
Totuși mulți uităm de riscul la care ne supunem atunci când consumăm acest tip de carne din surse neautorizate. Una dintre cele mai cunoscute boli apărute ca urmare a consumului de carne de porc este trichineloza, cauzată de viermele Trichinella spiralis (se mai poate întâlni și în carnea de mistreț sau urs). Pentru a scăpa de orice larvă care s-ar putea ascunde în carnea de porc, prepar-o la temperaturi de cel puțin 70 de grade Celsius.
De asemenea, carnea mai poate fi contaminată și cu bacterii din specia Salmonella, E.coli, Listeria monocytogenes sau stafilococul auriu, ce pot avea consecințe grave asupra sănătății noastre. Se pare că și modul în care este tăiat porcul poate influența dezvoltarea acestor bacterii.
Tăierea porcului trebuie să se facă în condiții de maximă igienă, iar carnea nu trebuie lăsată prea mult timp expusă la căldură, deoarece este favorizată înmulțirea bacteriilor. Dacă nu este gătită imediat, carnea trebuie ținută în congelator.
Pârlitul porcului este, de asemenea, foarte important. Dacă nu este făcut în condiții ideale, șoriciul ne poate îmbolnăvi într-un mod în care nu ne așteptăm. Se pare că părul care rămâne nepârlit poate cauza boli grave, precum hepatita A și E. Virușii hepatici se pot dezvolta pe șorici, pe lângă firele de păr nearse. Ar trebui să acordăm o atenție specială atunci când ne ocupăm de curățarea porcului, deoarece copiii sunt mai predispuși la contactarea acestor două tipuri de hepatită.

”Șoriciul este foarte caloric, are conținut mare de grăsimi și proteine,dar mai mult proteine de calitate inferioară, cum e colagenul.E greu digerabil si nu e indicat in cantitati mari, mai ales de cei care sufera de afectiuni hepatice,biliare sau pancreatice” spune dr. Ionuț Ștefan, consultant în nutriție.
Nutriționistul ne recomandă să dăm la o parte șoriciul și să consumăm, în schimb pulpa sau mușchiul de porc deoarece, pe lângă cantitatea marea de proteine mai conține și vitamine din grupul B și mult fier. La fel ficatul care conține foarte mult fier și B-uri dar și nucleoproteine și de aceea ca orice viscer e bine de evitat de pacienții cu gută.
Dacă vreți totuși să mâncați șorici nu exagerați și curățați-l foarte bine de grăsime.
Sursa text si foto: aflacum.ro