Connect with us

Sanatate

Șoriciul și riscurile acestuia pentru sănatate

Published

on

Toți ne vom bucura de delicioasele preparate cu carne de porc care vor fi pe masa de Crăciun, fie că este vorba de cârnați, sarmale, tobă sau alte bunătăți.

Totuși mulți uităm de riscul la care ne supunem atunci când consumăm acest tip de carne din surse neautorizate. Una dintre cele mai cunoscute boli apărute ca urmare a consumului de carne de porc este trichineloza, cauzată de viermele Trichinella spiralis (se mai poate întâlni și în carnea de mistreț sau urs). Pentru a scăpa de orice larvă care s-ar putea ascunde în carnea de porc, prepar-o la temperaturi de cel puțin 70 de grade Celsius.

De asemenea, carnea mai poate fi contaminată și cu bacterii din specia Salmonella, E.coli, Listeria monocytogenes sau stafilococul auriu, ce pot avea consecințe grave asupra sănătății noastre. Se pare că și modul în care este tăiat porcul poate influența dezvoltarea acestor bacterii.

Tăierea porcului trebuie să se facă în condiții de maximă igienă, iar carnea nu trebuie lăsată prea mult timp expusă la căldură, deoarece este favorizată înmulțirea bacteriilor. Dacă nu este gătită imediat, carnea trebuie ținută în congelator.

Pârlitul porcului este, de asemenea, foarte important. Dacă nu este făcut în condiții ideale, șoriciul ne poate îmbolnăvi într-un mod în care nu ne așteptăm. Se pare că părul care rămâne nepârlit poate cauza boli grave, precum hepatita A și E. Virușii hepatici se pot dezvolta pe șorici, pe lângă firele de păr nearse. Ar trebui să acordăm o atenție specială atunci când ne ocupăm de curățarea porcului, deoarece copiii sunt mai predispuși la contactarea acestor două tipuri de hepatită.

”Șoriciul este foarte caloric, are conținut mare de grăsimi și proteine,dar mai mult proteine de calitate inferioară, cum e colagenul.E greu digerabil si nu e indicat in cantitati mari, mai ales de cei care sufera de afectiuni hepatice,biliare sau pancreatice” spune dr. Ionuț Ștefan, consultant în nutriție.

Nutriționistul ne recomandă să dăm la o parte șoriciul și să consumăm, în schimb pulpa sau mușchiul de porc deoarece, pe lângă cantitatea marea de proteine mai conține și vitamine din grupul B și mult fier. La fel ficatul care conține foarte mult fier și B-uri dar și nucleoproteine și de aceea ca orice viscer e bine de evitat de pacienții cu gută.

Dacă vreți totuși să mâncați șorici nu exagerați și curățați-l foarte bine de grăsime.

Sursa text si foto: aflacum.ro

Sanatate

Se caută medici! Spitalul Orășenesc Hârșova a scos la concurs 4 posturi vacante

Published

on

Depune-ti dosarul pana pe 4 octombrie 2023, ora 16:00 Spitalul Orasenesc Harsova a scos la concurs 4 posturi vacante.
Medic specialist cardiolog cu norma intreaga in cadrul ambulatoriului, durata timpului de lucru 7 ore pe zi, contract de munca pe perioada nedeterminata.
Medic specialist neurologie cu norma intreaga in cadrul ambulatoriului, durata timpului de lucru 7 ore pe zi, contract de munca pe perioada nedeterminata.
Medic specialist ORL cu norma intreaga in cadrul ambulatoriului, durata timpului de lucru 7 ore pe zi, contract de munca pe perioada nedeterminata.
Medic specialist anestezie si terapie intensiva cu norma intreaga, durata timpului de lucru 7 ore pe zi, contract de munca pe perioada nedeterminata.
Anunturile complete se gasesc pe site-ul Spitalului Orasenesc Harsova: https://spitalharsova.ro/anunturi/21/concursuri

Continue Reading

Actualitate

În atenția părinților!

Published

on

Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul instituției informații și precizări cu privire la solicitarea avizelor epidemiologice la începutul anului școlar.

Conform acestora, medicul de familie eliberează documente medicale, respectiv adeverință medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic și fișă de vaccinări, NUMAI LA ÎNSCRIEREA ÎNTR-UN NOU CICLU DE ÎNVĂȚĂMÂNT, adică pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a.

Toți ceilalți copii NU TREBUIE să prezinte adeverințe medicale sau avize epidemiologice!

Lista documentelor medicale necesare înscrierii/transferului în unităţile de învăţământ se regăsește în Metodologia privind asigurarea asistenţei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, din 27 iulie 2023, aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 2508/4493 din 2023.

 

 

Continue Reading

Actualitate

Medicina fizică de reabilitare, la clinica CERMED

Published

on

Dacă ai suferit o leziune, ai probleme musculare sau articulare, sau pur și simplu dorești să-ți menții o bună mobilitate și flexibilitate, consultațiile periodice cu un specialist în fizioterapie și kinetoterapie sunt de o importanță vitală.

Specialiștii de la Medical Cermed recomanda medicina fizică de reabilitare (Fizioterapia și Kinetoterapia) pentru următoarele situații:
  • recuperare post-accidentare sau intervenție chirurgicală: Specialiștii în fizioterapie și kinetoterapie te vor ajuta să te recuperezi rapid și în siguranță după o accidentare sau o intervenție chirurgicală.
  • tratamentul afecțiunilor musculare și articulare: Fizioterapeuții și kinetoterapeuții au expertiza necesară pentru a trata afecțiuni precum durerile de spate, entorsele, tendinitele și alte probleme musculare și articulare.
  • îmbunătățirea mobilității și flexibilității: Prin exerciții personalizate, vei reuși să-ți îmbunătățești mobilitatea și să-ți menții flexibilitatea articulațiilor.
  •  prevenirea recidivelor: Prin exerciții corecte și consiliere, specialiștii în fizioterapie și kinetoterapie te vor ajuta să preîntâmpini recidivele și să previi noi leziuni sau probleme.
  • ameliorarea durerilor cronice: Dacă suferi de dureri cronice, consultațiile de fizioterapie și kinetoterapie pot fi de mare ajutor în gestionarea și ameliorarea acestora.

Procedurile specifice medicale se aplică numai la indicația medicului de reabilitare 𝗥𝗠𝗙𝗕 (recuperare medicală, medicină fizică și balneologie).

La clinica Cermed beneficiezi de consultații, plan de tratament și reabilitare medicală. Poți face o programare la sediul clinicii din Constanța, str. Avram Iancu nr. 69, sau la următoarele numere de telefon: 0241 663 333 / 0721 122 347 / 0341 992

Continue Reading

Sanatate

Ministrul Sănătății: „Vaccinarea nu este și nu va deveni obligatorie!”

Published

on

Strategia națională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate. Niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie. Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu.

Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiza interministerială urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat. Specialiști din cadrul Ministerului Sănătății au specificat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării. Femeile, adolescenții fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție. Un alt obiectiv prevede pregătirea specialiștilor pentru a crește capacitățile acestora de a informa corect și complet publicul cu privire la avantajele vaccinării. În școli, vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va fi explicată și încurajată.

Prin ordin comun al ministrului Sănătății și cel al Educației sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situație, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii.

Ministerul Sănătății dorește o țară cu oameni sănătoși și protejați de boli infecțioase. Erorile legate de vaccinarea anti-COVID nu trebuie să priveze românii de accesul la vaccinare. Cu siguranță, majoritatea contestatarilor sunt vaccinați în copilărie. Și copiii sau nepoții lor au aceleași drepturi la protejarea sănătății!

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222