Connect with us

Actualitate

Soluţii pentru deficitul forţei de muncă

Published

on

S-a agravat deficitul de forţă de muncă, în ţara noastră, îndeosebi în cazul muncitorilor calificaţi. În acest context, la Constanţa, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură a organizat o întâlnire de lucru pentru a găsi soluţii în această situaţie.

La ora actuală, ţara noastră se confruntă cu o situaţie severă. Dincolo de faptul că, la nivel naţional, conform statisticilor, aproape un milion de tineri refuză să se angajeze, deficitul de forţă de muncă este semnificativ. Astfel, agenţii economici, îndeosebi cei de pe litoral, duc o lipsă acută de forţă de muncă, iar cea mai viabilă soluţie ar fi orientarea adolescenţilor către învăţământul profesional în sistem dual.

“Învăţământ dual înseamnă parteneriat public-privat, un parteneriat în care sunt implicaţi, pe de o parte, operatorii economici, firmele, companiile, iar pe de altă parte, şcoala, inspectoratele şcolare, elevii, părinţii, care debutează cu un contract de practică şi se finalizează cu un contract individual de muncă.”, declară ION GABRIEL BRATU, preşedinte ANFPISDR

La întâlnirea organizată de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa au participat reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, agenţi economici, primari şi manageri ai diferitelor societăţi, interesaţi de învăţământul dual. Astfel, s-au luat şi primele măsuri pentru îndrumarea elevilor către învăţământul profesional în sistem dual.

“Pentru anul şcolar viitor avem o propunere de şase clase şi din modul în care am realizat planul de şcolarizare pentru anul şcolar viitor am convingerea că aceste clase se vor face şi aceste clase îşi vor găsi şi elevii.”, declară GABRIELA BUCOVALĂ, inspector şcolar general ISJ Constanţa

“Trebuie să facem eforturi mult mai susţinute nu doar pentru a asigura condiţiile necesare bunei desfăşurări a unor astfel de clase, cât mai ales, căci acolo este slăbiciunea cea mai mare, să convingem elevii, pe părinţii lor, că este o bună cale de urmat în viaţă. Iar în alte ţări, un astfel de sistem de învăţământ a dat roade de foarte multe decenii.”, declară ION DĂNUŢ JUGĂNARU, director general CCINA Constanţa

Un bun exemplu în acest sens îl reprezintă singura şcoală cu personalitate jurudică din ţara noastră. La Braşov, nu mai puţin de 1000 de elevi învaţă în regim profesional în sistem dual.

“Au o rată de absorbţie la finalizarea şcolii de 90% şi apoi de rămânere în companii de peste 80%, la momentul acesta, singura pârghie fiind ceea ce se numeşte cultură organizaţională. A-l primi pe acel copil, a-i oferi nişte facilităţi dincolo de bursă, cazare, masă, transport, a-l face încă din anii de şcoală să se simtă că face parte dintr-o familie şi să-i fie drag să vină la şcoală.”, declară ION GABRIEL BRATU, preşedinte ANFPISDR  

Cu acest prilej, s-a semnat şi protocolul de colaborare între CCINA Constanţa şi Autoritatea Naţională pentru Formarea Profesională în Sistem Dual din România.

Actualitate

Lucrări de modernizare, semaforizare întreruptă

Published

on

Semaforizarea este întreruptă în intersecția străzii Pandurului cu Șoseaua Mangaliei pentru lucrări de modernizare.

Conducătorii auto care tranzitează intersecția străzii Pandurului cu Șoseaua Mangaliei, trebuie să știe că până pe 8 decembrie, sistemul de semaforizare din intersecție este oprit total. Se montează stâlpi de semaforizare suplimentari și corpuri de semaforizare complet echipate cu lămpi led. Totodată, instalațiile electrice sunt înlocuite.

„În contextul noilor reglementări, rugăm conducătorii auto să respecte regulile de circulație și semnificația mijloacelor de semnalizare rutieră”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Constanța.

Continue Reading

Actualitate

Birourile vamale de frontieră vor fi dotate cu noi sisteme de scanare

Published

on

Birourile vamale de frontieră vor fi dotate în următorii ani cu 26 de sisteme de scanare.

Această măsură vine ca parte a unui efort mai larg al Ministerului Finanțelor de a moderniza infrastructura vamală pentru a asigura o gestionare eficientă a frontierelor în interesul securității naționale și a pentru a consolida mecanismele de combatere a contrabandei și fraudei la frontiere.

„Primele sisteme de scanare vor fi livrate și instalate în următoarele trei luni. Utilizarea scanerelor va contribui la creșterea gradului de securizare a frontierei externe a UE și eficientizarea controlului autorității vamale la trecerea mijloacelor de transport. Utilizarea acestor sisteme va da AVR un avantaj în combaterea contrabandei, a fraudelor vamale și va duce, totodată, la reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei”, a declarat Ion Cupă, președintele Autorității Vamale Române.

Continue Reading

Actualitate

Drumul județean DJ226A, traseul Cetatea Histria – DN 22/Tariverde a fost modernizat

Published

on

Consiliul Județean Constanța a organizat astăzi, 5 decembrie 2023, recepția finală a lucrărilor de modernizare infrastructură de transport regională a drumului județean DJ226A, traseul Cetatea Histria – DN 22/Tariverde.

Desfășurarea recepției a avut loc pe amplasamentul lucrării km 0+000 – Muzeu Cetatea Histria, în prezența președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a vicepreședintelui Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu, a directorului general al Direcţiei Generale de Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, Elena Georgescu, a directorului Direcţiei de Dezvoltare Judeţeană şi Coordonarea Instituţiilor de Sănătate, Sport şi Învăţământ din cadrul Consiliului Județean Constanța, Oana Martin, și a directorului Societății „Drumuri Județene Constanța”, Razvan Zagon.

Modernizarea și reabilitarea infrastructurii de transport constituie un obiectiv strategic la nivelul județului, având ca scop stimularea mobilității regionale și sporirea accesibilității în zonele de interes turistic și economic.

“Marcăm astăzi finalizarea unui proiect deosebit de important: modernizarea drumului județean DJ226A, legătură esențială între Cetatea Histria și DN 22/Tariverde. Proiectul a constat în reabilitarea și modernizarea drumului, dar și în crearea de trotuare, modernizarea unor stații de autobuz, drumuri laterale, podețe, semnalizări și marcaje rutiere. Investițiile în infrastructura rutieră nu sunt doar despre asfalt și beton, ci despre construirea unui viitor mai bun pentru noi toți. Drumurile bine întreținute facilitează accesul la servicii de sănătate, educație și afaceri, contribuind la dezvoltarea economică. Pe măsură ce drumurile noastre devin mai bune, oamenii se vor deplasa mai ușor, iar județul Constanța va deveni mai atractiv pentru vizitatori și investitori. Vreau să le mulțumesc celor care mi-au fost alături în realizarea acestui proiect. Fiecare contribuție în parte a fost esențială pentru misiunea noastră către dezvoltare și progres! Dragi constănțeni, vă invităm să utilizați acest drum modernizat și să vă bucurați de facilitățile oferite”, a precizat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Contractul de finanțare însumează 27.623.187,74 lei, din care beneficiarul contribuie cu 552.463,75 lei. Uniunea Europeană sprijină proiectul prin Fondul European de Dezvoltare Regională cu o contribuție financiară de 23.479.709,58 lei, în timp ce suma de 3.591.014,41 lei provine din Bugetul Național.

Scopurile particulare ale proiectului au constat în reabilitarea și modernizarea tronsonului de drum județean DJ 226A, în lungime de 13,918 km, pe ruta Cetatea Histria – DN 22 Tariverde. De asemenea, au fost incluse în obiectivele proiectului realizarea unor trotuare pe o lungime de 4.810 m și construirea/ modernizarea a patru stații de autobuz.

Continue Reading

Actualitate

Gala “Suflet de Crăciun“ SU.I.T.A.

Published

on

Gala “Suflet de Crăciun“ SU.I.T.A. va avea loc, sâmbătă – 16 Decembrie 2023, la Complex Diplomatic – Mamaia în intervalul 15:30- 20:30 fiind un eveniment sărbătoare pentru cei mici, dar și caritabil- dedicat strângerii de fonduri pentru terapia copiilor și tinerilor cu autism.

În cadrul evenimentului Gala “Suflet de Crăciun“ SU.I.T.A. se vor organiza momente speciale atât pentru copii, cât și pentru invitați, numeroase momente distractive, concursuri, tombole, prezentare de modă susținută de magazinul Big Cat Boutique, recital de vioara, concert cu, Denisa Lucan, Cristian Munteanu și corul Oleg Danovski. În cadrul evenimentului ne vom bucura de o expoziție cu opere de artă donate de artiști constănțeni. Cei ce participă la eveniment pot licita pentru operele de arta “ în mod silențios“, toate fondurile fiind strânse pentru copiii asociației.

“Sărbătorile de iarnă sunt o bucurie pentru familiile S.U.I.T.A. Ne bucurăm să fim împreună și cu această ocazie să aducem copiilor un strop de bucurie. Asociația noastră susține încă de la înființare cazurile acestor copii prin fondurile obținute din Festivalul S.U.I.T.A., din donații, redirecționări formulare 230 și sponsorizări primite pe tot parcursul anului”, afirmă Eleonora Nicolae, președintă Asociația Autism Cezar Nicolae – S.U.I.T.A.

„Un suflet de copil este nevinovat, pur, bun, poate chiar naiv. Știm cu toții câtă sensibilitate, bunătate și căldură se află în inima copiilor noștri. Insă, un suflet de copil cu AUTISM sau ADHD este mai “special“ și asta pentru că acești copii percep altfel lumea din jur, iar noi, poate chiar părinți de astfel de “suflete speciale“, nu înțelegem pe deplin ce este în inima unui astfel de copil. Știm însă că Moș Crăciun există pentru toți prin intermediul “eroilor SU.I.T.A. “ care ne sunt mereu alături pentru a face fapte bune. Gala “Suflet de Crăciun“ SU.I.T.A. – ediția I este o urmare firească a Festivalelor S.U.I.T.A. ( ajunse deja la cea de a VII-a ediție)”, se arată în comunicatul de presă.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222