Connect with us

Actualitate

Soluția de conviețuire om-urs de la Băile Tușnad își dovedește viabilitatea

Published

on

Propus în forma actuală și implementat de WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) în parteneriat cu autoritățile locale, Proiectul Pilot de la Băile Tușnad ”Siguranță pentru oameni – protecție pentru urși” se dovedește o soluție de succes la provocările pe care cetățenii localităților din zone cu densități mari de urs brun le pot întâmpina.

Aceasta a fost concluzia întâlnirii de săptămâna trecută de la la Băile Tușnad, la care au participat factori implicați în proiect, reprezentanți ai autorităților și ai presei. Prezent la această întâlnire, Butyka Zsolt, primarul localității, a vorbit despre rezultatele vizibile ale acțiunilor ce s-au implementat aici, dând exemplul scăderii dramatice a mesajelor Ro-Alert – de la 220 de mesaje în 2021, la doar opt în 2023.

WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) a făcut aici investiții totale de 45.000 de euro, parte din acești bani au fost strânși în cadrul campaniei Luna Urșilor, demarată în noiembrie 2022 și direcționați către achiziționarea de echipamente de monitorizare a urșilor cu tendință de habituare (colare GPS și video, camera trap – camere cu senzori de mișcare), echipamente pentru echipele de intervenție (bodycam, echipamente de comunicație), în testarea unor pubele speciale anti-urs și în finanțarea unui studiu ce urmărește să afle date despre fenomenul habituării urșilor, studiu ce va sta la baza elaborării unui ghid pentru toți cei interesați să replice soluția de la Băile Tușnad.

„Aceste rezultate ce ne dau motive de optimism se datorează colaborării și implicării tuturor factorilor interesați în această problemă”, a declarat Cristian-Remus Papp, Coordonator Departament Specii Sălbatice, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură). „Noi ne-am implicat pe deplin în transformarea celui mai mic oraș din România în primul oraș bear-smart din Europa și un model pentru toate localitățile cu densități mari de urs, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Deja în Argeș se dorește replicarea acestui model, dar și în Slovacia” a continuat Cristian-Remus Papp.

De asemenea, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) s-a implicat în organizarea festivalului TusnadEcoBearFest și a conferinței internaționale TusnadEcoBearConf ce au transformat toamna trecută micul oraș într-un centru de atracție deopotrivă pentru publicul larg și pentru specialiști interesați de o abordare integrată a provocărilor coexistenței cu urșii.

Cu această ocazie, la Băile Tușnad, urșii bruni au reușit să aducă la aceeași masă specialiști și diferențe de opinii, în cadrul unei mese rotunde la care au participat factori cheie în înțelegerea și gestionarea situației urșilor și a conflictelor om-urs: reprezentanți ai mediului academic, ai clasei politice, ai specialiștilor din teren, ai autorităților locale și ai societății civile, care au abordat aspecte fierbinți ale acestei problematici.

„Suntem pe drumul cel bun la Băile Tușnad, iar succesul acestui demers se datorează înțelegerii necesității unei abordări integrate a acestei problematici complexe. E nevoie ca toți factorii-cheie implicați în problema provocărilor conviețuirii om-urs să conlucreze la conturarea unei soluții care să asigure nu doar o rezolvare imediată a unui conflict sau a unei situații punctuale, ci un proces de conlucrare și co-creare a unui cadru pentru o constantă colaborare a tuturor factorilor implicați” a afirmat, în încheiere, Cristian Remus Papp.

Concluzia optimistă, la finalul acestei întâlniri, ne dă tuturor speranțe: conviețuirea este posibilă, dacă toți cei implicați se așează periodic la masa discuțiilor, împărtășesc experiențe și creează cadrul necesar unei colaborări care să ducă la o gestionare înțeleaptă a problemelor și provocărilor legate de coexistența om-urs, astfel încât generațiile prezente și viitoare să se bucure, în siguranță, de o natură sănătoasă, diversă și bogată.

Actualitate

Ambasada SUA- Cooperare CCIR pentru consolidarea legăturilor comerciale bilaterale

Published

on

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a avut, în data de 15 iulie a.c., o întrevedere oficială cu consilierul economic al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) în România, dl. Jessup Taylor, în scopul informării reciproce asupra proiectelor economice comune dintre cele două state.

„CCIR are o relație specială cu Ambasada SUA în România, dovadă stând atât acțiunile comune pe care le întreprindem de mai mulți ani, și aici mă refer la seminariile organizate în cooperare cu Biroul FBI și Camerele de Comerț județene pe teme precum anticorupție și securitate cibernetică, dar și la promovarea diferitelor programe ale SUA  pentru stimularea comerțului bilateral și a investițiilor, în rândul mediului de afaceri din România. România și SUA sunt implicate în proiecte de anvergură, cum este cel din domeniul energiei nucleare, deosebit de important pentru creșterea securității energetice a României și a întregii regiuni. Nu în ultimul rând, mai ales având în vedere situația geopolitică actuală, parteneriatul strategic a reușit să confere o altă dimensiune dezvoltării relațiilor comerciale bilaterale, oferind un grad înalt de siguranță atât pentru antreprenorii români, cât și pentru cei americani”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

La rândul său, dl. Jessup Taylor, a apreciat în mod deosebit cooperarea dintre cele două organizații. A felicitat CCIR pentru celebrarea a 160 de ani de la înființarea primelor camere de comerț din România, perioadă ce coincide cu apariția altor instituții importante pentru dezvoltarea economică a țării noastre. Totodată, consilierul economic al Ambasadei SUA în România a apreciat potențialul colaborării cu CCIR.

Continue Reading

Actualitate

O nouă zi de foc la Constanța!

Published

on

Avertizarea COD ROȘU DE CANICULĂ emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie este valabilă astăzi și mâine. Valul de căldură continuă să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade, iar pe litoral vor fi de 33-36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, valori specifice nopților tropicale.
În a doua parte a săptămânii valul de căldură va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic.
Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța va asigura: funcționarea fântânilor arteziene existente, în special în timpul zilei, pentru menținerea umidității aerului, stropirea cu apă a bulevardelor și străzilor principale, în special în locurile aglomerate pentru menținerea umidității aerului, stropirea spațiilor verzi din parcuri pentru menținerea umidității aerului, executarea dezinsecțiilor și dezinfecțiilor pe teritoriul municipiului, precum și  asigurarea serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar și posturi de prim ajutor.
Ca în fiecare an, în sprijinul constănțenilor intervin și farmaciile din municipiu. Oamenii se pot răcori și hidrata în incinta acestora și în mare parte dintre ele beneficiază gratuit și de măsurarea tensiunii arteriale.
De asemenea, pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanții Serviciului Protecție Civilă vă recomandă:
1. Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;
2. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
3. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
4. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
5. Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
6. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
7. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
8. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
9. Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
10. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Orice problemă poate fi semnalată permanent la numerele de telefon:  0241/550055 (Dispecerat Primăria Municipiului Constanța) și  0737552271 (Dispecerat Serviciul Protecție Civilă).

Continue Reading

Actualitate

Acțiuni de dezinsecție și deratizare în toate cartierele orașului

Published

on

Primăria Municipiului Constanța a intensificat acțiunile de dezinsecție în această perioadă cu temperaturi ridicate care favorizează înmultirea insectelor.  Echipele care asigură dezinsecția împrăștie în toate cartierele orașului și în stațiunea Mamaia substanțe care au rolul de de a distruge insectele generatoare de disconfort. Tratamentele împotriva țânțarilor, căpușelor, gândacilor sau păienjenilor se desfășoară în condiţii corespunzătoare, cu respectarea prevederilor legale de protecţie a mediului, a sănătăţii şi securităţii populaţiei.
Substanţa folosită, Perme Plus, este avizată de Ministerul Sănătăţii și are o acțiune insecticidă rapidă. Substanța este recomandată atât pentru controlul insectelor zburătoare, cât și târâtoare.
De asemenea, echipe specializate continuă amplasarea în toate zonele orașului a  momelilor toxice pentru combaterea rozătoarelor în locuri inaccesibile populației. Momelile conțin substanțe raticide anticoagulante biodegradabile și sunt protejate în stații de intoxicare marcate și inscripționate corespunzător.
Facem apel către constănțenii să conștientizeze importanța acțiunilor de deratizare și să respecte în totalitate inscripțiile existente pe stațiile de intoxicare dacă le reperează în parcuri sau zone verzi.
Pentru a asigura eficiența maximă a acțiunilor, aceste tratamente trebuie efectuate simultan atât pe domeniul public cât şi pe cel privat, de aceea, recomandăm tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Constanța să efectueze tratamente de dezinsecţie și deratizare în spațiile pe care le dețin, în paralel cu acțiunile municipalității.

Continue Reading

Actualitate

În ce zonă se află bena pentru colectarea deșeurilor voluminoase

Published

on

Săptămâna aceasta, containerul pentru depozitarea deșeurilor de dimensiuni mari este amplasat pe strada Panait Cerna, colț cu strada Chiliei.
Ce puteți depozita în bena de culoare verde: mobilier vechi deteriorat, canapele, rafturi, dulapuri, saltele, uși, obiecte de uz sanitar, mochete, calorifere, etc.
Ce NU puteți depozita în aceste containere: deșeuri menajere, deșeuri rezultate din construcții sau demolări, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, sticlă).
Graficul de colectare a deșeurilor voluminoase poate fi consultat pe site-ul Primăriei Municipiului Constanța, la secțiunea „Mediu”.
În afara acestor bene amplasate temporar în toate cartierele orașului, constănțenii pot duce permanent deșeurile voluminoase la centrul de colectare situat pe bulevardul Aurel Vlaicu, nr.290 A, telefon: 0723 372 163.
Depozitarea sau abandonarea pe domeniul public al municipiului Constanța a deșeurilor constituie contravenție și se sancționează conform normelor legale în vigoare.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222