Connect with us

Societate

Solstițiu de vară

Published

on

Solstiţiul de vară va debuta anul acesta astăzi, la ora 18.54, fiind cea mai lungă din an şi marcând începutul verii astronomice.

După momentul Solstiţiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers.

Denumirea de solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că, la data respectivă, are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea.

Conform legendelor se spune că există interdicţii pentru femei, care nu au voie să lucreze în gospodărie, la câmp şi, în general, pentru oameni, de a nu umbla la răscruce de drumuri, în apropierea apelor, prin locuri ascunse, acolo un Zânele te ameţesc prin dansurile lor lascive, ajungând să-ţi ia minţile.

Solstiţiul de vară este din vechime legat de strângerea recoltei. Încep să se aprindă focurile pentru Noaptea de Sânziene. Se fac la răspântii, pe locul cel mai înalt, lângă ape stătătoare, pentru îndepărtarea bolilor şi a necazurilor. Animalele domestice se trec prin foc pentru purificare, iar torţe aprinse se poartă pe câmpuri, pentru a îndepărta dăunătorii. În plus, este o perioadă bună din an pentru organizarea nunţilor.

Sursa foto: fanatik.ro

 

Actualitate

Seniorii constănțeni sunt premiați la domiciliu

Published

on

Zilele acestea, reprezentanții Primăriei Constanţa vor ajunge la persoanele care au împlinit 80 de ani și au depus, până în data de 31 decembrie 2020, documentele necesare pentru acordarea sumelor oferite de municipalitate. Pe lângă bani, octogenarii constănţeni vor primi şi măşti de protecţie, din donaţia oferită de Primăria Kaohsiung.

Seniorii Constanței primesc 300 de lei pentru împlinirea vârstei de 80 de ani și pentru aniversarea a 50 de ani de căsătorie și 500 de lei pentru împlinirea vârstei de 90 de ani.

Pentru a intra în posesia banilor, beneficiarii trebuie să trimită pe adresa de e-mail primarie@primaria-constanta.ro următoarele documente:

  • cerere tip;
  • copie conform cu originalul a certificatului de naștere;
  • copie conform cu originalul a cărții de identitate;
  • copie conform cu originalul a certificatului de căsătorie, pentru cei care aniversează 50 de ani de căsnicie.

Documentele pot fi depuse şi la Centrul de Informare pentru Cetățeni, situat în incinta City Park Mall, etajul I, aripa nouă, în zilele de luni, marți, miercuri, vineri între orele 08:30-16:30, iar în zilele de joi în întervalul orar 08:30-18:30.

Important: cererile nu se primesc înainte de data aniversării, iar pentru cupluri este necesar ca ambii soți să fie în viață.

Relații suplimentare puteţi obţine la numărul de telefon: 0241 485 533.

 

Continue Reading

Actualitate

România, în topul țărilor cu cele mai multe vaccinuri administrate

Published

on

România ocupă o poziție fruntașă în topul țărilor cu cele mai multe vaccinuri anti Covid administrate. Este pe locul 18 la nivel mondial și pe locul 6 în rândul statelor din Uniunea Europeană.

Conform statisticilor Bloomberg, pe primul loc în acest clasament se află Statele Unite, cu 14,3 milioane de vaccinuri făcute până acum. Urmează China, cu 10 milioane de oameni vaccinați, Uniunea Europeană, cu 5,2 milioane de vaccinuri, și Marea Britanie, cu 4,3 milioane de oameni imunizați.

Țara noastră ocupă astfel o poziție fruntașă în clasamentul țărilor cu cele mai multe doze administrate. La ora actuală, România este a 18-a țară la nivel mondial și a 6-a la nivelul Uniunii Europene.

Datele luate în considerare pentru România sunt cele din 17 ianuarie și nu includ cele peste 30.000 de vaccinuri făcute luni.

În ceea ce privește procentajul locuitorilor vaccinați, pe primul loc este Israelul, care a reușit să imunizeze aproape 26% din populație, urmat de Emiratele Arabe Unite, cu 17,5% dintre cetățeni vaccinați. Marea Britanie are un procentaj de 6,45%, iar Statele Unite 4,36%.

Până în prezent, țara noastră se numără printre statele care au imunizat între 1% și 2% din populație, în condițiile în care numeroase alte țări nu au depășit încă pragul de 1%.

sursa foto: agora.md

Continue Reading

Actualitate

Unul din doi angajați ia în calcul schimbarea locului de muncă în 2021

Published

on

Unul din doi angajați ia în calcul posibilitatea de a-și schimba locul de muncă în 2021. Asta relevă cel mai recent sondaj realizat de cea mai mare platformă de recrutare din România.

Mai bine de jumătate (54%) dintre angajații români care au participat la primul sondaj pe tema locurilor de muncă din acest an, efectuat de platforma de recrutare, recunosc că se gândesc să își schimbe locul de muncă anul acesta, iar 28% au făcut chiar pași concreți în această privință. Deși 2020 a fost plin de provocări din punct de vedere profesional, numărul celor care iau în calcul o schimbare de job este mai mic decât la începutul anului trecut, atunci când șase din zece angajați se declarau nemulțumiți de situația lor profesională și se gândeau să își schimbe locul de muncă.

De asemenea, sondajul efectuat mai scoate la iveală faptul că principala temere a angajaților din țara noastră în ceea ce privește situația profesională din 2021 este că le vor scădea salariile (28%) și, mai mult decât atât, că ar putea prelua mai multe responsabilități la locul de muncă din cauza deficitului de personal (27%).

Chiar dacă perspectivele salariale rămân în continuare principalul criteriu în funcție de care majoritatea angajațior români (39%) aleg un job sau altul, aproape 29% dintre participanții la acest sondaj afirmă că aveau în plan să își schimbe locul de muncă de dinainte de pandemie, pentru că își doresc o nouă provocare în carieră. Pentru 27% dintre respondenți, principalul motiv pentru care schimbarea jobului a devenit o prioritate în 2021 este că nu consideră că au suficiente oportunități de dezvoltare profesională la actualul loc de muncă.

Totodată, aproximativ 15% dintre respondenți analizează chiar opțiunea de a-și schimba complet domeniul de activitate, iar 19% se gândesc în prezent mai mult decât înainte de pandemie la perspectiva unui loc de muncă în afara granițelor.

Sondajul online a fost efectuat în perioada 5-12 ianuarie, pe un eșantion de 1.171 de persoane.

sursa foto: mediconecta.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta