Connect with us

Administratie/politica

Site-ul Consiliului Județean Constanța, spart de hakeri

Published

on

Șoc pentru reprezentanții Consiliului Județean Constanța. Site-ul instituției a fost spart de hakeri, în urma unor atacuri constante derulate în ultima perioadă. În prezent, experții IT depun eforturi pentru a identifica sursa sau cauza exactă a breșei de securitate care a dus la compromiterea paginii web.

Cei care au vrut să acceseze site-ul Consiliului Județean Constanța au avut parte de o surpriză neplăcută. Le-a fost practic imposibil să facă acest lucru pentru că pagina fusese atacată de hakeri. Reprezentanții instituției au confirmat că în urma atacurilor constante din ultima perioadă, site-ul Consiliului Județean Constanta a cedat.

“În prezent, experții IT depun eforturi pentru a identifica sursa sau cauza exactă a breșei de securitate care a dus la compromiterea site-ului +  Consiliul Judetean Constanta acordă o atenție sporită securității cibernetice și ia măsuri preventive pentru a proteja site-ul și infrastructura sa digitală înpotriva atacurilor”, a declarat MARIAN CIOACĂ, purtător de cuvânt CJ Constanța.

În acest moment, echipa de specialiști IT depune toate eforturile pentru a remedia problemele și a asigura o protecție mai puternică împotriva atacurilor viitoare. Se pare că hakeri si-au făcut un obicei din a sparge site-urile insituțiilor publice din România. În urmă cu doi ani, l-au spart pe cel al Consiliului Județean Cluj. Aceștia au cerut 100 de dolari în bitcoin, pentru a nu face publică baza de date și fișierele siteului, care au fost criptate. Iar anul acesta, la inceputul lunii mai, site-ul Ministerului Educației a fost spart de hackeri, care au lăsat și un mesaj la adresa sistemului de învățământ, iar pagina ISU Buzau a avut aceeași soartă.

Administratie/politica

Stelian Ion, președintele USR Constanța: „Vom contesta la Curtea Constituțională proiectul care vizează măsura de austeritate pentru România”

Published

on

Subiecte de interes local dezbătute de USR Constanța într-o conferință de presă. Creșterea TVA-ului pentru produsele tradiționale românești, dar și pierderea finanțării pentru spitalul „Mama și Copilul” au fost principalele teme dezbătute. Prezenți la conferință au fost președintele USR Constanța, Stelian Ion, senatorul USR Remus Negoi, dar și vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu.

Un prim subiect dezbătut în conferința de presă organizată de USR Constanța a fost reprezentat de măsurile de austeritate pe care Guvernul urmează să le aplice prin care taxele vor crește.

„Ordonanța aceasta face referire la multe măriri de impozite și taxe, ceea ce ar însemna, în cifre mai concrete, că, de exemplu, microîntreprinderile vor avea extrem de mult de suferit. Practic, este foarte posibil să plătească după implementarea acestei ordonanțe de două sau de trei ori mai multe taxe decât în prezent și gândiți-vă că sunt aproximativ 1.400.000 de microîntreprinderi în România. Impactul va fi devastator”, a declarat Remus Negoi, senator USR.

Pe de altă parte, președintele USR Constanța, Stelian Ion a vorbit despre contestația pe care o vor depune împotriva acestei măsuri, dar și despre pierderea finanțării pentru spitalul „Mama și Copilul”.

„Vom contesta la Curtea Constituțională și proiectul care vizează această măsură de austeritate pentru România și proiectul prin care își dau ei posibilitatea să modifice codul fiscal ori de câte ori doresc fără să țină cont de condițiile actuale. Grație activității pe care am avut-o în 2021 în Guvern, prin PNRR a fost inclus și proiectul de construire a unui spital, „Mama și Copilul” în Constanța. Deci, am făcut rost de bani pentru Constanța pentru a se construi un nou spital. Un lucru extraordinar dublat de proiectul de la Primărie ar fi fost două lucruri bune pentru Constanța. Cu toate acestea, în mod absolut inexplicabil, ministrul Rafila a venit zilele trecute și a prezentat țării întregi o listă neagră de 6 zone, localități din țară care au fost scoase de la finanțarea din PNRR printre care și Constanța. Ceea ce ne-a mâhnit, ne-a revoltat peste măsură pentru că nu înțelegem cum și-a permis ministrul, fără să dea absolut nicio explicație concretă cu privire la motivul pentru care a ales să șteargă de pe listă Constanța de la finanțarea acestui spital din PNRR”, a declarat Stelian Ion, președintele USR Constanța.

„Avem indicii foarte clare că evaluarea pe care a făcut-o Ministerul Sănătății este una politică, nu ar fi avut niciun motiv să excludă din finanțarea PNRR proiectul județeului Constanța. În situația noastră se află încă 15 proiecte în țară, iar conform analizei pe care am făcut-o și m-am referit la stadiile prin care trebuie să treacă o autoritate contractantă pentru a atribui un astfel de contract. Sunt patru etape. Depunerea de oferte, evaluarea tehnică, evaluarea financiară, deliberarea, adică aflarea câștigătorului și atribuirea contractului. Deci noi suntem în etapa a patra. În baza acestei analize, am identificat 7 proiecte în țară care au un grad de progres mai slab decât al nostru”, a declarat Petre Enciu, vicepreședintele CJ Constanța.

USR Constanța va contesta măsura prin care taxele urmează să crească, iar moțiunea simplă depusă împotriva ministrului Rafila în legătură cu pierderea finanțării pentru spitalul „Mama și Copilul” nu a fost adoptată în Parlament.

Continue Reading

Administratie/politica

Primarul comunei Cumpăna, vizită de lucru în Lituania

Published

on

Primarul comunei Cumpăna, Județul Constanța, participă la Palanga, în Lituania la Seminarul ECON (Comisia pentru politica economică) pe tema „Orașe și regiuni reziliente: impactul investițiilor publice asupra dezvoltării economice și sociale la nivel local”, in calitate de membru al acestei comisii din cadrul Comitetului Regiunilor.

Principalul obiectiv al seminarului este de a discuta impactul investițiilor publice asupra dezvoltării economice și sociale a orașelor și regiunilor, precum și de a prezenta experiențele pozitive pe care le au regiunile și localitățile din
statele membre ale UE referitoare la lansarea investițiilor publice, utilizarea unor soluții inovatoare și durabile pentru orașele inteligente, dezvoltarea infrastructurii verzi, extinderea digitalizării la nivel local și promovarea participării cetățenilor la procesele decizionale.

Investițiile publice stimulează creșterea economică, modelează alegerile oamenilor cu privire la locul în care doresc să muncească și să trăiască și afectează calitatea vieții. Crizele din ultimii ani au arătat că orașele și regiunile trebuie
să investească în viitor și să găsească soluții pentru a face față mai bine noilor provocări.

Seminarul a fost structurat pe două sectiuni, astfel:

Sesiunea I: Reenergizarea regiunilor: provocări și oportunități ale investițiilor publice Investițiile publice în energie, apă, transport, educație și infrastructura socială contribuie la creșterea economică și îmbunătățesc calitatea vieții.

În această sesiune se va discuta despre provocările legate de planificarea urbană și se va analiza modul în care orașele și regiunile pot deveni reziliente și ecologice, precum și modul în care se poate încuraja o dezvoltare echilibrată a serviciilor publice pentru toți cetățenii. Sesiunea se va axa în special pe sprijinul și instrumentele disponibile la nivelul UE pentru promovarea investițiilor publice în regiuni și consolidarea
rezilienței localităților.

Sesiunea II: Crizele ca oportunități pentru autoritățile locale și schimbările durabile Pandemia de COVID-19 și consecințele sale, impactul războiului din Ucraina și criza energetică – toate acestea sunt provocări cu care se confruntă recent orașele și regiunile. În această sesiune se vor analiza situația și evoluțiile actuale,împărtășind experiențele orașelor și regiunilor din întreaga UE în ceea ce privește mobilizarea și abordarea crizelor.

Doamna primar, Mariana Gâju a avut o intervenție cu privire la Parteneriatele Publice cu ONG -urile referitoare la implementarea proiectelor care să aducă plus valoare condițiilor de trai civilizat din comunităti, dar în același timp parteneri cu administrația publică locală pentru investiții de infrastructură care să aducă o dezvoltare durabilă unitătilor administrativ – teritoriale.

Exemple de bună paractică au fost transmise – de tipul celor pe care și comuna Cumpăna le – a implementat: Habitat For Humanity și World Vision.

Acestea au fost transmise și de alți reprezentanți ai Uniunii Europene. ONG – urile reprezintă un partener de nădejde al administrației publice locale, suplinind cu fondurile financiare alocate bugetul acestora.

Reprezentanții Băncii Europene de Investiții au prezentat proiecte și exemple de bună practică cu privire la acordarea de credite pentru investițiile de valoare mare. Asociația Autorităților Locale din Lituania reprezintă un exemplu în ceea ce privește relația cu celelalte țări privind administrația locală și regională din Europa.

Continue Reading

Administratie/politica

CONAF cere Premierului Marcel Ciolacu să nu introducă alternativa în bani la tichetele de masă

Published

on

București, 21 septembrie 2023. Guvernul a publicat un set de măsuri fiscale pentru a reduce deficitul bugetar, amplificat excesiv și nedorit în prima jumătate a anului. Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) avertizează că o serie de măsuri pentru finanțarea deficitului bugetar vor afecta în mod negativ bugetul de stat și vor încuraja economia subterană.

Referitor la introducerea alternativei în bani la tichetele de masă, CONAF avertizează că această măsură nu este nici în avantajul statului, nici în avantajul angajatorilor sau salariaților. Într-o lume digitală, în care unele state iau în calcul eliminarea banilor fizici, la noi este propusă acordarea de bani ca alternativă la tichetele de masă, ceea ce va face imposibilă trasabilitatea cheltuirii sumelor alocate și ar încuraja utilizarea sumelor în alte scopuri decât cele pentru care sunt alocate.

Acordarea de bani în locul tichetelor va duce la cheltuirea acestor sume fără asigurarea obiectivului pentru care au fost acordate, banii pentru masă vor putea fi astfel folosiți pentru orice alt tip de cheltuială, inclusiv nefiscalizată, încurajând economia subterană. Cardurile de masă sunt acordate angajaților pentru a mânca la prânz, iar prin această modificare se va schimba substanțial destinația acestor bani, transformându-i în lichidități care vor ajunge în alte zone ale economiei, cum ar fi jocurile de noroc.

„Chiar dacă propunerea este prezentată ca fiind alternativă, angajatorul putând alege între tichetele de masă și acordarea sumei în bani, considerăm că cea mai bună soluție pe care Guvern poate să o adopte este să păstreze tichetele de masă pe carduri restricționate pentru a se asigura astfel că măsurile pe care le adoptă vor descuraja utilizarea numerarului, vor susține digitalizarea și vor contribui la reducerea economiei subterane. Efectul unei astfel de măsuri ar fi resimțit de fiecare dintre noi, inclusiv de cei care vom alege să acordăm în continuare tichete de masă, pentru că va afecta în mod negativ bugetul de stat. Tichetele de masă nu sunt un moft, acestea reprezintă o modalitate de protecție a angajaților, care trebuie să mănânce la prânz, tichetele de masă sunt o formă de grijă față de românii care prin acest instrument mănâncă cel puțin o masă pe zi”, a explicat Cristina Chiriac, doctor în economie, președinte CONAF.

În România există peste un milion de angajați care câștigă salariul minim. Pentru ei, orice sumă în plus reținută din salariu va avea un impact considerabil. Trecem printr-o perioadă cu inflație persistentă, iar puterea de cumpărare a angajaților scade de la o lună la alta. Astfel, tăierea unei facilități fiscale în cazul tichetelor de masă și al voucherelor de vacanță, respectiv aplicarea CASS – 10%, va avea un impact negativ asupra tuturor jucătorilor din economie. Dacă ar fi aprobate, măsurile ar duce la scăderea puterii de cumpărare și a venitului net total.

Din cauza presiunii inflaționiste, bugetele companiilor nu vor mai permite o alocare suplimentară pentru cheltuielile cu beneficiile extra-salariale sau pentru creșteri salariale care să compenseze această taxă.

România este deja țara din Uniunea Europeană cu cele mai mari taxe pe muncă, iar creșterea acestora nu va face decât să conducă la scăderea puterii de cumpărare a angajaților români. Traversăm o perioadă în care este necesară creșterea venitului net total, din cauza inflației. Scăderea venitului are și alte efecte indirecte, precum imposibilitatea de a mai plăti rate bancare, de a achiziționa produse alimentare de mai bună calitate, de a asigura un trai decent.

Pentru ca România să devină o țară competitivă, în primul rând trebuie să aibă o forță de muncă sănătoasă și productivă, iar statul este cel care sprijină și ghidează angajatorii cu privire la politicile de resurse umane care pot ajuta angajații: să mănânce la prânz, să facă sport, să meargă la controale medicale etc. Dacă se renunță la toate aceste măsuri și se acordă doar bani, într-un final oamenii vor economisi sumele respective sau le vor folosi cum vedem des, din păcate, la jocuri de noroc și altele.

Despre CONAF

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederație din România ce reunește interesele antreprenorilor în spiritul european al egalității de gen și egalității de șanse. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF a luat ființă că urmare a necesității de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business. CONAF are în componența sa 2 federații, 9 patronate, 15 asociații, 26 sucursale și peste 4.900 de companii.

CONAF organizează evenimente importante pentru societatea românească, centrate pe educație continuă, conștientizare și găsire de soluții pentru probleme și domenii de larg interes public. Dezvoltăm și finalizăm proiecte naționale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât și pentru strategiile de dezvoltare ale autorităților centrale și locale. Printre proiectele noastre, amintim „Pactul pentru Muncă”, în parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educație Antreprenorială”, seria de dialoguri deschise, „Turismul Românesc: Între impas și oportunitate”, proiectul național și seria de dezbateri „Pactul pentru Tineri”, ce au generat pe lângă ecourile în spațiul public, decizii legislative și schimbări pozitive de mentalități. Sute de speakeri și mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante orașe românești, cele mai stringente probleme, au încercat să găsească soluțiile optime și cele mai bune strategii de viitor.

Continue Reading

Administratie/politica

Deputatul PSD Marius Horia Țuțuianu întărește spusele premierului Ciolacu: ”Legea offshore nu se va modifica”

Published

on

LEGEA OFFSHORE NU SE VA MODIFICA. Premierul Marcel Ciolacu a spus-o foarte clar. Cu atât mai mult în contextul în care Austria, prin cancelarul Nehammer, se opune abuziv aderării României la Schengen.
Poate mai potrivită pentru domnii de la OMV ar fi fost întâi discuția cu cancelarul Nehammer despre jocul ipocrit pe care-l face la adresa României.
Dar de ce e important ca legea offshore să nu se schimbe? Pentru că favorizează consumul intern al gazelor extrase din Marea Neagră. Controlul este al statului român și așa trebuie să rămână.
România nu cedează! Merităm să fim în Schengen, iar dacă Nehammer continuă în același stil, vom ajunge la Curtea Europeană de Justiție, unde vom cere despăgubiri pentru pagubele cauzate de veto-ul Austriei împotriva României.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222