Connect with us

Sanatate

Sfatul medicului| Ce mâncăm sănătos în timpul postului

Published

on

Bun prilej pentru detoxifiere, postul este binevenit în oricare perioada a anului, a declarat pentru Ro Press Online dr. Mihaela Iftene, medic specialist diabet și boli nutriție. Chiar și așa trebuie să țineți cont de câteva atenționări. Nu trebuie să vă înfometați, trebuie să aveți grijă cum combinați alimentele, să diversificați meniul și să nu vă  înfruptați fără opreliști din bunătățile de pe masa de Paște, odată ce interdicțiile alimentare au fost ridicate.

Deorece majoritatea dintre noi avem tendința să adoptăm o dietă predominant glucidică (bogată în cartofi, pâine, orez, paste etc.), ce depășește necesarul zilnic, există riscul să ne îngrășăm în această perioadă. În acest sens, ar trebui, mai degrabă, să ne axăm pe legume, crude sau gătite, și fructe, în defavoarea făinoaselor sau a dulciurilor.

“Ar fi bine să avem un regim alimentar echilibrat care să conțină atăt proteine, lipide, cât și carbohidrați, variind proporțiile în funcție de particularitățile fiecărei persoane în parte: copil, vârstnic, gravidă, bolnav, activitate fizică sau intelectuală intensă”, ne-a explicat dr. Mihaela Iftene, medic specialist diabet și boli nutriție.

Laptele de soia este un produs la care apelăm frecvent în post, însă folosit o perioadă îndelungată nu ne aduce un beneficiu real, cel puțin din două motive: lipsa totală a calciului și conținutul bogat în fitoestrogeni. Dr. Mihaela Iftene ne atenționează că “în cantități mari și surse diverse, poate să ne crească nivelul estrogenilor din sânge, ducând uneori la dezechilibre hormonale”.

În concluzie, mâncarea de post poate fi și variată și foarte gustoasă. ” Ce este mai dificil este să înțelegem că trebuie să  mâncăm nu numai ce ne place, ci și ceea ce face bine trupului și sufletului. “, ne-a mai declarat dr. Mihaela Iftene, medic specialist diabet și boli nutriție.

Ca să venim în ajutorul celor care nu mai au variante de mâncăruri de post, iată câteva idei oferite de medicul nutriționist.

Sandvișuri cu pastă de avocado, delicioase și foarte sănătoase. Mixezi avocado, storci câteva picături de zeama de lămâie, sare, piper, după gust și pasta e gata. Se servește pe pâine prăjită. Avocado e recomandat în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Budincă din fulgi de ovăz cu fructe. Se poate prepara cu lapte de soia și este foarte sățioasă. La două căni cu fulgi de ovăz se adaugă două căni cu lapte, mere rase, stafide, cocos și vanilie.  Fulgii de ovăz conțin proteine, minerale, fibre și vitamine. Excelenți pentru sănătate!

Spaghetele aglio, olio e peperoncino. Tot ce trebuie să ai grijă este să nu arzi usturoiul. După ce fierbi pastele al dente, prepari într-o tigaie sosul: sotezi câțiva căței de usturoi tăiați mărunt, ardei iute, iar apoi adaugi o legătură de pătrunjel tocat mărunt. Pui pastele peste sos și masa e gata!

Supă de roșii . Supa de roșii o poți prepara foarte simplu cu suc de roșii făcut în casă. Dacă îi adaugi și un pic de busuioc proaspăt când o servești e minunată!

 

Actualitate

Hyperclinica MedLife Constanţa are un nou medic în echipă

Published

on

Echipa medicilor în specialitatea Obstetrică – ginecologie a Hyperclinicii MedLife urează ,,Bun venit!” medicului Adrian Neacşu.

Specialistul în Obstetrică – ginecologie, citându-l pe Grigore Vieru, mărturiseşte:

,,Mama este inceputul tuturor timpurilor, spunea Grigore Vieru, iar eu mi-am dorit să contribui, chiar dacă într-o proporţie infimă, la actul creaţiei.”.

Echipa medicală pentru specialitate Obstetrică–ginecologie, din cadrul Hyperclinicii MedLife Constanța, oferă servicii medicale, de la consultaţii de rutină, colposcopii, fertilizare in vitro, până la medicina materno – fetală, la nivel de excelenţă, bazate pe un suport tehnologic de ultimă generație.

Pentru programări, apelaţi Call Center-ul la numărul de telefon 0241 960 sau mergeţi la sediul Hyperclinicii Medlife Constanţa din Bd.Tomis, nr.79 – 81.

 

Continue Reading

Actualitate

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa are un nou punct de lucru

Published

on

Pentru a veni în sprijinul sistemului medical, pe perioada sezonului estival, la sediul CN ACN SA a fost înființat un punct de lucru de staționare alocat Staţiei Centrale Constanţa.

Până pe 15 septembrie, un echipaj mobil de ambulanță va putea interveni cu promptitudine în acordarea de asistenţă medicală de urgenţă, prespitalicească, pentru întreaga comunitate din Zona Metropolitană Constanţa (cu precădere în zona de sud a municipiului Constanţa, precum și în zonele limitrofe).

 

 Maşina la care visezi, la un clik distanţă!
Apasă pe imagine şi primeşti oferta specială EXCLUSIV AUTO!

 

Punctul de lucru găzduit de Administraţia Canalelor Navigabile, a fost înfiinţat având în vedere că la solicitările de urgență majoră, prima ambulanță trebuie să ajungă într-un interval de timp cât mai scurt, iar în perioada sezonului estival traficul rutier este extrem de îngreunat în acest perimetru.

 

Continue Reading

Actualitate

Hyperclinica MedLife Constanţa şi-a mărit echipa!

Published

on

De curând, echipa medicilor în specialitatea Obstetrică – ginecologie a Hyperclinicii MedLife Constanţa s-a extins şi urează ,,Bun venit!” medicilor Carmelina Constandin şi Iulia Berescu.

Aşa cum au declarat, cele două şi-au ales această specialitate din pasiune şi din dorinţa de a oferi femeilor de toate vârstele servicii medicale de calitate.

 

,,Am studiat medicina din pasiune, nu mi s-a părut niciodată grea, pentru că am învăţat cu drag, iar specializarea obstetrică-ginecologie mi-am dorit-o încă din primul an de facultate. Primul ţipăt al unui copil a fost şi va rămâne sunetul meu preferat!”, mărturiseşte dr.Carmelina Constandin.

 

,,Am ales această specialitate din dorinţa de a oferi pacientelor servicii medicale de calitate, bazate pe cele mai  noi date din literatura de specialitate. Doresc să le fiu aproape femeilor de toate vârstele, şi în special tinerelor care au nevoie de consiliere şi viitoarelor mămici.”, spune dr. Iulia Berescu.

Echipa medicală pentru specialitate Obstetrică–ginecologie, din cadrul Hyperclinicii MedLife Constanța, oferă servicii medicale, de la consultaţii de rutină, colposcopii, fertilizare in vitro, până la medicina materno – fetală, la nivel de excelenţă, bazate pe un suport tehnologic de ultimă generație.

 

 

Continue Reading

Actualitate

“Donaţi sânge şi ţineţi lumea pulsând!”

Published

on

De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, Colegiul Medicilor din România lansează un apel public pentru conştientizarea importanţei donării de sânge în rândul persoanelor a căror stare de sănătate permite acest lucru.

Potrivit statisticilor, România ocupă printre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte donarea de sânge. Astfel, medicii trag un semnal de alarmă că, de multe ori, pacienţi care au nevoie acută de sânge trebuie să amâne diverse proceduri medicale sau tratamente.

“Avem lipsă de sânge în spitale, iar numărul donatorilor este încă foarte mic. Zilnic aud de la colegii mei: Nu avem sânge! Haideţi să ne unim forţele şi să preschimbăm “Nu avem sânge” în “Avem sânge”! Ca medic hematolog, văd zilnic cât de importantă este existenţa unor cantităţi suficiente de sânge atunci când ai nevoie. Haideţi, toţi cei care putem să donăm sânge, să fim implicaţi în viaţa comunităţii, pentru că donarea de sânge înseamnă şi responsabilitate!”, declară prof. univ. dr. DANIEL CORIU, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), medic hematolog.

Anul acesta, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se desfăşoară sub sloganul “Donaţi sânge şi ţineţi lumea pulsând!”

Colegiul Medicilor din România, ca for reprezentativ al corpului medical din ţară, le mulţumeşte celor care donează sânge şi prin actul voluntar pe care îl realizează, contribuie anual la salvarea de vieţi.

sursa foto: basilica.ro

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222