Connect with us

Actualitate

Semnal de alarmă | Industria textilă din România, în colaps

Published

on

Amplă dezbatere pe tema industriei textile în pandemie, desfășurată la inițiativa CONAF. La discuții au participat Oana Marciana Özmen, secretar în Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, președintele comisiei, Sándor Bende, senatorul Silvia Dinică, președinte Comisia Economică din Senatul României precum și peste 35 de antreprenori din Satu-Mare, Timișoara, Slatina, București, Bacău, Brașov, Bârlad, Cluj, Baia-Mare, etc.

Problema revenirii acestui sector grav afectat în ultimul an a fost principalul subiect al dezbaterii CONAF de astăzi. Industria textilă secundară reprezintă  peste 200.000 de angajați, respectiv circa 4% din salariații din România. Marea majoritate a companiilor care activează în acest domeniu se confruntă cu mari dificultăți financiare din cauza volumului mic al comenzilor ca urmare a scăderii consumului intern și internațional.

Sorina Tulan (Satu Mare), antreprenor cu peste 20 de ani vechime în acest domeniu, a reclamat faptul că o lipsă a predictibilității în ceea ce privește reluarea comenzilor poate conduce către imposibilitatea de a mai asigura salariile pentru următoarele luni.

Alături de alte industrii grav lovite în pandemie, industria textilă a fost grav afectată, înregistrând diminuări de 40-80% din cifra de afaceri, stocuri mari de marfă, magazine închise, cerere scăzută, iar băncile au plasat această ramură a industriei în zona business-urilor greu de finanțat.

Antreprenorii prezenți au solicitat de urgență identificarea unor soluții care să ofere posibilitatea menținerii angajaților precum și eșalonarea obligațiilor financiare adunate pe perioada pandemiei (atât la Bugetul de Stat cât și la Administrația locală) pentru o perioadă de 5 ani, declararea industriei textile secundare ca și prioritate, TVA 9% pentru produsul textil românesc coroborat cu funcționarea legii șomajului tehnic pe toată perioadă pandemică pentru industria textilă și organizarea a două târguri într-un an pentru promovarea și încurajarea consumului produselor românești, pentru a nu colapsa în perioada imediat următoare.

,,Această dezbatere este începutul unui lung șir de discuții pe care intenționez să-l am cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a găsi, acolo unde este posibil, soluții legislative. Spre exemplu, voi lua ca temă legiferarea antreprenoriatului creativ care este o problemă ridicată în cadrul discuțiilor de astăzi. Punct cu punct, vom analiza problemele și le vom transmite către Executiv, ministerelor de resort, și vom căuta activ, cu implicare asiduă, soluții.”, a declarat Oana Özmen, deputat

Cristina Chiriac, președinte CONAF, a declarat: „Am inițiat această dezbatere privind  problemele din industria textilă și a confecțiilor pentru ca trebuie luate rapid măsuri pentru a revigora acest domeniu. Problemele cu care mediul de afaceri se confruntă s-au acutizat pe fondul pandemiei, iar acest domeniu caută cu disperare soluții pentru a supraviețui. TVA de 9% pentru produsele textile reprezintă o gură de oxigen și un prim pas pentru a stimula fabricarea de produse < made in Romania >”.

“Înțelegem dificultățile pe care le întâmpină antreprenorii după criza anului 2020 și asigurăm Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin de sprijinul total al Comisiei pentru industrii și servicii din cadrul Camerei Deputaților, în limitele competențelor, pentru a depăși această situație grea și a relansa industria textilă din România.”, declară Sándor Bende, Președinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

La rândul său, Mirela Bucovicean, președintele Comisiei Industriei ușoare din CONAF, explica: „Cerem aplicarea TVA-ului la marja de profit pentru vânzarea (de către companiile revânzătoare/de distribuție) a bunurilor produse/fabricate de micii producători, ca măsură fiscală esențială pentru aceștia. În acest moment, TVA-ul se aplică la prețul total de la raft, acesta fiind format majoritar din prețul de achiziție care nu este purtător de TVA și doar într-un procent minoritar din adaosul comercial al comerciantului care este purtător de TVA. În fapt, această aplicare deficitară a TVA-ului conduce la îngreunarea buzunarului consumatorului și obținerea unui preț necompetitiv.”

“Problemele cu care mediul de afaceri se confruntă s-au acutizat pe fondul pandemiei care, din păcate, nu dă semne încă să se oprească. Industria textilă, practic, a avut stocurile blocate în momentul declanșării stării de urgență și de atunci “gâfâie” în căutarea unor soluții care să le permită supraviețuirea în aceste condiții extrem de dificile. Reprofilarea pe alte sortimente de produs, schimbarea de produs sau de ofertă nu se află la îndemâna oricărui întreprinzător pentru că depinde de o schimbare a tehnologiei folosite. Este important să avem aceste discuții pentru că sunt aspecte pe care nu le putem afla decât direct de la reprezentanții mediului de afaceri. Trebuie să găsim niște soluții care să fie de ajutor pe termen scurt și sustenabile pe termen mediu și lung.” , a declarat Silvia Dinică, președinte al Comisiei Economice din Senatul României.

„Este important să venim cu soluții la problemele reale din economie. Ajutorul pe care industria textilă și a confecțiilor trebuie să–l primească poate stimula revenirea la normalitate si crearea de valoare adăugată reală în economie. Sunt convinsă că autoritățile nu vor sta deoparte și se vor implica activ pentru ca acest sector să renască după pandemie, păstrând astfel în țară specialiștii din domeniu și susținând produsul românesc cu origine de fabricație 100% în țară”, a concluzionat Cristina Chiriac, președinte CONAF

Actualitate

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale sărbătorește 125 de ani de existență

Published

on

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” organizează vineri, 7 octombrie, începând cu ora 10:00, ceremonia militară prin care instituția sărbătorește 125 de ani de existență. Școala de învățământ postliceal militar de marină, unică din punct de vedere al profilului în peisajul educațional din România, este continuatoarea tradițiilor Școlii de submecanici și submaeștri de marină, înființată prin Înaltul Decret nr. 3110 din 08 octombrie 1897, semnat de Regele Carol I.

În cadrul festivității, la care va lua parte locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru, școala va fi distinsă cu Emblema de Onoare a Armatei României. De asemenea, Monetăria Statului aduce un omagiu prestigiului instituției, prin lansarea unei medalii aniversare „125 de ani de la înființarea Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale «Amiral Ion Murgescu»”, inclusă în Programul Medalistic al anului 2022, secțiunea Aniversări: Personalități și evenimente istorice.

Stabilită inițial la Galați, actuala Școală Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale și-a găsit adevărată casă, la malul mării, la Constanța, de mai bine de 120 de ani. Tot de atunci, instituția de învățământ a devenit rampa de lansare în carieră pentru exponenții uneia dintre categoriile de personal esențiale ale Forțelor Navale Române, maiștrii militari de marină – specialiștii în tehnică și echipamente de luptă de la bordul navelor militare. În decursul istoriei sale, școala a pregătit circa 9.000 de cadre militare cu studii medii care au deservit Forțele Navale Române, marina comercială, precum și alte structuri din sistemul național de siguranță, apărare și ordine publică.

Anul acesta, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale aniversează și 30 de ani de când poartă numele primului amiral al Marinei Militare Române, viceamiralul Ioan Murgescu. În 1896, amiralul Ioan Murgescu se afla la comanda Marinei Militare Regale, postură care i-a permis să facă toate demersurile necesare pentru înființarea unei școli care să pregătească „maeștri șefi de specialitate” care să deservească necesitățile tehnice de la bordul navelor de război. Inițiativa viceamiralului Ioan Murgescu s-a dovedit cât se poate de oportună, fapt vizibil și prin aceea că utilitatea acestei instituții de învățământ militar postliceal se păstrează până în prezent.

Astăzi, la 125 de ani, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale pregătește maiștri militari de marină în nouă specialități și se bucură de garanția calității oferită de acreditarea primită din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Durata studiilor este de doi ani, iar la finalul perioadei de pregătire, absolvenții sunt avansați la gradul de maistru militar clasa a V-a, obțin un certificat de calificare profesională nivel 5 și sunt repartizați, în funcție de specialitatea aleasă și de rezultatele obținute la examenul de absolvire, pe funcții în cadrul unităților Forțelor Navale Române sau ale partenerilor beneficiari, după caz.

Continue Reading

Actualitate

Parteneriat între Biserica Sfântul Ioan Botezătorul și Primăria Orașului Techirghiol

Published

on

În vara acestui an, între Parohia Sfântul Ioan Botezătorul și Primaria Orașului Techirghiol s-au pus bazele unui parteneriat denumit „PROGRAMUL LOCAL DE SPRIJIN EDUCAŢIONAL”. Acesta își propune să sprijine un număr de 25 de copii din localitate, cu vârstele între 6 și 11 ani, care fac parte din familii defavorizate.

Astfel, din data de 26 septembrie 2022, Parohia pune la dispoziție Casa Praznicală unde copiii, după terminarea orelor de curs, vor servi masa de prânz, iar apoi vor fi ajutați și îndrumați de două cadre didactice și voluntari la rezolvarea temelor pentru a doua zi precum și la alte activități educaționale.

Continue Reading

Actualitate

Proiectul de la Năvodari, „Cald în casa ta”, un real succes

Published

on

Un număr considerabil de locuitori ai orașului Năvodari s-au înscris în programul derulat de administrația publică locală denumit „Cald în casa ta”, program ce oferă sprijin  populației vulnerabile din orașul Năvodari, prin care, persoanele care la data de 30 aprilie erau branșate la sistemul centralizat de termoficare vor primi un ajutor financiar nerambursabil de 4.000 de lei.

Conform datelor furnizate de Direcția de Asistență Socială, 158 de persoane au solicitat până în prezent ajutorul financiar nerambursabil de 4.000 prin programul “Cald în casa ta”.

Elena Aftene, purtător de cuvânt Primăria Năvodari „Titularii cererilor cărora le-au fost finalizate anchetele sociale și le-au fost comunicate dispozițiile primarului de acordare a ajutorului financiar vor primi sumele de bani începând de miercuri, 5 octombrie, astfel: în numerar, la Casieria Centrală – Direcția Economică (Str. Sănătății, nr. 2), după ora 13.00! Rugăm titularii dispoziților să prezinte cartea de identitate în original! în cont bancar, în funcție de opțiunea exprimată la momentul depunerii cererii. În continuare, familiile și persoanele singure care îndeplinesc cumulat condițiile prevăzute în Hotărârea Consiliului Local nr. 246/19.08.2022 pot depune cererile și documentele necesare pentru acordarea ajutorului de 4.000 de lei.”

Ajutorul financiar de 4.000 de lei se acordă o singură dată familiilor și persoanelor singure care îndeplinesc cumulat criteriile, pentru locuința de domiciliu și ale căror venituri lunare nete pe membru de familie sunt de până la 1.500 de lei, respectiv persoanelor singure cu un venit lunar de până la 2.053 de lei și care nu dețin bunuri care conduc la excluderea acordării ajutorului de urgență.

Persoanele care doresc să se înscrie în programul „Cald în casa ta” trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate, respectiv să fie persoane fizice cu domiciliul sau reședința în orașul Năvodari, să aibă calitatea de proprietar sau coproprietar al apartamentului sau locuinței de domiciliu pentru care este solicitat sprijinul financiar.

De asemenea nu trebuie să fi înregistrat datorii la SC Termica Distribuție Năvodari. Un alt criteriu de eligibilitate care trebuie îndeplinit este ca persoana ce solicită înscrierea în programul „Cald în casa ta” să fi folosit pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2021/2022 energie termică în sistem centralizat și ale căror apartamente sunt debranșate de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică la data de 30.04.2022.

Informații suplimentare în ceea ce privește documentele necesare și formularele de înscriere în cadrul programului „Cald în casa ta” se pot obține accesând site-ul official al primăriei Năvodari.

Continue Reading

Actualitate

Oasele moi, un adevărat inamic al corpului!

Published

on

Un procent din ce în ce mai mare al populației se confruntă cu boala oasele moi (denumire populară), adică demineralizarea oaselor. 

Demineralizarea osoasă sau osteomalacia este o afecțiune caracterizată prin pierderea densității osoase, în urma absorbției slabe a calciului, fosforului, vitaminei D. La copii, demineralizarea osoasă este cunoscută sub numele de rahitism, însă cele mai multe persoane afectate au vârsta peste 50 ani.

Cauzele demineralizării osoase

Demineralizarea osoasă are ca și cauză principală carența de vitamina D, responsabilă de absorbția calciului în oase și, implicit, de dezvoltarea și menținerea sistemului osos sănătos.

Deficitul de vitamina D în organism are mai multe cauze, pornind de la o dietă dezechilibrată, expunerea insuficientă la soare, mai ales în lunile de toamnă și iarnă, boala celiacă (intoleranța la gluten), pancreatita cronică.

Simptome

În faza incipientă, simptomele sunt de cele mai multe ori insesizabile, însă, pe măsură ce boala evoluează, apar durerile osoase, slăbiciunea musculată, fragilitatea osoasă, oboseala cronică. De asemenea, apare un disconfort în zona lombară și a șoldurilor. Mersul este afectat, iar riscul fracturilor devine foarte ridicat.

Cum ne păstrăm oasele sănătoase

Abordarea unui stil de viață sănătos care presupune mișcare și alimentație echilibrată, sunt elemente cheie în combaterea efectelor demineralizării osoase. De asemenea, susținerea organismului prin asigurarea de vitamine și minerale pentru a se regenera este necesară, de aceea Herbagetica îți aduce o întreagă gamă pentru refacere, prevenție și susținere a corpului în cazul demineralizării osoase.

 

Vitamina D3 3000UI 100% naturală Herbagetica are o formulă superioară care livrează suportul complet pentru sănătatea sistemului osos. Sursa naturală de obținere a Vitaminei D3, lanolina, asigură o absorbție ridicată a produsului în organism și o eficiență garantată.

Formula complexă Calciu + D3 + Vit K2 Herbagetica contribuie la denisitatea osoasî optimă și la sănătatea sistemului osteoarticular.  Proveniența naturală a Calciului Organic, obținut din alge marine calcaroase, și a celor două vitamine D3 și K2, asigură absorbția ridicată și eficacitatea terapeutică a produsului.

Super Complex Herbagetica, formula de vitamine și minerale din surse naturale, conferă o absorbție ridicată, fiind un excelent adjuvant în: întărirea sistemului osos, procese degenerative, asimilarea calciului.

Complexul Natural D3+K2+Ca+Mg Herbagetica are o formulă unică, avansată, dedicată pentru fortificarea sistemului osos prin absorbția ridicată de Calciu, atunci când expunerea la lumina solară directă este scăzută. Este un excelent adjuvant în afecțiuni ale sistemelor osteo-articular sau muscular: rahitism, osteoporoză, osteomalacie, decalcifiere, scăderea densității osoase, fracturi etc.

Alege și tu suplimentele 100% naturale Herbagetica, ajutorul de nădejde în cazul bolii demineralizării oaselor. Ai grijă de întreg organismul, începând rutina zilnică de sănătate chiar azi!

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222