Connect with us

Sanatate

Se reabilitează pardoseala din Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean Constanța

Published

on

Începând de ieri au fost demarate lucrările de reabilitare a pardoselii din Unitatea Primiri Urgențe. Astfel, linoleumul vechi și care nu a mai fost schimbat de ani buni, va fi înlocuit cu un covor PVC antibacterian;
Lucrările au început ieri după amiază, cu decopertarea pardoselii vechi. Ulterior, în cursul nopții, a fost turnată șapa autonivelantă cu uscare rapidă;
Având în vedere că activitatea din UPU nu poate fi întreruptă niciun moment iar numărul pacienților este de ordinul sutelor zilnic
(24/24), lucrarea va fi temporizată astfel încât să poată fi preluate toate urgențele; Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă asigurăm că depunem toate eforturile necesare pentru finalizarea acesteia într-un timp cât mai scurt.
Înlocuirea linoleumului medical antibacterian și a stratului suport era imperios necesară având în vedere că vorbim despre o zonă cu trafic intens, tranzitată în permanență de tărgi și cărucioare pentru pacienți.

Sanatate

Testare pulmonară gratuită la Centrul Socio Medical Cumpăna

Published

on

Locuitorii comunei Cumpana, cu vârsta de peste 18 ani, care sunt interesați de un control pulmonar GRATUIT, sunt așteptați în data de 13 februarie 2023, la Centrul Socio-Medical din localitate în intervalul orar 09:00 – 14:00 unde o echipă specialiști sunt gata să vină în ajutorul acestora cu un diagnostic corect.
Acest program face parte din proiectul “Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România” – Grantul 1762 ROU-T-MoH.
Toti cei interesați trebuie să prezinte la control actul de identitate.
Pentru programări și detalii:
0729 040 555 – Anica Enache
0765 638 219 – Lorena Neagu

Continue Reading

Sanatate

Noua formulă a vaccinului COVID-19, disponibilă şi pentru schema de vaccinare iniţială

Published

on

În urma deciziei Comitetului Naţional de Vaccinologie, în mod similar cu alte ţări europene, noul vaccin COVID-19, este disponibil şi pentru persoanele care doresc să se vaccineze pentru prima dată.

Până în prezent, acest tip de vaccin era folosit doar la revaccinare, pentru persoanele cărora li se administrase schema primară de vaccinare împotriva COVID-19.

Vaccinul COVID-19 este adaptat pentru a oferi o protecţie mai largă faţă de tulpina originală şi faţă de subvariantele Omicron BA.4 şi BA.5. Acesta oferă protecţie mai ales împotriva complicaţiilor şi formelor grave ale bolii.

Noul vaccin împotriva COVID-19 este disponibil la medicii de familie sau în centrele de vaccinare. Lista centrelor de vaccinare este disponibilă pe pagina web a Ministerului Sănătăţii: https://www.ms.ro/informatii-esentiale-pentru-vaccinarea-impotriva-covid-19-cu-noul-vaccin/

Continue Reading

Sanatate

Vaccinarea antigripală, și în farmacii

Published

on

Vești bune pentru cei care doresc să se vaccineze antigripal. În contextul instituirii stării de alertă epidemiologică determinată de gripă, Colegiul Farmaciștilor din România anunță că vaccinarea antigripală se poate efectua acum și în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de către Ministerul Sănătății, în cadrul unui program pilot.

Necesitatea implementării acestui program pilot este justificată, în condițiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a și fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei.

Vaccinarea antigripală în farmacii se realizează de către farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universitățile de medicină și farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022. De asemenea, farmaciile care au dorit să se implice în program au fost autorizate special pentru a desfășura activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere, lista acestora fiind publicată pe site-ul Ministerului Sănătății la rubrica Pacienti/Farmacii si drogherii/tabel farmacii vaccinare.

La această dată, vaccinarea antigripală se poate realiza în farmaciile autorizate din 15 județe, lista farmaciilor fiind în continuă completare pe măsură ce se eliberează autorizațiile speciale și farmaciile își pun la punct logistica necesară, conform reglementărilor în vigoare. Lista completă a farmaciilor în care se vaccinează antigripal poate fi accesată și pe site-ul Colegiului Farmaciștilor din România.

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmaciile comunitare trebuie să parcurgă următorii pași:

–           să consulte lista farmaciilor autorizate pentru vaccinarea antigripală pe site-urile indicate, la rubrica dedicată și să se programeze telefonic în prealabil;

–           să solicite  recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puțin o dată vaccinați împotriva gripei sezoniere;

–           să se prezinte la data programării, cu recomandarea medicală în farmacia autorizată și să achiziționeze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia.

De asemenea, cei care doresc să se vaccineze trebuie să știe câteva detalii esențiale:

– vaccinul antigripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.

– vaccinarea în farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior    antigripal și nu prezintă o recomandare medicală în acest sens.

”Recomandăm tuturor, în special persoanelor aflate la risc, să aibă grijă de sănătatea lor și să se protejeze în fața gripei, în contextul creșterii explozive a cazurilor de gripă sezonieră. Farmaciștii sunt alături de oameni pentru a-i ajuta să depășească cu bine această perioadă de alertă epidemiologică, când gripa sezonieră s-a suprapus peste alte viroze și poate afecta starea de sănătate a populației.” declară Prof. Univ. emerit Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România

De altfel, Colegiul Farmaciștilor din România va colabora în continuare cu Ministerul Sănătății și profesioniștii din domeniu pentru ca implementarea acestui program pilot de vaccinare, în beneficiul persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva gripei, să fie cât mai eficientă.

Continue Reading

Sanatate

Sute de pacienţi au primit îngrijiri medicale, în prima zi din an

Published

on

1413 persoane au beneficiat de servicii medicale de urgenţă, în cadrul Unităţii Primiri Urgenţe a SCJU Constanţa, începând cu ziua de sâmbătă, 31 ianuarie, şi până în această dimineaţă (496 copii, 917 adulţi).  Dintre aceştia, după toate investigaţiile şi consulturile necesare, 271 au rămas internaţi.

In noaptea de Revelion, s-au prezentat la Unitatea Primiri Urgenţe 148 persoane.  Toţi pacienţii au fost investigaţi, cele mai multe cazuri, 120, fiind redirecţionate pe codul verde. In noaptea dintre ani au fost internaţi 47 de pacienţi, cei mai mulţi în secţia clinică Pediatrie (22).

Un număr dublu de prezentări a fost înregistrat în prima zi din an. 323 pacienţi au fost preluaţi de personalul UPU în 12 ore, pe 1 ianuarie (26-27 pacienţi/oră). In urma investigaţiilor şi a consulturilor necesare, 41 dintre aceştia au fost spitalizaţi.

Incă 175 de persoane au fost înregistrate la UPU în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, când, în urma investigaţiilor de specialitate, 29 de pacienţi au fost internaţi.

Flux crescut de pacienţi a fost înregistrat şi ieri, 2 ianuarie. 352 de persoane s-au prezentat la Unitatea Primiri Urgenţe în 12 ore, fiind consultate şi investigate în funcţie de afecţiunile pe care le prezentau.

In total, în această perioadă de 72 de ore, SCJU Constanţa a avut capacitatea de a efectua investigaţii imagistice si de laborator 24/24, 7/7  fapt ce a determinat ca şi pacienţi de la alte unităti medicale să fie redirectionaţi aici.

Cele mai multe internări în această perioadă au fost în secţiile Pediatrie (63), Cardiologie (24), Neurologie (21) şi Obsterică Ginecologie 1 şi 2 (16, 24).

Primul nou născut din cadrul SCJU Constanţa este un băieţel care venit pe lume în noaptea de Revelion, în jurul orei 2. Alţi 12 copii s-au născut la Spitalul Judeţean Constanţa pe 1 Ianuarie (6 băieţi şi 6 fete).

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222