Connect with us

Administratie/politica

Se amenajează un nou parc în cartierul Compozitori

Published

on

De ce să lăsăm terenurile nefolosite să se degradeze, când le putem transforma în oaze de liniște și bunăstare? De la această premisă continuăm amenajarea de noi spații verzi în Constanța. De această dată, ne îndreptăm atenția către un spațiu industrial situat pe strada Eliberării 46, pe care îl vom transforma într-o oază de verdeață. Urmărim astfel să reducem poluarea din zonă și să creștem confortul locuitorilor din proximitate.
Proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de mâine, 29 iunie, când vom aproba studiul de fezabilitate, principalii indicatori tehnico economici și valoarea totală estimativă a investiției, de aproximativ 10 milioane de lei (inclusiv TVA).
Proiectul noului parc cuprinde dotări şi echipări destinate activităţilor recreative pentru populaţie, astfel:
– amenajare alei și conectarea cu străzile vecine;
– amenajarea unui loc de joacă pe suprafață de tartan;
– amenajarea zonelor de relaxare;
– plantarea de arbori, arbuști și flori;
– dotarea cu mobilier urban;
– amenajarea unei fântâni arteziene;
– montarea sistemului de iluminat și al unuia de irigații;
– montarea a două cișmele cu apă;
– plantarea de gard viu;
– realizarea branșamentelor la rețelele de apă, canalizare, energie electrică și telecomunicații.
Amenajarea parcului se va face pe un teren cu o suprafață de 10.044 mp, 90% dintre aceștia urmând a se transforma în suprafață verde propriu-zisă. Restul de 10% sunt reprezentați de alei, locul de joacă, grupuri sanitare și celelalte elemente necesare.
Sursa de finanțare este mixtă, provenind atât de la bugetul local, cât și din fonduri nerambursabile.

Actualitate

Florin Stoian, fermierul constănţean care l-a impresionat pe ministrul Daea

Published

on

Aşa cum ne-a obişnuit, după activităţile care-l ţin blocat în Bucureşti, ministrul agriculturii, Petru Daea, colindă ţara în lung şi-n lat. La sfârşitul acestei săptămâni, a venit şi rândul judeţului Constanţa.

Scopul deplasării a fost verificarea unui sistem de irigaţiii, ocazie cu care a descoperit o fermă legumicolă, cu peste 50.000 aspersoare în funcțiune, care l-a impresionat, aşa cum mărturiseşte într-o postare pe pagina de Facebook:

,,Împreună cu directorul general al ANIF, domnul Cornel Popa, am intrat în perimetrul irigabil al amenajării Carasu Galeșu, urmărind traseul apei pe canalele impermeabilizate în 2019.Bucuria existenţei apei la plante a fost dublată de dialogul cu fermierul Stoian Florin, care cultivă într-un asolament de cereale și legume, în cultură de bază și succesivă, 650 ha de legume.

Lucrările bine conduse în teren se regăsesc în produsele obținute, al căror nivel de realizare nu este cu nimic mai prejos decât în orice altă exploatație din țările fanion ale agriculturii europene.

La cultura grâului a obținut 10.800 kg/ha, la ceapa recoltată deja, peste 70 de tone/ha, iar cultura de morcovi în ogor propriu sau cultură succesivă va fi tot atât de productivă, pentru că iscusitul fermier are peste 50.000 aspersoare – atenție, nu este o greșeală- care funcționează alternativ în funcție de nevoile culturii, iar ANIF furnizează apa pe un sistem repus în funcțiune în anul 2019.

Impresionant pentru toți, dar merituos pentru fiecare, atât pentru furnizorul de apă, dar și pentru valorosul fermier! Felicitări Florine!“, a scris ministrul despre realizările fermierului constănţean.

Continue Reading

Actualitate

Veşti bune, pentru părinții din Lazu!

Published

on

Începând din acest an școlar, în cadrul grădiniței Rița Gărgărița – structura Lazu, va exista o grupă cu program prelungit (08:00 – 17:00). Grădinița a funcționat până acum în regim de program normal (08:00-12:00).

În urma numeroaselor solicitări primite de la părinţii care-şi doreau o grupă cu program prelungi, autorităţile locale au reușit să obțină acordul de la Inspectoratul Școlar Județean pentru crearea acesteia.

Primăria Agigea a demarat lucrările de reabilitare a clădirii grădiniței Rița Gărgărița, din Lazu, astfel încât să fie adaptată noilor cerințe prevăzute de legislația în vigoare.

De asemenea, va fi reabilitată clădirea și curtea exterioară a grădiniței Rița Gărgărița – structura Agigea, astfel încât la începutul noului an școlar copiii să se întoarcă într-un mediu optim și corespunzător.

Continue Reading

Actualitate

Echipamente IT de ultimă generaţie, pentru elevii din Poarta Albă

Published

on

Începând cu noul an școlar, toți copiii de pe raza comunei Poarta Alba se vor putea bucura de aparatura IT de ultima generație pentru susținerea actului educaţional. Atât Școală Gimnaziala nr.1 Poarta Alba cât și Colegiul Agricol Poarta Alba au fost dotate cu laptopuri, videoproiectoare, ecrane de proiecție, camere pt videoconferință și table inteligente.

Echiparea unităţilor şcolare s-a realizat prin derularea proiectului ,,Achiziţie echipamente IT-mobile pentru uz şcolar în Comuna Poarta Albă, județul Constanţă”, proiect co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională în baza contractului de finanţare încheiat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Competitivitate.

Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat facilitarea accesului la procesul de învăţământ în mediul on-line, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, prin dotarea Școli Gimnaziale Nr.1 Poarta Albă şi a Liceului Agricol Poarta Albă cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informaţiei de tipul tabletelor școlare, precum şi a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line. Proiectul a vizat crearea premiselor tehnice de funcţionare a procesului de învăţământ în situaţia în care o parte din elevi sau toţi au fost nevoiţi să urmărească desfăşurarea orelor de acasă.

Valoarea totală a proiectului este de 1.709.126,96 lei, din care:

  • valoare cofinanţare UE 1.452.757,92 lei (85%);
  • bugetul naţional 222.186,50 lei (13%);
  • bugetul local 34.182,54 lei (2%).

 

 

Continue Reading

Administratie/politica

Primarul Vergil Chițac, întâlnire cu ministrul Vasile Dîncu! S-a discutat despre o nouă arteră rutieră

Published

on

Primarul Constanței, Vergil Chițac a făcut recent o postare pe pagina sa de socializare cu referire la o nouă investiție în municipiu.
“Am avut o întâlnire foarte productivă pentru Constanța cu domnul ministru Vasile Dîncu și cu oficiali ai Ministerului Apărării Naționale. Am convenit realizarea proiectului de infrastructură rutieră ce vizează prelungirea străzii Barbu Șt. Delavrancea, în paralel cu străzile Baba Novac și Ștefăniță Vodă, investiție care necesită avizarea traversării mai multor terenuri aflate în administrarea MAPN.
Noua arteră va contribui la fluidizarea traficului între cartierele Tomis Nord, Inel I, Compozitori, Coiciu, Anadalchioi și Tomis 3 și va reprezenta o legătură suplimentară între strada Soveja și bd. Aurel Vlaicu, degrevând traficul de pe Baba Novac și Ștefăniță Vodă.
Acesta este un proiect mai vechi, care trenează de peste 6 ani din diverse blocaje birocratice. Urmează ca aparatul de specialitate din Primărie, alături de reprezentanții MAPN, să efectueze mai multe vizite și ședințe de lucru pentru a stabili traseul exact și detaliile tehnice ce vor sta la baza proiectului.
Mulțumesc domnului ministru și oficialilor MAPN pentru cooperare și pentru că am agreat o soluție menită să îmbunătățească traficul auto și mobilitatea alternativă din Constanța”, a anunțat primarul Vergil Chițac, pe facebook.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222