Connect with us

Actualitate

Şcoala de vară, o alegere ingenioasă! Copiii au parte de activităţi recreative, ateliere de creaţie şi jocuri creative

Published

on

Cum se poate transforma vacanţa de vară într-o bucurie pentru copii, chiar şi atunci când nu au planuri de vacanţă? Ei bine, se poate şi o demonstrează zeci de elevi şi preşcolari din Constanţa, care participă zilnic la numeroase activităţi interactive în cadrul şcolii de vară de la biserica „Sfântul Mina” de la malul mării.

 

“În cadrul şcolii de vară, de luni până vineri, copiii începând cu ora 10.00 până la prânz au parte de activităţi diverse: pictură, jocuri sportive, jocurile copilăriei, învaţă să acorde primul ajutor împreună cu voluntarii de la Crucea Roşie, îi învăţăm să circule corect pe stradă, iar după fiecare activitate se bucură de o gustare de fructe, mergând pe ideea că trebuie să mâncăm sănătos pentru a fi sănătoşi.”, declară preotul CLAUDIU BANU, parohul Bisericii Sf. Mina Constanţa

Programul şcolii de vară este cât se poate de diversificat şi cuprinde activităţi interactive, sportive sau ateliere de creaţie. Astfel, zâmbetele de pe chipul micuţilor reprezintă dovada clară că aceste ore petrecute împreună sunt o alternativă ingenioasă de a-şi petrece timpul liber.

“Mă distrez şi învăţ în fiecare zi câteva lucruri noi. Ce ai învăţat până acum? Am învăţat că trebuie să fii foarte prietenos şi să te joci cu oricine.”, spune o fetiţă

“Înveţi să te joci, să lucrezi în echipă, să te împrieteneşti, mai înveţi anumite lucruri cum ar fi să alergi, să dansezi balet şi e un lucru bun, având în vedere că în vacanţă unii copii se plictisesc şi aici te poţi distra şi trece timpul mult mai repede.”, spune o altă fetiţă

“Ne jucăm. Îţi place în vacanţă? Da. Câţi ani ai? Cinci ani.”, completează o colegă de-a lor

De aceşti copii se ocupă o echipă de voluntari, pentru care fiecare zi este o frumoasă provocare.

“Important este să aibă unde să vină, să se simtă în siguranţă, să se joace, să înveţe ceva nou şi mai ales să înveţe să socializeze, să lucreze în echipă, pentru că aşa cum noi suntem o echipă de voluntari, asta vrem să-i învăţăm şi pe ei.”, declară DANIELA COSTAN, voluntar

“S-a creat şi o frumoasă familie, o gaşcă în jurul acestei bisericuţe de copii, s-au creat prietenii foarte frumoase care sper să dureze o viaţă.”, completează preotul CLAUDIU BANU, parohul Bisericii Sf. Mina Constanţa

Văzându-şi copiii sau nepoţii fericiţi, la rândul lor părinţii şi bunicii sunt extrem de încântaţi de programul Şcolii de Vară, care a ajuns deja la cea de-a III-a ediţie.

“Venim aici zi de zi, de luni până vineri conform programului. Cât de benefice sunt aceste activităţi pentru cel mic? Sunt activităţi deosebit de educative, copiii socializează şi îşi petrec timpul într-un mod plăcut şi util. Parcă e mai bine decât cu telefonul şi tableta. Cu siguranţă, de aceea am şi ales varianta aceasta.”, spune mama unei fetiţe

“Am venit cu cei doi nepoţei ai mei. Sunt încântată de activităţile de aici. E abia a treia zi, dar vom continua până la sfârşitul sezonului, pentru că ne place, fiind activităţi frumoase, jocuri, antrenante pentru copii.”, completează bunica unei alte fetiţe

Şcoala de vară se va încheia pe 26 august cu un moment artistic pe care îl pregătesc cei mici.

Actualitate

Noi localități din România, atestate ca stațiuni turiștice de interes național

Published

on

Guvernul României, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a adoptat recent prin Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități, ca staţiuni turistice de interes naţional, respectiv local. În urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autorităților administrației publice locale, și totodată ținând cont de potențialul turistic, dar și resursele naturale și antropice, comuna Ocna Șugatag (jud. Maramureș) a fost atestată ca stațiune turistică de interes național, iar alte 12 localități, respectiv Anina (jud. Caraș-Severin), Cavnic (jud. Maramureș), Dorna-Arini (jud. Suceava), Ghioroc (jud. Arad), Gura Siriului (jud. Buzău), Sadova (jud. Suceava), Săcele (jud. Brașov), Sânnicolau Mare (jud. Timiș), Sighetu Marmației (jud. Maramureș), Ștei (jud. Bihor), Tulucești (jud. Galați), Vatra Moldoviței (jud. Suceava), cât și Zona turistică a comunei Borș (jud. Bihor), au fost atestate ca stațiuni turistice de interes local.

Pe termen lung și mediu, atestarea localităților ca stațiuni turistice de interes național sau local,  vor aduce un plus acestora și vor putea fi promovate cu noul statut și astfel vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţărilor nerambursabile, de exemplu.

De asemenea, având în vedere efectul multiplicator al turismului în sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în aceste stațiuni va genera un impact benefic din punct de vedere economic şi, în egală măsură, va contribui creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone.

Până la acest moment, în România sunt atestate 52 de stațiuni turistice de interes național și 87 de interes local.

Continue Reading

Actualitate

Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, premiera spectacolului „Antigona” la Teatrul de Stat Constanța

Published

on

Scena teatrului constănțean este în acest weekend acoperită de un spectacol în premieră, nu al teatrului urbei ci, al Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, care din cauza pandemiei de Covid-19 a fost închis temporar. Astfel Teatrul de Stat Constanța oferă scena sa pentru PREMIERA spectacolului „Antigona” de Sofocle, producție a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din București.

Așadar, sâmbătă, 24 octombrie, de la ora 19:00, și duminică, 25 octombrie, de la ora 17:00, spectatorii din Constanța vor putea asista la primele reprezentații live ale spectacolului „Antigona”, în regia lui Stathis Litvathinos, regizor grec format la Academia Rusă de Artă Teatrală din Moscova, și care a colaborat de-a lungul timpului cu cele mai importante teatre din Grecia. Premiera online a avut loc pe 1 octombrie.

„Antigona” este rezultatul unui masterclass susținut de Livathinos cu actori ai Teatrului Bulandra, cei selectați pentru distribuția acestui spectacol fiind Alexandra Fasolă (Antigona), Anca Androne/ Silvana Negruțiu (Ismena), Cornel Scripcaru (Creon), Andreea Bibiri (Tiresias), Constantin Dogioiu / Alin State (Hemon), Ana Ioana Macaria (Euridice), Adrian Ciobanu (Paznicul), Lucian Ifrim (Mesagerul 1) și Maria Veronica Vârlan (Mesagerul 2). Scenografia a fost creată de Maria Miu și Nina Brumușilă, iar Daniel Jinga a compus muzica spectacolului.

Reprezentanții Teatrului de Stat Constanța îi asigură pe spectatorii constănțeni de faptul că sunt aplicate toate măsurile de protecție – nebulizarea spațiilor și distanțarea atât în timpul accesului și ieșirii, cât și în timpul reprezentațiilor – așadar vizionarea spectacolelor nu implică riscuri.

Menționăm faptul că nu este prima dată când Teatrul de Stat Constanța întinde o mână de ajutor colegilor artiști din capitală: în primăvara anului 2016, după ce Teatrul Nottara a rămas fără sediu, imobilul de pe bulevardul Magheru fiind înscris pe lista clădirilor cu risc seismic ridicat, instituția teatrală constănțeană de asemenea a pus la dispoziție scena sa pentru reprezentații ale spectacolelor Teatrului Nottara.

Continue Reading

Actualitate

Acțiune de control desfășurată de către IPJ Constanța

Published

on

Politiștii constănțeni, împreună cu jandarmi și polițiști locali, sub autoritatea instituției prefectului, continuă desfășurarea de acțiuni cu efective mărite pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid 19.

Acțiunile sunt desfășurate zilnic, în sistem integrat, pe raza întregului județ, fiind vizate în special zonele aglomerate, piețele, târgurile si terasele, dar și mijloacele de transport, o atentie sporită fiind acordată mijloacelor de transport școlar. Nerespectarea măsurilor individuale de protecție constituie contravenție, sancționată cu amendă de la 500 la 2500 de lei.

Scopul forțelor de ordine nu este aplicarea de sancţiuni, ci acela de a determina toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării tuturor normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19. Astfel de acțiuni vor fi desfășurate în continuare pe raza județului Constanța.

Reamintim faptul că organizarea de  evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive) este interzisă, iar în situația în care forțele de ordine constată că aceste interdicții sunt încălcate, vor interveni cu fermitate. În aceste zile, polițiștii Secției 1 și jandarmi din cadrul G.J.M. Tomis acționează și la pavilionul expozițional, pentru a se asigura că sunt respectate prevederile legale în contextul pandemiei de Covid 19.  IPJ Constanța recomandă tuturor cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție și să nu se expună la riscuri.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta