Connect with us

Cultura/Educatie

Schimbări la Evaluarea Națională în anul școlar 2019-2020

Published

on

Îi aşteaptă un an greu pe elevii de claselor a a II-a, a IV-a și a VI-a  dar și a VIII-a. Aceştia se pregătesc de Evaluarea Naţională. Chiar dacă examenele par încă departe, pregătirea nu trebuie lăsată pentru ultimele luni. Elementul de noutate din anul școlar 2019-2020 se referă la faptul că notele examenelor după contestații, nu trebuie să depășească cu un punct, nota inițială.

În anul școlar 2019-2020, evaluările naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a se vor desfășura în perioada 11-28 mai 2020, potrivit Ministerului Educației. Conform Legii Educației rezultatele au ca scop elaborarea planurilor individualizate de învățare ale elevilor și prioretizarea școlară.

Noutatea în următorul an școlar se referă la notarea elevilor. Mai exact, în cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluarea inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații.

Totodată, evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a va avea loc în perioada 11 – 14 mai. Probele scrise la Limba română şi Limba maternă sunt programate în 11 mai, fiind urmate a doua zi de testele de citire la cele două discipline.

Proba de Matematică este prevăzută pentru data de 13 mai, în timp ce proba de Limbă română, scris şi citit, pentru elevii din rândul minorităţilor naţionale se va desfăşura în data de 14 mai.

Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar, la finalul clasei a IV-a are următorul calendar, limba română, în data de 19 mai, matematica și limba maternă în următoarele două zile ale lunii mai.

Elevii claselor a VI-a vor susţine evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului, în  27 și 28 mai, la limbă și comunicare, respectiv matematică.

În ce priveşte calendarul Evaluării Naţionale 2020, la clasa a VIII-a, formula de desfășurare a probelor scrise este asemănătoare celei de anul acesta. Astfel, proba scrisă la limba şi literatura română va avea loc pe 15 iunie 2020, faţă de 18 iunie, cum a fost în 2019. Proba scrisă la matematică este programată pe 17 iunie, iar proba scrisă la limba şi literatura maternă, pentru elevii care au studiat această disciplină, se va desfăşura pe 18 iunie 2020.

Sursa foto: gds.ro

Cultura/Educatie

Săptămâna profesiilor juridice la Universitatea Ovidius din Constanța

Published

on

Facultatea de Drept și Științe Administrative (FDSA) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează, în perioada 4-8 decembrie 2023, Săptămâna profesiilor juridice, ediția a II-a.

Organizat sub forma unor întâlniri cu reprezentanții magistraturii și profesiilor juridice liberale dobrogene, evenimentul își propune familiarizarea studenților FDSA cu statutul profesional, condițiile de acces, satisfacțiile, dar și provocările pe care le presupune o carieră în acest domeniu.

Potrivit organizatorilor, la ceremonia de deschidere, ce va avea loc luni, 4 decembrie 2023, de la ora 13.00, în Sala Senatului din Campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1), vor participa: decanul FDSA – prof. univ. dr. Adrian Stoica-Constantin, președintele Curții de Apel Constanța – Alina Gabriela Jurubiță, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța – Gigi Valentin Ștefan, decanul Baroului Constanța – Cătălin Gabriel Filișan, decanul Colegiului Consilierilor Juridici Constanța – Dana Lavinia Vladu Dinu, președintele Camerei Notarilor Publici Constanța – Radu Puia, președintele Camerei Executorilor Judecătorești Constanța – Bogdan Ionică, președintele Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, Constanța – Cristina Stroie, alături de directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța – Grecu Dorin Sasu.

„Pe parcursul evoluției sale, studentul unei facultăți de drept ia contact mai ales cu profesorii cu care se află în raport academic și cu doctrina cursurilor din planurile de învățământ. În schimb, întâlnirea cu cât mai mulți profesioniști ai dreptului îi poate lărgi nu doar viziunea despre drept, ci și despre profesia pe care urmează să și-o aleagă. Săptămâna profesiilor juridice vine în întâmpinarea acestei nevoi și iată că, ajunsă la a doua ediție, se bucură de o participare numeroasă atât din partea studenților, cât și a practicienilor”, precizează prof. univ. dr. Adrian Stoica-Constantin, decanul FDSA.

La această ediție a Săptămânii profesiilor juridice vor participa judecători, procurori, avocați, consilieri juridici, notari publici, executori judecătorești, practicieni în insolvență, precum și registratori de carte funciară.

Continue Reading

Cultura/Educatie

„Spectacol de Crăciun” susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâulețul’’ și invitații săi

Published

on

În spiritul sărbătorilor de iarnă, Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada”, oferă publicului de la malul mării un dar cultural-artistic special, menit să aducă în sufletele constănțenilor magia atmosferei de final de an, cu dansuri, colinde, muzică tradițională și artiști de seamă ai scenei locale și naționale.

Este vorba despre Spectacolul de Crăciun susținut de renumitul Ansamblu Folcloric Profesionist ,,Brâulețul” și invitații săi, miercuri, 13 decembrie 2023, cu începere de la ora 18.00, în sala mare a Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret  ,,Jean Constantin”. Constănțenii sunt așteptați la ultima întâlnire din acest an cu Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâulețul”, acest adevărat ambasador cultural al Dobrogei și al Constanței, care se bucură de recunoaștere în întreaga țară pentru profesionalismul și dăruirea cu care promovează folclorul dobrogean.

Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist ,,Brâulețul”, condusă de maestrul dirijor Cristian Obrejan, solista ansamblului, Elena Plătică, profesor de canto muzică populară în cadrul Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada”, corpul de dansatori al ansamblului, cât și invitații lor – Marcel Pavel, Marius Ciprian Pop, Adriana Ochișanu, Elena Gatcin, Corala ,,Armonia’’ și Ansamblul Folcloric ,,Zestrea’’ – solist Marius Zgâianu, vor crea o atmosferă plină de bucurie și voie bună, așa cum se cuvine la sfârșit de an, în așteptarea Crăciunului și a Revelionului. Organizatorii au pregătit un spectacol complex, din cadrul căruia nu vor lipsi suitele de dansuri tradiționale dobrogene, susţinute de artiştii Ansamblului Folcloric Profesionist ,,Brâulețul”. Prezentatorii „Spectacolului de Crăciun” sunt Roxana Cioacă și Ionuț Dulgheriu.

Evenimentul este inițiat de Secția Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâulețul” – Promovare Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada”. Intrarea publicului la eveniment este liberă, cu mențiunea că toți cei care doresc să participe la Spectacolul de Crăciun din data de 13 decembrie 2023 o vor putea face în baza biletelor cu valoare 0 lei, cu rând și loc, ce se pot procura de la casieria Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret  ,,Jean Constantin’’ din Bulevardul Ferdinand nr. 56 (săptămâna 04.12 – 10.12.2023, conform programului casieriei: Luni: 10:00-18:00; marți: 10:00-16:00; miercuri: 10:00-18:00; joi: 12:00-20:00; vineri: 12:00-20:00; sâmbătă și duminică: 10:00-18:00). De asemenea, biletele cu valoare 0 lei se pot rezerva și online, accesând link-ul https://www.cinemagia.ro/bilete/ui/movie/startOrder/?eventId=3104637 .

Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâuleţul”

Entitate folclorică reprezentativă pentru acest areal geografic, Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâuleţul” este, fără tăgadă, un nume important în peisajul folcloristic românesc, demn urmaș al unor nume ilustre precum Dan Moisescu, Gheorghe Parnica, Elena Roizen și alții.

Sub egida Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”, Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâuleţul” are ca misiune promovarea și valorificarea tradițiilor dobrogene şi naţionale. Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâuleţul” este format din orchestra condusă de dirijor Cristian Obrejan și grupul de dansatori.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Dragi copii, iată programul Teatrului ”Căluțul de mare”, pentru săptămâna viitoare

Published

on

PROGRAMUL TEATRULUI „CĂLUŢUL DE MARE” ÎN PERIOADA 04.12 – 10.12.2023
MIERCURI, 06.12.2023, ORELE 09.00 și 11.30 – cu ocazia Zilei de Sfântul Nicolae (Spectacolul se joacă, GRATUIT, în deplasare în localitățile TECHIRGHIOL – ora 09.00 ȘI LUMINA – ora 11.30, cu ocazia Zilei de Sfântul Nicolae)
#IATĂVINCOLINDĂTORI, spectacol pentru sărbătorile de iarnă
Spectacol de #AnetaFornaChristu
Ilustrația muzicală: #DicranAsarian
Vârsta 3 – 12 ani
In distribuţie: #RovenaParaschivoi/ #DanielaVlad, #ClaudiaBrădescu, #IonCiolan, #DanielMinciună, #TiberiuRoșu, #GrațianPrisacariu
DUMINICĂ, 10.12.2023, ora 10.30
#POVESTEADEGEȚELULUIPOZNAȘ, de #MateiVișniec
Regia artistică: #GheorgheBalint
Asistență regie și ecleraj: #LicăGherghilescu
Scenografia și păpușile: #TündeTomos
Muzica: #CiprianManta
Asistent scenografie: #DanielPal
Vârsta: 3+
În distribuție: #DanielaVlad, #RovenaParaschivoi, #ArinaCojocaru/ #CătălinaOțeleanu, #ClaudiaBrădescu, #GrațianPrisacariu, #DanielMinciună, #IonCiolan

Continue Reading

Cultura/Educatie

Copii, ”Capra cu trei iezi” vă așteaptă pe scena teatrului Căluțul de Mare

Published

on

Copii, sunteți invitați duminica aceasta la spectacol. “Capra cu trei iezi” se va juca începând cu ora 10:30 pe scena Teatrului Căluțul de Mare. Gabriel Apostol, semnatar al scenariului şi regiei, promite un spectacol de voiciune, cânt, dans şi umor. Morala poveştii este clară: „după faptă şi răsplată”, însă finalul spectacolului total neașteptat. Biletele pentru “Capra cu Trei Iezi” pot fi achiziționate începând de sâmbătă, de la casieria teatrului din strada Aristide Karatzali.

Spectacolul “Capra cu trei iezi” se va juca, duminică, pe scena Teatrului de Copii și Tineret “Căluțul de mare”, de la ora 10.30. Tema acestei povești pornește de la opera lui Ion Creangă, iar concluzia pe care trebuie să o tragă cei mici este că mamele au mereu sfaturi înțelepte pentru ei.

Despre această piesă, actorii constănțeni spun că nu lasă deloc un gust amar așa cum se-ntâmplă citind povestea lui Ion Creangă. Ba dimpotrivă, regizorul Gabriel Apostol a reușit să creeze, de data aceasta, un spectacol plin de voiciune, cântece, dans și umor. Aici, iezii neascultători și obraznici sunt păcăliți și înghițiți de crudul, perfidul și lacomul lup, iar acesta la rândul lui este pedepsit și aruncat în foc de înțeleapta și iubitoarea mamă capră, ajutată de iedul ei cel mic, harnic și cuminte.

Finalul spectacolului îi aduce însă la viață pe iezi, dar și pe găinile înghițite de lup, spre încântarea și bucuria copiilor, care părăsesc sala de spectacol încântați că răul a fost pedepsit, iar tristețea și suferința sunt dominate de bună dispoziție.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222