Connect with us

Cultura/Educatie

Scenariul 2 în învăţământul constănţean

Published

on

Început de an şcolar atipic. În municipiul Constanţa, cu excepţia unor grădiniţe, toate unităţile de învăţământ, şcoli gimnaziale, colegii şi licee, vor desfăşura cursurile în scenariul al doilea. Acest lucru presupune atât participare directă, cât și on-line.

14 septembrie debutează la Constanţa cu un secenariu hibrid pentru 285 de unităţi şcolare. Dar acest lucru nu este valabil pentru toate şcolile pentru că 223 au optat pentru scenariul 1 care prevede participarea directă, „față în față” iar 8 unităţi de învăţământ au anunţat că vor face cursuri exclusiv on-line.

Menționăm că vor începe cursurile cu scenariul 3:

– Şcoala Gimnazială Nr. 1 Cuza Vodă și Grădiniţa cu Program Normal Cuza Vodă (din cauza ratei incidenței cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, conform datelor furnizate de DSP);

– Grădiniţa cu Program Prelungit „Ion Creangă” Medgidia, Grădiniţa cu Program Prelungit „Lucian Grigorescu” Medgidia, Grădiniţa cu Program Normal Nr.11 Medgidia, Grădiniţa cu Program Normal „Piticot” Medgidia, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 8 Medgidia, unități de învățământ în care se desfășoară un amplu proces de reabilitare, finalizat în 4 dintre acestea (recepția lucrărilor realizându-se la sfârșitul lunii septembrie), în curs de finalizare în una dintre grădinițe.

Aceste propuneri au fost aprobate în consiliul de administrație al fiecărei instituții școlare, fiind avizate de Inspectoratul Școlar Judeţean și DSP Constanța.

În total, în judeţul nostru sunt 515 unități de învățământ.

Şi pentru ca elevii şi cadrele didactice să fie în siguranţă în şcoli, Executivul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Educației și Cercetării cu suma de 100 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru finanțarea Programului național „Educația în siguranță”.

Cultura/Educatie

Programul şcolilor se modifică

Published

on

Elevii vor învăţa on-line în perioada 25-29 septembrie, a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Decizia CNSU a fost luată în contextul organizării alegerilor locale din 27 septembrie.

„Activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar în care sunt organizate secţii de votare pentru desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, stabilite conform Registrului secţiilor de votare administrat de Autoritatea Electorală Permanentă, se suspendă începând cu data de 25.09.2020 până la data de 29.09.2020 inclusiv. (…) Activităţile didactice prevăzute se vor relua începând cu data de 30.09.2020 cu respectarea tuturor condiţiilor de siguranţă şi igienă sanitară”, a decis CNSU.

Potrivit hotărârii, activităţile didactice vor fi desfăşurate în sistem on-line, conform metodologiilor specifice aprobate la nivelul Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

2.000 de lei lunar pentru personalul didactic din învăţământ

Published

on

Agendă încărcată pentru senatori. Camera superioară a Parlamentului a adoptat propunerea legislativă iniţiată de PSD prin care se acordă în perioada stării de urgenţă şi de alertă stimulente de risc cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de 2.000 de lei lunar şi personalului nedidactic şi auxiliar – 1.500 de lei lunar.

Potrivit propunerii legislative, stimulentul de risc nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asigurătorii pentru muncă. Pentru a deveni lege, acest proiect trebuie adoptat şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Senatul a adoptat, în unanimitate (123 de voturi “pentru”), şi OUG 144/2020 cu amendamente, astfel că suma pentru achiziţionarea de laptopuri şi tablete pentru uz şcolar a fost majorată la 150 milioane euro, faţă de 100 de milioane cât este prevăzut în actul normativ al Guvernului.

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

Universitatea „Ovidius”, partener într-un proiect de cercetare competitivă

Published

on

Universitatea „Ovidius” din Constanța participă ca partener în cadrul proiectului de cercetare competitivă  „Rapid Earthquake Damage Assessment Consortium – REDACt”, cofinanțat de Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020.

Proiectul analizează teritoriile eligibile prin programul operațional, acoperind inclusiv zonele de frontieră. Obiectivele acestuia includ: dezvoltarea unui sistem informațional integrat care evaluează daunele provenite în urma activităților seismice în timp real și formulează scenarii ulterioare probabile; desfășurarea de acțiuni de comunicare și diseminare a informațiilor, cu scopul creșterii gradului de conștientizare publică și îmbunătățirea siguranței la cutremure; dezvoltarea unei aplicații mobile și a unui centru de resurse educaționale.

Obiectivul final al proiectului este îmbunătățirea măsurilor de prevenire și răspuns în cadrul situațiilor de urgență cauzate de cutremure, crescând reziliența împotriva riscului seismic.

Consorțiul este condus International Hellenic University (Grecia), ca lider de proiect, iar partenerii sunt: Institute of Engineering Seismology & Earthquake Engineering (Grecia), Democritus University of Thrace (Grecia), Gebse Technical University (Turcia), Universitatea „Ovidius” din Constanța – (România) and Institute of Geology & Seismology (Moldova).

Durata proiectului este de 30 de luni, iar bugetul alocat este de 974,860.00 euro.

Sursa foto: studentpenet.ro

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta