Sailing-ul a devenit un sport din ce în ce mai căutat în rândul iubitorilor de adrenalină. O dovedesc nenumăratele regate organizate la malul mării, iar una dintre ele a fost cea de la Eforie Nord, care s-a bucurat de un număr mare de aventurieri pe apă. Iar după o asemenea aventură pe mare, iubitorii sailing-ului au acostat în portul Marina Eforie Nord, unde au fost întâmpinaţi cu un vin alb sec, din soiul Aligote, de la podgoria Via Viticola – Sarica Niculiţel, băutură emblematică pentru Delta Dunarii. Cunoscut ca şi vinul pescarilor şi al navigatorilor, a completat peisajul şi a adus acel plus de nobleţe specific unui soi bun. Iar experţii în domeniul viticol ştiu cel mai bine calităţile dar şi secretele ascunse ale Aligoteului.
„În secolul XVII, când a apărut acest soi, a apărut în Franţa, în Burgundia, acolo s-a născut. El a fost gândit ca un soi cu aciditate ridicată, şi cu gust de pământ reavăn şi iarbă, dar totodată, şi cu un gust de măr verde şi iarbă. Practic, această aciditate, îl face un partener foarte bun pentru peşte. Iar cum navigatorii sau pescarii, altceva nu găsesc pe mare, decât peşte, este evident că este vinul lor”, a spus directorul de marketing Via Viticola Sarica Niculiţel, Andreea Lica.
În România, povestea frumoasă a Aligoteului a început în 1912, când un boier basarabean, ce şi-a terminat studiile în industia vinului în Franţa, a venit cu nişte butaşi pe care i-a lăsat şi în România şi au prins foarte bine în zona Dobrogei, la Niculiţel, unde şi-a găsit cea mai bună expresie.
„Recunoscuţi în România sunt cei din zona Sarica Niculiţel, care produc Aligoteul, dar nu numai că îl produc, dar dar el acolo şi-a găsit cea mai bună expresie. Dacă vorbim de Sarica Niculiţel, putem spune că nouă ne creşte peştele la rădăcină pentru că avem acest Aligote”, a mai spus Andreea Lica.
Aligoteul se produce doar în opt ţări, dintre care şase sunt în Europa – România, Bulgaria, Republica Moldova, Georgia, Ucraina, dar şi în Statele Unite şi Canada, însumând aproximativ 45 de mii de hectare. În afară de aventura pe mare şi un vin de calitate, cadrul unei zile perfecte a fost completat şi de o oază de linişte – restaurantul Sailors, din Marina Eforie Nord. Cei care ajung aici păşesc în altă lume opusă celei de zi cu zi. Nu lipsesc sunetul mării îmbinat cu muzica bună, dar şi serviciile de calitate, peştele fiind principalul fel de mâncare.
„Avem peşte proaspăt, avem midii aduse de scafandrii noştri zilnic, avem fructe de mare preparate de bucătari specializaţi şi o piscină, singura cu apă sărată din Eforie Nord. În topul restaurantelor din Eforie Nord suntem clasaţi în top 3 de către trip advisor şi vă putem garanta calitate, servicii de cea mai bună prestanţă şi o seară, o dimineaţă sau chiar un prânz de neuitat”, a declarat Alexandru Grădinaru, reprezentantul Restaurantului Sailors şi Marina Eforie Nord.
În afară de festivaluri de scoici, concerte cu muzică live, restaurantul Sailors este locul ideal pentru evenimente importante, motiv pentru care, proprietarii spun că vor să îl ţină deschis şi pe parcursul anului, iar cei care vor să se aventureze pe mare o pot face şi de aici.
„Închiriem bărcile cu vele, bărci cu motor, şalupe, facem plimbări de două, patru, şase ore, chiar şi mai mult, la cerere”, a mai spus Alexandru Grădinaru.
Aşadar, în cazul în care vă doriţi un loc liniştit, lângă mare, preparate din peşte proaspăt completate cu un vin de calitate, da-ţi o fugă la restaurantul Sailors din Eforie Nord, locul ideal pentru clipe dar şi o vacanţă de neuitat.
