Connect with us

Sanatate

Rosul unghiilor nu este un tic nervos

Published

on

Rosul unghiilor, sau onicofagia, este un tic la care multe persoane nu reuşesc să renunţe. Până acum, se credea că acest comportament este o consecinţă a stresului sau a stării de nervozitate. De curând, un nou studiu a relevat faptul că rosul unghiilor ar putea avea legătură cu personalitatea celor care au acest obicei.

Profesor doctor Kieron O’Connor, de la Universitatea din Montreal, susţine că cei care îşi rod unghiile sunt perfecţionişti. Cercetătorul canadian a studiat un grup de 48 de indivizi, jumătate dintre aceştia având comportamente repetitive. Subiecţii aveau tendinţa de a-şi roade unghiile atunci când se plictiseau, şi nu când erau stresaţi, aşa cum era de aşteptat.

Potrivit profesorului O’Connor, perfecţioniştii sunt predispuşi la frustrare, nerăbdare şi nemulţumire, atunci când nu îşi ating obiectivele. De aceea, acest viciu nu este pur şi simplu datorat unei stări de nervozitate, ci este legat de un aspect al personalităţii, care tinde către perfecţionism.

Sursa text: funweek.it

Sursa foto: scienze-naturali.com

 

Sanatate

Tehnologie de ultimă generație pentru tratamentul cancerului, la MedEuropa Constanța

Published

on

Centrul de Radioterapie MedEuropa Constanța oferă consultații de specialitate și tratament  gratuit pacienților bolnavi de cancer, cu decontare prin Casa de Asigurări de Sănătate. Unitatea medicală pune la dispoziția pacienților o echipă de specialiști formată din radioterapeuți, fizicieni medicali și asistenți cu experiență în abordarea pacientului oncologic.

Pentru un tratament eficient împotriva cancerului, abordarea multidisciplinară este esențială, la fel și accesul la tehnologie de ultimă generație. În mod similar centrelor situate în București, Oradea și Brașov, MedEuropa Constanța dispune de aparatura necesară elaborării şi aplicării unui plan de tratament complex.

Înainte de tratament, pacientul se prezintă în clinică pentru o consultație gratuită, după un diagnostic cert. Dosarul medical trebuie să conțină buletinul anatomopatologic, scrisoarea sau scrisorile medicale, după caz, și investigații imagistice recente, pentru a putea fi edificatoare. La nevoie, se poate solicita completarea dosarului cu analize și investigații pe care medicul le consideră necesare pentru o evaluare corectă și completă a situației medicale.

Ulterior, cazul este discutat în cadrul comisiei multidisciplinare – tumor board. Comisia oncologică este absolut necesară, pacientul având astfel acces la o echipă. În clinicile MedEuropa, situația fiecărui pacient este discutată în comisia multidisciplinară, indiferent de cine este medicul curant. Astfel, se reduce riscul luării unei decizii greșite. Este vorba de o echipă multidisciplinară la care pot participa specialiști din alte unități medicale, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Membrii comisiei se reunesc ori de câte ori trebuie stabilit un plan de tratament, fie că este vorba despre un pacient nou, fie că este un pacient care are nevoie de o schimbare a terapiei.

Radioterapia utilizează radiațiile ionizante ca metodă de tratament pentru cancer. Tehnologia utilizată cunoaște o permanentă evoluție, cu scopul de a administra doza de iradiere cu limitarea efectului asupra țesuturilor sănătoase din jurul acesteia. Centrele de Radioterapie MedEuropa dispun de acceleratoare liniare Elekta, ce integrează fluxul de lucru Elekta Synergy în sistemul avansat Elekta Infinity. Este un sistem cuprinzător de tratament care include VMAT – volumetric modulated arc therapy. Avantajele sunt reprezentate de timpul redus de tratament, precizia sporită și reducerea toxicității.

Pentru elaborarea planului de tratament, specialistul în fizică medicală analizează imaginile prelucrate de medicul radioterapeut și elaborează, folosind un sistem computerizat, modalitatea practică prin care iradierea va fi administrată pacientului. În elaborarea planului vor fi urmărite două deziderate: doza de iradiere să fie administrată cât mai precis, în funcție de mărimea, poziția, prelungirile tumorii, iar organele critice sensibile la iradiere să fie protejate cât mai bine, chiar dacă se află în imediata vecinătate a tumorii.

Despre MedEuropa Constanța

În centrele de radioterapie MedEuropa se iradiază atât tumori solide, cât și cancere hematologice (de exemplu, limfom, plasmocitom, mielom multiplu). Prevăzut cu mai multe cabinete de consultaţii, centrul din Constanța are capacitatea de a prelua un număr semnificativ de cazuri simultan. Zona de spitalizare de zi este dedicată monitorizării afecțiunilor oncologice: supraveghere postiradiere, continuare tratament simptomatic, hidratare.

Centrul MedEuropa din Constanța este situat pe Strada Ștefăniță Vodă, nr. 30, iar programările se pot efectua printr-un apel la Call Center-ul MedEuropa – 021 9971. Clinicile MedEuropa sunt centre medicale certificate DEKRA pentru implementarea bunelor practici ale ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2 și a cerințelor locale stipulate de Guvernul României.

Continue Reading

Sanatate

Servicii medicale decontate de către casele de asigurări de sănătate

Published

on

Serviciile medicale acordate în centrele de evaluare ambulatorie pentru persoanele infectate cu SARS-Cov-2 vor fi decontate de către casele de asigurări de sănătate.

Bolnavii infectaţi cu virusul SARS-Cov-2 se vor putea prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecţiei printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate şi pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au stabilit modul de contractare şi decontare a serviciilor medicale acordate în centrele de evaluare pentru pacienţii cu COVID-19

În şedinţa de Guvern a fost aprobat proiectul de Hotărâre pentru completarea Capitolului XIV din Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022.

“Actul normativ permite operaţionalizarea centrelor de evaluare ambulatorie după ce se vor încheia rapid contractele cu casele de asigurări de sănătate. E foarte important ca pacienţii să meargă în aceste centre când nu sunt într-o situaţie critică. Vom scade presiunea pe unităţile sanitare”, a declarat ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătăţii.

Hotărârea de Guvern aduce prevederi noi şi pentru pacienţii non-COVID-19.

Pentru asigurarea unui acces cât mai rapid al persoanelor asigurate la investigaţii medicale paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, s- a stabilit un termen de maxim 5 zile lucrătoare de la solicitare pentru realizarea investigaţiei necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, precum şi a celor diagnosticaţi cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare.

Continue Reading

Sanatate

Tratament împotriva SARS-CoV-2, eliberat în farmacii

Published

on

Ministerul Sănătății a modificat Protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2. Schimbările vizează creșterea accesibilității pacientului la tratament precoce în ambulatoriu.
Medicația antivirală orală va putea fi prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare de către medicii de orice specialitate pentru pacienții infectați cu Sars-Cov-2.  Unul dintre medicamente, respectiv Favipiravir, va putea fi eliberat, în viitor, în farmaciile cu circuit deschis, numai pe bază de prescripție medicală.

Continue Reading

Sanatate

Când începe vaccinarea copiilor împotriva Covid-19

Published

on

Un nou pas în lupta împotriva pandemiei de Covid-19. Din 26 ianuarie demarează vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.

Începând cu această dată, copiii cu vârste între 5 și 11 ani pot primi vaccinul împotriva COVID-19. Programările se pot realiza doar în centrele de vaccinare dedicate acestora, regăsite în platformă, prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali.

Vaccinul adminstrat este Comirnaty, produs de Pfizer/ BioNTech, iar schema de vaccinare prevăzută pentru această categorie de vârstă este de 10 micrograme/doză, la interval de 21 de zile. Administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile.

Informații detaliate privind programarea și vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani se găsesc pe platforma națională de informare RO Vaccinare.

sursa foto: RO Vaccinare

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222