Connect with us

Actualitate

Rompetrol – SMURD – proiect pentru dotarea elicopterelor și avioanelor SMURD

Published

on

Rompetrol continuă să susțină dezvoltarea sistemului de intervenție în situații de urgență prin achiziția de echipamente cu tehnologie de ultimă generație pentru elicopterele SMURD, ce permit o gamă amplă de investigații la locul intervenției și comunicare digitală avansată cu centrele medicale din țară. Valoarea proiectului este de 180.000 USD.

“Din 2009 suntem parteneri ai SMURD și susținem serviciile medicale de urgență, un pilon esențial al sistemului de sănătate. Sprijinul nostru de-a lungul anilor a variat, de la carburant pentru elicopterele medicale, achiziția unor centre mobile de training de tip furgonetă complet echipate, aparatură medicală – ECMO, echipamente de protecție pentru salvatori, o unitate mobilă de terapie intensivă cu paturi, un sistem modern de training pentru salvatori prin tehnologia VR. Prin proiectele noastre comune, cu impact la nivel național, susținem echipele de intervenție într-un domeniu critic unde secundele înseamnă viață” – Cătălin Dumitru, Chief Officer Retail & Marketing, Rompetrol.

Echipamentele vor deservi elicopterele din București, Mureș, Brașov, Craiova, Galați, Constanța, Iași, Timișoara, Caransebeș și alte 2 avioane medicale ce urmează să intre în dotarea SMURD.

”Îmbunătățirea continuă a mijloacelor de evaluare și diagnostic preliminar a pacienților critici în faza de prespital reprezintă pentru noi un obiectiv a cărui ștachetă trebuie sa fie din ce în ce mai ridicată și pentru care facem eforturi constante. Dotarea elicopterelor și a celor două avioane SMURD cu ecografe și aparate portabile de analiză a mai multor parametri biologici este extrem de importantă pentru întreg procesul decizional ce stă la baza tratamentului și transportului unui astfel de pacient și poate face diferențe semnificative pentru șansele de supraviețuire ale acestuia. Suntem mândri că susținerea de care ne bucurăm din partea Rompetrol de peste 14 ani marchează un nou succes pentru sistemul de urgență din România și le mulțumim pentru ajutorul oferit colegilor care se luptă în fiecare zi pentru salvarea celor care au cea mai mare nevoie de noi.” – Dr. Raed Arafat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.

Ecograful portabil permite evaluarea rapida a pacientului la locul intervenției, oferind o imagine de foarte bună calitate a celor mai importante urgențe medicale, în special de natură traumatică, care ulterior pot influența atât deciziile terapeutice, cât și cele de transport. Imaginile pot fi externalizate digital și transmise către spitale și medici specialiști atunci când este nevoie.

Analizorul portabil permite echipajului de intervenție să efectueze o gamă largă de analize indispensabile în terapia pacientului critic cu doar 3  picături de sânge recoltat de la pacient, și cu rezultate pe loc. Aparatul poate efectua orice tip de analiză de sânge, dar cele mai uzuale la locul unui accident sunt cele de glicemie, electroliți, hemoglobina, gaze arteriale și echilibrul acido-bazic care permit echipajului o monitorizare mult mai fidelă a evoluției unui pacient critic intubat și ventilat pe durata unui transport îndelungat.

Analizele sunt relevante și pentru aflarea cauzei unui stop cardiorespirator, ceea ce permite ajustarea tratamentului chiar din timpul manevrelor de resuscitare, pentru o evoluție favorabilă a pacientului. În perioada 2020-2023 Rompetrol a investit peste 1.5 milioane USD în proiecte pentru dezvoltarea sistemului de urgență la nivel național. Anul trecut, compania a achiziționat un sistem de realitate virtuală SimX ce are la bază diferite scenarii de situații de urgență, cu pacienți virtuali – adulți și copii, fie în ambulanță, în spital sau la locul unui accident – ceea ce oferă posibilități nelimitate de formare a salvatorilor prin crearea de scenarii diverse. Sistemul poate fi utilizat la nivel național în instruirea medicilor, asistenților și paramedicilor, atât la nivel individual, cât și în echipă.

Actualitate

Termene de depunere a declarațiilor fiscale de impunere/scoatere din evidență

Published

on

În termen de 30 de zile inclusiv de la data dobândirii, construirii, extinderii, îmbunătățirii, demolării, distrugerii parțiale a clădirii, schimbării domiciliului, a numelui și prenumelui etc., proprietarul va depune o declarație la care va anexa documente doveditoare.

Contribuabilii care efectuează operatiuni juridice în cursul unui an, care au ca efect pierderea dreptului de proprietate asupra unei clădiri, au obligația de a depune o declarație în acest sens la compartimentul de specialitate al autorității administrației publice locale în termen de 30 de zile, inclusiv, de la data operațiunii.

Contribuabilii sunt obligați să depună declarații chiar dacă beneficiază de reducere sau de scutire la plata impozitului/taxei pe clădiri.

Continue Reading

Actualitate

Străzile din municipiu sunt stropite cu apă în zilele caniculare

Published

on

În această perioadă cu temperaturi ridicate, Primăria Municipiului Constanța intervine pentru reducerea disconfortului termic.

Pe bulevardele și străzile principale din oraș a început operațiunea de dispersare a apei pe suprafața carosabilului. Această procedură va permite reducerea disconfortului termic existent la nivelul asfaltului și diminuarea prafului din atmosferă. Străzile sunt stropite cu apă prin intermediul autospecialelor utilizate de operatorul de salubritate. Toate intervențiile sunt programate ținând cont de perioadele de caniculă sau temperaturi ridicate.

Acțiunea face parte dintr-un plan de măsuri adoptat de municipalitate, pentru a proteja locuitorii orașului în perioadele cu temperaturi ridicate.

Continue Reading

Actualitate

Zile caniculare la malul mării!

Published

on

Potrivit atenționării meteorologice emise de A.N.M, în zona litoralului temperaturile maxime vor fi în general de 34…35 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Valul de căldură se va intensifica în zilele următoare. Meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat valabil pentru sâmbătă, 13 iulie și duminică, 14 iulie. Pe litoral, temperaturile maxime vor fi de 32…35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.
Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța va asigura: funcționarea fântânilor arteziene existente, în special în timpul zilei, pentru menținerea umidității aerului, stropirea cu apă a bulevardelor și străzilor principale, în special în locurile aglomerate pentru menținerea umidității aerului, stropirea spațiilor verzi din parcuri pentru menținerea umidității aerului, executarea dezinsecțiilor și dezinfecțiilor pe teritoriul municipiului, precum și  asigurarea serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar și posturi de prim ajutor. Ca în fiecare an, în sprijinul constănțenilor intervin și farmaciile din municipiu. Oamenii se pot răcori și hidrata în incinta acestora și în mare parte dintre ele beneficiază gratuit și de măsurarea tensiunii arteriale.
De asemenea, pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanții Serviciului Protecție Civilă vă recomandă:
1. Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;
2. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
3. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
4. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
5. Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
6. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
7. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
8. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
9. Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
10. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Orice problemă poate fi semnalată permanent la numerele de telefon:  0241/550055 (Dispecerat Primăria Municipiului Constanța) și 0737552271 (Dispecerat Serviciul Protecție Civilă).

Continue Reading

Actualitate

Constanța Coffee Break, povestea frumoasă a acestei veri!

Published

on

În fiecare weekend, bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Capitol și Miga, se transformă în zonă de promenadă și devine locul preferat de întâlnire al tuturor.
Fie că alegem să ne plimbăm, să ne întâlnim cu prietenii, să ne relaxăm la o terasă sau să ne răcorim cu o înghețată, alegem, de fapt, să ne bucurăm de timp de calitate petrecut cu cei dragi.
Pentru ca nimic să nu tulbure atmosfera de vacanță și pentru siguranța participanților, se vor lua măsuri specifice în sensul asigurării unui climat de siguranță. Așadar, se va restricționa circulația rutieră pe Bd Tomis, segmentul de drum cuprins între Bd Mamaia și Bd Ferdinand, în intervalul iulie – septembrie, astfel:
13.07.2024,ora 06:00 – 15.07.2024, ora 00:00
20.07.2024,ora 06:00 – 22.07.2024, ora 00:00
27.07.2024,ora 06:00 – 29.07.2024, ora 00:00
03.08.2024,ora 06:00 – 05.08.2024, ora 00:00
10.08.2024,ora 06:00 – 12.08.2024, ora 00:00
17.08.2024,ora 06:00 – 19.08.2024, ora 00:00
24.08.2024,ora 06:00 – 26.08.2024, ora 00:00
31.08.2024,ora 06:00 – 02.09.2024, ora 00:00
07.09.2024,ora 06:00 – 09.09.2024, ora 00:00
14.09.2024,ora 06:00 – 16.09.2024, ora 00:00
21.09.2024,ora 06:00 – 23.09.2024, ora 00:00
28.09.2024,ora 06:00 – 30.09.2024, ora 00:00
Va invităm, așadar, să luați o pauză de la agitația cotidiană și să descoperiți farmecul Constanței la pas!

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222