Connect with us

Sanatate

România, record la importul de medicamente

Published

on

În 2018 România a importat medicamente în valoare de 3,06 miliarde de euro, valoare de patru ori mai mare decât nivelul exporturilor, arată un raport al Institutul Național de Statistică (INS). În ceea ce privește exporturile de produse medicale și farmaceutice ale României, acestea au însumat 769,4 milioane de euro în 2018, în creștere cu 0,4% față de 2017.

Acum doi ani, țara noastră a înregistrat importuri de produse farmaceutice de 3 miliarde de euro, în timp ce exporturile au fost de 767,2 de milioane de euro.

România depinde de celelalte state membre ale Uniunii Europene în privința aprovizionării cu medicamente, în condițiile în care, anul trecut, circa 88% din importuri au provenit din celelalte țări ale UE.

Sursa: INS

Sanatate

Adeverinţa de vaccinare nu expiră

Published

on

Cât timp este valabilă adeverința de vaccinare Covid? Mulţi dintre noi ne-am întrebat acest lucru iar autorităţile sanitare ne dau răspunsul. Adeverinţa este valabilă pe un termen nedefinit, ea nu expiră.

Autoritățile din România se pregătesc pentru al treilea val al pandemiei de COVID-19 și susțin că vaccinarea împotriva COVID-19, împreună cu respectarea celor trei măsuri “de aur”, respectiv portul măștii, igiena riguroasă a mâinilor și menținerea distanței sociale, sunt elemente-cheie pentru a pune punct pandemiei.

Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului de vaccinare, a declarat că adeverinţa este valabilă pe un termen nedefinit, ea nu expiră.

În acest moment se lucrează la o variantă prin care adeverinţa de vaccinare să poată fi descărcată online. În plus, există şi o discuţie care se poartă la nivel european inclusiv cu privire la eventuale documente care să ateste vaccinarea, care să fie solicitate în diverse puncte de trafic.

Continue Reading

Actualitate

Ministerul Sănătăţii explică de ce apar cazuri de infectare după vaccin

Published

on

După orice vaccinare, organismul are nevoie de timp pentru a produce un răspuns imun eficient. Această perioadă este cuprinsă între 7 și 14 zile, în general, inclusiv pentru vaccinurile anti-COVID 19. Chiar și în aceste condiții, nu toate persoanele vaccinate cu o doză vor dezvolta anticorpi suficienți pentru a oferi protecție, ci va fi nevoie de un rapel.

În plus, infecția cu virusul SARS-CoV-2 se poate manifesta între 2 și 14 zile după ce o persoană s-a infectat, aceasta fiind perioada de incubație. Cu alte cuvinte, dacă o persoană a fost deja infectată înainte de administrarea vaccinului și este în timpul perioadei de incubație, atunci va face boala chiar dacă se vaccinează.

Suprapunerea perioadei lungi de incubație cu durata până la care apare un răspuns imun adecvat și protector explică de ce anumite persoane se vor infecta și vor face boala în primele zile după vaccinare, după prima doză sau după rapel.

Niciunul dintre vaccinurile aprobate până în prezent nu conferă o protecție de 100%, în ceea ce privește infectarea, deci vor exista cazuri de COVID-19 și la persoanele vaccinate.

În contextul cazurilor de COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate în România, 3969 de persoane au fost diagnosticate după administrarea primei doze și 446 după rapel.

Jumătate dintre cazurile înregistrate la persoanele care au primit o singură doză s-au înregistrat într-un interval de 7 zile de la administrare, în perioada în care organismul nu a putut produce un răspuns imun eficient.

La persoanele vaccinate cu ambele doze, jumătate din diagnosticele COVID-19 au fost înregistrate în primele 4 zile de la rapel.

În aceste condiții, până când nu vor fi vaccinate suficiente persoane, iar răspândirea virusului în comunitate nu va fi semnificativ redusă, măsurile de protecție (mască, distanțare, spălatul pe mâini) vor fi în continuare necesare inclusiv pentru persoanele vaccinate, pentru reducerea suplimentară a riscului de infecție.

 

Sursa: Ministerul Sănătăţii

Continue Reading

Sanatate

Ai pierdut dovada vaccinării? Află ce poţi face

Published

on

Românii care au pierdut adeverința prin care pot dovedi faptul că s-au vaccinat nu pot descărca alta din platformă, ci trebuie să se întoarcă la centrul unde au fost imunizați, a declarat, miercuri, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, colonelul dr. Valeriu Gheorghiță.

„Platforma de programare este strict pentru a aloca un loc pentru prima doză și doza a doua. Adeverința se poate printa de la respectivul centru de vaccinare sau direct din Registrul Electronic Național al Vaccinărilor care este gestionat la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică”, a spus Gheorghiță.

De la începutul campaniei de vaccinare până marți, în țară au fost vaccinate 836.860 de persoane, din care 601.573 cu ambele doze.

Continue Reading

Sanatate

O nouă tranşă de vaccin AstraZeneca a ajuns la Constanţa

Published

on

15.800 de doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge, astăzi, la Constanţa. Aceasta face parte dintr-o nouă tranşă de ser care este aşteptată în ţara noastră. Este vorba despre 148.800 de doze.
În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșa anterioară, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.
“În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, periodic, țara noastră primește tranșele de vaccine necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă”, transmit reprezentanţii Comitetului de Vaccinare.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta