Connect with us

Actualitate

România, pe primul loc în preferința românilor pentru vacanțele de Revelion

Published

on

România rămâne preferata Românilor pentru Sărbătorile de iarnă, cererea pentru pachete de Revelion fiind peste oferta existentă în cadrul agențiilor de turism, unele unități având un grad ridicat de ocupare încă din toamnă. Pachetele de servicii complete, mesele festive, programe artistice  tradiționale  și acces la facilitățile SPA ale unităților hoteliere, au convins turiștii să opteze pentru România, ca destinație de vacanță preferată pentru Sărbătorile de iarnă, cu o creștere de 24% față de anul trecut. Tarifele au fost în medie cu 10-15% mai mari față de 2022, însă programele de tip “Înscrieri Timpurii” lansate încă din vară au anulat practic această creștere, reducerile ajungând până la -25% în prima etapă a programului. Astfel, tarifele pentru Revelion, au oscilat între 1745 lei pers/sejur de 3 nopți pentru un pachet la un hotel de 3* din Băile Herculane, cu cină festivă pentru noaptea dintre ani  și 5798 lei persoană/sejur 3 nopți pentru o unitate de 4* din Poiana Brașov, cazarea într-o cameră dublă cu cine festive, premii, muzică live și numeroase surprize, conform datelor BIBI Touroperator, unul dintre cei mai importanți touroperatori specializat exclusiv pe vacanțe în România.

Privind retrospectiv, anul 2023 a însemnat o intensificare a interesului turiștilor pentru stațiunile din România trendul fiind ascendent, cu o creștere de 29%  pentru riviera românească și cu aproape 32% pentru destinațiile de munte balneo și orașe, procent superior anului 2019, considerat de referință, înainte de pandemie. În același timp, pentru Delta Dunării  se observă o creștere de aproape 12%. Pentru litoral, turiștii au preferat în proporție de 29% unitățile clasificate la 3* și 56% cele de 4* iar pentru cele de munte-balneo proporția este constantă, în jur de 40% atât pentru unitățile de 3* cât și pentru cele de 4*.

Din perspectiva touroperatorului, tarifele hoteliere din acest an au crescut în medie cu 15%-20% față de anul trecut, fiind corelate cu indicele inflației anuale prognozate pentru sfârșitul anului. Astfel, tariful mediu de pers./sejur a crescut de la 1.778 lei în 2122 la 2015 lei în 2023, în condițiile în care durata medie a sejurului nu a scăzut semnificativ, față de 2022, situându-se între 4.7 nopți cazare/sejur pentru litoral și 4,3 pentru zona de munte-balneo.

Se poate observa o creștere importantă a interesului pentru Târgurile de Crăciun din România, includerea lor în clasamentele internaționale ale celor mai frumoase piețe de Crăciun, a stârnit interesul românilor pentru astfel de vacanțe.

După perioada de pandemie, turismul a început să-și revină, românii fiind dornici de vacanțe, cca 40% dintre aceștia optând pentru rezervări în avans prin programele “Înscrieri Timpurii”, concept introdus pe piața de turism chiar de BIBI Touroperator. O parte importantă a rezervărilor s-a datorat voucherelor de vacanță, aproape 30%  fiind achitate cu ajutorul lor, sprijin real pentru turismul intern și suport financiar pentru cei care vor să redescopere România.

“În ciuda tuturor provocărilor, anul 2023 a fost unul de creștere.  Turismul s-a apropiat de nivelurile de referință din 2019 iar pe unele segmente – precum balneo – a depășit semnificativ acest reper. Turismul intern a fost impulsionat și de voucherele de vacanță care au extins gradul de ocupare  și în lunile de extrasezon.  În plus, am observat o diversificare a cererii și în alte localități decât în stațiunile consacrate. Au apărut alte atracții precum târgurile de Crăciun, care s-au dovedit de succes. Totuși incomingul își revine mult mai lent, turiștii străini fiind în număr încă mic față de nivelurile dinainte de pandemie. Pentru 2024 ne dorim o creștere pe acest segment. Asteptam să scadă treptat presiunea inflaționistă iar turiștii să călătorească cu optimism în vacanțe odihnitoare și motivante”, a declarat Adrian Voican, președinte BIBI Group4Travel.

Cele mai solicitate destinații de vacanță pentru riviera românească au fost Mamaia, Eforie Nord și Jupiter, cu o pondere de 58% din totalul vânzărilor pentru litoral, în timp ce în zona de munte, Sinaia, Predeal și Poiana Brașov, au ocupat 54% din totalul achizițiilor iar pentru balneo, Băile Felix, Călimănești- Căciulata și Băile Herculane cu o pondere de 62%.

Strategia  pentru 2024 este reprezentată de investițiile în tehnologie și digitalizare, participarea la târguri internaționale de turism și o promovare constantă la evenimentele interne și internaționale, o colaborare cu OMD-urile locale pentru atragere de turiști și nu în ultimul rând, un dialog permanent cu hotelierii, pentru descoperirea celor mai bune soluții tarifare, în sprijinul turiștilor.

Actualitate

Consiliul Național al PNL au votat în unanimitate pentru ca Nicolae Ciucă să reprezinte partidul în alegerile prezidențiale. Nicolae Ciucă: „Voi fi în slujba țării, în slujba românilor”

Published

on

Cei aproape 1.200 de delegați liberali din toată țara reuniți în Consiliul Național al PNL au votat în unanimitate pentru ca Nicolae Ciucă să reprezinte partidul în alegerile prezidențiale din 24 noiembrie.

Alături de Nicolae Ciucă, pe scena Consiliului Național s-au aflat principalii lideri ai PNL de la centru și din teritoriu – secretarul general al PNL Lucian Bode, prim-vicepreședinții Dan Motreanu, Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur, miniștri precum Alina Gorghiu sau Raluca Turcan, primari și președinți de consilii județene precum Emil Boc, Ilie Bolojan, Ciprian Ciucu sau Mario de Mezzo, dar și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, împreună foștii președinți ai PNL Valeriu Stoica și Theodor Stolojan.

„E un președinte care are capacitatea să ne unească, să construiască punți, nu ziduri”, a spus Emil Boc despre președintele PNL, adăugând: „Cu Ciucă, România va fi în siguranță”. De asemenea, prim-vicepreședintele Rareș Bogdan și-a afirmat încrederea în efortul liberalilor din toată țara în perspectiva campaniei prezidențiale care urmează: „Am încredere că cei 1182 de primari, 11.800 de consilieri și cei 300.000 de membri PNL vor avea grijă să fie armata câștigătoare a lui Nicolae Ciucă”, în timp ce fostul lider liberal Valeriu Stoica a punctat: „Nicolae Ciucă este singurul – subliniez, nu cel mai bun, ci singurul – care are calitățile pentru îndeplinirea funcției prezidențiale in interesul României”.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, s-a adresat liberalilor subliniind buna colaborare cu PNL în Consiliul General al Capitalei, iar la finalul mesajului său a semnat, chiar de la tribună, pe lista de susținere pentru candidatura prezidențială a lui Ciucă.

Venit la ședința Consiliului Național al PNL direct din zonele afectate de inundații din județul Galați, Nicolae Ciucă le-a spus liberalilor că principala datorie a oamenilor politici este să fie în serviciul țării, reprezentându-i pe oameni inclusiv atunci când ei trec prin situații grele.

Președintele liberalilor a reamintit că PNL e singurul partid care a știut să ofere românilor și prosperitate, și libertate. În legătură cu viziunea lui prezidențială, Nicolae Ciucă a spus: „Cred în dialog și puterea colaborării. Țara are nevoie de oameni care să lase conflictele și să lucreze pentru binele tuturor”. În privința viitoarei guvernări, Ciucă și-a declarat susținerea pentru o coaliție de dreapta: „Aceasta a fost mereu prima noastră opțiune și așa o să fie. Asta este și opțiunea pe care majoritatea românilor o exprimă la urne”.

După votul unanim al Consiliului Național în favoarea candidaturii sale, Nicolae Ciucă a mulțumit delegaților liberali și a îndemnat partidul să muncească pentru victoria în alegeri. „Sunt onorat pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o astăzi și sunt convins că acest vot de încredere reprezintă un angajament al dumneavoastră alături de mine să izbutim să ducem mai departe tradiția și blazonul Partidului Național Liberal”, a încheiat candidatul prezidențial al PNL.

Continue Reading

Actualitate

Vameși și comisionar vamal reținuți de DNA

Published

on

Direcția Națională Anticorupție informează, printr-un comunicat de presă, că au fost reținute trei persoane pentru încasarea unor sume de bani cu titlu de mită de la importatori de mărfuri prin Portul Constanța Sud Agigea:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 septembrie 2024, față de inculpații:
OPREA MARIUS, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată
PETCU DOREL – EMANUEL, fost lucrător vamal, în cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud, în prezent suspendat din funcție și angajat al unei societății ce oferă servicii portuare, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri
C.M., în prezent comisionar vamal al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În prezenta cauză se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud încasează sume de bani cu titlu de mită de la importatori de mărfuri prin Portul Constanța Sud Agigea, prin intermediul unor comisionari vamali, pentru ca aceștia să nu își îndeplinească în mod corespunzător atribuțiile de serviciu privind controlul fizic al containerelor și pentru a se acorda liber de vamă unor containere care conțin mărfuri ce nu corespund cu datele din documentele de import sau sunt contrafăcute.
Pentru a sensibiliza lucrătorii vamali de la controlul fizic, astfel încât să nu fie probleme cu mărfurile contrafăcute sau nedeclarate, sau pentru urgentarea formalităților vamale, importatorii obișnuiesc să dea mită între 500-700 dolari/container. Aceste sume pot urca în funcție de numărul de colete care fac obiectul confiscării, astfel, la cei 500-700 dolari se adaugă 30-50 dolari per colet, sume care ajung și la 10.000 de dolari per container pentru mărfurile interzise la import în UE.

În concret, în perioada 20 mai 2024 – 27 august 2024, inculpatul Oprea Marius în calitatea menționată anterior, în exercițiul atribuțiilor de serviciu privind efectuarea operațiunilor de import și de tranzit a mărfurilor prin Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud, ar fi pretins și primit pentru sine și pentru alții de la persoane juridice și importatori, sume de bani în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea sau urgentarea formalităților vamale ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
Astfel, inculpatul Oprea Marius ar fi contribuit la taxarea ilicită a containerelor cu mărfuri procesate în punctul vamal, facilitând concomitent introducerea în țară de mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoțite de avizele sau autorizațiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantități decât cele declarate în vamă și mărfuri subevaluate.
De asemenea, inculpatul Oprea Marius ar fi avut rolul de colecta sumele de bani remise cu titlu de mită de către reprezentanții unor persoane juridice și importatori, care au solicitat efectuarea operațiunilor de vămuire la Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud.
Imediat după colectarea sumelor de bani, inculpatul Petcu Dorel – Emanuel ar fi preluat sumele respective din incinta Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud situat în Portul Constanța, pentru a-i transporta în zone de siguranță și de a fi împărțiți ulterior între membrii grupului.

În data de 12 septembrie 2024, inculpatul C.M. i-ar fi remis lucrătorului vamal Oprea Marius, în incinta Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud situat în Portul Constanța, sumele de 5.000 de dolari și 8.100 lei, pretinși în mod indirect reprezentanților unor persoane juridice, importatori, care au solicitat efectuarea operațiunilor de vămuire la Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud a unor mărfuri containerizate.
În contextul menționat mai sus, la data de 12 septembrie 2024, inculpatul Oprea Marius ar fi fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la inculpatul C.M. sumele de 5.000 de dolari și 8.100 lei.
La scurt timp după constatarea infracțiunii flagrante, inculpatul Petcu Dorel – Emanuel ar fi luat discret de pe biroul din fața sa un înscris olograf cu dimensiunile de 5 cm x 10 cm, ce se afla lângă sumele de bani date cu titlu de mită și care făcea referire la ce reprezintă sumele respective, înscris pe care l-ar fi distrus prin înghițire, cu scopul de a împiedica aflarea adevărului în cauza penală.
În cursul zilei de 12 septembrie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 47 de locații situate pe raza județului Constanța, reprezentând sediul unei instituții publice și domiciliile unor persoane fizice.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor, în autoturismul inculpatului Petcu Dorel – Emanuel, procurorii au găsit sumele de 12.300 de dolari și aproximativ 1.000 de euro.

În cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 13 septembrie 2024, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că inculpatul Petcu Dorel – Emanuel a fost trimis în judecată de către D.N.A. – Secția de combatere a corupției pentru două infracțiuni de fals intelectual săvârșite în legătură cu atribuțiile de serviciu (comunicatul nr. 1008/VIII/3 din 24.11.2022). Dosarul se află în prezent pe rolul Tribunalului București în faza de judecată în primă instanță.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”.

Continue Reading

Actualitate

Universitatea Ovidius din Constanța va implementa un proiect european pentru atestarea abilităților non-tehnice dobândite de beneficiarii burselor Erasmus Plus

Published

on

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), în calitate de partener, a obținut finanțare pentru un nou proiect european, cu titlul „Erasmus Mobility as Micro-credential” (ERASMUSNESS), în valoare de 400.000 de euro, finanțat prin Programul european Erasmus Plus, Acțiunea-Cheie 2: Parteneriate de cooperare în domeniile educației, formării și tineretului, prezentate de ONG-urile europene.

Scopul proiectului ERASMUSNESS este acela de a identifica, evalua și recunoaște competențele non-tehnice (soft skills) pe care studenții și personalul instituțiilor de învățământ superior le dezvoltă în timpul mobilităților Erasmus Plus.

Ne dorim o validare mai cuprinzătoare și relevantă a experienței Erasmus Plus, care să sprijine atât dezvoltarea personală a participanților, cât și inserția lor profesională. Vom încerca să creăm un cadru integrat printr-un sistem de recunoaștere cu insigne digitale, oferind o modalitate standardizată de a certifica și valorifica aceste competențe pentru toate instituțiile de învățământ superior implicate în schimburile de mobilități internaționale. Insignele digitale și micro-certificatele vor oferi un mijloc concret și verificabil prin care studenții și personalul pot demonstra abilitățile dobândite în cadrul burselor Erasmus Plus”, a menționat ec. dr. Răzvan-Ionuț Drugă, managerul de proiect din partea UOC.

Proiectul Erasmus Mobility as Micro-credential (ERASMUSNESS) va fi implementat pe o durată de 26 luni, fiind realizat în cadrul unui consorțiu format din șase organizații, al cărui lider este garagErasmus Foundation (Italia). Ceilalți parteneri instituționali sunt: Universitatea Ovidius din Constanța (România), Czech Technical University (Republica Cehă), National Polytechnic Institute of Toulouse (Franța), University of Siena (Italia), Dokimazo (Italia).

Continue Reading

Actualitate

Trei sirieni depistați de poliţiştii de frontieră, într-un terminal al Portului Constanța, ascunşi în două camioane sosite din Turcia

Published

on

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Constanța-Sud-Agigea au depistat trei cetăţeni sirieni care au încercat să treacă ilegal frontiera din Turcia în România, ascunși în semi-remorcile unor autocamioane.

În data de 10.09.2024, în terminalul RO-RO din Portul Constanța (terminal prin care sunt transportate mărfuri în regim internațional, cu ajutorul navelor de tip roll-on roll-off, adică au rampe/șine de încărcare/descărcare), polițiștii de frontieră au efectuat controlul asupra unui autocamion cu semiremorcă, sosit din Turcia.

În urma verificărilor efectuate au fost descoperiți, ascunşi în compartimentul marfă al semiremorcii, doi cetățeni străini. Cu ocazia verificărilor, lucrătorii noştri au stabilit că sunt cetăţeni din Siria. În urma extinderii cercetărilor a fost identificat și un al treilea cetățean sirian, ascuns separat de cei doi, într-un alt ansamblu rutier.

Ca urmare a celor constatate, polițiștii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trecere ilegală a frontierei de stat şi pentru identificarea și stabilirea implicării fiecărei persoane în săvârșirea infracțiunii, iar in conformitate cu prevederile legale în vigoare, persoanele în cauză au fost înapoiate autorităților din Turcia, conform prevederilor legale.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222