Concerte, expoziţii, proiecţii de film, ateliere pentru adulţi şi pentru copii sunt câteva dintre evenimentele oferite publicului, cu ocazia Sărbătorii Mărţisorului, de reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate.
Ateliere de scriere a felicitării de 8 martie, la Accademia di Romania în Roma
Evenimentul “Mărţişor – Legenda primăverii” – ajuns în acest an la cea de-a III-a ediţie – cu ateliere de ceaţie şi de scriere a felicitării de 8 martie, este organizat în capitala Italiei pe 28 februarie. Elevii români de la şcolile din Lazio şi Umbria vor sărbători Mărţişorul, care începând din 2017 este inclus în lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Expoziţia va putea fi vizitată la Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110) vineri, 28 februarie 2020, în intervalul orar 18,00 – 19,30.
Serie de evenimente organizate de ICR Bruxelles
O suită de evenimente vor fi organizate de Institutul Cultural Român din Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, asociaţia European Artists Management Agency şi cu Ambasada României în Ţărilor de Jos, cu ocazia Sărbătorii Mărţişorului şi a Zilei Internaţionale a Femeii. Mărţişorul va fi sărbătorit în cadrul unui atelier de creaţie realizat cu elevii Şcolii Europene nr. 4 Bruxelles, ce va avea loc pe 4 martie 2020, de la ora 11,00, la sediul şcolii. Sărbătorirea Zilei Mărţişorului se va derula prin ateliere de creaţie, menită să ducă mai departe ecourile expoziţiei Brâncuşi de la BOZAR.
Concerte în Festivalul de Muzică “Mărţişor” de la Chişinău
Un concert prilejuit de consemnarea a 50 de ani de la fondarea Orchestrei Naţionale de muzică populară “Lăutarii” din Chişinău va fi organizat de Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chişinău, joi, 5 martie, ora 18,00. Spectacolul muzical include un recital al maestrului Gheorghe Zamfir împreună cu orchestra “Lăutarii” dirijată de cunoscutul violonist Nicolae Botgros. Maestrul Gheorghe Zamfir va interpreta la nai un amplu repertoriu de muzică populară şi clasică. Concertul va avea loc la Palatul Naţional “Nicolae Sulac”, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică “Mărţişor”.
Ateliere de creaţie pentru copii, la sediul ICR Lisabona
Pentru al doilea an consecutiv, Institutul Cultural Român de la Lisabona şi Ambasada României în Republica Portugheză organizează ateliere de creaţie pentru copii. Evenimentul va avea loc pe 29 februarie 2020, între orele 10,30 – 13,00, la sediul ICR Lisabona. Atelierele vor fi organizate împreună cu profesorii care asigură predarea în Portugalia a Cursului de limbă, cultură şi civilizaţie românească, program destinat menţinerii şi dezvoltării identităţii culturale şi lingvistice în rândul comunităţilor româneşti din străinătate. Sub îndrumarea acestora, copiilor li se va explica povestea Mărţişorului şi îşi vor antrena imaginaţia şi creativitatea confecţionând mărţişoare reciclabile, din hârtie, pastă rece sau materiale textile. Atelierele se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 – 12 ani.
Ateliere meşteşugăreşti, la ICR Paris
Două ateliere de creaţie de Mărţişoare, cu participarea creatoarelor Lea Chirinciuc, Luminiţa Liboutet şi Adriana Sîrbu, organizate de Institutul Cultural Român de la Paris, se vor desfăşura sâmbătă, 29 februarie, între orele 14-16, şi duminică, 1 martie, între orele 10.30-12.30. Participanţii la ateliere vor învăţa să confecţioneze mărţişoare, amulete pe care româncele, moldovenencele, bulgăroaicele (şi bulgarii) şi macedonencele le poartă la piept toată luna martie. Aceste ateliere continuă o serie de evenimente consacrate culturii şi tradiţiilor româneşti, destinate copiilor şi adulţilor, inclusiv francezilor care doresc să descopere tradiţiile româneşti.
Artizanat românesc, la Viena
Mărţişoare croşetate, diferite mărţişoare textile, mărţişoare realizate din pastă modelatoare, precum şi mărţişoare realizate prin tehnica scrisului pe boabe de orez vor fi expuse la Institutul Cultural Român de la Viena vineri, 28 februarie, între orele 12,00 şi 20,00. În cadrul expoziţiei, vor fi prezentate lucrările unor artizani care promovează acest obicei românesc în Austria.
sursa foto: Institutul Cultural Român