Connect with us

Actualitate

România arată lumii tradiţia Mărţişorului prin reprezentanţele Institutului Cultural Român

Published

on

Concerte, expoziţii, proiecţii de film, ateliere pentru adulţi şi pentru copii sunt câteva dintre evenimentele oferite publicului, cu ocazia Sărbătorii Mărţisorului, de reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate.

Ateliere de scriere a felicitării de 8 martie, la Accademia di Romania în Roma

Evenimentul “Mărţişor – Legenda primăverii” – ajuns în acest an la cea de-a III-a ediţie – cu ateliere de ceaţie şi de scriere a felicitării de 8 martie, este organizat în capitala Italiei pe 28 februarie. Elevii români de la şcolile din Lazio şi Umbria vor sărbători Mărţişorul, care începând din 2017 este inclus în lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Expoziţia va putea fi vizitată la Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110) vineri, 28 februarie 2020, în intervalul orar 18,00 – 19,30.

Serie de evenimente organizate de ICR Bruxelles

O suită de evenimente vor fi organizate de Institutul Cultural Român din Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, asociaţia European Artists Management Agency şi cu Ambasada României în Ţărilor de Jos, cu ocazia Sărbătorii Mărţişorului şi a Zilei Internaţionale a Femeii. Mărţişorul va fi sărbătorit  în cadrul unui atelier de creaţie realizat cu elevii Şcolii Europene nr. 4 Bruxelles, ce va avea loc pe 4 martie 2020, de la ora 11,00, la sediul şcolii. Sărbătorirea Zilei Mărţişorului se va derula prin ateliere de creaţie, menită să ducă mai departe ecourile expoziţiei Brâncuşi de la BOZAR.

Concerte în Festivalul de Muzică “Mărţişor” de la Chişinău

Un concert prilejuit de consemnarea a 50 de ani de la fondarea Orchestrei Naţionale de muzică populară “Lăutarii” din Chişinău va fi organizat de Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chişinău, joi, 5 martie, ora 18,00. Spectacolul muzical include un recital al maestrului Gheorghe Zamfir împreună cu orchestra “Lăutarii” dirijată de cunoscutul violonist Nicolae Botgros. Maestrul Gheorghe Zamfir va interpreta la nai un amplu repertoriu de muzică populară şi clasică. Concertul va avea loc la Palatul Naţional “Nicolae Sulac”, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică “Mărţişor”.

Ateliere de creaţie pentru copii, la sediul ICR Lisabona

Pentru al doilea an consecutiv, Institutul Cultural Român de la Lisabona şi Ambasada României în Republica Portugheză organizează ateliere de creaţie pentru copii. Evenimentul va avea loc pe 29 februarie 2020, între orele 10,30 – 13,00, la sediul ICR Lisabona. Atelierele vor fi organizate împreună cu profesorii care asigură predarea în Portugalia a Cursului de limbă, cultură şi civilizaţie românească, program destinat menţinerii şi dezvoltării identităţii culturale şi lingvistice în rândul comunităţilor româneşti din străinătate. Sub îndrumarea acestora, copiilor li se va explica povestea Mărţişorului şi îşi vor antrena imaginaţia şi creativitatea confecţionând mărţişoare reciclabile, din hârtie, pastă rece sau materiale textile. Atelierele se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 – 12 ani.

Ateliere meşteşugăreşti, la ICR Paris

Două ateliere de creaţie de Mărţişoare, cu participarea creatoarelor Lea Chirinciuc, Luminiţa Liboutet şi Adriana Sîrbu, organizate de Institutul Cultural Român de la Paris, se vor desfăşura sâmbătă, 29 februarie, între orele 14-16, şi duminică, 1 martie, între orele 10.30-12.30. Participanţii la ateliere vor învăţa să confecţioneze mărţişoare, amulete pe care româncele, moldovenencele, bulgăroaicele (şi bulgarii) şi macedonencele le poartă la piept toată luna martie. Aceste ateliere continuă o serie de evenimente consacrate culturii şi tradiţiilor româneşti, destinate copiilor şi adulţilor, inclusiv francezilor care doresc să descopere tradiţiile româneşti.

Artizanat românesc, la Viena

Mărţişoare croşetate, diferite mărţişoare textile, mărţişoare realizate din pastă modelatoare, precum şi mărţişoare realizate prin tehnica scrisului pe boabe de orez vor fi expuse la Institutul Cultural Român de la Viena vineri, 28 februarie, între orele 12,00 şi 20,00. În cadrul expoziţiei, vor fi prezentate lucrările unor artizani care promovează acest obicei românesc în Austria.

sursa foto: Institutul Cultural Român

Actualitate

Noi locuri de parcare în cartierele Constanței

Published

on

Primăria municipiului Constanța continuă să implementeze soluții de reconfigurare urbană a zonelor rezidențiale pentru a răspunde nevoilor comunității. Terenurile eliberate de garaje sunt reamenajate și transformate în parcări. O nouă parcare a fost construită pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, în dreptul blocului L7. 18 de noi locuri de parcare sunt disponibile pentru locuitorii din zonă. Suprafața carosabilă eliberată de garaje a fost reamenajată prin lucrări de pregătire a suprafețelor, asfaltare și trasare a marcajelor rutiere.

Lucrări similare au avut loc și pe aleea Poet Alexandru Gherghel. În locul garajelor au fost amenajate 39 de noi locuri de parcare, dintre care 4 sunt rezervate persoanelor cu dizabilități. O parte din teren a fost transformată în spațiu verde, suprafața fiind pregătită pentru plantare.

Noi locuri de parcare sunt în curs de amenajare în alte zone din oraș. Pe strada Matei Millo, lângă Detașamentului de Pompieri Palas, se lucrează la refacerea suprafețelor în 4 zone distincte.

De asemenea, pe aleea Stadionului, în dreptul punctului termic, se construiesc 3 parcări. Infrastructura terenului este consolidată și se montează bordurile care vor delimita platforma parcărilor.

Continue Reading

Actualitate

De mâine sensul giratoriu situat la intrarea în stațiunea Mamaia devine funcțional

Published

on

De mâine sensul giratoriu situat la intrarea în stațiunea Mamaia devine functional. Se vor aplica noi reguli de circulație la intersecția bulevardului Mamaia cu bulevardul Aurel Vlaicu.

Echipele Confort Urban continuă în această noapte lucrările de trasare a marcajelor rutiere și de montare a elementelor de girație, traficul rutier fiind restricționat parțial între orele 21:00-05:00. Noul sistem va fi funcțional începând de mâine și va conține două variante de fluxuri auto: varianta de funcționare curentă pentru trafic redus și varianta de funcționare cu flux prioritar pentru trafic intens.

Vă reamintim că această construcția este temporară, fiind necesară pentru monitorizarea valorilor de trafic, astfel încât să permită ajustarea elementelor de semnalizare rutieră.

Amenajarea rutieră este corelată cu resistematizarea intersecției bulevardelor Alexandru Lăpușneanu și Aurel Vlaicu și planul de mobilitate aferent proiectului de reabilitare a bulevardului Alexandru Lăpușneanu. Proiectul include și extinderea zonelor cu spațiu verde, pe o suprafață de 2500 mp.

Participanții la trafic sunt rugați să manifeste atenţie şi să circule cu viteză redusă.

Continue Reading

Actualitate

AUR pentru SCJU Constanța

Published

on

Secția Clinică Neurologie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”  Constanța a primit, din partea Organizației Europene de Stroke (AVC), premiul Angels, categoria „AUR”, pentru rezultatele obținute în tratamentul pacienților cu atac vascular cerebral (AVC).

,,De la sfârșitul anului 2018, de când derulăm programul de tromboliză și până în prezent, am efectuat aproape 200 de trombolize.  În majoritatea cazurilor evoluția a fost favorabilă iar pacienții noștri au acum o viață aproape de normalitate și asta datorită implicării întregii echipe din secția de Neurologie  dar și a colegilor din zona de Urgență și de la Radiologie. Distincția primită este defapt o recunoaștere a muncii de echipă, o dovadă a faptului că împreună putem  face mult bine!, a declarat conf. univ. dr. Any Docu Axelerad, medic șef secție Neurologie.

Doar 11 unități medicale din țara noastră au fost premiate de către Organizația Europeană de Stroke în acest an, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța fiind una dintre ele. Participarea la astfel de acțiuni le oferă medicilor posibilitatea de a identifica cele mai bune practici și de a împărtăși cunoștințe care îi vor ajuta să implementeze cele mai bune și noi  tratamente în domeniu.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța susține inovația și ia în permanență toate măsurile astfel încât unitatea medicală să fie pregătită non stop să acorde asistenţă în cazurile de atac vascular cerebral și să aducă la cele mai înalte standarde tratamentul necesar acestei categorii de pacienți.

 

Continue Reading

Actualitate

Motociclist rănit grav într-un accident, în Costinești

Published

on

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, vineri, 20 mai, în localitatea Costinești, acolo unde a avut loc un accident rutier.

Potrivit primelor informații, la fața locului s-au deplasat două echipaje Smurd B și Saj C2.

Un bărbat in vârstă de 42 de ani a fost transportat la spital, aflându-se în stare inconștientă, cu diagosticul de traumatism cu leziuni multiple.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222