Munca și talentul unui elev de clasa a XI-A de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” au fost apreciate la nivel internațional. Acesta a obținut locul doi, după ce a impresionat jurații cu un robot umanoid creat de la zero în cadrul concursului „Robochallenge”, ajuns la ediția a-XIV-a, și care s-a desfășurat la București. În spatele premiului, stă o muncă titanică, declară Andrei Foca, tânărul care nu este la prima invenție cu care cucerește premii și admirația specialiștilor în robotică.
Imnul României s-a auzit din nou în cadrul unuia dintre cele mai mari concursuri de robotică din Europa și asta datorită lui Andrei Foca, un tânar talentat de clasa a XI-A, elev la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, care a muncit din greu să impresioneze cu robotul său umanoid. În spatele acestei reușite, spune Andrei, stă o muncă titanică.
”În ultimele trei luni de când cu acest robot, mă trezeam de dimineață, de la 8-9 și în zilele în care nu mergeam la liceu, că aveam zile învoite, 12 ore încontinuu până la 11 noaptea stăteam și lucram, aveam doar pauze de mâncare, mă duceam, mâncam și mă întoarceam înapoi la tata în dormitor, unde era un haos și acolo lucram și acolo am dezvoltat tot ce am făcut.”, a declarat Andrei FOCA, elev Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța
Printre cele 230 de echipe din 19 țări diferite și 650 de roboți, creația lui Andrei nu a trecut neobservată. Tânărul a realizat de la zero un robot umanoid pentru care a urcat pe podium, pe locul al doilea.
”FOCA H 1 este pentru toate fabricile care au nevoie de o mașinărie rapidă și precisă. Acesta are toți senzorii necesari pentru mutarea și manevraea obiecetelor dintr-un loc în altul și pentru oamenii care au nevoie de siguranță și accesibilitate. Modurile acestuia sunt foarte ușor de schimbat prin intermediul unei interfețe vocale.”, a declarat Andrei FOCA, elev Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța
Conducerea Colegiului nu poate decât să se bucure și să se mândrească din nou cu reușitele elevilor săi. În ultimii ani, tot mai mulți copii au performat la capitolul robotică și asta pentru că unitatea de învățământ pune la dispoziție ateliere de creație, care îi pregătesc pe tineri pentru provocările viitorului, unde inovația și tehnologia vor juca un rol cheie în transformarea lumii.
”Am introdus de vreo patru ani, încă din gimnaziu, discipline opționale cum este STEM, adică o pregătire pe toate dispiciplinele tehnice și științifice, matematică, fizică, chimie, informatică și în laborator unde fac operațiuni de tehnologie avansată”, a declarat prof. Vasile NICOARĂ, director Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța
Concursul „Robochallange” a ajuns la ediția a XIV-a și s-a desfășurat în acest an la Universitatea de Ştiință și Tehnologie Politehnica din București.