Connect with us

Traditii romanesti

Rețete ușoare de gătit acasă (2)

Published

on

  1. Cartofi cu bacon și brânză

Ingrediente:

1. 1 kg cartofi
2. cateva felii de bacon sau kaiser
3. branza
4. sare

Mod de preparare:

Pasul 1: Taie cartofii in doua si pune-i in cuptor
Pasul 2: Cand poti baga furculita pana la jumatate, pune pe ei bacon-ul taiat felii
Pasul 3: Cand totul este aproape gata poti adauga si feliile de branza
Pasul 4: Nu uita sa pui si putina sare dupa gust

2. Supă de pui

Ingrediente:

1. piept de pui sau 3 pulpe
2. sare, piper, patrunjel
4. 2 cartofi
3. o mana de taitei
4. ceapa, morcov ras pe razatoare

Mod de preparare:

Pasul 1: Pune puiul la fiert
Pasul 2: Dupa 10 minute adauga: cartofii taiati cubulete, ceapa taiata marunt si morcovul
Pasul 3: Pune sare si piper dupa gust si putin patrunjel
Pasul 4: Daca puiul nu este gras, adauga si o lingura de ulei si putina Mirodenia de la Fuchs cu legume
Pasul 5: Cu 5 minute inainte sa fie gata, adauga si taiteii

3. Mamăligă cu ou la cuptor

Ingrediente:

1. o mamaliga normala
2. 2 oua
3. branza sarata
4. cateva felii de bacon

Mod de preparare:

Pasul 1: Fa mamaliga de marime normala
Pasul 2: Intr-o tava inalta pune primul strat de mamaliga peste care adaugi branza si bacon
Pasul 3: Continua cu aceste straturi pana termini mamaliga
Pasul 4: La final sparge doua oua peste care adaugi iar branza rasa
Pasul 5: Lasa la cuptor pentru 20 de minute

4. Noodles cu legume

Ingrediente:

1. 2 pungute de noodles instant
2. Legume dupa preferinte
3. Sos de soia (nu este obligatoriu)
4. Sare, piper, ceapa

Mod de preparare:

Pasul 1: Pune pastele la fiert dupa instructiunile de pe ambalaj
Pasul 2: Intre timp caleste ceapa pentru 2 minute, adauga pe rand legumele taiate marunt si lasa-le sa fiarba in suc propriu. Daca iti place poti adauga si sos de soia
Pasul 3: Pune pastele peste legume si amesteca pe foc mic pentru 1 minut si masa este gata

5. Sandvis cu ou și pâine prăjită

Ingrediente:

1. paine
2. ou
3. branza
4. sunca sau orice fel de carne
5. ceapa, rosii, salata

Mod de preparare:

Pasul 1: Prajeste doua felii de paine
Pasul 2: Prajeste oul sau fierbe-l pana se face tare
Pasul 3: Aseaza pe o felie de paine: branza, carnea si deasupra oul
Pasul 4: Adauga ceapa sau legume dupa preferinte, eventual poti presa si putina branza deasupra

Actualitate

Salata tradițională cu icre de crap a devenit ,,specialitate tradițională garantată” în UE

Published

on

Comisia Europeană a aprobat cererea de înregistrare în Registrul specialităților tradiționale garantate a denumirii „Salată tradițională cu icre de crap” (STG)  din România. Această denumire nouă se va alătura celor 65 de specialități tradiționale garantate deja protejate.

„Salata tradițională cu icre de crap” este un produs obținut din: icre de crap sărate, icre sărate de pește de apă dulce, ulei de floarea soarelui, apă carbogazificată și zeamă de lămâie. Există în două variante, cu sau fără ceapă fiartă. Este produsă din materii prime sau ingrediente care sunt cele utilizate în mod tradițional.

Denumirea „Salată tradițională cu icre de crap” indică menținerea constantă de-a lungul generațiilor, pentru obținerea produsului, a anumitor materii prime și ingrediente. „Salata tradițională cu icre de crap” este caracterizată prin aspect, consistență, culoare, aromă și gust. Salata tradițională cu icre de crap este o cremă omogenă din icre și ulei, în care iese în evidență frecvența ridicată a boabelor de icre.

Specialitatea tradițională garantată

Specialitatea tradițională garantată (STG) evidențiază aspectele tradiționale, cum ar fi modul în care produsul este fabricat sau compoziția sa, fără a-l lega de o anumită zonă geografică. Denumirea unui produs înregistrat ca STG îl protejează împotriva falsificării și utilizării abuzive.

 

 

Continue Reading

Actualitate

Weekend cu de toate în Năvodari, la final de septembrie

Published

on

În ultimul weekend din această lună, 24-26 septembrie, Asociaţia Tăranii Dobrogeni împreună cu Primăria Năvodari vă invită la un eveniment tradiţional – ,,Copilăria şi jocurile copilăriei la ţară”, cu muzică, dans, jocuri şi concursuri, .

Cei mici vor trebui să renunţe la telefoanele mobile pentru un weekend şi să interacţioneze împreună în aer liber. Jocul de oină, trasul sforii, elasticul, coarda, 9 pietre, jocul de coci, bătaie cu perne, labirint din paie, alergat în saci de rafie, sunt doar câteva din activităţile ce vor avea loc timp de 3 zile pe stadionul Flacăra din Năvodari, între orele 10:00 – 20:00.

Organizatorii au mesaj special pentru domni: ,,Nu-ți uita nevasta acasă, la anumite concursuri poți câștiga greutatea ei în bere, ceapa sau cartofi!”.

Pe lăngă jocurile de copii şi adulţi, va fi organizat un târg de toamnă, cu legume şi fructe, al producătorilor români. De semenea, se va găti tradiţional şi se va mânca boiereşte, după reţete româneşti .

Cei mici vor avea ocazia să cunoască păsările şi animalele domestice, într-o mică fermă din care nu vor lipsi iepuraşii, găinile, rațele, căpriţele, oile.

Continue Reading

Actualitate

“Seara Dobrogeană”, show total la prima ediție a sezonului estival

Published

on

A fost spectacol total, seara trecută, pe plaja Paco Beach din Constanța. “Seara Dobrogeană”, unicul show multietnic din Europa, a revenit pe litoralul românesc  și a adus laolaltă toate ansamblurile de dansuri ale dobrogenilor, grecilor, turcilor,tătarilor, aromânilor, bulgarilor și lipovenilor.

Peste 250 de turiști și constănțeni au luat parte la spectacolul oferit de cei aproximativ 100 de artiști ai ansamblurilor: Brâulețul, Elpis, Fidanlar, Asiga, Galube More și Vanghilizmo.

“Ne-am bucurat să redeschidem după un an și jumătate de pandemie cel mai drag eveniment al nostru, din cele pe care le organizăm, un show unic în Europa prin bogăția de culoare, de tradiții, de costume, de muzică, de dans, de gastronomie și s-a întâmplat pe plajă, în premieră. Aproximativ 250 de turiști străini, dar și constănțeni, desigur, s-au bucurat de muzica și dansurile dobrogenilor. Am avut turiști din Sri Lanka, din Franța, din Italia și foarte mulți turiști din majoritatea județelor din România, oameni care se aflau în vacanță pe litoral și au ales să participe la acest spectacol extraordinar. Următoarea “Seară Dobrogeană” organizată de agenția noastră Mistral Tours va avea loc pe bulevardul Tomis, în cadrul proiectului Primăriei “Constanta Coffee Break” și se va întâmpla pe 28 august.”, declară CORINA MARTIN, organizatorul evenimentului

Ulterior, o nouă ediție a evenimentului “Seara Dobrogeană” va fi organizată în luna septembrie, cu ocazia Conferinței Naționale a Avocaților din România.

sursa foto: Mistral Tours

Continue Reading

Actualitate

Meşterii olari şi-au dat întâlnire la Constanţa

Published

on

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, timp de trei zile, în perioada 16-18 iulie, manifestarea „Meșteșuguri tradiționale. Olăritul”. Cu acest prilej, pe platoul din fața instituției de cultură, vizitatorii se vor întâlni cu olari din vestite centre de ceramică în care se practică acest meșteșug: Horezu (județul Vâlcea) și Tansa (județul Iași).

Meșterii vin la Constanța cu roata olarului, pentru a face demonstrații de lucru, dar și cu obiecte tradiționale decorative sau de uz gospodăresc din lut, de diferite forme, ornamentate în concordanță cu specificul centrelor de ceramică pe care le reprezintă.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222