Connect with us

Actualitate

Regal de poezie şi muzică

Published

on

Astăzi, de Ziua Dobrogei, Teatrul de Stat Constanţa oferă publicului constănţean o premieră, reprezentaţia ,,Dincolo de întâmplări”. Pe scenă vor urca poeta Iulia Pană, actriţa Mirela Pană şi muzicianul Adrian Mihai, care le va acompania la duduk ( instrument vechi de origine armenească). Spectacolul începe la orele 19:00, iar intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.
,,Dincolo de întâmplări” a fost prezentat pentru prima dată în Italia, pe 28 august, la malul mării, lângă ruinele din situl arheologic Porto Adriano din localitatea San Cataldo (provincia Lecce).

Cea de-a doua reprezentaţie a avut loc în Segovia, săptămâna trecută, pe 7 noiembrie.

 Despre această experienţă, poeta Iulia Pană ne-a mărturisit: ,,Am fost invitată în proiectul Legende pe ruine circulare de consultantul artistic al TSC – Alina Vasiliu şi directorul general – Dana Dumitrescu. Proiectul a fost iniţiat la Lecce, în Italia, de către Fabio Tolledi, directorul Teatrului Astragali. Acesta a specificat ca în proiect să fie inclusă o poetă, în dorinţa de a continua cu un spectacol de teatru după Medeea unde ar fi potrivit să lucreze cu o poetă. Aşa am ajuns eu in proiect. Evident că propunerea m-a onorat. Experienţa a fost inedită, din mai multe motive. Primul, că m-am aflat pe aceeaşi scenă cu sora mea şi apoi prezenţa mea într-un proiect teatral într-un context internaţional. La Lecce s-a numit ,,La notte dei poeti”…chiar o noapte a poeţilor la malul mării, printre ruine…într-o atmosferă stranie cu un vânt foarte puternic dar încărcată de poezie.

La Segovia… am jucat într-o închisoare de femei dezafectată, actualmente un hub cultural …cu expoziţii şi instalaţii de artă, cu spectacole de teatru si muzică.

 Pentru mine a însemnat o şansă sa-mi rostesc poemele în italiană şi spaniolă, şi mai ales să mă bucur de receptarea lor. Este un sentiment unic să poţi păstra atenţia unui public cu poezie.”

 ,,Legende pe ruine circulare” este parte din programul Uniunii Europene „Europa creativă”, subprogramul cultural „Anul European al Moştenirii Culturale 2018”. Liderul proiectului este compania EUFONIA – Teatrul Astragali din Lecce, Italia, iar partenerii sunt: Universitatea din Salento, Italia, Departamentul Moştenire Culturală, Teatrul de Stat din Constanţa, Universitatea „Regele Juan Carlos” din Madrid – Fundaţia Dansului „Alicia Alonso”, Spania, Agenţia Naţională de Coastă din Albania şi Institutul Internaţional de Teatru care funcţionează sub egida UNESCO în Paris.

Actualitate

Constanța, ne mobilizăm?

Published

on

Teatrul de Stat Constanța are nevoie de click-urile constănţenilor pentru ,,votul publicului”.

Instituţia de cultură are două nominalizări pentru premiile UNITER la categoriile DEBUT (Irisz Kovacs pentru regia spectacolului 8 TAȚI) și CEL MAI BUN SPECTACOL DE TEATRU TV/TELEPLAY (spectacolul ZIUA Z, regia Bobi Pricop).

Pentru a susţine teatrul de la malul mării, puteţi vota aici până luni, 4 iulie, la ora 19:00. Fiecare persoană are dreptul la un singur vot ce va fi identificat prin IP.

Gala Premiilor UNITER, a XXX-a ediţie, se va desfăşura luni, 4 iulie, de la ora 21:00, la Palatul Culturii Bistriţa. Evenimentul va fi transmis:

  • în direct pe TVR1, TVR Internaţional, TVR Moldova şi Radio România Cultural;
  • online pe www.tvr.ro, www.uniter.ro şi pe pagina de facebook a UNITER

 

 

Continue Reading

Actualitate

Tineri prinși de jandarmi cu substanțe halucinogene

Published

on

Jandarmii din cadrul Grupării Mobile Constanţa au depistat doi tineri turiști de 19 de ani care aveau asupra lor substanțe interzise.
Echipajul de jandarmi aflat în misiunea de menținere a ordinii şi siguranţei publice în Vama Veche, la momentul trecerii pe lângă doi tineri turiști au observant că aceștia au început să se precipite și să grăbească pasul, drept pentru care au trecut la legitimarea lor. În urma discuțiilor purtate, jandarmii au aflat că tinerii aveau asupra lor substanțe care prezintă suspiciunea rezonabilă că ar putea fi substanțe interzise si un dispozitiv de tocat substanța vegetala, tip grinder.
Jandarmii grupării au întocmit tinerilor actele de sesizare, iar bunurile găsite asupra lor au fost predate Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, în vederea continuării cercetărilor.

Continue Reading

Actualitate

Universitatea Ovidius, grad de încredere ridicat, din partea ARACIS

Published

on

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a primit, joi, 30.06.2022, certificarea calificativului „Grad de încredere ridicat” din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), în urma parcurgerii procesului de evaluare instituțională, a declarat rectorul UOC, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu.
Evaluarea instituțională externă a măsurat implementarea mecanismelor instituționale privind activitatea educațională și de cercetare și, totodată, a reconfirmat prestigiul și recunoașterea de care se bucură instituția.
Rezultatul este expresia eforturilor depuse de către întreaga comunitate UOC, calificativul obținut recent reprezentând cea mai înaltă certificare pe care o poate primi o instituție de profil și este o dovadă a îndeplinirii standardelor de calitate academică și, în egală măsură, a aprecierii și a încrederii publice de care se bucură UOC în ecosistemul educațional universitar.

Continue Reading

Actualitate

În jumătate de oră s-a epuizat bugetul celei de-a doua etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice

Published

on

Bugetul de 10 milioane de lei alocat celei de-a doua etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat într-o jumătate de oră de la lansare!
Solicitanții persoane fizice au generat 24.014 de vouchere, astfel:
 13.978 vouchere pentru laptopuri;
 10.036 vouchere pentru tablete.
Voucherele generate în această etapă vor fi aprobate în ședința Comitetului de Avizare de marți, 0️⃣5️⃣.0️⃣7️⃣.2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣ și publicate pe site-ul www.afm.ro. Ulterior, solicitanții se vor putea prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222