Connect with us

Actualitate

Recomandări ANSVSA pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate

Published

on

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Achiziţionarea şi depozitarea alimentelor

Astfel, consumatorilor li se recomandă:

– Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care au fost obţinute în unităţi autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din cadrul ANSVSA, sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;

– Să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate;

– Să aleagă alimentele cu atenţie, ţinând cont de aspect, miros, termen de valabilitate);

– Să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece;

– Să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării – să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă;

– Să nu cumpere produse care poartă indicaţiile “păstraţi la frigider”, “păstraţi la rece” sau “păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare.

– Să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;

– Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;

– Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;

– Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;

– Să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

Controale pentru respectarea normelor sanitare veterinare şi siguranţa alimentelor

Inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguraţa Alimentelor judeţene vor verifica în special următoarele:

– expunerea la vânzare a produselor alimentare şi în special a produselor de origine animală care trebuie să se realizeze în locuri sau spaţii care asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare;

– condiţiile de manipulare, depozitare şi transport al produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne proaspătă, carne tocată şi carne preparată, produse din carne,peşte, ouă, lapte şi produse din lapte). Transportul produselor de origine animală trebuie să se realizeze numai cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, dotate cu sisteme de înregistrare şi monitorizare a temperaturii;

– condiţiile de recepţionare, manipulare, depozitare şi procesare a produselor de origine animală în unităţi care se adresează categoriilor vulnerabile ale populaţiei (spitale, grădiniţe, creşe, cămine de bătrâni, centre sociale de plasament) şi care se adresează unui număr mare de consumatori (cantine, restaurante, catering, tabere pentru copii);

– depozitarea ambalajelor destinate produselor alimentare şi în special a recipientelor în care se livrează/serveşte mâncarea gătită către consumatorii finali;

– eliminarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman din unităţile din sectorul alimentar şi în special din unităţile de alimentaţie publică;

– asigurarea temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în timpul producţiei, depozitării, transportului şi expunerii la comercializare;

– măsurile privind reţinerea oficială, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării;

– interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu sunt inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.

Serviciile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au obligaţia monitorizării permanente a tuturor cazurilor şi situaţiilor în care există riscul apariţiei sau au fost declanşate focare de toxiinfecţii alimentare sau intoxicaţii datorate consumului de alimente.

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit, din orice reţea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.

sursa foto: ANSVSA

Actualitate

DGAS organizează cursuri pentru îngrijirea bătrânilor la domiciliu

Published

on

Începând  din 15 octombrie Direcția Generală de Asistență Socială Constanța, în cadrul proiectului „SSM@160 – Servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din municipiul Constanța”, va organiza gratuit sesiuni de formare profesională în ocupația de „Îngrijitor bătrâni la domiciliu”, pentru  32 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
Cursul va avea o durată de pregătire de 360 de ore, iar după susținerea examenului, se va elibera un certificat de calificare recunoscut la nivel naţional/european, emis de Ministerul Educației şi Ministerul Muncii şi Protecției Sociale şi un supliment descriptiv la certificatul de calificare (supliment ce cuprinde compețentele dobândite în urma cursului).
După absolvirea programului de formare profesională, celor 32 de persoane calificate li se va acorda  o subvenție în valoare de 1.800 de lei/persoană și vor fi angajate în cadrul DGAS Constanța pe perioada determinată, în funcția de îngrijitor bătrâni la domiciliu.
Cursul va include un modul de dezvoltare durabilă, egalitate de șanse și participare civică, pentru a facilita contactul cursanților cu activitatea de acordare a serviciilor la domiciliul persoanelor vârstnice.

Continue Reading

Actualitate

Invitație la Teatru

Published

on

În această săptămână, Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski invită publicul constănțean la operă. Melomanii vor putea urmări „Tosca” de G. Puccini. Regia artistică este semnată de GHEORGHE BĂRBULESCU, iar scenografia de ŞERBAN JIANU.

„Tosca” îl va avea ca dirijor pe MATEI POP din Cluj Napoca, în timp ce maestru cor va fi ADRIAN STANACHE.

De asemenea, soliști vor fi NICOLETA ARDELEAN, RĂZVAN SĂRARU, CĂTĂLIN ȚOROPOC – București, CONSTANTIN ACSINTE, LAURENȚIU SEVERIN, MĂDĂLIN BĂLDĂU, IULIAN BRATU, ADRIAN PÎRLEA, MIHAELA IONESCU.

Spectacolul „Tosca” va avea loc sâmbătă, 25 septembrie 2021, începând cu ora 19, în Sala Teatrului.

Biletele se pot achiziționa doar de la Agenția Teatrului.

Regulament, info spectatori în contextul COVID-19, info bilete și Agenție pe www.tnobconstanta.ro/bilete

Continue Reading

Actualitate

25 septembrie, „Noaptea Bibliotecii”

Published

on

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” sărbătoreşte „Noaptea Bibliotecii” în data de 25 septembrie. Și în acest sens instituția organizează o serie de evenimente pentru toate vârstele. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la ora 16, pe platforma din fața instituției de cultură, după care urmează un atelier de jocuri și improvizații pentru adolescenți, un puzzle wine sheff, respectiv o reconstituire a unei imagini a unui raft de bibliotecă, ateliere de legare de carte pentru copii. De la ora 19, va avea loc un escape room inedit, un concurs de cunoștinţe, intuiție și îndemânare, intitulat „Cu cărțile pe urmele noastre”.

Pentru copii, între orele 16 și 17 se poate face o călătorie prin jurul lumii, cu ajutorul căreia vor descoperi țările, prin intermediul obiectivelor turistice, mâncăruri tradiționale, costume naționale, capitale, steaguri.

Pentru adolescenți, între orele 17 și 21 se pot face alte puzzle-uri, iar pentru cei mici, multe alte ateliere de decupaje, o expoziție de audiobook-uri.

De asemenea, constănțenii vor putea lua parte la expoziția Reginei Maria, vor participa la o expoziție cu noutăți pentru copii și mămici. Totodată, aceștia se vor putea întâlni cu scriitorul Ovidiu Dunăreanu şi vor putea lua parte la teatrul de umbre „Scufiţa informatică”, la lansarea cărţii scriitoarei Veronica Iani şi multe altele.

Continue Reading

Actualitate

Atenție șoferi! Se fac lucrări de reparații pe Autostrada A2

Published

on

Se reiau lucrările de reparații pe Autostrada A2, București – Fundulea, între km 31+500 și km 36 +150, sensul Constanța – București. Acestea au ca termen de finalizare data de 30 noiembrie 2021.

Astfel, în acest interval se vor institui restricții de circulație, prin devierea totală a traficului rutier de pe Calea II pe Calea I, cu reducerea vitezei la 60 km/h și închiderea parțială a nodului rutier de la km 35+547 ce face accesul la și de la localitățile Fundulea și Nana de pe sensul Constanța – București.

Continue Reading

Nordis Hotels

Exclusiv auto

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222