Connect with us

Cultura/Educatie

Râsul face bine la sănătate

Published

on

Alex Mocanu e la al doilea turneu național după cele două special-uri de stand-up: “Nou în domeniu” și “PLM” (Poveștile lui Mocanu). L-ai văzut în “Râzi ca prostul” sau “Una scurtă”, în podcastul “Între Showuri cu Teo, Vio și Costel” sau în reclama cu peste 1,5 milioane de vizionări pe youtube, “Super top – Glet rich or die trying”. Acum vine la Constanța, la club Doors, cu un show live de stand-up, alături de Sergiu Mirică și Bogdan Drăcea!

Link-uri artist:
Nou în domeniu: https://youtu.be/S-SKLg789NA
PLM: https://youtu.be/HbF7CePNWQw
Vatman: https://youtu.be/B4NT0Q0lJbY
Zinedine Zidar: https://youtu.be/zAHg2QFQarY
Una Scurtă: https://youtu.be/eff7CY79rMU
Râzi ca prostul: https://youtu.be/1CUfYghstXM

Cultura/Educatie

Concursul național de creație literară „Fascinația mării”, la final

Published

on

Cercul Militar Constanța a organizat, în perioada 15 iunie -23 octombrie, Concursul național de creație literară „Fascinația mării”, care a ajuns la cea de-a VII-a ediție. Competiția din acest an s-a desfășurat online, în contextul pandemiei de COVID-19, iar la secțiunile acesteia au participat concurenți din instituții militare și civile de învățământ, din instituții de cultură și nu numai.

Juriul a fost prezidat de comandorul în rezervă Ananie Gagniuc (scriitor și umorist), iar membrii celor două secțiuni ale concursului au fost Ion Roșioru (scriitor, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România), și Garofița Jianu (scriitor, coordonator membru al Cenaclului literar „Mihail Sadoveanu”), la Secțiunea „Poezie”, iar la Secțiunea „Proză scurtă” Costin Antonescu (scriitor și critic literar) și Adrian Nicola (membru al Cenaclului literar „Mihail Sadoveanu”).

Juriul a desemnat următorii câștigători ai Concursului „Fascinația mării”: la Secțiunea „Poezie”, Ștefan Teodor Cabel (Cercul Militar Buzău), trofeul secțiunii; Sandra-Georgiana Butnariu (Constanța), locul I; Cosmina Andreea Vintilă (Școala Militară Maiștri Militari a Forțelor Navale, Constanța), locul al II-lea; Cornelia Vîju (Brăila), locul al III-lea; Enea Gela (Craiova), mențiune; la Secțiunea „Proză scurtă”, Mircea Tănase (Cercul Militar Buzău), trofeul secțiunii; Caliopi-Alina Dinu (Alexandria), locul I; Viorica Velica (Cercul Militar Buzău), locul al II-lea; Beatrice-Cristina Preda (București), locul al III-lea; Denisa Elena Dună (București), mențiune.

Totodată, au fost acordate și șapte premii speciale, după cum urmează: Premiul pentru originalitate în abordarea temei lui Andrei-Daniel Codreanu (Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, Breaza); Premiul pentru expresivitate stilistică elevei Luiza Gabriela Bouroș (Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Constanța); Premiul pentru contribuție la dezvoltarea spiritualității Pontului Euxin pentru Mihaela Cojocaru (Constanța); Premiile Revistei „Litere Euxine” pentru Constantin Mîndruță (Cercul Militar Pitești) și Oana-Anca Preda (Topoloveni, Argeș);  Premiul special al juriului lui Alin-Valentin Mocanu (Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Constanța); Premiul special al Cercului Militar Constanța lui Tudor Cicu (Cercul Militar Buzău); Premiul Cenaclului literar „Mihail Sadoveanu” pentru Bianca-Costinela Gearîp (Constanța) și Radu Leonte (Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia.

Organizatorii Concursului național de creație literară „Fascinația mării” adresează mulțumiri tuturor participanților și felicitări câștigătorilor!

Sursa: Cercul Militar Constanța

 

Continue Reading

Actualitate

A fost lansată Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România

Published

on

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România a fost lansată oficial în cadrul evenimentului „Protejarea și valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crișului, Bihor”, organizat de către Agenția de Management al Destinației Bihor, Parohia Ortodoxă din Valea Crișului și Episcopia Ortodoxă a Oradiei, cu sprijinul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, proiect cofinanțat de Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului – Timbrul Monumentelor Istorice.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, recunoscută de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, poate fi descrisă ca o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie. Obiectivele turistice cuprinse în rută evidențiază esența spiritului românesc comunitar și a creativității sale artistice, regăsită în bagajul decorativ, pictural și conceptual. Pe parcursul călătoriei turiștii vor avea posibilitatea de a cunoaște tradiții străvechi, care spun povestea geniului popular românesc și al unității neamului.

Ruta cuprinde, astfel, 10 lăcașuri de cult din județul Bihor, 13 din județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din județul Maramureș, 10 din județul Satu Mare, 16 din județul Suceava, totodată, alte 16 din județul Neamț și nu în ultimul rând, încă 2 biserici de lemn din județul Mehedinți. Precizăm că aceasta rămâne deschisă și altor județe care doresc să promoveze patrimoniul antropic deținut.

Obiectivele turistice regăsite în Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România vor oferi celor care le vizitează posibilitatea de a învăța, de a trăi și de a lua parte la o experiență semnificativă, antrenantă și memorabilă, care poate fi personalizată în funcție de interesele fiecăruia. Acest fapt este datorat diversității patrimoniului antropic și natural, legendelor, gastronomiei locale, dar și posibilității de a desfășura o serie de activități, precum turismul cultural, speologic sau de aventură.

În cadrul evenimentului au fost prezenți reprezentați ai administrațiilor publice locale înscrise în Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, ai Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, dar și ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, cărora le-au fost acordate diplome din partea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, care atestă recunoașterea. Menționăm că un alt obiectiv important pentru viitor este certificarea acesteia de către Consiliul Europei.

Până în prezent, 49 de Rute Cultural Turistice din România beneficiază de recunoașterea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

sursa foto: Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România

Continue Reading

Cultura/Educatie

„Așa văzut-a Zaharia – improvizații într-o lume captivă”

Published

on

Pe 30 octombrie, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța  a fost gazda  vernisajului expoziției de fotografie – „Așa văzut-a Zaharia – improvizații într-o lume captivă”.

Realizarea acestui proiect se datorează colaborării cu Ambasada Republicii Moldova în România şi cu Asociaţia pentru Fotografie Documentară A-DOF din Chişinău, fiind susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin Programul dedicat Centenarului Marii Uniri.

Fotografiile au fost realizate de Zaharia Cușnir, un țăran-fotograf dintr-un sat românesc de la marginea URSS-ului. Negativele au fost descoperite întâmplător într-o casă părăsită, la 200 de km de Chișinău, și salvate printr-un miracol alături de alte 4.000. Acestea înfățișează viața rurală din Basarabia de după război: evenimente importante, precum nunta sau înmormântarea, portrete, momente din viața cotidiană etc.

Expoziția rămâne deschisă la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, până 21 noiembrie, de miercuri până duminică, între orele 9:00 şi 17:00. Pe întreaga perioadă a expoziţiei va putea fi vizionat filmul „Lumea lui Zaharia Cuşnir”, regizat de Elena Donciu, membru al Asociaţiei pentru Fotografie Documentară A-DOF din Chişinău.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta