Călători la graniţa dintre viaţă şi moarte. Aşa se poate descrie pe scurt povestea fiecărui bolnav de cancer care, atunci când descoperă că suferă de această afecţiune, simte că îi fuge pământul de sub picioare. Este şi cazul doamnei Valeria Cârnu de 83 de ani din Ialomiţa, care după zeci de drumuri în Capitală şi după sute de investigaţii a găsit vindecarea şi ameliorarea suferinţei la Constanţa, la centrul de radioterapie MedEuropa.
De cele mai multe ori preferăm să nu vorbim despre suferinţele îndurate în faţa bolii şi a morţii, despre singurătatea pe care o trăiesc cei aflaţi pe prăpastia dintre două lumi. Aşa, nu aflăm nimic despre dramele pe care le trăiesc, despre singurătatea care, probabil, le apasă şi mai mult suferinţa, despre cum ajung să privească lumea, oamenii din jur, viaţa până la urmă. Nu ştim ce simte un tânăr, cum nu ştim nici ce simte un bătrân care la aflarea diagnosticului se simte pustiit pe interior, iar viaţa i se derulează rapid prin faţa ochilor. Cu siguranţă, însă, ştim că pentru toţi bolnavii de cancer există o soluţie pentru ameliorarea suferinţei, iar aceasta este : Radioterapia. În România, 3 din 10 bolnavi de cancer au acces la servicii de radioterapie şi doar 5.000 de oameni dintre cei peste 46.000 pacienţi ajung la tratament, spun specialiştii de la MedEuropa, clinică de radioterapie din Constanţa. Cele mai frecvente tumori pentru care pacienţii ajung la radioterapie sunt cancerul mamar, ginecologic şi ORL. Cele trei tipuri reprezintă mai bine de jumătate dintre situaţii.
dr. Cristina Beşelea, medic specialist radioterapie MedEuropa : ” Conceptul pe care îl promovăm noi ca şi clinică este o radioterapie de calitate care foloseşte tehnici înalt conformaţionale în scopul livrării unei doze mari de radiaţii tumorilor fără a afecta organele din jurul tumorii. Tratamentul este decontat în totalitate de Casa de asigurări de sănătate, pacientul nu plăteşte nimic. “
Şi doamna Valeria Cârnu, o pacientă diagnosticată cu tumoră la glanda parotidă a găsit la Constanţa, la centrul de radioterapie MedEuropa, tratamentul care a pus capăt suferinţei, dar şi drumurilor până în capitală pentru investigaţii în urma cărora medicii oncologi nu îi mai dădeau nici o şansă la viaţă. Starea generală era atât de proastă, încât doar radioterapia mai putea să lupte cu boala nemiloasă.
Valeria Cârnu, pacient : ” Am fost şi la Bucureşti pentru că nu m-am simţit bine. Aici, la MedEuropa, la Constanţa, sunt mulţumită de doctori şi de asistente, dar mai ales de tratamentul şi grija faţă de mine. “
I-a fost alături fiica, Elena Dragotă, care s-a înarmat cu multă răbdare în a găsi o soluţie pentru a-şi recupera mama din ghearele morţii, mai ales că iniţial niciun simptom nu anunţa că are o tumoră localizată la glanda parotidă şi doar o serie de analize de rutină au dus la identificarea bolii.
Elena Dragotă, fiică pacient : ” Noi am venit la MedEuropa Constanţa într-o fază avansată a bolii şi acum după 20 de şedinţe mama mea este foarte bine. Mama a fost diagnosticată cu tumoră la glanda parotidă iar medicii de la Bucureşti mi-au spus că nu mai are nici o şansă. ”
Despre lupta doamnei Valeria ne vorbeşte şi medicul care i-a stat alături din prima zi când a ajuns la centrul de radioterapie MedEuropa din Constanţa.
dr. Cristina Beşelea, medic specialist radioterapie MedEuropa: ” Fiecare caz este important pentru noi şi dacă există o şansă să redăm bunăstarea pacientului o facem. Discutând în comisie, discutând cu colegii încercăm să alegem o terapie care să fie şi comodă pentru pacient dar şi să îl ajute. Doamna a fost un caz mai delicat dar a suportat bine tratamentul şi a respectat tot ce i-am zis. “
Un diagnostic de cancer nu e niciodată, în nicio circumstanţă, o veste ușor de digerat. Chiar dacă nu e întotdeauna fatal, el transformă viaţa într-o numărătoare inversă. În această cursă, pacienţii învaţă însă lecţii preţioase despre viaţă și mai ales cum să aibă încredere în medicul curant care le poate fi colacul de salvare. La Constanţa, se poate face radioterapie gratuită în clinica de radioterapie MedEuropa. Centrul medical poate trata prin radioterapie un număr de aproximativ 1.000 de pacienţi noi oncologici pe an. Prin asigurarea decontării radioterapiei de către Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa, aceste tratamente sunt gratuite.