Connect with us

Actualitate

Radioterapia, o şansă la viaţă

Published

on

Călători la graniţa dintre viaţă şi moarte. Aşa se poate descrie pe scurt povestea fiecărui bolnav de cancer care, atunci când descoperă că suferă de această afecţiune, simte că îi fuge pământul de sub picioare. Este şi cazul doamnei Valeria Cârnu de 83 de ani din Ialomiţa, care după zeci de drumuri în Capitală şi după sute de investigaţii a găsit vindecarea şi ameliorarea suferinţei la Constanţa, la centrul de radioterapie MedEuropa.

De cele mai multe ori preferăm să nu vorbim despre suferinţele îndurate în faţa bolii şi a morţii, despre singurătatea pe care o trăiesc cei aflaţi pe prăpastia dintre două lumi. Aşa, nu aflăm nimic despre dramele pe care le trăiesc, despre singurătatea care, probabil, le apasă şi mai mult suferinţa, despre cum ajung să privească lumea, oamenii din jur, viaţa până la urmă. Nu ştim ce simte un tânăr, cum nu ştim nici ce simte un bătrân care la aflarea diagnosticului se simte pustiit pe interior, iar viaţa i se derulează rapid prin faţa ochilor. Cu siguranţă, însă, ştim că pentru toţi bolnavii de cancer există o soluţie pentru ameliorarea suferinţei, iar aceasta este : Radioterapia. În România, 3 din 10 bolnavi de cancer au acces la servicii de radioterapie şi doar 5.000 de oameni dintre cei peste 46.000 pacienţi ajung la tratament, spun specialiştii de la MedEuropa, clinică de radioterapie din Constanţa. Cele mai frecvente tumori pentru care pacienţii ajung la radioterapie sunt cancerul mamar, ginecologic şi ORL. Cele trei tipuri reprezintă mai bine de jumătate dintre situaţii.

dr. Cristina Beşelea, medic specialist radioterapie MedEuropa : ” Conceptul pe care îl promovăm noi ca şi clinică este o radioterapie de calitate care foloseşte tehnici înalt conformaţionale în scopul livrării unei doze mari de radiaţii tumorilor fără a afecta organele din jurul tumorii. Tratamentul este decontat în totalitate de Casa de asigurări de sănătate, pacientul nu plăteşte nimic. “

Şi doamna Valeria Cârnu, o pacientă diagnosticată cu tumoră la glanda parotidă a găsit la Constanţa, la centrul de radioterapie MedEuropa, tratamentul care a pus capăt suferinţei, dar şi drumurilor până în capitală pentru investigaţii în urma cărora medicii oncologi nu îi mai dădeau nici o şansă la viaţă. Starea generală era atât de proastă, încât doar radioterapia mai putea să lupte cu boala nemiloasă.

Valeria Cârnu, pacient : ” Am fost şi la Bucureşti pentru că nu m-am simţit bine. Aici, la MedEuropa, la Constanţa, sunt mulţumită de doctori şi de asistente, dar mai ales de tratamentul şi grija faţă de mine. “

I-a fost alături fiica, Elena Dragotă, care s-a înarmat cu multă răbdare în a găsi o soluţie pentru a-şi recupera mama din ghearele morţii, mai ales că iniţial niciun simptom nu anunţa că are o tumoră localizată la glanda parotidă şi doar o serie de analize de rutină au dus la identificarea bolii.

Elena Dragotă, fiică pacient : ” Noi am venit la MedEuropa Constanţa într-o fază avansată a bolii şi acum după 20 de şedinţe mama mea este foarte bine. Mama a fost diagnosticată cu tumoră la glanda parotidă iar medicii de la Bucureşti mi-au spus că nu mai are nici o şansă. ” 

Despre lupta doamnei Valeria ne vorbeşte şi medicul care i-a stat alături din prima zi când a ajuns la centrul de radioterapie MedEuropa din Constanţa.

dr. Cristina Beşelea, medic specialist radioterapie MedEuropa: ” Fiecare caz este important pentru noi şi dacă există o şansă să redăm bunăstarea pacientului o facem. Discutând în comisie, discutând cu colegii încercăm să alegem o terapie care să fie şi comodă pentru pacient dar şi să îl ajute. Doamna a fost un caz mai delicat dar a suportat bine tratamentul şi a respectat tot ce i-am zis.  “

Un diagnostic de cancer nu e niciodată, în nicio circumstanţă, o veste ușor de digerat. Chiar dacă nu e întotdeauna fatal, el transformă viaţa într-o numărătoare inversă. În această cursă, pacienţii învaţă însă lecţii preţioase despre viaţă și mai ales cum să aibă încredere în medicul curant care le poate fi colacul de salvare. La Constanţa, se poate face radioterapie gratuită în clinica de radioterapie MedEuropa. Centrul medical poate trata prin radioterapie un număr de aproximativ 1.000 de pacienţi noi oncologici pe an. Prin asigurarea decontării radioterapiei de către Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa, aceste tratamente sunt gratuite.

Actualitate

Lucrări de modernizare, semaforizare întreruptă

Published

on

Semaforizarea este întreruptă în intersecția străzii Pandurului cu Șoseaua Mangaliei pentru lucrări de modernizare.

Conducătorii auto care tranzitează intersecția străzii Pandurului cu Șoseaua Mangaliei, trebuie să știe că până pe 8 decembrie, sistemul de semaforizare din intersecție este oprit total. Se montează stâlpi de semaforizare suplimentari și corpuri de semaforizare complet echipate cu lămpi led. Totodată, instalațiile electrice sunt înlocuite.

„În contextul noilor reglementări, rugăm conducătorii auto să respecte regulile de circulație și semnificația mijloacelor de semnalizare rutieră”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Constanța.

Continue Reading

Actualitate

Birourile vamale de frontieră vor fi dotate cu noi sisteme de scanare

Published

on

Birourile vamale de frontieră vor fi dotate în următorii ani cu 26 de sisteme de scanare.

Această măsură vine ca parte a unui efort mai larg al Ministerului Finanțelor de a moderniza infrastructura vamală pentru a asigura o gestionare eficientă a frontierelor în interesul securității naționale și a pentru a consolida mecanismele de combatere a contrabandei și fraudei la frontiere.

„Primele sisteme de scanare vor fi livrate și instalate în următoarele trei luni. Utilizarea scanerelor va contribui la creșterea gradului de securizare a frontierei externe a UE și eficientizarea controlului autorității vamale la trecerea mijloacelor de transport. Utilizarea acestor sisteme va da AVR un avantaj în combaterea contrabandei, a fraudelor vamale și va duce, totodată, la reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei”, a declarat Ion Cupă, președintele Autorității Vamale Române.

Continue Reading

Actualitate

Drumul județean DJ226A, traseul Cetatea Histria – DN 22/Tariverde a fost modernizat

Published

on

Consiliul Județean Constanța a organizat astăzi, 5 decembrie 2023, recepția finală a lucrărilor de modernizare infrastructură de transport regională a drumului județean DJ226A, traseul Cetatea Histria – DN 22/Tariverde.

Desfășurarea recepției a avut loc pe amplasamentul lucrării km 0+000 – Muzeu Cetatea Histria, în prezența președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a vicepreședintelui Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu, a directorului general al Direcţiei Generale de Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, Elena Georgescu, a directorului Direcţiei de Dezvoltare Judeţeană şi Coordonarea Instituţiilor de Sănătate, Sport şi Învăţământ din cadrul Consiliului Județean Constanța, Oana Martin, și a directorului Societății „Drumuri Județene Constanța”, Razvan Zagon.

Modernizarea și reabilitarea infrastructurii de transport constituie un obiectiv strategic la nivelul județului, având ca scop stimularea mobilității regionale și sporirea accesibilității în zonele de interes turistic și economic.

“Marcăm astăzi finalizarea unui proiect deosebit de important: modernizarea drumului județean DJ226A, legătură esențială între Cetatea Histria și DN 22/Tariverde. Proiectul a constat în reabilitarea și modernizarea drumului, dar și în crearea de trotuare, modernizarea unor stații de autobuz, drumuri laterale, podețe, semnalizări și marcaje rutiere. Investițiile în infrastructura rutieră nu sunt doar despre asfalt și beton, ci despre construirea unui viitor mai bun pentru noi toți. Drumurile bine întreținute facilitează accesul la servicii de sănătate, educație și afaceri, contribuind la dezvoltarea economică. Pe măsură ce drumurile noastre devin mai bune, oamenii se vor deplasa mai ușor, iar județul Constanța va deveni mai atractiv pentru vizitatori și investitori. Vreau să le mulțumesc celor care mi-au fost alături în realizarea acestui proiect. Fiecare contribuție în parte a fost esențială pentru misiunea noastră către dezvoltare și progres! Dragi constănțeni, vă invităm să utilizați acest drum modernizat și să vă bucurați de facilitățile oferite”, a precizat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Contractul de finanțare însumează 27.623.187,74 lei, din care beneficiarul contribuie cu 552.463,75 lei. Uniunea Europeană sprijină proiectul prin Fondul European de Dezvoltare Regională cu o contribuție financiară de 23.479.709,58 lei, în timp ce suma de 3.591.014,41 lei provine din Bugetul Național.

Scopurile particulare ale proiectului au constat în reabilitarea și modernizarea tronsonului de drum județean DJ 226A, în lungime de 13,918 km, pe ruta Cetatea Histria – DN 22 Tariverde. De asemenea, au fost incluse în obiectivele proiectului realizarea unor trotuare pe o lungime de 4.810 m și construirea/ modernizarea a patru stații de autobuz.

Continue Reading

Actualitate

Gala “Suflet de Crăciun“ SU.I.T.A.

Published

on

Gala “Suflet de Crăciun“ SU.I.T.A. va avea loc, sâmbătă – 16 Decembrie 2023, la Complex Diplomatic – Mamaia în intervalul 15:30- 20:30 fiind un eveniment sărbătoare pentru cei mici, dar și caritabil- dedicat strângerii de fonduri pentru terapia copiilor și tinerilor cu autism.

În cadrul evenimentului Gala “Suflet de Crăciun“ SU.I.T.A. se vor organiza momente speciale atât pentru copii, cât și pentru invitați, numeroase momente distractive, concursuri, tombole, prezentare de modă susținută de magazinul Big Cat Boutique, recital de vioara, concert cu, Denisa Lucan, Cristian Munteanu și corul Oleg Danovski. În cadrul evenimentului ne vom bucura de o expoziție cu opere de artă donate de artiști constănțeni. Cei ce participă la eveniment pot licita pentru operele de arta “ în mod silențios“, toate fondurile fiind strânse pentru copiii asociației.

“Sărbătorile de iarnă sunt o bucurie pentru familiile S.U.I.T.A. Ne bucurăm să fim împreună și cu această ocazie să aducem copiilor un strop de bucurie. Asociația noastră susține încă de la înființare cazurile acestor copii prin fondurile obținute din Festivalul S.U.I.T.A., din donații, redirecționări formulare 230 și sponsorizări primite pe tot parcursul anului”, afirmă Eleonora Nicolae, președintă Asociația Autism Cezar Nicolae – S.U.I.T.A.

„Un suflet de copil este nevinovat, pur, bun, poate chiar naiv. Știm cu toții câtă sensibilitate, bunătate și căldură se află în inima copiilor noștri. Insă, un suflet de copil cu AUTISM sau ADHD este mai “special“ și asta pentru că acești copii percep altfel lumea din jur, iar noi, poate chiar părinți de astfel de “suflete speciale“, nu înțelegem pe deplin ce este în inima unui astfel de copil. Știm însă că Moș Crăciun există pentru toți prin intermediul “eroilor SU.I.T.A. “ care ne sunt mereu alături pentru a face fapte bune. Gala “Suflet de Crăciun“ SU.I.T.A. – ediția I este o urmare firească a Festivalelor S.U.I.T.A. ( ajunse deja la cea de a VII-a ediție)”, se arată în comunicatul de presă.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222