Connect with us

Actualitate

Purtarea măștii, dificilă

Published

on

Doar câteva ore ne mai despart de expirarea stării de urgență decretată în 16 martie și intrarea în starea de alertă, o perioadă în care oamenii își vor relua treptat activitățile, iar orașele vor prinde din nou viață, însă relaxarea restricțiilor vine și cu obligații precum purtarea măștii de protecție.

„Eu port mască de protecție să te protejez pe tine, tu o porți să mă protejezi pe mine”. După această deviză ar trebui să ne ghidăm din 15 mai, atunci când se instituie starea de alertă care vine atât cu relaxarea anumitor restricții, dar și cu obligații precum purtarea măștii de protecție.

Totuși, odată cu apropiarea tot mai stringentă a sezonului cald, cu temperaturi ridicate, o bună parte a constănțenilor aleg să nu se protejeze pe ei și pe cei din jurul lor. Astfel măștile de protecție nu sunt purtate în mod corespunzător, multe persoane neînțelegând cum anume trebuie aceasta așezată. În acest sens, în locurile aglomerate, precum piețe, supermarketuri și nu numai masca este pusă sub bărbie, neacoperind gura sau nasul și astfel neprotejând absolut deloc.

Statisticile ultimelor luni spun faptul că purtarea unei măști medicale este una dintre măsurile de prevenție menite să limiteze transmiterea unor infecții respiratorii, printre care și infecția cu noul coronavirus.

Despre modalitatea în care se poartă masca aflăm următoarele: aceasta se poartă întotdeauna cu partea colorată în exterior, implicit, cu partea albă în interior, de asemenea este foarte important ca nasul, bărbia și gura să fie perfect acoperite, motiv pentru care în momentul în care aceasta este pusă pe față trebuie apăsată ferm astfel încât părțile laterale ale măștii să fie lipite de obraji. În acest mod se limitează într-o proporție foarte mare traficul aerului pe sub mască. Totodată de la specialiști mai aflăm faptul că masca medicală constituie un filtru eficient împotriva virusurilor.

Există o paletă variată de măști precum cele chirugicale, cele cu filtru, cele fără filtru, măști artizanale, măști de unică folosință și măști textile, însă chiar și așa, multe persoane aleg să nu se proteje și să o folosească în mod incorect.

Conform experiților, părerile sunt împărțite în ceea ce privește igienizarea măștilor de protecție. Dacă pe de-o parte anumiți specialiști spun că există mai multe tipuri de sterilizare a unei măști precum expunerea la căldură crescută, ultravioletele, sau pur și simplu la soare timp de 30 de minute, igienizarea măștii prin fierbere timp de 5 minute sau călcarea folosind vapori de apă și aer cald la 70 de grade, pentru o perioadă de 20 de minute, cât și igienizarea măștii  de tip textil  prin procedura de spălare cu detergent obișnuit sau săpun antibacterian, care ar trebui să omoare virusul, alți experți în domeniu ne sfătuiesc să folosim masca o singură dată și după aceea să o aruncăm.

Cert este un singur lucru, odată cu data de 15 mai atunci când se va institui starea de alertă, purtarea măștii de protecție devine obligatorie, tocmai de aceea, românii, dar și constănțenii ar trebui să respecte normele în vigoare și să poarte masca în mod corect pentru a se proteja pe ei înșiși, dar și pe cei din jur.

Actualitate

Arestat preventiv pentru furt calificat

Published

on

La acest început de săptămână, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi – Biroul Județean de Poliție Transporturi Constanța, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, au efectuat trei percheziții domiciliare, în județul Constanța, în cadrul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Un bărbat a fost arestat preventiv.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, mai multe persoane ar fi rupt sigiliile unei barje, încărcată cu floarea-soarelui, care se afla pe fluviul Dunărea, în zona localității Rasova, de unde ar fi sustras cereale.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite 12,5 tone de semințe de floarea-soarelui, 1,5 tone de produs petrolier, cu miros specific de motorină, două bărci, un motor de barcă, 700 de lei și 50 de euro, precum și alte obiecte cu valoare probatorie.

Cerealele au fost ridicate de polițiști și predate părții vătămate, prejudiciul fiind recuperat în proporție de 70 %. Valoarea totală a bunurilor ridicate, în vederea continuării cercetărilor, este de peste 61.000 de lei. Doi bărbați au fost identificați, unul dintre aceștia fiind reținut, pentru 24 de ore.

Persoana a fost prezentată instanței de judecată, care a emis un mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă. Acțiunile au beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Continue Reading

Actualitate

La Năvodari, a început distribuirea tichetelor sociale de Crăciun 2021

Published

on

Aproximativ 2.200 de persoane care au depus cereri în perioada 4 octombrie – 26 noiembrie vor primi tichete sociale oferite de Primăria Năvodari cu ocazia Crăciunului.

Distribuirea tichetelor sociale se va face până în data de 17 decembrie, prin Poșta Română, cu confirmare de primire.

Beneficiari ai tichetelor sociale sunt pensionari cu venituri de până la 1.450 lei/lună, persoane fără niciun venit cu vârsta de peste 60 ani, persoanele încadrate într-un grad de handicap grav sau accentuat, beneficiarii de venit minim garantat, precum și beneficiarii de alocație de susținere a familiei.

În funcție de categoria socială din care fac parte, beneficiarii vor primi între patru și șase tichete/persoană, în valoare de 10 lei/tichet.

sursa foto: Primăria Năvodari

Continue Reading

Actualitate

Respectarea regulilor de circulație nu este opțională

Published

on

Polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice au desfășurat zilele trecute o acțiune pentru depistarea și sancționarea conducătorilor auto care nu respectă prevederile legale în zonele și locurile în care este interzisă oprirea/staționarea vehiculelor.

Într-o singură zi, polițiștii locali au aplicat 95 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare de 25.950 lei și 180 puncte de penalizare.

De asemenea, au fost ridicate 20 de autovehicule de pe partea carosabilă a drumului public.

Mașinile au fost depozitate în parcul auto situat în municipiul Constanța, strada Caraiman, nr.1 și pot fi ridicate doar după ce proprietarii au achitat taxele prevăzute prin HCLM 399/2018: tarif ridicare mașini – 450 de lei, tarif transport mașini – 120 de lei, tarif depozitare mașini/zi – 60 de lei. Programul de restituire este non-stop.

Încă o dată, Poliția Locală Constanța atrage atenția asupra importanței respectării regulilor de circulație. Le mulțumim tuturor celor care ne-au semnalat problemele întâlnite și îi rugăm să facă în continuare acest lucru la numărul de telefon: 0241.484.205 sau 0341.922 – Dispecerat- Direcția Generală Poliția Locală.

Continue Reading

Actualitate

Moș Nicolae a sosit cu desaga plină în localitatea Saraiu

Published

on

Moș Nicolae a sosit cu desaga plină cu daruri în comuna Saraiu. La fel ca în fiecare an, toți elevii din localitate au primit pachete cu dulciuri și s-au bucurat de multe alte surprize.

“Le mulțumesc sărăienilor adevărați care își iubesc necondiționat comuna  pentru că au venit să fie împreună într-un număr impresionant, arătând că nimeni nu ne poate “ucide” sărbătoarea Crăciunului sau bucuria cadourilor oferite de Moș Nicolae. Și știm cu toții, noi cei cu inima deschisă și mintea orientată spre bine, frumos și iubire că sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej pentru a le oferi copiilor noștri cele mai frumoase și sfinte simboluri creștine care fac parte din fibra poporului român. În această zi  mă bucur că am reușit să mă țin de cuvânt față de toți copiii care m-au întrebat îngrijorați în ultimele luni dacă vom avea manifestări de Crăciun anul acesta și iată că avem.”, a declarat DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Iar surprizele nu s-au încheiat aici. Comuna Saraiu a îmbrăcat și anul acesta straie de sărbătoare. Astfel, a fost inaugurat iluminatul festiv, iar mii de beculețe multicolore și inedite ornamente specifice Crăciunului le aduc localnicilor bucuria sărbătorilor de iarnă.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2021 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222