Connect with us

Actualitate

Punct de vedere al Muftiatul Cultului Musulman din România

Published

on

Muftiatul Cultului Musulman din România își exprimă îngrijorarea cu privire la apariția în spațiul public, în ultimele zile, a unei informații cu privire la demersurile întreprinse în vederea construirii unei moschei la Timișoara, de domnul Alim Sawfan, care se recomandă ca fiind imam și reprezentant al unei comunități de cetățeni arabi cu mult supradimensionată.

Este o situație îngrijorătoare pentru noi, ca instituție, dar și pentru comunitatea musulmană din România, stabilită de peste noua sute de ani pe aceste meleaguri, motiv pentru care suntem obligați să luăm atitudine în fața unor derapaje precum cel de față și să facem câteva precizări foarte importante atât pentru comunitatea musulmană, cât și pentru populația majoritară, indusă în eroare de afirmații nefondate:

În primul rând trebuie să precizăm faptul că Muftiatul Cultului Musulman este singura instituție de cult care îi reprezintă oficial pe credincioșii religiei islamice din România încă de la formarea statului român modern, nu doar în vremuri prielnice pentru cultul nostru, ci și în perioada comunistă. Una dintre atribuțiile instituției noastre, așa cum reiese chiar din statutul în vigoare, este aceea de a îndruma și a coordona toate activitățile religioase din cadrul comunităților musulmane. Asemenea altor instituții de cult oficiale, și în cazul Cultului Musulman există un cler care își desfășoară activitatea în cadrul instituției noastre, în conformitate cu statutul și cu legislația românească în vigoare. Îngrijorarea instituției noastre în cazul de față provine de la apariția în spațiul public a unor persoane care își arogă atribuții care exced calității lor.

Un prim aspect pe care dorim să îl corectăm în legăturcă cu afirmațiile domnului Alim Sawfan este numărul credincioșilor musulmani din județul Timiș: vorbim despre 918 musulmani, potrivit cifrelor oficiale din ultimul Recensământ al populației și locuințelor din 2022, și nu de 10.000, așa cum declară domnul Alim Sawfan. Un alt aspect pe care trebuie să îl lămurim este faptul că până în prezent, de la cei 918 credincioși musulmani din județul Timiș, Muftiatul Cultului Musulman din România nu a primit nicio solicitare de a face demersuri în vederea construirii unui lăcaș de cult oficial, autorizat de statul român.

Un alt aspect îngrijorător pentru noi este în ce calitate prestează servicii religioase în Timișoara domnul Alim Sawfan, având în vedere că în evidențele instituției noastre dânsul nu figurează cu o diplomă recunoscută de statul român care să îi dea dreptul să desfășoare astfel de activități. În cazul în care o autoritate publică din România i-a recunoscut, totuși, diploma de studii, este imperios necesar să fie făcut public acest aspect, iar entitatea în cauză să își asume public acest fapt.

În ceea ce privește așa zisele lăcașuri de cult musulmane în care se prestează  servicii religioase , dorim să se verifice câte dintre aceste construcții au, prin autorizație de construire, statut de moschee / geamie, câte au autorizații de funcționare și avize de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ca lăcașe de cult și, nu în ultimul rând, câți dintre cei care prestează servicii religioase în aceste spații au studiile recunoscute de către instituțiile abilitate  din România.

Reiterăm faptul că singura instituție oficială căreia trebuie să i se adreseze și al cărei statut trebuie să îl respecte orice credincios musulman din România, indiferent de etnie, este Muftiatul Cultului Musulman, în caz contrar, orice demers asemenea celui propagat în ultimele zile în spațiul public putând fi catalogat drept o sfidare și chiar o încălcare a legilor țării.

Este regretabil că prin apariția în spațiul public a unor informații denaturate precum cele din ultimele zile populația este indusă în eroare, afectând grav imaginea comunității musulmane tradiționale din România, parte a modelului multicultural și interconfesional specific țării noastre , punând în pericol climatul de stabilitate, liniște și securitate al României și al poporului român.

Atragem atenția public asupra acestor derapaje și facem apel la autoritățile statului să ne sprijine și să ia măsurile care se impun astfel încât  legislația  sa fie respectata , iar populația sa se simtă în continuare în siguranță și protejata  in acest spatiu Carpato – Danubiano – Pontic .

De asemenea, atragem atenția tuturor credincioșilor musulmani, indiferent de etnie, că libertatea de exprimare, libertatea religioasă, drepturile pe care minoritățile naționale le au prin Constituție și valorile democratice la care ne raportăm și de care noi ne bucurăm astăzi în România pot fi puse în pericol dacă nu gestionăm responsabil astfel de situații vulnerabile.

Actualitate

Avertizare de cod galben, la Constanța

Published

on

Constanța se află sub avertizare de cod galben de vânt. Atenționarea emisă de meteorologi este valabilă până la ora 23:00. 

Centrul Meteorologic Regional Dobrogea informează că, în județul Constanța, local și temporar vor fi intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55…65 km/h. Astăzi, vremea va fi normală din punct de vedere termic. Cerul va fi temporar noros și cu precădere spre seară și noaptea, va ploua în general slab. Temperatura maximă va fi în jur de 12 de grade iar cea minimă de 2…3 grade. Gradul de agitație al mării va fi 4 – 5 la coastă și 5 – 6 în larg.

 Constănțenii, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon: 

  • Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055
  • Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205 și 0341/922
  • Dispecerat Biroul Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență  – 0737552271.

Continue Reading

Actualitate

Continuă lucrările de reabilitare în mai multe zone din Constanța

Published

on

Continuă lucrările de reabilitare, în municipiul Constanța. În această perioadă, echipele administratorului drumului public intervin concomitent în mai multe zone din oraș.

Primăria Municipiului Constanța continuă să îmbunătățească condițiile de acces pietonal în cartierele orașului. Echipele administratorului drumului public intervin săptămâna aceasta asupra părții pietonale în următoarele zone:

  • Pe strada Munteniei din cartierul Tomis I, sectorul delimitat de strada Mircea Cel Batrân și blocul LS6 au loc ample lucrări de reconfigurare a trotuarelor, a locurilor de parcare și de recondiționare a suprafeței carosabile. Se montează borduri noi, suprafețele noilor trotuare sunt consolidate prin așternerea unui strat de piatră, în etapa premergătoare stratului final.
  • Pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, tronsonul cuprins între străzile Poporului și Farului, se refac suprafețele pietonale. Trotuarele sunt decapate, se înlocuiesc bordurile și se stabilizează terenul cu piatră.
  • Pe străzile Fulgerului, Andrei Mureșanu și Barbu Stefănescu Delavrancea din cartierul Coiciu, se intervine asupra suprafețelor pietonale. După ce au fost decapate total trotuarele, terenul a fost consolidat și au fost înlocuite vechile borduri deteriorate.
  • În cartierul Poarta 6, pe strada Zefirului, se amenajează noi trotuare care vor delimita parcarea ce va lua locul garajelor demolate. De asemenea, se lucrează la stabilizarea terenului pe care se va construi noua parcare.
  • Pe bulevardul Mamaia, se lucrează la reamenajarea suprafeței pietonale pe tronsonul cuprins între strada Soveja, strada Zorelelor și sensul giratoriu de la Pescărie.
  • Și pe strada Mihai Eminescu se refac trotuarele și se construiesc casete pentru spații verzi unde vor fi plantați arbori și arbuști ornamentali. Sunt demontate vechile borduri, trotuarele au fost decopertate și consolidate cu piatră peste care va fi așternut nisip.

În aceste condiții, constănțenii care locuiesc în cartierele respective sunt sfătuiți să nu parcheze mașinile în zonele în care se efectuează lucrări, pentru a nu îngreuna accesul utilajelor.

sursa foto: Primăria Constanța

Continue Reading

Actualitate

Ofițerii Gărzii de Coastă Constanța, pregătiți în domeniul prevenirii consumului de droguri

Published

on

17 ofițeri din cadrul Gărzii de Coastă Constanța Săptămâna au participat, săptămâna aceasta, la sesiunea de formare în domeniul drogurilor, cu tema „Formare de bază și specifică în domeniul drogurilor”, organizată de specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța.

Tematica abordată a vizat prezentarea principalelor categorii de droguri şi a efectelor acestora, modalitățile de consum, sistemul național de asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri, modalitatea de oferire a serviciilor de asistență integrată, aspectele legislative în domeniul drogurilor, precum și conceptul de justiție terapeutică.

De asemenea, la activitate a participat, în calitate de invitat, un specialist din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate – Porturi Maritime Constanța, care a prezentat cursanților trusa didactică cu mostre de droguri.

Continue Reading

Actualitate

57 de persoane din comuna Cumpăna, cu vârsta între 30-64 ani, se vor califica în meseria de BUCĂTAR.

Published

on

Primăria comunei Cumpăna în parteneriat cu fundația ZI DESCHISĂ implementează proiectul ,,COCSPI SE – Creșterea Ocupării și Competențelor Șomerilor și Persoanelor Inactive din regiunea Sud-Est”, proiect finanțat prin Program Operaţional Capital Uman 2014-2020.

În cadrul acestuia, 57 persoane din comuna Cumpăna, șomeri și persoane inactive, cu vârsta între 30-64 ani, absolvenți de minim 8 clase, vor fi calificați în meseria de bucătar.

Deschiderea oficială a cursului va avea loc în data de 27 martie 2023, ora 12:00 în cadrul Centrului Multifuncțional de asistență socio-medicală Cumpăna, iar axa prioritară a proiectului o reprezintă găsirea de locuri de muncă pentru toată lumea.

Prima grupă de 28 persoane va începe cursul de 720 ore pe data de 27 martie 2023, iar a doua grupă de 27 persoane va începe cursul pe data de 26 iunie 2023.

Pe toată perioada desfășurării cursurilor, participanții vor beneficia de pachete de hrană și decontarea transportului, iar la finalizarea cursului vor primi o diplomă recunoscută de Uniunea Europeană și o subvenție de 3600 lei.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222