Psihoterapia reprezintă o întâlnire între doi oameni care ştiu exact de ce sunt acolo. În comparaţie cu alte „întâlniri” din viaţa noastră a tuturor, această întâlnire – în acel cadru terapeutic creat special pentru acest demers – sta sub semnul dorinţei de schimbare. De aceea, psihoterapia funcţionează pentru că pacientul îşi doreşte ca aceasta să funcţioneze, pentru că îşi doreşte să schimbe „ceva” în viaţa lui iar pentru terapeut este un privilegiu să-l însoţească pe acesta în drumul său către mai bine.
Succesul în psihoterapie se datorează efortului persoanei care vine în terapie, dublat de cunoaşterea şi experienţa terapeutului. Empatia, felul în care reuşeşte să conţină povestea de viaţă a pacientului său, răbdarea, absenţa judecăţii şi a etichetării sunt celelalte ingredinte care vin să consolideze relaţia terapuetică. Această alianţă creată este extrem de importantă şi contribuie într-o mare măsură la succesul terapiei.
Ce este psihoterapia ?
Psihoterapia este o metodă de cunoaştere, creştere şi dezvoltare personală. Este o disciplină ştiinţifică la graniţa dintre medicină şi psihologie, care foloseşte un set de tehnici specifice de intervenţie pentru atingerea unor obiective de schimbare. Cea mai răspândită formă de psihoterapie este cea verbală sau conversaţională, însă există şi altele, precum cele care folosesc corpul, dansul, pictura, mindfulness, animalele sau joaca.
Psihoterapia se poate practica de psihologi, medici, asistenţi sociali sau teologi specializaţi într-o şcoală de psihoterapie.
Cele mai comune mituri despre psihologi
– Dacă merg la psiholog, am probleme psihice…În realitate, oamenii cu probleme psihice merg la psihiatru.
– Psihologul citeşte gânduri şi îţi află secretele prin hipnoză.
– Psihologul dă sfaturi…greşit. Psihologul este un ghid. Pentru sfaturi există prieteni şi familia. Dacă un psiholog ţi-ar da sfaturi, ar însemna că îşi asumă responsabilitatea pentru ceea ce faci tu. Dacă greşeşti, e vina lui, dacă reuşeşti, e reuşita lui.
– Daca merg la psiholog, va vorbi și cu altii despre ceea ce i-am spus. Cea mai importantă regulă a terapiei este confidenţialitatea.
– Psihoterapeutul se poate conecta la tine chiar dacă nu aţi trăit aceleaşi experienţe în trecut.
Care sunt beneficiile psihoterapiei
Oamenii merg la psihoterapie, de cele mai multe ori, atunci când paharul s-a umplut, atunci când durerea, teama sau emoţii amestecate dau năvală şi persoana se află într-un mare impas.
Cunoscându-te mai bine pe tine poţi face faţă mai uşor situaţiilor din viaţa ta, indiferent de natura lor. A întoarce oglinda spre tine e dificil şi e cu atât mai greu cu cât te priveşti în ea dezvelit cu tot ceea ce eşti, şi cu bune, dar şi cu mai puţin bune. Aşa suntem, o sumă de calităţi şi defecte, iar de aici rezultă un alt beneficiu: curajul de a fi tu cu tine, de a te privi sincer şi onest.
Tu eşti cea mai importantă persoană pe care o vei întâlni vreodată. Acesta este cel mai mare beneficiu al psihoterapiei: îţi facilitează întâlnirea cu tine.
sursa foto: internet