Connect with us

Societate

Protest în penitenciare! Polițiștii și-au strigat nemulțumirile

Published

on

Sunt proteste în mai multe penitenciare din ţară, inclusiv la Poarta Albă! Polițiștii refuză să intre la program și și-au strigat nemulțumirile în stradă. Angajații se plâng de munca suplimentară pe care trebuie să o facă, fără a fi plătiți, de lipsa acută de personal și nu mai vor să facă pe eroii. Pe durata protestului care nu știm când se va încheia, deținuții vor fi supravegheați de personalul din birouri. Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a transmis către toate penitenciarele o deschidere spre dialog.

La Penitenciarul de la Poarta Albă, angajații sunt extrem de supărați şi revoltați de situația în care se află. Spun că s-au săturat de promisiunile pe care le-au tot auzit în ultima vreme fie de la reprezentanții Guvernului fie de la miniștrii justiției, motiv pentru care au declanșat protestul în fața unității de detenție. Polițiștii din penitenciare spun că nu vor mai intra la program deoarece au efectuat deja orele suplimentare pe luna august și nu vor mai asigura paza deținuților.

“Neaplicarea legii salarizării 153 din 2017. Oamenii sunt furați luna de luna la salariu. Oamenii și-au făcut obiectivul pe luna în curs și nu mai vor sa facă pe eroii. Vedem că după tragedia de la Crevedia, și eroii mor și atunci vrem sa fim plătiți confirm legii, nimic altceva”, a declarat GEORGE LAZĂR, lider sindical Penitenciarul Poarta Albă

Oamenii se plâng de faptul că numărul de angajați este mic și în acest sens le este pusă în pericol integritatea. Pe durata protestului care nu știm când se va încheia, singura opțiune este ca funcționarii de la birouri să se ocupe de supravegherea și paza deținuților.

”Conducerea unității a fost informată în cursul zilei de ieri despre revendicările organizațiilor sindicale iar în cursul zilei de astăzi începând cu ora 7.30 au fost luate măsuri astfel încât să se asigure drepturile minime pentru persoanele private de libertate, s-au sistat toate activitățile productive la care sunt folosiți deținuți atât la interior cât și la exteriorul penitenciarului + ați suplimentat cu oameni din birouri? Sunt situații în care da, s-au folosit colegi care puteau să desfășoare această activitate și care au pregătirea necesară”, a declarat subcomisar NICOLETA BĂRĂITARU, purtător de cuvânt Penitenciarul Poarta Albă

Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a luat act de acțiunile de protest ale organizațiilor sindicale din penitenciarele Aiud, Codlea, Deva, Miercurea Ciuc, Oradea, Constanța – Poarta Albă și Tg. Jiu, cu care se află într-un dialog permanent. Mesajul transmis conducerii acestor unități este deschiderea către dialog și comunicare în raport cu protestatarii si adoptarea unor măsuri care să asigure continuitatea activităților pe linia siguranței locului de deținere, acordarea drepturilor persoanelor private de libertate și preîntâmpinarea unor evenimente negative. Un protest similar a avut loc și în data de 31 mai, fiind vorba atunci de un prim avertisment. Dacă nu se găsește o soluție la problemele ridicate de polițiștii din penitenciare, protestele vor continua și în turele următoare, la noapte dar și mâine.

Societate

Autobuzele etajate nu mai circulă pe Bulevardul Tomis în weekend-uri

Published

on

De sâmbătă 13 iulie și până la sfârșitul lunii septembrie, weekend de weekend, bulevardul Tomis devine pietonal de la Capitol până în zona Miga.

Din acest motiv traseul City Tour va fi deviat pe direcția Cap Linie Gară în fiecare sâmbătă și duminică. Astfel autobuzele etajate vor circula pe bd. Mamaia – str. IG Duca – bd. Ferdinand până la Gară. Traseul City Tour spre Cap Linie Mamaia nu se modifică.

Continue Reading

Societate

Tablou de eroi! Au luptat 7 ore cu flăcările care amenințau să se extindă la un cămin de persoane vârstnice, în Poarta Albă

Published

on

Aproximativ 7 ore, 242 de salvatori constănțeni au luptat cu flăcările pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată izbuncit ieri, la Poarta Albă.
Flăcările amenințau să se extindă la un cămin de persoane vârstnice, la penitenciarul Poarta Albă,la 2 ferme din proximitate, dar și la mai multe gospodarii, misiunea colegilor fiind una extrem de dificilă.
Efortul lor a fost unul considerabil având în vedere temperaturile mari degajate de flăcări dar și greutatea echipamentelor de protecție – peste 25 kg.
Colegii noștri au dat dovadă de curaj și profesionalism, demonstrând încă o dată dăruirea lor pentru a proteja viețile și bunurile oamenilor.
Aceștia au reușit să facă protecție la căminul de bătrâni, unde au salvat 87 de persoane, dar și la penitenciar, clădirea fiind protejată.
Au ars 450 de hectare și s-a intervenit cu 17 autospeciale de stingere și 15 resurse medicale( 3 SMURD B, 1 SMURD C, 3 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, 8 ambulanțe SAJ).
Vă mulțumim pentru eforturile depuse și vă urăm mult succes în toate misiunile!
Reamintim cetățenilor că arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii. Iată câteva motive pentru a evita această practică:
Risc major de propagare rapidă a incendiilor – vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții.
Pericol pentru vieți omenești și bunuri – incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor.
Impact negativ asupra mediului – distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație.
Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație:
Nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.
Fiți vigilenți și semnalați orice început de incendiu la numărul de urgență 112.
Noi suntem aici pentru a vă proteja, dar avem nevoie de ajutorul și responsabilitatea fiecărui cetățean.
Împreună protejăm mediul înconjurător și comunitățile noastre!

Continue Reading

Societate

Iată ce trebuie să respectăm cu ocazia sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Published

on

Pe 29 iunie, în calendarul creștin sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În calendarul popular, în centrul acestui praznic se află Sânpetru, cel care ține cheile Raiului, dar și pe cele ale încăperilor și ale curții dumnezeiești.
Cinstirea care i se acordă lui Sânpetru este cu atât mai mare cu cât el este patronul agricultorilor și al recoltelor, pe care le protejează de căldura excesivă. Dacă nu este respectat așa cum se cuvine, sfântul poate să-i pedepsească pe cei necredincioși prin furtuni și prin grindină. Se crede că grindina este piatra pe care Sânpetru o macină și o fierbe în cer, pentru a o mărunți.
Pentru ca sfântul să nu abată ploaia cu „piatră” asupra recoltelor, în satul tradițional românesc, sărbătoarea lui Sânpetru se cinstea prin nelucrare nu doar o zi, ci trei, începând cu data de 29 iunie.
De Sfântul Petru, femeile dădeau de pomană mere, însă fără a gusta din aceste fructe mai înainte. Femeile tinere aveau apoi voie să mănânce mere, însă cele bătrâne trebuiau să aștepte până la Sfântul Ilie pentru a gusta din fructele dulci-acrișoare.
În iconografia creștină, Sfântul Petru este înfățișat alături de Sfântul Pavel, ținând într-o mână cheile Raiului și în cealaltă un potir, în timp ce Apostolul Pavel poartă asupra sa, pe lângă potir, o sabie.
Foto: Icoană cu tema „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, aflată în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța, pictată la Nicula, în primii ani ai secolului al XX-lea

Continue Reading

Societate

Arhitectura clădirii Bursa Nouă din Portul Constanța, pusă din nou în valoare după reparațiile capitale

Published

on

Clădirea Bursei Noi, clădire emblematică pentru Portul Constanța, a fost reparată capital, modernizată și recompartimentată.
Lucrările au început în 2020 și au cuprins, pe lângă consolidarea clădirii, refacerea totală a instalațiilor termice, sanitare, electrice, refacerea finisajelor interioare și exterioare, tencuieli, termoizolații, etc.
Sala mare a Bursei are acum o pardoseală din marmură, iar ferestrele impozante au fost înlocuite, cu respectarea modelului și a soluției inițiale.
Clădirea a fost construită între anii 1938 -1940, după planurile arhitectului Victor Ștefănescu, iar în sala mare, între anii 1940 și 1947, a funcționat Bursa.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222