Connect with us

Actualitate

Programul cultural-artistic al marelui festin al peștelui de la Constanța

Published

on

Prima ediție a ,,Festivalului Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești” își deschide porțile la Pavilionul Expozițional Constanța, în perioada 15 – 18 iunie 2023.

Acest eveniment dedicat tradițiilor gastronomice și culturale locale din Dobrogea este organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, prin Centrul Cultural Județean ,,Teodor T. Burada” Constanța, în colaborare cu Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța și Asociația Patronală RESTO Constanța.

Constănțenii, dar și turiștii aflați, în această perioadă, la malul mării, sunt invitați, pe parcursul celor patru zile de festival, să se delecteze cu o varietate de produse culinare tradiționale din pește și fructe de mare. Nu vor lipsi nici degustările de vinuri produse în cramele din Dobrogea. Festivalul va reuni, în calitate de expozanți, numeroși producători de profil, cherhanale și restaurante cu specific pescăresc, dar și pe cei mai iscusiți maeștri bucătari, care îi vor aștepta pe amatorii preparatelor din pește cu rețete apetisante, pe toate gusturile.

Și pentru că de la festinul peștelui și vinului dobrogean nu putea lipsi muzica tradițională și de petrecere, la ,,Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești’’ și-au anunțat prezența artiști celebri – Elena Gheorghe, Valentin Sanfira, Ionuț Dolănescu, Stelu Enache, Ovidiu Lipan Țăndărică, Ionuț Galani, Nikolaos Papadopoulos, precum și renumite tarafuri și ansambluri folclorice, care vor întreține atmosfera.

,,Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești’’ are și o componentă multiculturală specifică, de altfel, regiunii dintre Dunăre și mare, pe scena Pavilionului Expozițional urmând să se desfășoare spectacole cu dansuri și cântece tradiționale românești, susținute de Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâulețul” – un nume de referință în peisajul folcloristic autohton, cât și de ansambluri ale comunităților locale precum: aromâni, tătari, turci, lipoveni, greci.

Iată programul cultural-artistic al „Festivalului Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești”:

15 iunie – joi:

 • 15:00 – 17:00 DJ
 • 17:30 – 20:30 – Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâulețul’’
  – Ionuț Ghițulescu (45 minute)
  – Ionuț & Doinița Dolănescu (45 minute)
 • 20:30 – 21:30 Elena Gheorghe & BAND (60 minute)

16 iunie – vineri:

 • 15:00 – 17:00 DJ
 • 17:00 – 17:20 Ansamblul de dans al comunității Lipovene – ,,Galuboe More’’ (20 minute)
 • 17:20 – 17:40 Ansamblul de dans al comunității Tătare – ,,Qarasu’’ (20 minute)
 • 17:40 – 18:00 Ansamblul de dans al UDTR – ,,Fidanlar’’ (20 minute)
 • 18:00 – 18:20 Ansamblul de dans al comunității Aromâne – ,,Iholu’’ (20 minute)
 • 18:20 – 18:40 Ansamblul de dans al comunității Elene (20 minute)
 • 18:40 – 19:30 Mircea Cazan (50 minute)
 • 19:30 – 20:30 Nikolaos Papadopoulos (60 minute)
 • 20:30 – 21:15 Viorica Macovei (45 minute)
 • 21:15 – 22:00 Valentin Sanfira

17 iunie – sâmbătă:

 • 11:30 – 12:15 Scenă de teatru – Căluțul de mare
 • 15:00 – 17:00 DJ
 • 17:30 – 18:00 Ansamblul Folcloric ,,Româncuța’’ Cumpăna
 • 18:00 – 19:00 Ionuț Galani & Ansamblul Asteria (60 minute)
 • 19:00 – 20:00 Taraful Lătărețu (60 minute)
 • 20:00 – 21:00 Stelu Enache & Ovidiu Lipan Țăndărică (60 minute)
 • 21:00 – 22:00 Taraful Cleante (60 minute)
 • Programul serii de sâmbătă se va încheia cu un impresionant foc de artificii.

Prin includerea acestor momente artistice în programul festivalului, publicul se va bucura de o experiență culturală diversă și atractivă, care să completeze evenimentul gastronomic și să contribuie la promovarea culturii și tradițiilor locale.

Actualitate

Două spectacole ale Teatrului de Stat Constanța în selecția Festivalului Național de Teatru 2024

Published

on

Astăzi a fost anunțată selecția de spectacole a Festivalului Național de Teatru 2024, ediția cu numărul 34, iar Teatrul de Stat Constanța va fi prezent în festival cu două spectacole: „10 LUCRURI PE CARE LE-AM PIERDUT LA FESTIVALUL MAMAIA” de Gabriel Sandu, regia Elena Morar și Gabriel Sandu și „A DOUĂSPREZECEA NOAPTE” de William Shakespeare, regia Andrei Șerban.

Echipa curatorială a festivalului este formată din cronicarii teatrali Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu, care au vizionat peste 250 de spectacole din România, Republica Moldova, Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Polonia, Portugalia și Serbia. 31 de spectacole din România au fost selectate în FNT 2024 și cinci spectacole sunt invitate din străinătate.

Este al patrulea an consecutiv în care Teatrul de Stat Constanța își demonstrează relevanța în  contextul teatral românesc contemporan inclusiv prin prezența în Festivalul Național de Teatru, cel mai important eveniment al breslei. În 2023 a fost selectat spectacolul „Seaside Stories” în regia lui Radu Afrim, în 2022 – „8 tați”, regia Irisz Kovacs și în 2021 – „Doi tineri din Verona”, regia Alexandru Mâzgăreanu.

Festivalul Național de Teatru este un program permanent al UNITER, inițiat în anul 1990 și finanțat de Ministerul Culturii și Primăria municipiului București. Ediția 34 se va desfășura în perioada 18 – 27 octombrie 2024, în capitală.

10 LUCRURI PE CARE LE-AM PIERDUT LA FESTIVALUL MAMAIA

de Gabriel Sandu

Regia: Elena Morar și Gabriel Sandu

Scenografia, video, lighting design: Miruna Croitoru

Sound design și adaptare muzicală: Alexandru Neș

Coregrafie: Stela Cocârlea

Pregătire muzicală: Inga Postolache

Asistență scenografie: Nicoleta Ivan

DISTRIBUȚIA: Mirela Pană, Liliana Cazan, Ramona Niculae, Dana Dumitrescu, Ecaterina Lupu, Luiza Martinescu, Cristiana Luca, Lucian Iftime, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea Florin Aioane, Laura Iordan.

A DOUĂSPREZECEA NOAPTE

de William Shakespeare

Adaptare de Daniela Dima și Andrei Șerban

Regia: Andrei Șerban

Regizor asociat: Daniela Dima

Scenografia: Carmencita Brojboiu

Lighting design: Cristian Niculescu

DISTRIBUȚIA: Andrei Bibire, Cristiana Luca, Theodor Șoptelea/ Vlad Lință, Iulian Enache, Mihaela Velicu, Liviu Manolache, Ecaterina Lupu, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Ștefan Mihai, Alina Manțu, Georgiana Mazilescu, Florentin Roman.

Continue Reading

Actualitate

Anunț important pentru călători: o stație a fost mutată

Published

on

Stația Parcul Tăbăcărie de pe Linia 102, în direcția Delfinariu, a fost mutată cu aproximativ 50 de metri spre strada Primăverii.

„Deoarece adăpostul de călători a rămas deocamdată în vechea locație a stației, le recomandăm călătorilor să aștepte autobuzul în zona unde a fost realizat marcajul pentru stație și unde se află caseta albastră cu sigla CT BUS”, au transmis reprezentanții CT BUS.

Continue Reading

Actualitate

„Constanța Coffee Break”, continuă

Published

on

Bulevardul Tomis redevine și în acest weekend locul preferat al constănțenilor și turiștilor, care pot să redescopere frumusețea arhitecturală a orașului și se pot bucura de momente de inspirație și relaxare alături de cei dragi.

Ne plimbăm, facem sport, socializăm, ne răsfățăm cu o cafea sau ne răcorim cu o înghețată pe bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Capitol și Miga. Zona pietonală va fi cuprinsă de o atmosferă energizanță.

„Dacă vreti să faceți parte din această poveste frumoasă, vă invităm alături de noi! Artiștii, cluburile sportive sau ONG-urile, toți creatorii de frumos se pot adresa Direcției Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanța, la numărul de telefon 0241485893 sau pe adresa de e-mail: evenimente@primaria-constanta.ro”, au transmis autoritățile.

Continue Reading

Actualitate

Acțiune de donare de sânge, la Năvodari

Published

on

Primăria Orașului Năvodari și Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează o nouă acțiune de donare de sânge la Năvodari.

O echipă mobilă va fi prezentă, sâmbătă, 3 august, în intervalul orar 08.30-13.30, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din cadrul Direcției Asistență Socială, Str. Sănătății, nr. 2 (lângă Taxe și Impozite). La acțiunea de donare din 3 august sunt așteptați atât locuitorii orașului Năvodari, precum și cei din localitățile învecinate, care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Persoanele care vor efectua o donare completă vor beneficia de zi liberă de la locul de muncă în ziua donării, alocație de hrană sub forma unui card în valoare de 280 LEI, decontarea cheltuielilor de transport în ziua donării pentru cei care au domiciliul în altă localitate.

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani, cu greutate peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită virală de tip B sau C, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HiV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă, boli autoimune. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să prezinte adeverință medicală, eliberată de medicul de familie, care să ateste că nu suferă de nicio afecțiune care ar contraindica donarea de sânge. Toți donatorii de sânge sunt rugați să prezinte în ziua donării un act de identitate valabil.

Persoanele care doresc să doneze sânge sunt rugate să se programeze la numărul de telefon 0786.821.750, de luni-vineri, în intervalul orar 09.00-16.00.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222