Connect with us

Actualitate

Prognoza meteo de Crăciun

Published

on

Ninsorile vor fi slabe şi temporare, în cele două zile de Crăciun, şi se vor semnala doar în Transilvania, Maramureş şi Moldova, o vreme specifică sărbătorilor urmând să se înregistreze în Ajunul Crăciunului, când se va depune strat nou şi consistent de zăpadă în zona montană, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Mihai Timu.

“În Ajunul Crăciunului, vremea va fi închisă la nivelul întregii ţări. Pe parcursul zilei vor fi înnorări şi precipitaţii pe arii mai extinse, iar în vest, centru şi nord cantităţile de apă vor fi mai însemnate, de 10 – 15 litri/mp şi, izolat, peste 25 de litri/mp. În zona de munte va ninge şi stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. În Maramureş, Transilvania şi jumătatea de nord a Moldovei, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare, în timp ce, în restul teritoriului, vor fi mai ales ploi. În noaptea de Ajun, precipitaţiile se vor diminua şi restrânge. Vom mai vorbi despre precipitaţii mixte pe arii restrânse în sud şi sud-est, şi sub formă de ninsoare în rest. De asemenea, trebuie să menţionăm că vântul va prezenta intensificări cu viteze destul de mari la munte, între 65 şi 85 km/h, iar în zona înaltă chiar de peste 90 – 100 km/h. Deci, ninsoarea va fi viscolită în acele zone, dar rafalele vântului în general de 50 – 55 km/h se vor mai înregistra şi în zonele joase din centrul, sud-vestul sau estul României. Temperaturile vor fi cuprinse între zero şi 10 grade Celsius, ceea ce va însemna o vreme mai caldă decât în mod obişnuit”, a menţionat Timu.

Conform specialistului ANM, în prima zi de Crăciun, valorile termice vor fi în scădere spre mediile climatologice ale perioadei, iar precipitaţiile sub formă de ninsoare vor fi prezente local, slab şi trecător.

“Pentru prima zi de Crăciun ne aşteptăm la o scădere a valorilor termice care vor reveni cumva în jurul mediilor climatologice. Asta înseamnă maxime între -4 şi 4 grade Celsius. În cursul zilei, în partea de sud şi sud-est va fi un cer variabil, exceptând primele ore când vor fi ceva înnorări trecătoare şi, izolat, posibil, precipitaţii slabe mixte. În restul teritoriului înnorările se vor menţine, iar pe arii restrânse, cel puţin în nord, nord-est şi centru, va ninge slab. La munte va mai ninge din loc în loc, slab cantitativ, dar acolo vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze mai mari în zona înaltă, în special a Carpaţilor Meridionali, unde va mai spulbera zăpada. Viteze ale vântului de 50 – 55 km/h vor mai posibile şi în Moldova, Dobrogea sau sud-vestul Olteniei”, a spus meteorologul ANM.

Acesta a adăugat că, pe 26 decembrie, în cea de-a doua zi a Crăciunului, vântul va mai slăbi în intensitate, iar soarele îşi va face apariţia în special în partea de sud a ţării.

“În cea de-a doua zi de Crăciun nu sunt mari modificări. Cerul va fi mai mult noros în vestul, nordul, centrul şi nord-estul ţării, unde din loc în loc va ninge slab. În partea de sud a ţării, însă, va apărea soarele, iar temperaturile se menţin în jurul mediilor climatologice, între -3 şi 5 grade Celsius. Din fericire, vântul începe să se mai diminueze ca intensitate”, a afirmat Mihai Timu.

În ceea ce priveşte regimul termic din Capitală, prognoza de specialitate arată că, atât în prima zi, cât şi în a doua zi de Crăciun, cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare şi temperaturi în jurul normelor, iar maximele vor oscila între 3 şi 5 grade Celsius, în timp ce minimele se vor încadra între -4 şi -2 grade Celsius.

Sursa: AGERPRES

Actualitate

Administrația locală din Mihai Viteazu a solicitat emiterea acordului de mediu pentru proiectul ,,Reabilitare și modernizare străzi”

Published

on

,,Comuna Mihai Viteazu, reprezentată legal de Costache Adrian, în calitate de viceprimar cu atribuții delegate de primar, anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: ,,Reabilitare și modernizare străzi, Mihai Viteazu, județul Constanța”, propus a fi amplasat în județul Constanța, comuna Mihai Viteazu, intravilan. Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Constanța: municipiul Constanta, str. Unirii nr.23 și la sediul titularului Comuna Mihai Viteazu din județul Constanța, Str. Principala nr. 46, cp. 907190, în zilele de luni-vineri, între orele 9,00 – 13,00. Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, se arată în anunțul transmis de Primăria Mihai Viteazu.

Continue Reading

Actualitate

Etniile din Dobrogea își prezintă tradițiile și gastronomia, la MINAC, în cadrul proiectului E.T.E.R.I.A.

Published

on

Reprezentanții a 6 etnii din Dobrogea participă, astăzi, 21 septembrie, de la ora 17,30, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aula „Vasile Canarache” (Sala Ovidiană) la evenimentul „Inter-community lab, Singing Memories. Conviviality”. Manifestarea culturală face parte dint-o serie de activități culturale derulate, până pe 23 septembrie 2023, la MINAC, în cadrul proiectului internațional E.T.E.R.I.A. (Enhance Transborder Experiences, Rebuild Interactions of Artists), co-finanțat prin programul european Europa Creativă.

Reprezentații Ansamblului „Brâulețul” din cadrul Centrului Cultural Județean Teodor T. Burada, dar și cei ai Comunității Elene Elpis Constanța, ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Uniunii Democrate Turce filiala Constanța, ai Comunității Armâne filiala Constanța, dar și un grup restrâns de ucraineni refugiați în orașul nostru, participă la eveniment și prezintă atât costumele și dansurile tradiționale, cât și gastronomia specifică fiecărei etnii. Manifestarea culturală, la care participă și echipa proiectului E.T.E.R.I.A., își propune să pună în evidență tradițiile și particularitățile artistice ale mozaicului multietnic dobrogean.

Proiectul E.T.E.R.I.A. este coordonat de către International Theatre Institute – ITI (Italia), parteneri fiind, alături de MINAC, AVR Lab – Department of Engineering for Innovation of University of Salento (Italia), Theatro Tsi Zakynthos (Grecia) și Zdruzenie na umetnici Makedonski centar na Internacionalen teatarski institut (Macedonia de Nord).

Rezidența din România, intitulată „Crossroads and Borders”, este organizată și coordonată de către MINA Constanța și a fost precedată, în perioada 12-13 septembrie, de o serie de conferințe online, în cadrul cărora au fost puse la punct detalii tehnice și în care s-au analizat anumite particularități culturale ale activității programate în perioada 14-23 septembrie.

Evenimentele programate la Constanța fac parte din acest amplu proiect internațional, derulat pe parcursul a 18 luni și care au prevăzut, de asemenea, rezidențe și activități desfășurate în localitățile Lecce (Italia), Zakynthos (Grecia) și Skopje (Macedonia de Nord).

Rezidența de la Constanța se va încheia pe data de 24 septembrie, odată cu plecarea participanților din străinătate. Proiectul E.T.E.R.I.A. va continua însă, anul acesta, în cursul lunii noiembrie, când este programată rezidența din insula Zakynthos, Grecia.

Prin proiectul de față, MINAC, în calitatea sa de partener al unui proiect european, are posibilitatea de a atrage, din nou, atenția, asupra patrimoniului istoric extraordinar existent în Dobrogea, un ținut al frontierelor și al răscrucilor de drumuri, o provincie multietnică ce merită a fi cunoscută și admirată de întreaga Europă.

Continue Reading

Actualitate

Universitatea Ovidius din Constanța: Conferință internațională despre tendințele inovatoare în predarea limbajelor de specialitate în contextul actual

Published

on

Facultatea de Litere din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează, în perioada 21-22 septembrie 2023, cea de-a IV-a ediție a conferinței internaționale „Tendințe inovatoare în predarea limbajelor de specialitate în contextul instabilității sociale actuale – INNO-LSP”.

Deschiderea evenimentului va avea loc în format online joi, 21 septembrie 2023, la ora 9.30 şi va fi urmată de o prelegere susținută de prof. univ.dr. habil Joanna Kic-Drgas, de la Institute of Applied Linguistics, Faculty of Modern Languages and Literature din cadrul Adam Mickiewicz University din Poznań, Polonia.

Conferința reuneşte 53 de participanţi din 16 ţări, inclusiv Africa de Sud, Polonia, Franţa, Italia, Croaţia, Norvegia, Uganda şi Oman, care vor prezenta lucrări în cadrul a cinci secțiuni: „Comunicare”, „Cultură și identitate”, „Lingvistică”, „Didactică” și „Traductologie”.

„Evenimentul își propune să creeze un autentic spațiu de schimb de idei guvernat de gândirea critică și reprezintă o invitație la reflecție asupra metodelor inovatoare pe care cadrele didactice le aplică pentru a-i implica activ pe elevi și studenți în procesul de învățare și pentru a le spori acestora performanțele. Limbajele de specialitate în limbă străină, cum ar fi limbajul medical, tehnic, legal sau de afaceri joacă un rol crucial în comunicarea eficientă în domenii sau profesii specifice. Acestea facilitează comunicarea între profesioniştii din acelaşi domeniu, stabilesc standarde pentru terminologie și comunicare şi permit accesul la literatură şi resurse specializate”, precizează  conf. univ. dr. Liliana Mărunţelu, directorul Departamentului de Limbi moderne pentru facultățile nefilologice din cadrul Facultății de Litere.

O selecție din lucrările conferinței va fi publicată „Analele Universității Ovidius din Constanța. Seria filologie”, revistă indexată într-o serie de baze de date internaționale de renume.

Continue Reading

Actualitate

Continuă înlocuirea conductelor rețelei de transport a agentului termic în Constanța

Published

on

Continuă înlocuirea conductelor rețelei de transport a agentului termic în Constanța. Firma contractată pentru realizarea lucrărilor a profitat la maximum de perioada de revizie a CET și de faptul că nu a mai fost nevoie să amplaseze conducte pentru asigurarea provizoratului, timp în care a schimbat cât mai multe tronsoane de conducte cuprinse în Etapa a II-a a proiectului de reabilitare și modernizare a rețelei termice. În această perioadă se lucrează pe cât mai multe șantiere pentru finalizarea cât mai rapidă a lucrărilor.

Etapa a II-a vizează înlocuirea a 12,716 km traseu de rețea termică primară, 25,432 km de conducte din magistrala II, conducte vechi/uzate cu izolația termică deteriorată. Noul sistem, ca și în etapa finalizată, va fi unul modern cu conducte din oțel, preizolate cu izolație termică din spumă rigidă de poliuretan, protejată la exterior cu manta din polietilenă de mare densitate, care se vor amplasa în canalul termic existent pe suporții metalici actuali sau nou construiți, acolo unde este necesară înlocuirea lor.

Termenul de finalizare al proiectului este 31.12.2023, iar valoarea acestuia este de 118,092,193.08 lei.

Proiectul se implementează cu fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222