Connect with us

Actualitate

Prin voluntariat poţi schimba lumea. Tinerii Team dau viaţă voluntariatului de la malul mării

Published

on

Trăim într-o lume în care asociem tot ceea ce facem cu remuneraţia, iar celor mai mulţi dintre noi li se pare straniu că cineva poate să dăruiască fără a aştepta ceva în schimb. Nu trebuie să uităm că a trăi într-o societate înseamnă simţ civic. Noi i-am cunoscut pe tinerii care dau viaţă voluntariatului de la malul mării şi astfel am aflat despre lucrurile minunate pe care un voluntar le poate realiza pentru cei din jur.

„Asociaţia Team este o asociaţie care s-a creat în anul 2014, în ideea de a completa educaţia copiilor în afara şcolii şi în afara familiei. Odată cu dezvoltarea tehnologiei şi accesul de la vârste foarte mici, de la 2-3 ani la tablete, telefoane…copiii cei mari nu au mai transmis jocurile copilăriei şi petrec foarte mult timp în faţa calculatorului, televizorului sau pe telefon. Copilăria lor nu se mai desfăşoară aşa cum ar trebui…pierd foarte mult în ceea ce priveşte dezvoltarea abilităţilor de viaţă, abilităţilor sociale, de comunicare, de care avem foarte mare nevoie ulterior când mergem mai departe în viaţă”, ne-a declarat Maria Dragănoiu – adult de sprijin în Asociaţia Team.

Este adevărat că nici o persoană nu poate rezolva toate problemele, dar poate contribui ca lumea să devină un loc mai bun pentru cei ce vin din urmă. Acesta este şi cazul lui Vladimir Vântu, un tânăr activ în Asociaţia Team care îşi doreşte să le transmită celor mici valori educaţionale importante: „ Ce m-a determinat să devin voluntar? Este o întrebare foarte bună. Îmi plăcea voluntariatul şi înainte. Eu împreună cu alţi voluntari am fost foarte încântaţi de ceea ce făceam şi ne-am gândit să facem ceva la un alt nivel, la o scară mai mare. Cum se desfăşoară o activitate din cadrul Asociaţiei Team? Depinde, chiar depinde de tipul de activitate de care discutăm. Poate să fie o zi de joacă, de exemplu, în care voluntarii se întâlnesc şi fac jocuri pentru copii. Putem vorbi despre workshopuri, ateliere de creaţie tot pentru copii, sau activităţi de teambuilduing, comunicare pentru adolescenţi…sunt tot felul de activităţi”, a mai adăugat tânărul voluntar.

Voluntariatul este modul perfect de a descoperi acel ceva la care eşti foarte bun. Cel mai important este că îi poţi ajuta pe cei din jurul tău, acest lucru având impact asupra bunăstării oamenilor.

„Ca asociaţie, ca şi structură este un colectiv în care pot să mă dezlănţui dar şi ca importanţă pentru mine…mai mult un stil de viaţă pentru că, principiile pe care le-am dobândit în asociaţie le am şi zi de zi si asta e genial”, ne-a mărturisit Elena Georgiana Andriş – voluntar Team. Elena face parte din asociaţie şi se implică în viaţa culturală prin voluntariat ca metodă de dezvoltare nonformală şi contribuie la creşterea asociaţiei alături de colegii săi.

Noi i-am surprins pe voluntarii Team în parc în timpul unei activităţi non-formale…învăţându-i pe cei care le calcă pe urme, jocurile copilăriei… de mult uitate de noi…adulţii.

Şi Azaria Ioana  Spătaru, în vârstă de 8 ani ne-a povestit: „Eu fac parte din Asociatia Team de trei ani şi îmi place pentru că învăţ să mă dezvolt personal şi învăţ jocuri şi facem activităţi distractive si educative”.

La rândul lui, Eduard Drăgănoiu, în vârstă de 12 ani ne-a mărturisit: „Fac parte din Asociaţia Team de patru ani deoarece fratele meu a fost de la început şi m-a adus şi pe mine. Îmi place foarte mult. La activităţile asociaţiei învăţăm copiii prin jocuri să se respecte, să coopereze, spiritul de echipă şi competiţia”.

„Pentru a deveni voluntar la Asociaţia Team, orice copil trebuie să parcurgă anumite etape. O primă etapă este un curs de începători. Acest curs nu se poate desfăşura decât începând cu clasa a VI-a….început de clasa a VII-a, cel mai devreme…dar până atunci poate veni la Team în calitate de beneficiar. După ce parcurg…fac acel curs care durează două zile de dimineaţa până seara… cu formatori ca cei de aici, traineri pe care îi vedeţi astăzi şi din momentul acela se pot numi voluntari. Dar ca să meargă mai departe, există anumite trepte: ca să ajungă asistent trebuie să desfăşoare apoi fiecare sub supervizarea unui trainer experimentat 20 de ore de joacă, o activitate stradală, o activitate de ecologizare, un  atelier de creaţie şi dacă supervizorul îl consideră potrivit, îl propune apoi pentru a participa la cursul de asistenţi şi devine asistent”, ne-a mai precizat Maria Drăgănoiu – adult de sprijin Asociaţia Team.

Şi tu te poţi implica în comunitatea din care faci parte, iar spre deosebire de multe alte lucruri pe care le poţi face în viaţă, prin voluntariat poţi schimba lumea.

Actualitate

Consultare publică pentru amenajarea complexă a plajelor din stațiunea Mamaia – până pe 10 iunie

Published

on

MMAP, prin Apele Române (ANAR), în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, anunță demararea unui concurs internațional de soluții pentru viitoarea amenajare a plajelor din Mamaia.
”Soluția care va fi aleasă pentru viitoarea amenajare a plajelor din Mamaia va trebui să răspundă așteptărilor publicului, dar și locuitorilor din Constanța. Avem deja parteneriatul încheiat cu Ordinul Arhitecţilor pentru a amenaja această plajă nouă. Ne dorim să creăm o plajă complet diferită, dar care să poată concura cu orice plajă din lume, astfel încât să poată fi exploatată corespunzător, în total echilibru cu ceea ce înseamnă arhitectură modernă, protejarea naturii și a biodiversității. Sper că aceste chestionare vor fi completate de cât mai mulți cetățeni astfel încât să putem contura o soluție ideală pentru plaja din Mamaia, care să devină o atracție nu numai pentru români, dar și pentru turiștii din alte țări”, a menționat ministrul Tánczos Barna.
Constănțenii și turiștii sunt invitați să completeze chestionarele care fac parte dintr-un amplu proces de consultare publică cu cetățenii.
Chestionarul dedicat LOCALNICILOR poate fi completat online la link-ul: https://forms.gle/dFLgCoerkmd5JQh88
Chestionarul dedicat TURISTILOR poate fi completat online la link-ul: https://forms.gle/68tiWP6DYQ3ppva37
Detalii despre viitoarea amenajare a Litoralului Mamaia și despre următoarele etape ale proiectului veți găsi aici: https://oar.archi/…/oar/litoral-mamaia-a-n-apele-romane/

Continue Reading

Actualitate

Accesul auto pe Grindul Chituc din Delta Dunării a fost complet restricționat

Published

on

În urma mai multor sesizări și constatări privind încălcări ale interdicției de acces auto pe coronamentul Grindului Chituc, aflat în zona de strictă protecție a Rezervației Biosferei Delta Dunării, inspectorii din ARBDD – Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii au derulat mai multe acțiuni pentru a surprinde în fapt aceste autoturismele sau utilajele care pătrund pe teritoriul Rezervației.
Deoarece aceste acțiuni nu au dat rezultate, personalul #ARBDD a restricționat complet accesul în zonă, prin instalarea unei bariere auto. Bariera a fost securizată și va fi verificată zilnic de inspectorii personalul ARBDD.
Le reamintim tuturor localnicilor, turiștilor sau agenților economici că, atunci când se află pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, au obligația să respecte fără echivoc legislația care protejează acest teritoriu, aflat în patrimoniul mondial UNESCO.

Continue Reading

Actualitate

Fanfara Muzica Apelor – din nou în concert

Published

on

Fanfara Muzica Apelor reia seria concertelor de weekend începând de sâmbătă, când locuitorii de la malul mării vor sărbători ziua orașului Constanța.

Timp de o oră, publicul este invitat să se alăture ritmurilor de vals, folclor stilizat, jazz și alte melodii din repertoriul național și internațional. Fanfara Muzica Apelor se remarcă prin reinterpretarea unor melodii cunoscute într-un mod original și îi așteaptă pe cei mici și cei mari să savureze atmosfera de odinioară.

Sâmbătă – 21 mai 2022, acordurile muzicii de promenadă vor putea fi ascultate începând cu ora 17.30, pe Faleza Cazinoului din Constanța.

Vineri – 27 mai 2022, de la ora 17.00, concertul va fi susținut în Piața Ovidiu, în zona Muzeului Național de Istorie, iar duminică – 29 mai 2022, ora 17.00, instrumentiștii se vor afla din nou pe Faleza Cazinoului din Constanța.

Așadar, cei îndrăgostiți de ritmurile cadențate sunt invitați să asculte și să trăiască emoțiile transmise de acești artiști, care fac parte din Fanfara Muzica Apelor.

Continue Reading

Actualitate

Pedepse mult mai dure, pentru protecția animalelor

Published

on

Astăzi, 19 mai 2022, intră în vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor, care stabilesc sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora.

La data de 16 mai 2022, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004, privind protecţia animalelor, care prevede majorarea limitelor speciale ale pedepselor și ale amenzilor contravenționale prevăzute în forma de bază a actului normativ.

Prevederile Legii 205/2004 urmăresc asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără stăpân, consfinţind o serie de drepturi şi obligaţii în sarcina deţinătorilor de animale. Acestora din urmă le-au fost instituite responsabilităţi privind întreţinerea şi supravegherea animalelor, tratamentul aplicat acestora excluzând orice act de cruzime şi violenţă.

Odată cu operaționalizarea structurilor de protecția animalelor, numărul de situații sesizate, în care oamenii au manifestat un comportament agresiv față de acestea, s-a menținut la un nivel ridicat, motiv pentru care a fost necesar a se institui, la nivel legislativ, noi norme prin care să se limiteze abuzurile împotriva animalelor.

Astfel, conform noilor prevederi, se dublează și chiar triplează cuantumul amenzilor contravenționale și limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea.

Potrivit noului text de lege:

Se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă, în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare.

Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

De asemenea, se pedepdește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.

Se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora.

Se pedepsesc cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive și rănirea cu intenţie a animalelor.

Totodată, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia.

Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 este zoofilia, care a fost reglementată în dreptul național, reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Majorarea limitelor speciale este necesară, întrucât acesta creează premisele responsabilizării cetăţenilor, prin încadrarea faptei într-o categorie superioară a pericolului social.

De asemenea, în cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute de textul de lege, instanța poate dispune, ca pedeapsă complementară, interdicția de a deține animale, pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Din punct de vedere social, rolul pedepselor complementare este de responsabilizare a celui care a fost condamnat pentru o faptă de natură penală.

Dacă în vechea formă a actului normativ, limitele speciale ale amenzii contravenționale erau cuprinse între 1.000 de lei și 3.000 de lei, de acum înainte, polițiștii pot aplica amenzi contravenționale cuprinse între 3.000 de lei și 12.000 de lei, în cazul constatării următoarelor fapte:

– nerespectarea obligației deținătorilor de animale de a asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire, atenție și asistență medicală;

-folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;

-abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;

-administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor, în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;

-folosirea de mijloace de dresaj, care să provoace traume psihice sau fizice, precum și metode care prejudiciază sănătatea ori bunăstarea animalului.

Poliția Română recomandă deținătorilor de animale respectarea normelor privitoare la bunăstarea și protecția animalelor, pentru a nu fi sub incidența noilor prevederi legale, care intră în vigoare astăzi, 19 mai 2022.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222