Connect with us

Actualitate

Prin voluntariat poţi schimba lumea. Tinerii Team dau viaţă voluntariatului de la malul mării

Published

on

Trăim într-o lume în care asociem tot ceea ce facem cu remuneraţia, iar celor mai mulţi dintre noi li se pare straniu că cineva poate să dăruiască fără a aştepta ceva în schimb. Nu trebuie să uităm că a trăi într-o societate înseamnă simţ civic. Noi i-am cunoscut pe tinerii care dau viaţă voluntariatului de la malul mării şi astfel am aflat despre lucrurile minunate pe care un voluntar le poate realiza pentru cei din jur.

„Asociaţia Team este o asociaţie care s-a creat în anul 2014, în ideea de a completa educaţia copiilor în afara şcolii şi în afara familiei. Odată cu dezvoltarea tehnologiei şi accesul de la vârste foarte mici, de la 2-3 ani la tablete, telefoane…copiii cei mari nu au mai transmis jocurile copilăriei şi petrec foarte mult timp în faţa calculatorului, televizorului sau pe telefon. Copilăria lor nu se mai desfăşoară aşa cum ar trebui…pierd foarte mult în ceea ce priveşte dezvoltarea abilităţilor de viaţă, abilităţilor sociale, de comunicare, de care avem foarte mare nevoie ulterior când mergem mai departe în viaţă”, ne-a declarat Maria Dragănoiu – adult de sprijin în Asociaţia Team.

Este adevărat că nici o persoană nu poate rezolva toate problemele, dar poate contribui ca lumea să devină un loc mai bun pentru cei ce vin din urmă. Acesta este şi cazul lui Vladimir Vântu, un tânăr activ în Asociaţia Team care îşi doreşte să le transmită celor mici valori educaţionale importante: „ Ce m-a determinat să devin voluntar? Este o întrebare foarte bună. Îmi plăcea voluntariatul şi înainte. Eu împreună cu alţi voluntari am fost foarte încântaţi de ceea ce făceam şi ne-am gândit să facem ceva la un alt nivel, la o scară mai mare. Cum se desfăşoară o activitate din cadrul Asociaţiei Team? Depinde, chiar depinde de tipul de activitate de care discutăm. Poate să fie o zi de joacă, de exemplu, în care voluntarii se întâlnesc şi fac jocuri pentru copii. Putem vorbi despre workshopuri, ateliere de creaţie tot pentru copii, sau activităţi de teambuilduing, comunicare pentru adolescenţi…sunt tot felul de activităţi”, a mai adăugat tânărul voluntar.

Voluntariatul este modul perfect de a descoperi acel ceva la care eşti foarte bun. Cel mai important este că îi poţi ajuta pe cei din jurul tău, acest lucru având impact asupra bunăstării oamenilor.

„Ca asociaţie, ca şi structură este un colectiv în care pot să mă dezlănţui dar şi ca importanţă pentru mine…mai mult un stil de viaţă pentru că, principiile pe care le-am dobândit în asociaţie le am şi zi de zi si asta e genial”, ne-a mărturisit Elena Georgiana Andriş – voluntar Team. Elena face parte din asociaţie şi se implică în viaţa culturală prin voluntariat ca metodă de dezvoltare nonformală şi contribuie la creşterea asociaţiei alături de colegii săi.

Noi i-am surprins pe voluntarii Team în parc în timpul unei activităţi non-formale…învăţându-i pe cei care le calcă pe urme, jocurile copilăriei… de mult uitate de noi…adulţii.

Şi Azaria Ioana  Spătaru, în vârstă de 8 ani ne-a povestit: „Eu fac parte din Asociatia Team de trei ani şi îmi place pentru că învăţ să mă dezvolt personal şi învăţ jocuri şi facem activităţi distractive si educative”.

La rândul lui, Eduard Drăgănoiu, în vârstă de 12 ani ne-a mărturisit: „Fac parte din Asociaţia Team de patru ani deoarece fratele meu a fost de la început şi m-a adus şi pe mine. Îmi place foarte mult. La activităţile asociaţiei învăţăm copiii prin jocuri să se respecte, să coopereze, spiritul de echipă şi competiţia”.

„Pentru a deveni voluntar la Asociaţia Team, orice copil trebuie să parcurgă anumite etape. O primă etapă este un curs de începători. Acest curs nu se poate desfăşura decât începând cu clasa a VI-a….început de clasa a VII-a, cel mai devreme…dar până atunci poate veni la Team în calitate de beneficiar. După ce parcurg…fac acel curs care durează două zile de dimineaţa până seara… cu formatori ca cei de aici, traineri pe care îi vedeţi astăzi şi din momentul acela se pot numi voluntari. Dar ca să meargă mai departe, există anumite trepte: ca să ajungă asistent trebuie să desfăşoare apoi fiecare sub supervizarea unui trainer experimentat 20 de ore de joacă, o activitate stradală, o activitate de ecologizare, un  atelier de creaţie şi dacă supervizorul îl consideră potrivit, îl propune apoi pentru a participa la cursul de asistenţi şi devine asistent”, ne-a mai precizat Maria Drăgănoiu – adult de sprijin Asociaţia Team.

Şi tu te poţi implica în comunitatea din care faci parte, iar spre deosebire de multe alte lucruri pe care le poţi face în viaţă, prin voluntariat poţi schimba lumea.

Actualitate

Teen Line, prima platformă de sănătate emoțională și de prim ajutor emoţional pentru adolescenți

Published

on

Asociația Zi de Bine şi Asociația Happy Minds, vor lansa oficial pe 31 ianuarie proiectul Teen Line, o iniţiativă dedicată adolescenţilor, care se va ocupa de sănătatea emoţională a acestora şi de prim ajutor emotional în situaţii de criză.

,,Teen Line va fi o mână întinsă de care să se prindă atunci când simt că îi înghite negura unor gânduri greu de pătruns. Teen Line va fi o platformă unde pot să calce ferm și liberi, liberi de propriile temeri și liberi de judecățile și prejudecățile altora.

În ianuarie, vrem să le spunem adolescenților că nu e nevoie să facă față singuri crizelor emoționale sau problemelor generate de anxietate și depresie, indiferent de mediul de proveniență și de condițiile de viață!”, declară iniţiatorii proiectului.

Adolescenţii vor beneficia de suport psiho-emoțional prin intermediul unui helpline gratuit, cu acoperire națională, disponibil 24/7. De asemenea, vor beneficia de psihoeducație pe platforma online ce va conţine articole și materiale video, cu informații de specialitate, pe înțelesul tuturor.

Tinerii vor avea acces la informațiile științifice, cadrul și instrumentele necesare pentru a face alegeri sănătoase și pentru a ști ce au de făcut dacă se vor confrunta cu depresia sau anxietatea.

Echipa proiectului este formată din psihologi clinicieni, psihoterapeuți, psihiatri, nutriționiști, şi este coordonată de Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut cu o experiență de peste 16 ani în domeniu, președintele Asociației Happy Minds și fondatorul proiectului depreHUB.

 

Continue Reading

Actualitate

Cu mașina printre ruine

Published

on

A ajuns cu mașina printre ruinele vechii Cetăți Tomis. Un șofer din Constanța a pierdut controlul volanului și s-a oprit printre vestigiile situate în apropierea portului Constanța.

Accidentul s-a petrecut la primele ore ale dimineții. Bărbatul se deplasa cu mașina pe bulevardul Elisabeta, dinspre Arhiepiscopie spre Poarta 1. La un moment dat  mașina a alunecat din cauza asfaltului înghețat, iar șoferul nu a mai putut să o controleze. Autoturismul  s-a oprit doar după ce a sărit o bordură și a nimerit între ruinele Cetății Tomis. Din fericire, bărbatul aflat la volan nu a pățit nimic, dar s-a ales cu o sperietură pe cinste.

La fața locului a ajuns și un echipaj de poliție care patrula prin zonă. Oamenii legii  împreună cu câțiva constănțeni  au sărit în ajutorul bătrânului și o mașină de remorcat a reușit după câteva minute să scoată autoturismul dintre ruine, acesta suferind și el, avarii minime. Se pare că masina condusă de constățean nu era dotată cu cauciucuri de iarnă așa cum prevede legislația în perioada sezonului rece. Chiar și așa omul a fost iertat de către politiștii care nu I-au amendat.

 

Acum șoferul va trebui să scoată bani din buzunarul propriu ca să suporte costurile pentru reparația mașinii.

Continue Reading

Actualitate

Pericol pentru pești

Published

on

Peștii din bazinul special amenajat la Microrezervatia  Complexului Muzeal de la Constanța riscă să moară din cauza vizitatorilor. Locul a fost transformat într-o adevărată fântână a dorințelor, iar cei care ajung acolo aruncă monede în apă, în speranța că vor avea noroc. Ce nu știu ei este însă că acele monede fac foarte rău peștilor, care mor din cauza lor.

Vizitatorii  aruncă în bazin monede,  crezând că astfel vor avea noroc. Deși angajații complexului îi roagă să nu mai arunce bani în apă, iar în incintă au fost montate și  plăcuțe de avertizare prin care sunt anuntați că este interzisă  aruncarea în apă a monedelor, aceștia nu prea țin cont de sfaturi. O demonstrează din plin numărul mare de monede care se strâng zilnic din bazin.

În bazin sunt pești din specii extrem de scumpe. Și pe lângă faptul că nu aduc noroc, banii aruncați pun în pericol sănătatea peștilor.

Din păcate nu este primul an în care cei de la Delfinariu se confruntă cu această problemă.  În timpul sezonului estival cantitatea de monede extrasă este aproape dublă. Așa că se gândesc acum să ia și măsuri suplimentare. Vor monta un sistem de supraveghere video, iar cei care mai aruncă bani ar putea fi dați pe mâna poliției.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta