Connect with us

Societate

Primele date de la Recensământul Populației din 2021

Published

on

Suntem mai educați cu 3% față de acum 10 ani: doar trei milioane de persoane au absolvit o facultate, în anul ultimului recensământ. Sunt datele publicate de Institutul Național de Statistică. În total, în 2021, doar 16% din populația țării a absolvit o facultate, adică peste 3 milioane de persoane, raportat la noile cifre ale recensământului, care arată că populația rezidentă a României a scăzut cu 1 milion, până la puțin peste 19 milioane de persoane.

Circa 40% din totalul populaţiei rezidente din România are un nivel scăzut de instruire (primar, gimnazial sau fără şcoală absolvită), arată primele date provizorii pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, runda 2021.

Din totalul populaţiei rezidente, 43,5% au nivel mediu de educaţie (postliceal, liceal, profesional sau tehnic de maiştri), 40,5% nivel scăzu t(primar, gimnazial sau fără şcoală absolvită) şi 16,0% nivel superior. La RPL 2021 erau analfabete 143,6 mii persoane (faţă de 245,4 mii la RPL2011), arată cifrele.

Datele provizorii ale recensământului populației și locuințelor 2021 indică o ușoară creștere de 3% a celor care au absolvit studii superioare, în ultimii 10 ani, comparativ cu recensământul populației din 2011. Astfel, în 2021, 16% din populație avea studii superioare, față de 12,9% în 2011, adică cu 3% mai mult. 16% din populația rezidentă de 19.053.815 de persoane înseamnă 3.048.610 de persoane cu studii superioare.

Raportat la ultimul recensământ când populația României era mai mare cu 1 milion de persoane (20.121.641 persoane), atunci 2.595.691 persoane aveau studii superioare.

Asta înseamnă că sunt cu 500.000 de oameni în plus care au absolvit o facultate în ultimii 10 ani.

Datele mai arată că sunt mai multe femei care au absolvit studii superioare decât bărbați, în ultimii 10 ani: 1.695.185 de femei față de 1.361.713 de bărbați, potrivit INS.

România are o populaţie rezidentă de 19,05 milioane de locuitori, cu 1,1 milioane locuitori mai puţin decât în 2011, când a avut loc ultimul recensământul, arată primele date provizorii ale Recensământului Populaţiei din 2022, publicate astăzi de reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică (INS).

Din 42 de judeţe, 39 au pierdut din numărul de locuitori, potrivit datelor. Excepţiile au fosf judeţele Ilfov, Bistriţa-Năsăud şi Suceava.

Populația activă este de 8.185.049 de persoane, față de 9.180.337 persoane în 2011.

Recensământul populației și locuințelor 2021 a fost al 13-lea recensământ din istorie și primul din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor s-a desfășurat cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor.

Actualitate

Traficanți de droguri reținuți de DIICOT Constanța

Published

on

Miercuri, 2 octombrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța, Biroul de Combatere a Traficului de Droguri  au dispus reținerea a doi inculpați (unul dintre aceștia recidivist) cu vârstele de 30 și 34 de ani, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de mare risc. În sarcina unuia dintre aceștia s-a reținut și comiterea infracțiunii de deținere, fără drept, de droguri de risc.

Din cercetările efectuate a rezultat  că  în perioada iunie – octombrie 2024, inculpații au procurat, deținut și vândut diferite cantități de droguri de mare risc (ADB-BUTINACA) către consumatori din județul Constanța, cu sume cuprinse între 100 și 300 lei.

Pe parcursul perchezițiilor efectuate, în locuințele inculpaților au fost identificate și ridicate 22 folii din staniol  și o punguță conținând fragmente vegetale impregnate cu drogul de mare risc ADB-BUTINACA, pregătite pentru comercializare,  o țigaretă confecționat artizanal conținând ADB-BUTINACA, o țigaretă cu conținut de THC (drog de risc) și tutun, două cântare de precizie, precum și alte mijloace de probă.

Joi, 3 octombrie 2024, a fost sesizat  judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Constanța cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța. Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Constanța. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

 

Sursa: DIICOT

Continue Reading

Actualitate

Cumpănenii invitați să-și exprime opinia despre transportul metropolitan

Published

on

Pentru ca proiectul pentru introducerea transportului metropolitan „CT Bus”, pe ruta Constanța – Cumpăna și retur, să devină realitate, este nevoie de suportul cetățenilor. Un prim pas către implementarea acestui serviciu de transport este reprezentat de realizarea unui studiu pentru a determina cât mai corect toți factorii implicați.

Așadar, pentru a cunoaște nevoile locuitorilor comunei Cumpăna și a aplica acest proiect în parametri optimi, primăria face apel la cetățeni să completeze chestionarul atașat următorului link:

https://docs.google.com/…/1FAIpQLSd6viJT…/viewform?

Durează doar 10 minute, iar răspunsurile oferite de fiecare persoană în parte sunt de o reală importanță. Formularul trebuie completat de cât mai mulți locuitori astfel încât să se determine o statistică corectă.

Continue Reading

Actualitate

Primul târg de locuri de muncă dedicat persoanelor greu angajabile

Published

on

Aproximativ 300 persoane care întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă s-au întâlnit pe 2 octombrie cu zeci de potențiali angajatori în cadrul târgului de locuri de muncă „Viitor Incluziv” organizat de Asociația Ateliere Fără Frontiere.

În prezent, România se confruntă cu o rată de angajabilitate scăzută în rândul persoanelor provenite din medii dezavantajate. Conform Institutului Național de Statistică, în anul 2023, rata de ocupare a populației cu vârstă de muncă (15-64 ani) s-a situat la 63%, ceea ce reflectă o nevoie acută de sprijin pentru aceste grupuri vulnerabile.

Printre persoanele afectate, se numără cele lipsite de experiență profesională, tinerii care părăsesc sistemul de protecție socială, dar și cei care se confruntă cu discriminare din diverse motive. (șomaj de lungă durată, 45+, adicții, dizabilități, abandon școlar, violență domestică, trafic de persoane, probațiune, pedepse privative de libertate, lipsă locuință)

Târgul „Viitor Incluziv” este o premieră la nivel național, adresându-se exclusiv persoanelor provenite din medii vulnerabile și angajatorilor incluzivi în vederea integrării pe piața muncii a tuturor persoanelor care nu și-au găsit încă un loc de muncă pe piața convențională. Candidații au beneficiat de acces la oferte de muncă concrete în sectoare variate de activitate, posibilitatea de a discuta direct cu reprezentanții companiilor prezente, ghidare în alegerea unui loc de muncă potrivit și șansa de a face un prim pas spre o carieră într-un mediu care le susține dezvoltarea.

Oferta de locuri de muncă pentru persoanele greu angajabile reprezintă nu doar un act de responsabilitate socială, ci și o decizie strategică pentru companiile care apreciază diversitatea și valorizează integrarea profesională.

Angajatorii incluzivi care sprijină aceste persoane contribuie direct la crearea unor echipe mai inovative și reziliente. Diversitatea aduce perspective valoroase care stimulează performanța și competitivitatea organizațională, consolidând în același timp coeziunea socială și dezvoltarea sustenabilă pe termen lung.”, declară Dodo Tecaru, Expert Piața Muncii – Ateliere Fără Frontiere.

Târgul a fost o oportunitate pentru persoanele care provin din medii vulnerabile și cumulează multiple dificultăți de a întâlni angajatori din domenii precum curierat și logistică, retail alimentar (supermarket), producție industrială, HoReCa (fast-food, restaurante), retail îmbrăcăminte, încălțăminte, tâmplărie și producție de mobilă, panouri solare.

Asociația Ateliere Fără Frontiere a fost înființată în anul 2008 din dorința de a oferi sprijin unei categorii de persoane defavorizate, cea a persoanelor care poartă eticheta de „greu angajabili”. Din 2008 până în prezent, Ateliere Fără Frontiere a sprijinit spre angajare 1.800 de persoane aflate în dificultate, prin programul de reintegrare socioprofesională și prin serviciile de ocupare directă pe piața muncii.

Astfel de evenimente oferă șanse egale persoanelor care întâmpină dificultăți la angajare. La Ateliere Fără Frontiere suntem norocoși să avem alături parteneri care au înțeles nevoia de reintegrare pe piața muncii a persoanelor greu angajabile, provenite din medii defavorizate, și care s-au alăturat misiunii noastre de a le oferi tuturor oamenilor un loc demn în societate.” declară Daniela Avram, Manager Departament Social – Ateliere Fără Frontiere.

Evenimentul face parte din Săptămâna Europeană a Dezvoltării Durabile și este organizat cu sprijinul Deichmann, BRD, BRD Asigurări de Viață, Societe Generale Global Solution Centre Romania, Ayvens, JTI, Heineken.

Ateliere Fără Frontiere este o asociație cu activitate economică, înființată în 2008, recunoscută ca organizație de utilitate publică, pentru integrarea socială, profesională și civică a persoanelor provenite din medii defavorizate, excluse, marginalizate și greu angajabile. De asemenea, Asociația Ateliere Fără Frontiere este recunoscută în București, Ilfov, Dâmbovița, Călărași, Giurgiu, Ialomița ca mediator de forță de muncă necalificată și semicalificată pentru mediul de afaceri (mari retaileri, HoReCa, construcții, industrii, logistică, transporturi etc), autorități publice și organizații din societatea civilă).

 

 

Continue Reading

Actualitate

Reglementări privind dreptul la pensia pentru limită de vârstă, în cazul femeilor care au născut sau au adoptat mai mulți copii

Published

on

Reducerea vârstei standard de pensionare conform art. 51 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii se aplică în cazul femeilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • au realizat stagiul complet de cotizare contributiv;
  • au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau, după caz, au adoptat copii și i-au crescut pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

Reducerea vârstei standard de pensionare acordată în condițiile de mai sus poate fi cumulată cu reducerile prevăzute la art. 48 din lege (ex: condiții speciale și/sau deosebite de muncă) şi de alte acte normative cu caracter special, fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani.

În vederea aplicării prevederilor art. 51 din lege, pe lângă documentele necesare prevăzute în normele de aplicare, dosarul de pensionare trebuie să conțină următoarele:

  • certificatul de naştere al copiilor/hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviinţat adopţia, în copie;
  • declaraţia pe propria răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani (model de declarație).

În cazul femeilor care se află în plată cu drepturi de pensie de invaliditate sau pensie anticipată și îndeplinesc condițiile de trecere la pensia pentru limită de vârstă conform prevederilor art.51, trecerea la pensie pentru limită de vârstă se face, din oficiu, de la următoarele date:

  • de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute, cu condiția ca documentele menționate mai sus să fi fost depuse anterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare;
  • de la data depunerii documentelor, în situația în care acestea au fost depuse ulterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii (01.09.2024) pensiile anticipate și pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare devin pensii anticipate, în înțelesul noii legi.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222