Connect with us

Administratie/politica

Primarii de municipiu, întâlnire de lucru cu ministrul fondurilor europene

Published

on

În contextul pregătirii documentelor aferente perioadei de programare 2021 – 2027, reprezentații Asociației Municipiilor din România au avut o întâlnire de lucru cu ministrul fondurilor europene, Marcel Ioan Bolos. La eveniment a participat și secretarul de stat Adrian Marius Mariciuc.

La întrevedere au mai participat Robert Negoiță, președintele AMR și primarul sectorului 3, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Arpad Antal, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Adrian Dobre, primarul municipiului Ploiești, Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați, Constantin Mitache, director general al AMR și reprezentați ai primăriilor Craiova și Târgu Jiu.

În cadrul evenimentului au fost prezentate alocările bugetare previzionate pentru fiecare obiectiv de politică și pentru fiecare program operațional. Pentru cele 8 programe operaționale regionale este estimată o sumă de aproximativ 13 miliarde euro, comparativ cu perioada actuală de programare când au fost alocate aproximativ 8 miliarde euro.

Totodată, sunt în pregătire o serie de măsuri ca să se asigure toate mecanismele pentru o dezvoltare urbană integrată. Este în pregătire Codul fondurilor europene, care va unifica regulile pe care le are fiecare program operațional în ceea ce privește evaluarea, contractarea, monitorizarea, implementarea proiectelor, iar autoritățile de management nu vor mai putea adăuga reguli suplimentare.

În perioada următoare vor fi organizate noi întâlniri de consultare între MFE și Asociația Municipiilor din România în vederea corelării regulilor de finanțare cu nevoile specifice de la nivel local, următoarea întâlnire fiind stabilită în data de 4 august 2020.

sursa foto: Primăria Constanța

Administratie/politica

Noi măsuri pentru județul Constanța

Published

on

Localitatea Negru Vodă trece peste indicele de 1.5/1.000 locuitori. Aceasta este constatarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care a fost convocat din nou pentru a vota două noi hotărâri. Hotărârea nr. 46 prevede constatarea încadrării localității Negru Vodă în rata de incidență cuprinsă între 1.5/1.000 locuitori și 3/1.000 locuitori. Astfel, în urma depășirii ratei incidenției cumulate a cazurilor COVID-19, în ultimele 14 zile, s-a aprobat ca Primăria Orașului Negru Vodă să întreprindă demersuri pentru respectarea pe teritoriul localității a măsurilor pentru prevenirea răspândirii virusului. Printre măsurile impuse se numără purtarea măștii de protecție în spații aglomerate, restaurante și cafenele cu activitate redusă la 30% din capacitate. Măsurile sunt valabile pentru următoarele 14 zile, urmând a fi reevaluate.

Din datele colectate de DSP Constanța în ultimele 14 zile, localitatea Negru Vodă a atins o rată de incidență de 2.03, ca urmare a infectării unui total de 12 persoane, dintr-o populație de 5.923 de oameni.

De asemenea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a mai votat și hotărârea nr. 45 ce prevede modificarea scenariilor de funcționare pentru două unități de învățământ din județul Constanța. Astfel, s-a votat în unanimitate trecerea din scenariul 3, în scenariul 2, în ceea ce privește Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul” Constanța (o clasă a X-a) și Școala Gimnazială nr. 1 Tuzla (o clasă a VIII-a). Măsurile au fost luate ca urmare a finalizării perioadei în care a fost aprobat prin CSJU scenariul 3 de funcționare.

Modificarea scenariului de funcționare a fost avizată, în prealabil, atât de ISJ Constanța, cât și de DSP Constanța.

Continue Reading

Actualitate

PNL Constanța a depus candidaturile pentru alegerile parlamentare

Published

on

Partidul Național Liberal Constanța a depus la Biroul Electoral Județean lista cu candidații partidului de la malul mării pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Lista pentru Senat este deschisă de Septimiu Bourceanu, iar în fruntea listei pentru Camera Deputaților este Bogdan Huțucă. Iată ce au declarat aceștia la ieșirea de la Biroul Electoral Județean.

“Astăzi, venim în fața constănțenilor cu o echipă câștigătoare, iar munca acestei echipe a contribuit la trei victorii consecutive ale liberalilor în alegeri. O parte din această echipă câștigătoare, astăzi conduce primăriile din județul Constanța, conduce Consiliul Județean, va conduce instituții și autorități publice și va reprezenta constănțenii în Parlamentul României.”, a declarat BOGDAN HUȚUCĂ, candidat PNL Constanța la Camera Deputaților

“Îmi doresc să activez în comisia de sănătate, pentru că acolo, în baza experienței mele de conducere a unităților sanitare, atât publice, cât și private, doresc să îmi aduc aportul pentru îmbunătățirea legislației în vigoare. Pentru acest lucru voi menține contactul cu oamenii care lucrează în sistem, cu toate instituțiile care activează în sistemul sanitar , cât și cu colegii din Parlament, pentru a putea îmbunătăți legislația.”, a declarat SEPTIMIU BOURCEANU, candidat PNL Constanța la Senat

“Rămân aceeași persoană plină de energie pe care ați cunoscut-o în ultimele nouă luni, când am îndeplinit mandatul de prefect al județului Constanța. Înainte de a îndeplini acest mandat, aveam atenția îndreptată spre domeniul energiei. Județul Constanța este campionul producției de energie din România, avem Centrala Nucleară de la Cernavodă, cel mai mare parc eolian din sud-estul Europei, apoi nu putem să trecem cu vederea investițiile din Marea Neagră, gazele offshore, precum și memorandumul semnat săptămâna trecută alături de partenerii strategici ai României pentru construirea reactoarelor trei și patru. Cu această energie merg în Parlamentul României, pentru a pune în valoare tot potențialul economic al județului Constanța.”, a declarat GEORGE NICULESCU, candidat PNL Constanța la Senat

 

Continue Reading

Administratie/politica

Proiectul ITI continuă la Tulcea

Published

on

Cu peste 1000 de proiecte finanţate, dintre care aproximativ 900 în mediul privat, a căror valoare depăşeşte un miliard de euro, Mecanismul ITI Delta Dunării intră într-o nouă etapă – exerciţiul financiar 2021-2027.

”Ceea ce pot să vă spun în momentul de față este că ITI va avea continuitate la Tulcea, acest lucru este sigur pentru că s-a discutat la toate nivelurile.

Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării face parte la ora actuală din toate grupurile constituite la nivel naţional în care se discută viitoarele ghiduri de finanţare. Este important acest lucru pentru că putem să ne spunem și noi punctul de vedere cu referire la condiţionalităţile din zona noastră.

Avem consultări permanente cu potenţialii beneficiari din teritoriul ITI, s-a și făcut un prim draft în urmă cu șase luni pentru solicitare de fonduri, dar dați-mi voie să nu vă spun exact care sunt sumele pentru că încă sunt discuții majore din punct de vedere al acțiunilor care vor fi implementate în viitoarea strategie”, a declarat Ilie Petre.

Fără existenţa ITI, comunităţi din judeţul Tulcea nu ar fi accesat niciodată proiecte cu finanţare europeană

Preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării a ţinut totodată să evidenţieze rolul major al mecanismului ITI în dezvoltarea teritoriului acoperit.

“Să facem o comparaţie simplă. Exercițiul financiar 2007-2013 a însemnat pentru Tulcea undeva la 80 de proiecte finanțate la nivelul celor două programe importante – Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi Programul Operaţional Regional. Astăzi pe cele două programe avem 1030 de proiecte. Mecanismul ITI face diferenţa la nivelul judeţului nostru.

Sunt comunităţi în judeţul Tulcea care nu ar fi accesat niciodată proiecte cu finanţare europeană pentru că nu ar fi îndeplinit punctajul. Existenţa acestui mecanism ITI a dat posibilitatea ca acum în aceste comunităţi să se dezvolte proiecte cu bani europeni.”, completează ILIE PETRE,  preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării

Sursa foto: ITI Delta Dunării

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta