Connect with us

Actualitate

Prima ediție a „Festivalului cetăților antice dobrogene“ continuă și în această săptămână

Published

on

Prima ediție a „Festivalului cetăților antice dobrogene“ a întrecut așteptările încă de la debutul său, care a avut loc sâmbătă în cadrul sitului arheologic de la Cetatea Capidava. Zeci de constănțeni, turiști, reprezentanți ai instituțiilor constănțene și jurnaliști au participat la deschiderea celui mai nou proiect desfășurat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța împreună cu Asociația Culturală Obsidian și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.

Gândit ca o invitație la a descoperi într-o manieră unică și originală câteva elemente definitorii din istoria milenară a Dobrogei, această amplă manifestare culturală le-a prezentat participanților, în etapa sa inaugurală, într-o abordare inedită, istoria cetății Capidava. Pe lângă turul ghidat, care a oferit o nouă perspectivă asupra modului de dezvoltare a regiunii în decursul timpului din punct de vedere social, cultural, administrativ sau militar, organizatorii le-au oferit ocazia celor prezenți de a se bucura de produse tradiționale dobrogene, dar și de vinul atât de apreciat de pe aceste meleaguri.

„Anul acesta se fac 145 de ani de la instaurarea administrației românești în Dobrogea. Acest moment istoric trebuia comemorat și promovat, aducând în centrul atenției zona și cetățile aflate în administrarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. De ce Capidava? Din punct de vedere istoric, cetatea de la Capidava este un punct important pe limesul dunărean. Se sapă aici de zeci de ani, este un șantier școală, se va cerceta încă mult timp de acum încolo, iar de curând a fost implementat aici un proiect de reabilitare, astfel încât cetatea a devenit accesibilă și turiștilor. Ea s-a transformat cumva într-un produs cultural-turistic și, față de alte cetăți din Dobrogea, spune altceva, arată turistului ceva nou, ceea ce ar trebui să se întâmple cu fiecare cetate“ – Aurel Mototolea, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Prima etapă a „Festivalului cetăților antice dobrogene“ s-a încheiat târziu în noapte, cu o proiecție de film, special ales pentru această fază a proiectului. El va continua la sfârșitul acestei săptămâni, sâmbătă, 5 august, cu etapa a doua, care este dedicată unei alte cetăți importante din Dobrogea, Histria. Cu această ocazie, cei care vor lua parte la eveniment se vor putea bucura, pe lângă turul cetății, și de o serie de evenimente culturale special alese și vor putea degusta, din nou, din produsele specifice locului.

„În fiecare sâmbătă, timp de cinci săptămâni, am pregătit câte un moment artistic inedit și unic. Următorul obiectiv din cadrul «Festivalului cetăților antice dobrogene» este Cetatea Histria, unde vom avea parte de o seară cu tematică grecească. Cu această ocazie, cei prezenți vor avea putea asista la o piesă de teatru antic, se vor bucura de dansuri grecești, din nou de produse tradiționale dobrogene, dar vor putea afla mai multe și despre produsele și obiceiurile locului. Apoi, constănțenii, turiștii și toți cei interesați de distracție și frumos sunt așteptați la Adamclisi, unde vom avea o proiecție cu laser cu care vom «îmbrăca» într-un mod foarte spectaculos cetatea, vom avea o trupă de dansatori profesioniști cu efecte pirotehnice, vom avea un concert live și noaptea, fiind perioada perseidelor, va avea loc și un concurs de fotografie la care oricine poate participa. Acestea sunt însă doar o parte din surprizele pregătite, motiv pentru care am convingerea că fiecare dintre cei prezenți va avea parte de câteva ore plăcute pe care nu le va regreta“ – Jean Vlad, reprezentant Asociația Culturală Obsidian

Obiectivul general al „Festivalului cetăților antice dobrogene“ este de a evidenția diversitatea posibilităților de dezvoltare culturală, socială și economică de care dispune județul Constanța. De asemenea, se urmărește atragerea atenției asupra stării în care se află aceste obiective istorico-arheologice, unele necesitând lucrări de reabilitare și restaurare, pentru a deveni astfel un factor activ în dezvoltarea comunității locale, dar și în dezvoltarea sustenabilă a turismului cultural la nivel general.

„Festivalul cetăților antice dobrogene“ este organizat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și este implementat de Asociația Culturală Obsidian.

Actualitate

Termene de depunere a declarațiilor fiscale de impunere/scoatere din evidență

Published

on

În termen de 30 de zile inclusiv de la data dobândirii, construirii, extinderii, îmbunătățirii, demolării, distrugerii parțiale a clădirii, schimbării domiciliului, a numelui și prenumelui etc., proprietarul va depune o declarație la care va anexa documente doveditoare.

Contribuabilii care efectuează operatiuni juridice în cursul unui an, care au ca efect pierderea dreptului de proprietate asupra unei clădiri, au obligația de a depune o declarație în acest sens la compartimentul de specialitate al autorității administrației publice locale în termen de 30 de zile, inclusiv, de la data operațiunii.

Contribuabilii sunt obligați să depună declarații chiar dacă beneficiază de reducere sau de scutire la plata impozitului/taxei pe clădiri.

Continue Reading

Actualitate

Străzile din municipiu sunt stropite cu apă în zilele caniculare

Published

on

În această perioadă cu temperaturi ridicate, Primăria Municipiului Constanța intervine pentru reducerea disconfortului termic.

Pe bulevardele și străzile principale din oraș a început operațiunea de dispersare a apei pe suprafața carosabilului. Această procedură va permite reducerea disconfortului termic existent la nivelul asfaltului și diminuarea prafului din atmosferă. Străzile sunt stropite cu apă prin intermediul autospecialelor utilizate de operatorul de salubritate. Toate intervențiile sunt programate ținând cont de perioadele de caniculă sau temperaturi ridicate.

Acțiunea face parte dintr-un plan de măsuri adoptat de municipalitate, pentru a proteja locuitorii orașului în perioadele cu temperaturi ridicate.

Continue Reading

Actualitate

Zile caniculare la malul mării!

Published

on

Potrivit atenționării meteorologice emise de A.N.M, în zona litoralului temperaturile maxime vor fi în general de 34…35 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Valul de căldură se va intensifica în zilele următoare. Meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat valabil pentru sâmbătă, 13 iulie și duminică, 14 iulie. Pe litoral, temperaturile maxime vor fi de 32…35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.
Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța va asigura: funcționarea fântânilor arteziene existente, în special în timpul zilei, pentru menținerea umidității aerului, stropirea cu apă a bulevardelor și străzilor principale, în special în locurile aglomerate pentru menținerea umidității aerului, stropirea spațiilor verzi din parcuri pentru menținerea umidității aerului, executarea dezinsecțiilor și dezinfecțiilor pe teritoriul municipiului, precum și  asigurarea serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar și posturi de prim ajutor. Ca în fiecare an, în sprijinul constănțenilor intervin și farmaciile din municipiu. Oamenii se pot răcori și hidrata în incinta acestora și în mare parte dintre ele beneficiază gratuit și de măsurarea tensiunii arteriale.
De asemenea, pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanții Serviciului Protecție Civilă vă recomandă:
1. Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;
2. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
3. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
4. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
5. Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
6. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
7. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
8. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
9. Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
10. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Orice problemă poate fi semnalată permanent la numerele de telefon:  0241/550055 (Dispecerat Primăria Municipiului Constanța) și 0737552271 (Dispecerat Serviciul Protecție Civilă).

Continue Reading

Actualitate

Constanța Coffee Break, povestea frumoasă a acestei veri!

Published

on

În fiecare weekend, bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între Capitol și Miga, se transformă în zonă de promenadă și devine locul preferat de întâlnire al tuturor.
Fie că alegem să ne plimbăm, să ne întâlnim cu prietenii, să ne relaxăm la o terasă sau să ne răcorim cu o înghețată, alegem, de fapt, să ne bucurăm de timp de calitate petrecut cu cei dragi.
Pentru ca nimic să nu tulbure atmosfera de vacanță și pentru siguranța participanților, se vor lua măsuri specifice în sensul asigurării unui climat de siguranță. Așadar, se va restricționa circulația rutieră pe Bd Tomis, segmentul de drum cuprins între Bd Mamaia și Bd Ferdinand, în intervalul iulie – septembrie, astfel:
13.07.2024,ora 06:00 – 15.07.2024, ora 00:00
20.07.2024,ora 06:00 – 22.07.2024, ora 00:00
27.07.2024,ora 06:00 – 29.07.2024, ora 00:00
03.08.2024,ora 06:00 – 05.08.2024, ora 00:00
10.08.2024,ora 06:00 – 12.08.2024, ora 00:00
17.08.2024,ora 06:00 – 19.08.2024, ora 00:00
24.08.2024,ora 06:00 – 26.08.2024, ora 00:00
31.08.2024,ora 06:00 – 02.09.2024, ora 00:00
07.09.2024,ora 06:00 – 09.09.2024, ora 00:00
14.09.2024,ora 06:00 – 16.09.2024, ora 00:00
21.09.2024,ora 06:00 – 23.09.2024, ora 00:00
28.09.2024,ora 06:00 – 30.09.2024, ora 00:00
Va invităm, așadar, să luați o pauză de la agitația cotidiană și să descoperiți farmecul Constanței la pas!

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222