Connect with us

Cultura/Educatie

Pregătiri intense la Buzău pentru „Museum Fest” – festivalul național al muzeelor

Published

on

Cea de-a doua ediție a festivalului organizat de Muzeul Județean Buzău va avea loc în luna mai, iar până acum, 19 muzee din țară și-au anunțat prezența la eveniment. Anul acesta, muzeele participante vor prezenta publicului buzoian concepte expoziţionale noi.

Un eveniment național important va fi găzduit de Muzeul Județean Buzău în luna mai. Este vorba despre „Museum Fest” un festival național al muzeelor, concept lansat anul trecut.

Festivalul va avea loc în perioada 10-12 mai, iar până acum, 19 muzee din țară și-au anunțat prezența la eveniment. Toate muzeele invitate vor prezenta publicului buzoian concepte expoziţionale noi, inovatoare.

În acest an, în premieră, la festival va fi prezent și Muzeul Raional din Soroca, Republica Moldova, cu o expoziție de cusături și de covoare. La eveniment vor mai participa muzee din Constanța, Baia Mare, Zalău, Pitești, Sibiu și Suceava. Buzoienii sunt așteptați în număr cât mai mare la ineditele expoziții, mai ales că accesul vizitatorilor este gratuit.

Sursa https://stiridebuzau.ro/actualitate/pregatiri-intense-la-buzau-pentru-museum-fest-festivalul-national-al-muzeelor-2503.html

Cultura/Educatie

Noul președinte al Comunității Armâne din România, un tulcean

Published

on

Tulceanul Sterică Fudulea a fost ales la finalul săptămânii în funcţia de președinte al Consiliului Director al Comunității Armâne din România. Cunoscut ca un activist convins şi un iubitor de cultură şi tradiţie aromână, Sterică Fudulea este unul din vectorii care promovează în ţară şi străinătate imaginea aromânilor, fiind şi un militant convins în ceea ce reprezintă drepturile şi recunoaştrea istorică a acestora, ca minoritate.

„Astăzi începe un nou pas în activitatea mea de suflet, cea de președinte al Consiliului Director al Comunității Armâne din România. Este o nouă îndatorire care mă onorează dar care mă și obligă la realizări pentru armâname. Felicitări echipei conduse de președintele Constantin Damov pentru activitatea depusă ”, a declarat Sterică Fudulea.

(Adzâ ahurhi ună nauâ jgloatâ tu zânatea mea di suflit.
Atsea di prezidentu a Cosiliului di Cumândâseari a Farâei Armâneshtsâ dit România.
Easti unâ nauâ teşi tsi mi tânjiseashti ama shi cari inji da borgea s-aducu amintatic ţi armânami.
Haristo a pareii cumândâsitâ di prezidentul Constantin Damov ţi copusul tsi-l adrarâ.)

Continue Reading

Cultura/Educatie

38 unități de învățământ constănțene își schimbă scenariul

Published

on

Prefectul județului Silviu Iulian Coșa a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în sistem electronic pentru votarea hotărârii numărul 43 a CJSU ce prevede modificarea scenariilor de funcționare pentru 38 de unități de învățământ constănțene. Astfel două unități școlare trec din scenariul 1, în scenariul 3 la Pecineaga și Cogealac. De asemenea 10 școli constănțene își schimbă scenariul din 2 în 3 la Școala Gimnazială „Gala Galaction” Mangalia, Școala Gimnazială Spectrum Constanța, Școala Gimnazială nr. 10 „Mihail Koiciu” Constanța, Liceul Tehnologic „Tomis” Constanța, Liceul Tehnologic „Ion Podaru” Ovidiu, Liceul Teoretic „Traian” Constanța, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Constanța, Grădinița cu Program Prelungit „Mugurel” Constanța, Liceul Tehnologic „Pontica” Constanța și Liceul Teoretic „George Călinescu” Constanța.

De asemenea, Școala Gimnazială „Viceamiral Ioan Murgescu” Valu lui Traian trece din scenariul 1, în scenariul 2, ca urmare a ratei incidenței cumulate între 1/1.000 locuitori și 3/1.000 locuitori. Totodată, din scenariul 3, în scenariul 2, trec 8 unități de învățământ din județ, ca urmare a finalizării perioadei în care a fost aprobat prin CJSU scenariul 3.

Un număr total de 15 unități de învățământ trec din scenariul 2, în scenariul 1, după ce rata incidenței a scăzut sub 1/1.000 de locuitori sau în urma asigurării condițiilor de învățare „față în față” din Corbu, Cernavodă, Movila Verde, Costinești, Schitu, Arsa și Cotu Văii.

Nu în ultimul rând, două grădinițe aflate în subordinea Unității Militare 02022 Constanța au solicitat trecerea în scenariul 2 de funcționare, ca urmare a ratei incidenței cumulate peste 1.5/1.000 de locuitori în municipiile Constanța și Mangalia. Este vorba despre Grădinița cu Program Prelungit „Căluțul de Mare” Constanța, respectiv Grădinița cu Program Prelungit „Pescăruș” Mangalia.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Doi constănțeni, participanți la concursul național de securitate cibernetică “UNbreakable România”

Published

on

Doi studenți ai Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității “Ovidius” din Constanța, au participat, în perioada 16-18 octombrie 2020,  la concursul național de securitate informatică “UNbreakable România”, adresat liceenilor și studenților din România.

Lucian Plăcintă, student în anul III, specializarea Informatică,  și Antonio-Gabriel Vasile, student în anul III, specializarea Computer Science, au reușit să se claseze, sub coordonarea asist. univ. dr. Dorin Iordache,  pe locurile 43, respectiv 42, dintr-un număr total de 380 participanți.

Scopul concursului este educarea noii generații de hackeri etici și ghidarea acestora către o carieră de succes în securitate cibernetică.

“UNbreakable România” este o competiție pentru studenți și elevi de liceu din România ce adresează subiecte de actualitate în materie de amenințări cibernetice și securitate informatică.

sursa foto: pinmagazine.ro

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta