Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, din data de 8 septembrie, este prima mare sărbătoare din cursul Anului Bisericesc. În această zi, zeci de biserici parohiale și mănăstiri din țară îmbracă haine de sărbătoare. În lăcașurile sărbătorite se va săvârși slujba de hram.
Ziua sfântă este amintită în data de 8 septembrie și se sărbătorește atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică. În ordinea anului stabilit de biserică, Nașterea Maicii Domnului este primul praznic dintre cele patru dedicate Fecioarei Maria, cunoscută de români ca Sfânta Maria Mică.
Numele de “Maria” provine din ebraicul “Aia”, care înseamnă “Domn” și se tâlcuiește “Doamnă”, deoarece ea domnește și stăpânește peste cele cerești și pământești ca Maică a lui Dumnezeu.
Nașterea Fecioarei Maria este o mare sărbătoare pentru românii care-i poartă numele. Astfel că, de Sfânta Marie Mică, aproximativ 2,2 milioane de români își vor ura ” La mulți ani!”. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela.
Sărbătoarea este considerată de Părinții Bisericii drept un moment istoric divin în care a început mântuirea neamului omenesc din robia păcatului strămoșesc. Potrivit tradiției, când Maria a împlinit vârsta de 3 ani, părinții au dus-o la templu, unde a rămas până la vârsta de aproximativ 15 ani, informație din care unii înțeleg că i-ar aduce numele de Sfânta Maria Mică.
Pe de altă parte, alții cred că sărbătoarea este cunoscută drept Sfânta Marie Mică pentru că abia la moartea ei s-a constatat câtă însemnătate are pentru omenire Fecioara Maria, căci la nașterea ei încă nu era cunoscută astfel. Totodată, această dată reprezintă ziua sfințirii unei biserici închinată Maicii Domnului la Ierusalim, de către împărăteasa Eudoxia, la începutul secolului al V-lea.
Potrivit tradiției populare, la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, ca de altfel la orice mare sărbătoare, nu se fac treburi gospodărești, nu se spală rufe, nu se face curățenie în casă, că să nu se atragă răul.
De Sfânta Maria Mică, bătrânii spun că e bine să se împartă struguri și prune pentru sufletul morților, pentru ca lor să li se ierte păcatele și să primească și ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.
Sursa foto: playtech.ro