Dacă spunem „Poiana Braşov”, spunem „Polul turismului de iarnă”, în România. Nu este doar concluzia miilor de turişti români şi străini care vizitează vestita staţiune montană, ci şi declaraţia lui Gabriel Roşca, manager-ul hotelului ESCALADE, unul dintre reperele unităţilor de cazare din Poiană. Am avut ocazia să-l cunoaştem şi să realizăm un interviu extrem de interesant, mai ales pentru dobrogeni. Gabriel Roşca este un român veritabil, care ţine extrem de mult la tradiţiile ţării noastre, tradiţii pe care încearcă să le promoveze pe cât posibil. Căci, în viziunea sa, „este foarte important pentru noi, pentru români să înţelegem cât de important este să promovăm tradiţiile, pentru că un ambasador mai bun în lume nu există!”

Reporter: Cum v-aţi pregătit pentru sezonul rece, pentru a vă întâmpina oaspeţii odată cu sărbătorile de iarnă?
Gabriel Roşca: De regulă, începem pregătirile pentru sărbătorile de iarnă, respectiv Crăciun şi Revelion, cu şase luni înainte. Aceste pregătiri sunt foarte importante pentru noi, pentru clienţii hotelului, pentru clienţii staţiunii Poiana Braşov cu tot ce presupune logistica, alimentaţia, cu atât mai mult spectacolele de folclor. De ce mizăm pe acest detaliu? Pentru că e foarte important pentru noi, pentru români să înţelegem cât de important este să promovăm tradiţiile, pentru că un ambasador mai bun în lume nu există.


R: În ce constau pachetele turistice pentru Crăciun şi pentru Revelion?
G.R.: Pentru un pachet de Crăciun pentru o cameră de două persoane cu un copil, tariful ajunge până la 3.000 de lei, având pachete cu demipensiune, avem spa, avem loc de joacă interior, dar şi în aer liber, două piste de bowling, piscină, dar şi alte servicii. Cu atât mai mult, bucătarii noştri specialişti se pregătesc cu meniuri tradiţionale româneşti, diversificăm şi cu meniuri internaţionale, dar ne axăm foarte mult pe tradiţie. Şi pentru că am amintit de tradiţii, trebuie să vă spun că, în copilărie şi în liceu am făcut parte dintr-o fanfară ţărănească, o fanfară în care aveam costume tradiţionale româneşti, aveam undeva la patru generaţii: 80 de ani, 60, 40 şi noi, copiii şi aveam un entuziasm debordant de a cânta. Eu sunt instrumentist la trompetă şi cântam cu plăcere. De ce amintesc aceste detalii? Noi, românii, ar trebui să promovăm tot mai mult tradiţiile şi să aducem folclorul, prin hotelieri, prin Ministerul Turismului, în casele noastre, cât mai aproape de oameni. Să promovăm cât mai bine folclorul autentic, muzica autentică, pentru că riscăm să pierdem aceste tradiţii. În fanfara noastră aveam aceste aşa-zise „învârtite” din zona Ardealului, pe care fără îndoială nu le veţi mai întâlni poate peste 10-15 ani. Eu sunt din oraşul Rupea din „Inima Ardealului” şi împreună cu primarul de acolo încercăm ca Fanfara Ţărănească să găsească copii şi tineri pentru a duce mai departe aceste tradiţii. Şi chiar insist că e necesar să porţi un costum autentic popular la un eveniment, pentru a promova cât mai mult turismul. Turismul, de fapt, e o industrie şi face legătura între toate ţările pe plan internaţional şi astfel putem ajunge acolo unde trebuie să fim, căci avem resurse şi potenţial.

R: Într-adevăr, mizând pe această nişă, a turismului, putem face cinste României peste hotare. Iar pe tradiţii mizaţi dvs. aici, la hotelul dvs. Aşadar, organizaţi frecvent astfel de evenimente şi petreceri tradiţionale.
G.R.: Aşa este, dar tot trebuie să creştem numărul lor, să creştem şi mai mult amploarea unor astfel de spectacole, pentru că nu putem face mereu doar cu un solist sau doi astfel de evenimente. În Braşov avem câţiva solişti care sunt consacraţi, printre care şi Rodica Stan şi mă bucur tare mult că o cunosc, iar ea mă ajută foarte mult în promovarea hotelului.

R: Revenind după această încântătoare „paranteză” a dialogului nostru, vă rog să ne spuneţi ce le-aţi pregătit turiştilor şi pentru Revelion.
G.R. Ei bine, avem pachete ce presupun patru nopţi de cazare cu demipensiune, acces la toate serviciile şi facilităţile hotelului nostru. Suntem pregătiţi cu un spectacol tradiţional românesc. Avem un ansamblu folcloric din care şi doamna Rodica Stan face parte, dar avem şi o formaţie din zona Braşovului.
R: Cum a decurs până acum sezonul pentru dvs. aici, în Poiana Braşov?
G.R.: Dacă spunem „Poiana Braşov”, ştim că e un „pol al turismului de iarnă”, dar cu atât mai mult am extins perioada din vară. Pentru că foarte multe companii sunt interesate de perioada din primăvară şi din toamnă, pentru evenimentele corporate sau teambuilding. Suntem foarte atenţi cu această nişă, pentru că dacă vrem să susţinem turismul cât mai sănătos, trebuie să avem grijă de partea de corporate. Sunt numeroase firme care vin la noi, iar dacă ne gândim bine, noi putem promova România prin aceste firme, acestea fiind multinaţionale şi deseori întâlnim în cadrul acestor firme şi cetăţeni de altă naţionalitate. Aşadar, trebuie să fim interesaţi pentru a satisface aceste cerinţe şi găzduirea unor astfel de turişti la standarde cât mai înalte în hotelul nostru.

R: Cum este compartimentat, concret, hotelul Escalade din Poiana Braşov?
G.R.: Dispunem de 64 de spaţii de cazare, unde putem găzdui aproximativ 150-180 de persoane, cu tot cu copii. Dispunem de un centru spa, unde găsim o saună uscată, o saună umedă, sala de fitness, jacuzzi, dar şi sala de jocuri în partea de jos a hotelului, cât şi bowling cu două piste.
R: Serivicii şi facilităţi deosebite, iată, la standarde de 4 stele.
G.R.: Aşa este! Şi eu zic că…noi, românii, ne plângem prea mult. De exemplu, dacă mergem în Austria nu o să găsim un hotel ca în Poiana Braşov. Aşa utilat şi curat şi cu atâtea facilităţi. Suntem printre primele hoteluri din Poiana Braşov. De altfel, în Poiana Braşov şi în România avem locaţii bune şi în creştere. Aşadar, ar trebui să „consumăm” mai mult turism românesc! Totodată, ştim prea bine că şi litoralul românesc s-a dezvoltat foarte mult şi este într-o continuă creştere.

R: Aţi avut, de-a lungul timpului, şi turişti străini din staţiuni montate vestite în Europa. Care a fost feedback-ul acestora după ce au fost cazaţi aici şi au vizitat Poiana Braşov?
G.R.: Ei bine, primul impact a fost… “Wow, România!” Ei bine, da, în România se poate. Chiar dacă nu avem pârtii de schi precum cele din Austria, atât de mari, dar în Poiana Braşov avem un administrator foarte bun în colaborare cu Primăria şi se ocupă foarte bine. Astfel, pârtiile de schi sunt la mare înălţime şi la standarde înalte. Se pregătesc încă din septembrie. Cu siguranţă, colegii noştri de aici chiar şi acum sunt pe partii, iar acestea vor fi pregătite cum trebuie pentru sezonul de iarnă.

R: Ce mesaj aveţi pentru turiştii de la malul mării? De ce ar trebui să aleagă constănţenii să îşi petreacă sărbătorile de iarnă în Poiana Braşov?
G.R.: Noi, cei de aici, şi constănţenii suntem fraţi! Fraţi prin alianţă, să zic aşa! Îi aşteptăm cu drag, cu plăcere! Clienţii din Constanţa, alături de cei din Bucureşti şi cei din judeţul Prahova sunt cei care ne trec pragul cel mai des. Aceştia „consumă” în continuare turism din Braşov şi Poiana Braşov.
sursa foto: http://www.escalade.ro/
