Connect with us

Turism

Poiana Braşov, un loc de poveste. Aici am realizat un interviu cu un român autentic, din inima Ardealului

Published

on

Dacă spunem „Poiana Braşov”, spunem „Polul turismului de iarnă”, în România. Nu este doar concluzia miilor de turişti români şi străini care vizitează vestita staţiune montană, ci şi declaraţia lui Gabriel Roşca, manager-ul hotelului ESCALADE, unul dintre reperele unităţilor de cazare din Poiană. Am avut ocazia să-l cunoaştem şi să realizăm un interviu extrem de interesant, mai ales pentru dobrogeni. Gabriel Roşca este un român veritabil, care ţine extrem de mult la tradiţiile ţării noastre, tradiţii pe care încearcă să le promoveze pe cât posibil. Căci, în viziunea sa, „este foarte important pentru noi, pentru români să înţelegem cât de important este să promovăm tradiţiile, pentru că un ambasador mai bun în lume nu există!”

Reporter: Cum v-aţi pregătit pentru sezonul rece, pentru a vă întâmpina oaspeţii odată cu sărbătorile de iarnă?

Gabriel Roşca: De regulă, începem pregătirile pentru sărbătorile de iarnă, respectiv Crăciun şi Revelion, cu şase luni înainte. Aceste pregătiri sunt foarte importante pentru noi, pentru clienţii hotelului, pentru clienţii staţiunii Poiana Braşov cu tot ce presupune logistica, alimentaţia, cu atât mai mult spectacolele de folclor. De ce mizăm pe acest detaliu? Pentru că e foarte important pentru noi, pentru români să înţelegem cât de important este să promovăm tradiţiile, pentru că un ambasador mai bun în lume nu există.

R: În ce constau pachetele turistice pentru Crăciun şi pentru Revelion?

G.R.: Pentru un pachet de Crăciun pentru o cameră de două persoane cu un copil, tariful ajunge până la 3.000 de lei, având pachete cu demipensiune, avem spa, avem loc de joacă interior, dar şi în aer liber, două piste de bowling, piscină, dar şi alte servicii. Cu atât mai mult, bucătarii noştri specialişti se pregătesc cu meniuri tradiţionale româneşti, diversificăm şi cu meniuri internaţionale, dar ne axăm foarte mult pe tradiţie. Şi pentru că am amintit de tradiţii, trebuie să vă spun că, în copilărie şi în liceu am făcut parte dintr-o fanfară ţărănească, o fanfară în care aveam costume tradiţionale româneşti, aveam undeva la patru generaţii: 80 de ani, 60, 40 şi noi, copiii şi aveam un entuziasm debordant de a cânta. Eu sunt instrumentist la trompetă şi cântam cu plăcere. De ce amintesc aceste detalii? Noi, românii, ar trebui să promovăm tot mai mult tradiţiile şi să aducem folclorul, prin hotelieri, prin Ministerul Turismului, în casele noastre, cât mai aproape de oameni. Să promovăm cât mai bine folclorul autentic, muzica autentică, pentru că riscăm să pierdem aceste tradiţii. În fanfara noastră aveam aceste aşa-zise „învârtite” din zona Ardealului, pe care fără îndoială nu le veţi mai întâlni poate peste 10-15 ani. Eu sunt din oraşul Rupea din „Inima Ardealului” şi împreună cu primarul de acolo încercăm ca Fanfara Ţărănească să găsească copii şi tineri pentru a duce mai departe aceste tradiţii.  Şi chiar insist că e necesar să porţi un costum autentic popular la un eveniment, pentru a promova cât mai mult turismul. Turismul, de fapt, e o industrie şi face legătura între toate ţările pe plan internaţional şi astfel putem ajunge acolo unde trebuie să fim, căci avem resurse şi potenţial.

R: Într-adevăr, mizând pe această nişă, a turismului, putem face cinste României peste hotare. Iar pe tradiţii mizaţi dvs. aici, la hotelul dvs. Aşadar, organizaţi frecvent astfel de evenimente şi petreceri tradiţionale.

G.R.: Aşa este, dar tot trebuie să creştem numărul lor, să creştem şi mai mult amploarea unor astfel de spectacole, pentru că nu putem face mereu doar cu un solist sau doi astfel de evenimente. În Braşov avem câţiva solişti care sunt consacraţi, printre care şi Rodica Stan şi mă bucur tare mult că o cunosc, iar ea mă ajută foarte mult în promovarea hotelului.

R: Revenind după această încântătoare „paranteză” a dialogului nostru, vă rog să ne spuneţi ce le-aţi pregătit turiştilor şi pentru Revelion.

G.R. Ei bine, avem pachete ce presupun patru nopţi de cazare cu demipensiune, acces la toate serviciile şi facilităţile hotelului nostru. Suntem pregătiţi cu un spectacol tradiţional românesc. Avem un ansamblu folcloric din care şi doamna Rodica Stan face parte, dar avem şi o formaţie din zona Braşovului.

R: Cum a decurs până acum sezonul pentru dvs. aici, în Poiana Braşov?

G.R.: Dacă spunem „Poiana Braşov”, ştim că e un „pol al turismului de iarnă”, dar cu atât mai mult am extins perioada din vară. Pentru că foarte multe companii sunt interesate de perioada din primăvară şi din toamnă, pentru evenimentele corporate sau teambuilding. Suntem foarte atenţi cu această nişă, pentru că dacă vrem să susţinem turismul cât mai sănătos, trebuie să avem grijă de partea de corporate. Sunt numeroase firme care vin la noi, iar dacă ne gândim bine, noi putem promova România prin aceste firme, acestea fiind multinaţionale şi deseori întâlnim în cadrul acestor firme şi cetăţeni de altă naţionalitate. Aşadar, trebuie să fim interesaţi pentru a satisface aceste cerinţe şi găzduirea unor astfel de turişti la standarde cât mai înalte în hotelul nostru.

R: Cum este compartimentat, concret, hotelul Escalade din Poiana Braşov?

G.R.: Dispunem de 64 de spaţii de cazare, unde putem găzdui aproximativ 150-180 de persoane, cu tot cu copii. Dispunem de un centru spa, unde găsim o saună uscată, o saună umedă, sala de fitness, jacuzzi, dar şi sala de jocuri în partea de jos a hotelului, cât şi bowling cu două piste.

R: Serivicii şi facilităţi deosebite, iată, la standarde de 4 stele.

G.R.: Aşa este! Şi eu zic că…noi, românii, ne plângem prea mult. De exemplu, dacă mergem în Austria nu o să găsim un hotel ca în Poiana Braşov. Aşa utilat şi curat şi cu atâtea facilităţi. Suntem printre primele hoteluri din Poiana Braşov. De altfel, în Poiana Braşov şi în România avem locaţii bune şi în creştere. Aşadar, ar trebui să „consumăm” mai mult turism românesc! Totodată, ştim prea bine că şi litoralul românesc s-a dezvoltat foarte mult şi este într-o continuă creştere.

R: Aţi avut, de-a lungul timpului, şi turişti străini din staţiuni montate vestite în Europa. Care a fost feedback-ul acestora după ce au fost cazaţi aici şi au vizitat Poiana Braşov?

G.R.: Ei bine, primul impact a fost… “Wow, România!” Ei bine, da, în România se poate. Chiar dacă nu avem pârtii de schi precum cele din Austria, atât de mari, dar în Poiana Braşov avem un administrator foarte bun în colaborare cu Primăria şi se ocupă foarte bine. Astfel, pârtiile de schi sunt la mare înălţime şi la standarde înalte. Se pregătesc încă din septembrie. Cu siguranţă, colegii noştri de aici chiar şi acum sunt pe partii, iar acestea vor fi pregătite cum trebuie pentru sezonul de iarnă.

R: Ce mesaj aveţi pentru turiştii de la malul mării? De ce ar trebui să aleagă constănţenii să îşi petreacă sărbătorile de iarnă în Poiana Braşov?

G.R.: Noi, cei de aici, şi constănţenii suntem fraţi! Fraţi prin alianţă, să zic aşa! Îi aşteptăm cu drag, cu plăcere! Clienţii din Constanţa, alături de cei din Bucureşti şi cei din judeţul Prahova sunt cei care ne trec pragul cel mai des. Aceştia „consumă” în continuare turism din Braşov şi Poiana Braşov.

sursa foto:  http://www.escalade.ro/

Turism

Cât au cheltuit turiștii străini, în România, în 2022?

Published

on

Aproape 1.600.000 de turiști străini au fost cazați, anul trecut, în structurile de cazare din România. Iar cheltuielile acestora au însumat aproximativ 4,28 miliarde lei. Asta relevă cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică.

În anul 2022, numărul total al turiştilor străini cazaţi în structurile de cazare a fost de 1.579.700, cheltuielile acestora însumând 4,28 miliarde lei (în medie, 2.709, lei / persoană), arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Mai multe de jumătate dintre cei sosiţi în România au călătorit în scop profesional şi de afaceri. Numărul total al turiştilor străini cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 1579 mii.

Călătoriile în scop profesional şi de afaceri au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 51,8% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, cheltuielile acestora reprezentând 55,3% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular au reprezentat al doilea motiv al sejurului petrecut de către 48,2% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, cheltuielile acestora reprezentând 44,7% din totalul cheltuielilor.

Din totalul cheltuielilor în scop profesional şi de afaceri se evidenţiază cheltuielile pentru cazare 49,5%, cheltuielile în restaurante şi baruri 18,5% şi cele pentru cumpărături 14,7%. Din totalul cheltuielilor în scop particular se evidenţiază cheltuielile pentru cazare 45,5%, cheltuielile pentru cumpărături 16,6% şi cele în restaurante şi baruri 15,4%.

De asemenea, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 43% şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism, 35,9% şi-au organizat singuri sejurul, 14% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei, în timp ce 7,1% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât şi printr-o agenţie de turism.

Continue Reading

Turism

Constanța, prezentă la Salonul Mondial de Turism

Published

on

Dobrogea, în prim-plan, la Salonul Mondial de Turism, care se desfășoară zilele acestea la Paris. În cadrul pavilionului național, organizat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, participanții din întreaga țară sunt prezenți pentru a promova cele mai atractive destinații turistice din România.

Consiliul Județean Constanța este prezent la Salonul Mondial de Turism, un eveniment expozițional cu o tradiţie de peste 40 de ani, care se desfășoară în perioada 16-19 martie, în capitala Franţei.

Prezența Constanței la această manifestare internaţională reprezintă o oportunitate reală de promovare în lume, a potențialului turistic al județului de la malul mării, dar și a folclorului, tradițiilor şi a tot ceea ce este autentic dobrogean.

Consiliul Judeţean Constanţa este unul dintre cei 19 expozanţi ce reprezintă standul României, alături de agenții de turism, autorități locale, companii aeriene și organizaţii non-guvernamentale.

De la acest eveniment, nu puteau să lipsească îndrăgiţii artişti ai Ansamblului Folcloric Profesionist “Brâulețul”, un brand al Dobrogei, cu o tradiție de aproape 60 de ani. Momentele folclorice și suitele de dansuri tradiționale dobrogene, susţinute de artiştii ansamblului, au fost principala atracţie a primei zile, din cele patru, pe parcursul cărora se va desfăşura evenimentul.

Pentru acest eveniment important, reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa au pregătit cele mai încântătoare momente, care redau frumuseţea şi diversitatea peisajelor dobrogene, bogaţia şi varietatea vestigiilor arheologice şi a monumentelor istorice. Amplasat într-o zonă centrală a pavilionului, standul județului Constanța prezintă prin intermediul unui panou led, imagini reprezentative şi filmul de prezentare al judeţului nostru, în timp ce, participanţi din toate colţurile lumii pot degusta binecunoscutele preparate tradiţionale.

Turismul este un sector important pentru economia județului Constanţa, iar prin participarea la astfel de târguri, autoritățile locale doresc creșterea vizibilității județului nostru și, implicit, atragerea interesului tour-operatorilor europeni, astfel încât să crească exponential numărul turiștilor străini.

sursa foto: CJ Constanța

Continue Reading

Turism

Vacanța de vară, mărul discordiei între operatorii din turism și Ministerul Educației

Published

on

Operatorii din turism solicită Ministerului Educației ca vacanța de vară să se termine mai târziu. Hotelierii si patronii de restaurante vor ca anul şcolar să înceapa pe data de 18 septembrie, nu pe 11 septembrie cum se prevede în Ordinul de ministru, aflat în dezbatere publică. Cu totii spun ca o săptămână de vacanţă suplimentară va permite copiilor şi părinţilor, dar şi cadrelor didactice, să se bucure mai mult de vremea frumoasă şi de timp benefic, iar pierderile din turism n-ar fi atat de mari cum sunt acum.

Deși hotelurile de pe litoral sunt deschise până după 15 septembrie, sezonul estival se termină, practic, atunci când începe școala. Oamenii de turism de pe litoral sunt nemulțumiți că nu sunt consultați atunci când se decide structura anului școlar si spun ca in România, vacanța de vară este din ce în ce mai scurtă: elevii au examene până în iulie, iar anul școlar începe in septembrie, tot mai devreme. Scurtarea cu o saptamana a vacantei de vara a produs anul trecut pierderi mari tuturor, pe doua planuri. Parintii si copii care formau clientela ultimelor zile din septembrie si-au scurtat sederea la mare iar incasarile au scazut drastic.

“La un business de 3 stele, la un hotel de 3 stele cu peste 2oo de camere, acea pierdere de anul trecut din 2o22, cele doua saptamani luate pina la urma si turismului dar si copiilor, ca n-au avut chef de scoala la 3 septembrie, au insemnat in business-ul nostru, 2oo.ooo de euro pierduti”, a declarat Anca Nedea, hotelier Venus. 

Scurtarea vacantei cu o saptamana produce pierderi si patronilor care foloseau elevi ca mana de lucru. De exemplu, administratorii de plaje, unde copii lucreaza la distribuit sezlonguri si umbrelute pe nisip. Disponibilizarea a cateva mii de oameni ar pune presiune pe bugetul de somaj. Supararea investitorilor din turism nu e noua: de cativa ani bat la usa ministrilor cerandu-le sa coopereze astfel incat turismul intern sa creasca si toata lumea sa aiba de castigat, insa autoritatile par sa nu-i auda. Aceste 2 saptamani de la inceputul lui septembrie sunt foarte importante pentru turismul estival. Estimarile arata ca in prima jumatate din septembrie, la mare ajung cumulat 1oo de mii de oameni, atrasi de preturile bune.

 “Tarifele scad, un motiv in plus pentru a atrage mai multi turisti pe care insa i-am alunga acum, cu decizia de-a incepe scoala mai devreme”…”sunt pierderi care insemana pentru noi 2 saptamani in minus, de venituri, undeva la 2o% poate, din totalul incasarilor din vara”, a declarat Corina Martin, președinte de onoare Asociatia RESTO. 

Conform proiectului de Ordin de ministru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei, anul şcolar 2023 – 2024 va începe pe 11 septembrie, urmând să se încheie pe 21 iunie 2024.

Investitorii din turism acuză Ministerul Educaţiei că nu i-a consultat când a făcut proiectul Ordonantei aflata in dezbatere. Modificările cuprinse în actul normativ afectează întreaga industrie a ospitalitatii, spun ei.

Continue Reading

Turism

Vouchere de vacanță, și în 2023

Published

on

Vești bune pentru românii care doresc să își planifice un sejur în 2023. Ministerul Finanțelor a dat undă verde și anul acesta pentru acordarea voucherelor de vacanță. Valoarea acestor tichete rămâne, în cazul bugetarilor, tot de 1.450 lei, ca și în anul anterior.

În ultimii ani, voucherele de vacanță au reprezentat o adevărată mană cerească pentru turismul românesc. Astfel, acordarea acestor tichete în valoare de 1.450 lei/persoană este privită cu ochi buni de către reprezentanții din turism și industria HORECA.

“Românii vor fi cei care câștigă, alături de stat, cel care va încasa taxe și impozite, atât din emitere câr și din consumarea de servicii, iar angajatorii se vor bucura de angajați care au fost în vacanțe și vor fi mai fericiți, iar angajații sunt cei care vor putea să călătorească în România.”, declară CRISTIAN BĂRHĂLESCU, manager agenție de turism

Voucherele de vacanță au o perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a transmis Ministerul Finanțelor.

De altfel, cei care vor accesa aceste tichete trebuie să știe că voucherele de vacanță nu sunt transmisibile şi nu pot fi vândute. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222