Connect with us

Turism

Pierderi uriaşe pentru turismul balnear

Published

on

Dacă în 2019, peste 2,27 milioane de turiști au cheltuit 367,5 milioane de euro în stațiunile balneare din România, în 2020, din martie, odată cu instaurarea stării de urgență cauzată de pandemia de COVID -10, totul s-a oprit.

În 2020, numărul turiștilor care și-au făcut totuși curaj să vină la Tușnad, Vatra Dornei, Băile Govora, Sovata, Băile Herculane, Calimănești, Techirghiol, a fost mai mic cu 60% decât anul trecut. În aceste condiții, stațiunile balneare, cei peste 25.000 de angajați din balneologie și SPA, dar și peste 60% din companiile cu profil balneo și spa vor intra în faliment până la finalul anului 2020.

Astăzi, după 6 luni, România continuă să fie singură țară din Europa ale cărei restricții aferente industriei balneare și spa nu au fost ridicate în totalitate, iar numărul de turiști a scăzut cu 60%. România pierde un milion de euro pe zi generat de această industrie.

Sursa: economica.net

Turism

Zumba pe plajă, la Eforie

Published

on

La Eforie distracţia continuă şi în septembrie. Şi nu ţine cont de vreme. Deşi soarele şi-a făcut cu greu apariţia în acest weekend iar vântul a bătut mai tot timpul, turiştii au găsit repede cu ce să înlocuiască statul pe şezlong.

Un instructor i-a scos la dans direct pe nisip şi vreme de câteva minute bune, oamenii de pe plajă au repetat mişcările la unison. S-au respectat şi regulile de distanţare fizică.

A fost veselie mare pe plaja din Eforie, în ciuda vremii destul de capricioase. În acest weekend litoralul a fost sub avertizare de cod galben de vânt şi vreme rea, însă asta nu i-a impiedicat pe turişti să se simtă bine. Iar când razele soarelui şi-au făcut apariţia, au ieşit şi ei pe plajă. Au avut parte de o supriză. Un instructor de dans i-a invitat la o repriză de zumba direct pe nisip. Astfel că mai mult decât dans, oamenii au făcut mişcare.

Turist: “Mi se pare un lucru benefic când soarele nu ne ajută. Ne dă energia de care avem nevoie tuturor. “

Turist: “Nu le am cu dansul dar am încercat să ţin pasul. Foarte bine că sportul înseamnă sănătate şi avem nevoie de sănătate şi din păcate vremea nu ţine cu noi dar ne încălzim altfel.”

Turist: “Genial să facem mişcare să ardem din mâncarea pe care am mâncat- o. e formidabil chiar dacă vremea nu ţine cu noi. ”

Cel care le-a ghidat paşii este nimeni altul decat Iuri Brais, campion mondial, singurul moldovean care a făcut parte din lotul sovietic la dansuri sportive. Din 2002 s-a mutat la Constanţa, şi-a deschis o şcoală de dansuri iar în timpul liber oferă lecţii de zumba gratuite pe plajă turiştilor aflaţi în vacanţă.

Iuri Brais, instructor de zumba: ” Fac ce îmi place foarte mult. Transmit că este importantă mişcarea. Pentru imunitate este foarte bună mişcarea, trebuie să facem mişcare în loc de mic dejun, prânz şi cină.”

Pe tot parcursul şedinţei de zumba turiştii au respectat regulile şi-au păstrat distanţa fizică. Eforie a fost şi anul acesta destinaţia preferată a turiştilor familişti. Gradul de ocupare a fost de peste 90 la sută mai tot timpul iar plajele au fost sufocate de turişti. Puţini au fost cei care au mai ţinut cont de regulile de distanţare fizică şi mai mulţi agenţi economici din staţiune inclusiv operatori de plajă au fost sancţionaţi pe parcursul sezonului estival.

 

Continue Reading

Turism

Patronat: Hotelurile de la mare, ocupate în proporție de aproximativ 80% în primele zile din septembrie, mai mult de jumătate din turiști plătind cu vouchere de vacanță

Published

on

Voucherele de vacanță au salvat sezonul estival în acest an, mai mult de jumătate dintre turiștii veniți pe litoralul românesc, inclusiv în aceste prime zile din septembrie, făcând rezervări pe care le-au achitat cu tichete de vacanță emise anul trecut si a caror valabilitate a fost prelungita pana in luna mai 2021.

Fără cazările cu vouchere, hotelierii de pe litoral, care și așa au avut cu 30% mai puțini clienți decât anul trecut pe durata întregului sezon, ar fi intrat în colaps, potrivit unei analize a Organizației Patronale Mamaia-Constanța (O.P.M.CTA.), care solicită Guvernului să emită vouchere de vacanță și în acest an, pentru ca turiștii să-și permită să meargă în vacanțe interne și în 2021.

Până pe data de 15 iulie, anul acesta, hotelurile de pe întreg litoralul românesc atinseseră un grad mediu de ocupare de 37%, nereușind să-și acopere nici măcar costurile de funcționare, după ce în luna mai și în prima parte din iunie nu au putut primi turiști, pentru că nu fuseseră emise normele de funcționare, dar si din cauza bajbaielilor de comunicare din partea autoritatilor centrale. Trebuie reamintit ca agentii economici de pe litoral nu au avut nici un fel de predictibilitate sau scenariu disponibil, desi au solicitat pe toate caile oficiale sprijin in a pregati un mod de actiune pentru sezonul care se apropia. Prin comparație, anul trecut, pe data de 15 iulie, gradul mediu de ocupare pe litoral se ridica la 75%.

Ulterior, după data de 15 iulie, atunci când au aflat că va fi o cvasi-relaxare, românii au început să vină în număr mai mare pe litoral. Constatând că nu-și riscă sănătatea dacă vin la mare si ca proprietatile clasificate au implementat numeroase procedure de protective anti-COVID-19, turiștii au început să rezerve în număr mai mare pachete pentru sfârșitul lui iulie și începutul lui august.

“Într-adevăr, august a fost o lună bună, cu o scădere a numărului de turiști cu doar 10% comparativ cu anul trecut. Trendul ascendent a continuat și în luna septembrie, când am ajuns să fim egali cu luna septembrie a anului trecut ca grad de ocupare a hotelurilor deschise. Pentru că trebuie spus ca nu toate au rămas deschise, din pacate, sub presiunea financiara a primelor 3 luni. Acum, în aceste prime zile din septembrie, gradul de ocupare al hotelurilor funcționale de pe litoral este undeva la 80%”, a declarat d-nul Nicolae Bucovală, președintele O.P.M.CTA. si Prim-Vicepresedinte al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Cu toate acestea, pe litoral au venit în acest sezon cu 30% mai puțini turiști decât anul trecut, contrar celor declarate de ministrul Economiei, Virgil Popescu, care a afirmat că în această vară turismul intern a avut încasări mai mari decât anul trecut. De altfel, chiar și Institutul Național de Statistică a contrazis cu cifre clare declarația ministrului.

“Eu nu stiu daca ieșirea d-nului Virgil Popescu a fost intamplatoare. Poate că HORECA nu va mai ajunge sa acceseze mult laudatele si asteptatele granturi pe care ni le-a acordat Uniunea Europeana?” se intreaba presedintele Nicolae Bucovală.

Președintele O.P.M.CTA. a mai spus că, ținând cont de scăderea de 30% a gradului de ocupare de pe litoral din acest sezon, hotelurile nu au făcut profituri, în condițiile în care masurile si materialele necesare acoperirii standardelor de protectie anti-COVID-19 au generat costuri foarte mari, total neprevazute, la care s-au adaugat costurile cu forta de munca (INS a publicat statistica in care HORECA a crescut salariile in acest an cu o medie de 25%), iar undeva incepand cu perioada 10-15 iulie, majoritatea furnizorilor de marfuri pentru HORECA si-au scumpit preturile la multe produse, incercand o recuperare a pierderilor provocate de pandemie pe spinarea operatorilor, acelasi lucru fiind resimtit de industrie si din partea presatorilor de servicii.

“Există hoteluri, atât în sudul litoralului, cât și în Mamaia, care nu s-au deschis deloc în acest sezon, fie pentru că le-a fost teamă să deschidă, fie pentru că n-au avut resursele financiare să facă asta, IMM Invest devenind functional si alocand banii efectiv mult prea tarziu pentru deschiderile de pe litoral (perioada de pre-opening pentru a opera a fost aprilie-mai, cel tarziu iunie). Industria HORECA are nevoie în continuare de sprijin de la stat pentru a depasi efectele economice produse de pandemie, si pe care le vom simti in industrie puternic incepand cu aceasta iarna”, a mai spus Bucovală.

Din studiile O.P.M.CTA., mai mult de jumătate dintre turiștii care au venit în această vară pe litoral, inclusiv în luna septembrie, și-au achitat sejururile cu vouchere de vacanță emise anul trecut și care mai au valabilitate până în mai 2021.

“Voucherele au salvat turismul intern în acest sezon, pentru că în pandemie mulți români n-au mai avut bani, dar unii dintre ei rămăseseră cu vouchere de anul trecut. E nevoie ca statul să emită și anul acesta vouchere și așteptăm să se bugeteze acest lucru cât mai repede, pentru că deja pregătim sezonul 2021 și suntem într-o incertitudine totală, neștiind cum să ne facem caculele și pe baza căror estimări să lansăm pachetele early booking, atat noi cat si marii tour-operatori din piata care vand litoralul romanesc. Fara vouchere de vacanta, turismul intern va fi grav afectat in 2021, mult mai mult ca in acest an, luand in considerare si urmele lasate de pandemie in buget in anul acesta, faptul ca cea mai mare parte a agentilor economici si-au suspendat ratele bancare si le-au amanat pentru anul 2021, si realitatea ca bugetele romanilor sunt in aceeasi situatie!”, a mai spus Nicolae Bucovală.

Continue Reading

Turism

“Apele unite ale României”

Published

on

Turismul responsabil câştigă războiul cu pandemia în Delta Dunării. Aflat la cea de a 10 ediţie Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle, Romania Fest,  a fost înlocuit anul acesta, din cauza măsurilor restrictive cu o caravană cei drept mai restrânsă dar la fel de spectaculoasă şi chiar plină de surprize. Nu a mai existat un concurs ci o întâlnire a unor prieteni, iubitori de sport şi natură. Ca de obicei promotorul acestui eveniment a fost nimeni altul de cât marele Ivan Paţaichin.

Puţin înainte de ora prânzului, participanţii la caravană s-au strâns pe faleza din Tulcea. Cu toţii, pregătiţi pentru o nouă aventură pe canalele deltei. S-au echipat corespunzător, cu ambarcaţiuni, vâsle, corturi, alimente şi în cele din urmă organizatorii au dat startul primei etape a caravanei de aur “Apele unite ale României”.

Caravana se desfăşoară pe mai multe etape. Prima a avut o lungime de 30 de kilometri, de la Tulcea şi până pe canalul Litcov. Nu a fost deloc uşor. Deşi mercurul termometrelor urcă o dată cu trecerea fiecărei ore asta nu i-a împiedicat pe participanţi să îşi continue experienţa.

După mai bine de 5 ore, participanţii la caravană au ajuns la sosire. Unii obosiţi, alţii mai puţin însă cu toţii încântaţi de ceea ce văzuseră şi mai ales trăiseră în ultimele ore. Cot la cot cu ei a vâslit şi neobositul Ivan Patzaichin. Pentru el însă acest tip de întâlniri au un scop clar . Acela de a demonstra că şi în România se poate practica turismul responsabil făcut cu grijă faţă de natură şi respect faţă de biodiversitate.

Sosirea la primul punct de finish a adus însă şi primele surprize pentru participanţi. Aici îi aşteptau două lipovence, care le-au gătit o ciorbă de peşte aşa cum numai în deltă se face, după reţete tradiţionale. Totul pe acordurile muzicii ruseşti interpretate la acordeon de un localnic.

Obosiţi şi înfometaţi după o astfel de experienţă, partcipanţii la caravană au mâncat ciorbă pescărească pe nerăsuflate. Mai ales că le-a fost servită chiar de Ivan Patzaichin. Iar la final câteva femei dintr-o asociaţie culturală din zona deltei le-au oferit acestora un moment artistic  deosebit. La final, concurenţii şi-au întins corturile unde se vor odihni peste noapte iar astăzi vor porni într o nouă etapă. Deși în caravana de anul acesta a plecat un număr restrâns de persoane, aceasta intenţionează să atragă atenția publicului şi să pună accent pe responsabilitatea cetățenilor de a păstra curate apele, în beneficial lor și al generațiilor viitoare. Este o  lecție despre cum trebuie vizitată Delta Dunării şi ce poate oferi un astfel de traseu atât pentru participanți, cât și pentru telespectatori.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta