Connect with us

Diverse

Piaţa maşinilor electrice şi hibrid prinde contur | Modele accesibile pe piaţa din România

Published

on

Piaţa maşinilor electrice şi hibrid prinde contur în Europa. Românii par să fi înţeles şi ei avantajele unor astfel de autoturisme care nu sunt însă foarte ieftine. Iar cei care nu sunt totuşi dispuşi să opteze pentru o maşină electrică, au la dispoziţie autoturismele hibrid plug-in. Concret, le pot utiliza atât pe carburant, cât şi pe sistemul electric.

Cele mai avantajoase maşini hibrid plug-in disponibile la ora actuală în România

Volkswagen Passat GTE

Pentru familiştii convinşi, noul Passat GTE pare a fi alegerea ideală. Deşi producătorul german este gata să lanseze pe piaţă numai maşini electrice în viitorul apropiat, iată că nemţii vor miza în următorii ani şi pe această limuzina hibrid plug-in de clasă medie, care asigură o autonomie de cel mult 50 de kilometri. Preţul unui astfel de model ajunge la aproximativ 39.000 de euro.

BMW 225xe iPerformance

Un alt model de luat în seamă îndeosebi pentru românii ai căror familii sunt mai numeroase este propus de BMW. Concernul german a lansat în ultimii ani mai multe modele de maşini hibrid plug-in în ţara noastră, însă piesa de rezistenţă pare a fi modelul „iPerformance”. Echipat cu două motoare, la fel ca toate celelalte autoturisme BMW din gama sa, „225xe iPerformance” reuşeşte o performanţă notabilă în privinţa consumului de combustibil – 2 litri/100 km, iar autonomia asigurată de motorul electric este de aproximativ 40 de kilometri. Preţul pentru un asemenea model poate depăşi 36.000 de euro.

Volkswagen Golf GTE

Nemţii nu se dezmint! După un succes răsunător la nivel mondial al modelelor „Golf”, Volkswagen vrea să dea lovitura şi pe piaţa maşinilor hibrid. Deloc întâmplător, noul Golf GTE are cel mai mic consum dintre toate maşinile hibrid plug-in, respectiv 1,7 litri/100 km, iar autonomia este de aproximativ 50 de kilometri. Este ideal, aşadar, pentru drumurile de zi cu zi în oraş, iar bateria poate fi încărcată chiar şi la priza de acasă. Timpul de încărcare este relativ scăzut – puţin peste două ore. 36.000 de euro este preţul pentru noul Golf GTE.

Kia Niro

Iar dacă nu dispuneţi de un buget consistent pentru o maşină hibrid plug-in, Kia vine cu o alternativă de luat în calcul. „Niro” este, la ora actuală, cel mai ieftin autoturism hibrid plug-in disponibil în România. Cel mai vechi producător corean de maşini propune pentru modelul „Niro” un preţ de pornire de 24.000 de euro.

sursa foto: cleantechinca.com

Actualitate

În sprijinul persoanelor fără adăpost

Published

on

În condițiile în care temperaturile continuă să scadă, tot mai multe persoane fără adăpost se îndreaptă spre centrele sociale. În Constanța, Centrul permanent pentru persoanele fără adăpost “Sfânta Filofteia” poate găzdui 25 de persoane, cu respectarea măsurilor de distanțare fizică impuse de contextul actual.

Persoanele fără adăpost beneficiază de apă caldă, căldură, hrană și haine de schimb. Este obligatoriu ca oamenii să vină prin Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean Constanța cu fișă pe care să fie specificat apt pentru colectivitate, cu rezultatul negativ al testului rapid Covid -19 și să nu necesite îngrijire medicală.

Conform Regulamentul de organizare şi funcţionare beneficiarii serviciilor sociale acordate în adăpostul de noapte sunt:

– persoanele fără adăpost, cu domiciliul/reşedinţa înregistrată în actele de identitate pe raza municipiului Constanța, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: sunt persoane care nu au o locuinţă, trăiesc în stradă, spaţii publice, precum parcuri, scări de bloc, canale, imobile dezafectate sau nelocuite, care nu au acces imediat la o formă de locuire.

– persoanele fără adăpost, fără acte de identitate, identificate în evidenţele poliţiei locale, cu ultimul domiciliu/reşedinţa în municipiul Constanța.

– prin excepţie, persoane fără adăpost cu adresa de domiciliu în altă unitate administrativ-teritorială, identificate pe raza municipiului Constanța, pe perioada sezonul rece noiembrie – martie, în funcţie de locurile disponibile.

sursa foto: Primăria Constanța

Continue Reading

Actualitate

Astăzi este ziua lui … ,,Mulţumesc!”

Published

on

Începând din anul 1994, 11 ianuarie a devenit ziua internaţională a cuvântului ,,Mulţumesc” (International Thank You Day), care se sărbătoreşte întreaga săptămână, în mod oficial. Neoficial, am putea să-l celebrăm în fiecare zi, rostindu-l. Sunt medicii care susţin că, la auzul cuvântului ,,mulţumesc”, sporeşte secreţia de serotonină (hormonul fericirii).

,,Dumnezeu ţi-a dăruit 86.400 de secunde azi. Ai folosit vreuna pentru a spune Mulţumesc!?” – William A. Ward

În textele vechi, termenul „mulţumesc” era „multunesc”, adică mult-unire, expresie ce se referea nu numai la legătura dintre doi indivizi, ci şi la uniunea cu Dumnezeu. În limba rusă, „spasiba” înseamnă „spasi Bog”, adică „Domnul să te păzească!”. Despre „thank you”, se spune că ar deriva de la „think” (gândire), iar sensul ar fi „mă gândesc la tine, nu voi uita ce ai făcut”. În franceză, „merçi” provine de la „mercy”, care înseamnă compasiune sau graţie divină, la fel ca ,,grazie”(în italiană) sau „gracias”(în spaniolă).

În tehnica străveche de vindecare Ho’oponopono, „mulţumesc” are un rol esential. Procesul de vindecare are loc prin demersul de conştientizare în patru paşi, prin patru expresii şi cuvinte: „Îmi pare rău”, „Te rog să mă ierţi”, „Mulţumesc”, „Te iubesc”.

 

Continue Reading

Actualitate

Trei sferturi dintre gospodăriile din România au acces la internet

Published

on

Date relevate, scoase la iveală în urma ultimului raport al Institutului Național de Statistică. Trei din patru gospodării din România au acces la internet.

Potrivit INS, din totalul gospodăriilor din țara noastră, 78,2% aveau acces în 2020 la reţeaua de internet de acasă, ceea ce înseamnă o creștere de 2,5% față de anul anterior.

Conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (peste 8 din 9 gospodării au acces la internet de acasă), urmată de regiunile Vest (84,9%) şi Nord-Vest (81,9%). Cele mai mici ponderi sunt înregistrate de regiunile Sud-Est (72,4%), Nord-Est (73,6%) ṣi Sud-Muntenia (74,3%), se arată raportul INS.

Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 ani, proporţia celor care au folosit vreodată internetul a fost de 85,9%, în creştere cu 3,6 puncte procentuale faţă de anul anterior (85,9% faţă de 82,3%).

Dintre utilizatorii curenţi, 79,1% folosesc internetul cu frecvenţă zilnică sau aproape zilnică, în creṣtere cu 2,1 puncte procentuale faţă de anul anterior (79,1% faţă de 77,0%).

sursa foto: noi.md

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta