Connect with us

Actualitate

PELERINAJ PEDESTRU IAȘI-CONSTANȚA

Published

on

Cezar Elisei, tânărul temerar în vârstă de 38 de ani care în urmă cu 8 zile a pornit de la Iași, într-un pelerinaj pedestru indit, a ajuns la destinație. Mai exact la mânăstirea sfântul Casian din comuna constanteană Târgusor. Bărbatul a străbătut 410 kilometri, iar în tot acest timp a băut doar apă.  Prin aceasta călătorie fără precedent, Cezar Elisei a vrut să promoveze postul therapeutic, dar și o carte care abordează acest subiect, scrisă în urma unei expediții în Siberia.

 

Pe 19 iunie Cezar Elisei pornea într-un pelerinaj pe care nici el nu credea că îl va duce la bun sfârșit. Recunoaște că au fost zile în care picioarele îl dureau atât de tare încăt nu de puține ori a fost la un pas să renunțe. Și totuși, de fiecare dată găsea puterea necesară să se ridice  și să își continue misiunea.

 

Misiunea lui Cezar a fost cu atât mai grea cu cât în tot acest timp nu a consumat niciun fel de aliment. A băut doar apă. Înainte însă de a pleca la drum și-a făcut analizele medicale, iar rezultatele i-au dat încredere că va reuși să ajungă cu bine la finish. Chiar și pe parcursul pelerinajului, Cezar și-a verificat mai tot timpul starea de sănătate.

 

Motivul acestui demers inedit a constat  în promovarea postului terapeutic cu apă prin care există posibilitatea vindecării unor afecțiuni. Iar călătoria a venit după o altă experiență inedită pe care  Cezar a avut-o. Aceea de a merge în Siberia , unde a postit la o clinică de specialitate de lângă lacul Baikal.

 

După 8 zile de pelerinaj, timp în care s-a mai oprit doar câteva ore din când în când ca să se odihnească, Cezar Elisei a ajuns  la Mânăstirea Casian din comuna constanțeană Târgușor. Nu a ales întâmplator acest loc. Starețul mânăstirii este fratele preotului  de la mânăstirea Bucium, locul de unde a  plecat în pelerinaj.

„Temerarul” are la activ mai multe perioade de post doar cu apă, ultimul fiind cel mai lung, respectiv de 40 de zile în perioada martie-aprilie.  În urma experiențelor pe care le-a avut a luat naștere cartea  „Jurnalul unui post terapeutic de 40 de zile” pe care o va lansa în aceste zile. În călătoria sa, Cezar Elisei a purtat  tricouri cu mesaje diferite referitoare la puterea și beneficiile postului terapeutic.

Actualitate

Horia Constantinescu: „Am decis să mă retrag din PPU-SL”

Published

on

Horia Constantinescu și-a dat demisia din Partidul Puterii Umaniste (social-liberal). Acesta menționa faptul că „alianța Horia Constantinescu – PPU-SL a fost un pact încheiat punctual în vederea susținerii unei liste de consilieri locali, în Consiliul Local Municipal Constanța, obiectiv nerealizat, motiv pentru care am încetat activitatea politică din PPU-SL”.

Totodată Horia Constantinescu speră ca proiectul legislativ privind măsurile de încurajare a producătorilor români, să primească în continuare susținerea partidului din care a făcut parte.

Comisarul CJPC nu se va implica în alegerile parlamentare și va rămâne „acasă”, la Constanța acolo unde va continua împreună cu Asociația eTrezirea toate proiectele începute,  precum reabilitarea Parcului Palatului Copiilor, dar și noi inițiative.

Tot Horia Constantinescu, menționează în comunicatul de presă faptul că după alegerile locale din 27 septembrie, și-a reluat activitatea de la nivelul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, unde deține funcția de comisar șef adjunct.

Continue Reading

Actualitate

S-a deschis sezonul scoicilor

Published

on

Pe litoral  s-a încheiat sezonul estival și s-a deschis sezonul la scoici. Gătite la ceaun, la foc, direct pe malul mării. Delicatesele sunt de departe preferatele românilor, care vin la Constanța special pentru ele chiar și toamna sau iarna, iar dacă și  vremea este frumoasă, atunci cu siguranță o porție de scoici preparată la ceaun direct pe nisip și servită la doar câțiva pași de mare este o adevarată încântare pentru papile gustative ale gurmanzilor.

Cătălin s-a pregatit cum se cuvine. Și a mutat bucătăria restaurantului direct pe plajă. A adus lemne, le-a dat foc, a pus proţapul și ceaunul, iar când primii vizitatori au început să apară, a dat drumul la spectacol.

N-ai cum să reziști unui asemenea spectacol culinar fără să ți se facă poftă. Practic e imposibil să faci față aromelor mediteraneene care ies din ceaunul uriaș, care fierbe la foc domol. Midiile sunt un preparat aparent sofisticat, însă în realitate foarte ușor de gătit. Un răsfăț culinar de care te poți bucura rapid, pentru că nu durează mult până sunt gata.

Ideea bucătarului din nordul stațiunii Mamaia pare să aibă succes la clienți. Vremea a fost și ea frumoasă și cum fructele de mare n-au colesterol, se asortează perfect cu ideea de mișcare în aer liber. Preparatul a fost oferit din partea casei tuturor clienților aflați în acel moment pe terasa localului din Mamaia.

Meteorologii aduc și ei vești bune. La mijlocul săptămânii revin temperaturile de început de vară, iar în weekendul următor vom avea chiar și 22 de grade celsius. Adică o vreme ideală pentru o escapadă pe litoral și o cură de fructe de mare.

Continue Reading

Actualitate

Pompierul artist de la ISU Dobrogea

Published

on

Cine s-ar fi gândit că sensibilitatea se poate împleti perfect cu forța și lupta pentru viață? Romulus Pascaru, un pompier constănțean ne arată că acest lucru este posibil. Cele mai marcante experințe prin care a trecut le-a transformat, în timp, în artă: poezii, cântece, picturi și sculpturi. Romulus lucrează pe echipajul SMURD, dar și pe autospeciala de descarcerare, în cadrul ISU „Dobrogea”.

Romulus Pascaru are 40 de ani și este pompier din 2005. A trecut prin multe experiențe neplăcute, a văzut lucruri care cu greu pot fi suportate. Iar multe dintre tragediile care i-au trecut prin față le-a transformat în…artă. Moartea unui coleg l-a făcut să compună versurile acestei melodii Muzica, spune Romulus, îl ajută să își exprime bucuria, dar și tristețea și durerea.

Stările care îl încearcă nu le transpune numai în muzică. Pompierul constănțean mai scrie și poezii, pictează și sculptează. Versurile poeziei „Îngeri cu aripi de tablă”  au fost scrise în 2005, după primul eveniment tragic la care Romulus a luat parte și care l-a marcat. Iar de accidentul de acum 15 ani și de poezie, se leagă foarte strâns și pictura cu același nume. Din copilărie a fost atras de partea artistică. În clasa a 2-a, învățătoarea lui l-a îndemnat să scrie, impresionată fiind de o compunere de-a elevului Pascaru. Apoi au urmat picturile și sculpturile.

În ani, a strâns zeci de lucrări, fie că vorbim despre picturi sau sculpturi. ”Ana lui Manole” sau cea dedicată soției sale – sunt doar câteva dintre operele de artă cu care se mândrește. Colegii lui Romulus sunt mândri de colegul lui . Unii îl știu doar de câteva luni, alții însa sunt o a doua familie pentru el.

Pe lângă artă și familie, Romulus își dedică viața și meseriei de pompier. Lucrează atât pe echipajul SMURD, cât și pe autospeciala de descarcerare.

Romulus Pascaru își realizează creațiile acasă, alături de familie. Căminul său arată ca un adevărat atelier, unde se găsesc picturi sau sculpturi care mai de care mai impresionante. Romulus are trei copii și i-ar plăcea ca măcar unul să îi calce pe urme.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta