Connect with us

Cultura/Educatie

Pelerinaj artistic local! În prim plan, operele de la Muzeul din Topalu

Published

on

Începând cu luna august 2022, Muzeul de Artă Constanța vă propune un pelerinaj artistic pentru a descoperi tainele Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, secție a muzeului de artă constănțean. Acțiunea face parte din proiectul „Pași pe meleaguri artistice dobrogene”, al cărui scop îl reprezintă redescoperirea patrimoniului artistic dobrogean și va consta în aducerea minunatei colecții de la Topalu mai aproape de publicul iubitor de artă. În acest sens, în fiecare lună, pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă Constanța, va fi prezentată o lucrare din muzeu.
În comuna Topalu, situată pe malul Dunării, într-o zonă pitorească din județul Constanța, la doar 7 km de Cetatea Capidava, se găsește cel mai mare muzeu rural de artă din Europa – Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă”. Instituția găzduiește cea mai impresionantă colecție de artă din mediul rural românesc, formată din 228 de opere de pictură, grafică și sculptură, pe care doctorul Gheorghe Vintilă le-a donat comunității, în anul 1960. Muzeul este amenajat în casa părintească a răposatului medic – părinții acestuia fiind primii învățători ai comunei și cei care au construit și prima școală aici, pe care el a donat-o, cu toată colecția de lucrări de artă strânsă de-a lungul vieții, în memoria părinților, comunei sale natale. Lucrările aflate în colecție poartă semnături ale celor mai valoroși artiști din spațiul românesc, printre care Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Nicolae Dărăscu, Jean Alexandru Steriadi, Camil Ressu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han.
Nicolae Tonitza, „Cap de fetiță”
(13 aprilie 1886- 26 februarie 1940)
Ulei pe carton, 320 x 325 mm
Nicolae Tonitza începe în 1902, Școala de Arte Frumoase din Iași. În 1907 continuă studiile, la München. Călătorește în Franța și Italia. Lucrează un timp la Paris, în atelierul său din Montmartre. A zugrăvit, împreună cu alți colegi pictori, bisericile din Scorțeni, Bacău – 1904, Peoni, Vaslui – 1911, Netezești, Ilfov – 1914, biserica Mănăstirii Durău – 1935, biserica Sf. Gheorghe Nou din Constanța – 1931.
Tonitza a lucrat mult la Balcic și mai ales la Mangalia. Toate marile muzee ale țării, ca și numeroase colecții particulare dețin opere semnate de artist. (Florica Cruceru, „Catalogul Muzeului Dinu și Sevasta Vintilă Topalu – Repere Identitare”)
„Copiii [ne apar] cu fermecătoarea lor inexperienţă, cu armonioasa lor dezordine, cu înaripata lor nedisciplină, cu spaima lor pentru tot ce le este impus prin tradiţie şi autoritate şi cu pasiunea lor pentru tot ce este lumină, pentru tot ce este mişcare slobodă, graţie şi joc, pentru tot ce este bucurie a vieţii, pentru tot ce este dezinteresată înfrăţire cu semenii planetari sub egal milostiva sărutare a unui soare, pe care foarte mulţi dintre ei, curînd poate, nu-l vor mai vedea…
În nenumăratele şi atent îndelungatele mele incursiuni pe care le-am făcut ca pictor în minunata lume a copiilor, mi-a fost dat să întîlnesc copii în zdrenţe şi flămînzi, copii suferinzi trupeşte, dar al căror suflet proaspăt şi limpede răsfrîngea, ca un transparent şi pur izvor de munte, înalta frumeseţe senină a cerului.
Am cunoscut copii în straie scumpe, copii hrăniţi cu îmbelşugare şi rafinament, copii încurajaţi de permanente atenţii şi dezmierdări, copii perfect sănătoşi, dar în sufletul cărora, prematur cătrănit, dospeau dureri înăbuşite şi creşteau spăimîntătoare agonii” (Nicolae Tonitza, „Copilul – o problemă…”)

Cultura/Educatie

Copii, sunteți invitați din nou la teatru, în acest weekend! Vă așteaptă povestea lui Harap-Alb

Published

on

Copii, sunteți invitați din nou la teatru, în acest weekend. Harap-Alb, Spânul cel viclean, Sfânta Duminică, Împăratul Verde, dar și restul personajelor de poveste vă așteaptă să descoperiți basmul scris de Ion Creangă și pus în scenă de maestrul Lică Gherghilescu. Iar surprizele pentru publicul de toate vârstele nu se opresc aici. Urmează o nouă premieră la care actorii deja lucrează.

Pentru că știu că cei mici așteaptă cu sufletul la gură spectacolul Harap-Alb, actorii Teatrului pentru Copii și Tineret Căluțul de Mare, repetă de zor pe scenă și fac ultimele pregătiri pentru noua reprezentanție de duminică, de la ora 10.30. Povestea a prins atât de bine, încât locurile s-au ocupat rapid, anunță conducerea teatrului.

„HARAP-ALB”, deși nu se îndepărtează prea mult de la intriga inițială, prezintă într-o variantă modernă și plină de imaginație, drumul către maturizare al fiului de crai „cu educație aleasă” cu încercările și temerile prin care trece pentru a ajunge la final …. unde ca în orice poveste frumoasă, binele învinge răul.

Alături de Harap-Alb, copiii îi vor întâlni pe Spânul cel viclean, Sfânta Duminică, cea care este mereu alături de fiul de crai, Împăratul Verde, Fetele împăratului, Ursul, Cerbul, Pasărea măiastră, cea care apare în toate poveștile, pe ajutoarele de seamă ale prințului: Păsări-Lăți-Lungilă, Gerilă, Setilă, Ochilă și Flămânzilă, dar și pe Împărăteasa Roșie, cea mereu plictisită și fiica ei, care știe întotdeauna ce vrea. Regia artistică a spectacolului „Harap Alb” este realizată de maestrul Lică Gherghilescu.

”E o reluare a acestui spectacol pentru că avut o pauză destul de lungă, noi avem o paletă larga de spectacole, iar astfel de spectacole necesită repetitii, iar duminica se va juca acest spectacol foarte bine primit de public si actorii sunt in verva si abia asteapta sa joace. Invatamintele sunt cele arhicunoscute, binele invinge, moralitatea”, a declarat Lică Gherghilescu, regizor.

Iar surprizele pentru public nu se opresc aici. Din 4 aprilie, actorii încep repetițiile pentru un nou spectacol – Micul Prinț, premiera fiind anunțată pe 1 iunie, chiar de ziua copilului.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Câștigătorii celei de-a IV-a ediții a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”

Published

on

Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) a organizat luni, 25 martie 2024, cea de a IV-a ediție a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”, cu tema „Un vot pentru moderație”.

La competiție au participat 15 elevi de clasele a XI-a și a XII-a, de la opt licee din județele Constanța și Galați.

„Un vot pentru moderație înseamnă, în viziunea noastră, un act de curaj. Pentru că, știm, curajul nu e doar forță fizică. Curajul este și puterea de a rămâne echilibrat când este atât de uşor să te lași condus de emoţii negative. A fi moderat este greu când în jur este o revărsare de ură şi intoleranţă. A fi moderat este greu pentru că înseamnă, mai ales, să ai răbdare, să te informezi, să manifeşti spirit critic și luciditate în loc să te grăbeşti să etichetezi, să condamni, să pui la zid”, a precizat asist. univ. dr. Georgiana Țăranu, coordonatorul concursului.

Câștigătorii celei de-a IV-a ediții a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor” sunt:

  • Premiul I – Ioan Neacșu, coordonat de prof. Pagalea Irina, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța;
  • Premiul II – Alexandra-Maria Matei, coordonată de prof. Matache Mihaela, de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța;
  • Premiul III – Mario-Gabriel Busuioc, îndrumat de prof. Daniela Ștefan, de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța.

De asemenea, publicul prezent în sală a decis ca premiul de popularitate să îi fie acordat elevei Marisa-Viviana Stanciu, coordonată de prof. Lavinia Marcu, de la Liceul Internațional de Informatică din Constanța. Câștigătorii, participanții și profesorii coordonatori au fost recompensați prin intermediul unui grant oferit de Fundația „Nouă ne pasă”.

Concursul s-a desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și cu asociația studențească „Historipol”.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Cântecul privighetorii, la Teatrul pentru Copii și Tineret Căluțul de Mare

Published

on

Cântecul Privighetorii i-a fascinat încă o dată pe spectatorii de toate vârstele, care au luat parte la cea mai recentă premieră de pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”, spectacolul Privighetoarea, după Hans Christian Andersen, în regia lui Vitalie Drucec. Publicul are parte de o lecție deosebită, plină de culoare și sensibilitate, ce vorbește despre prietenia adevărată și iubirea necondiționată. Iar săptămâna aceasta este plină de reprezentații deosebite și pline de emoții.

Într-o atmosferă caldă, plină de culoare și sensibilitate, micii spectatori au urmărit cu sufletul la gură spectacolul Privighetoarea, a cărei premieră a avut loc recent pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” din Constanța. Povestea îi prinde pe toți în lumea magică a iluziei, populată cu împărați și oameni simpli, cu bufoni și oameni vicleni însetați de putere, ducându-și existența între mici bucurii și mari ambiții. Un tablou în fața căruia stai cu răsuflarea tăiată, ca mai apoi să fii absorbit și să te contopești cu personajele sale.

Privighetoarea reușește să îl impresioneze pe capriciosul Împărat al Chinei prin cântecul ei, prin noblețea sufletească și frumusețe dar și prin loialitate și înțelepciune, cântecul ei deosebit neputând fi comparat în nici un fel cu cel al Privighetorii mecanice, frumoasă și deosebită și ea, dar, din păcate ….artificială. Pe scenă, micuții i-au întâlnit pe Povestitor, Sfetnic, Moartea și pe Fetele de la Curte. Iar copiii au fost fascinați de poveste.

Iar săptămâna aceasta este plină de reprezentații deosebite și multe emoții.

”Este o săptămână foarte încărcată, 27 este ziua mondiala a teatrului cand vom primi spectactorii cu inca un spectacol privighetoarea, după amiaza vom juca un spectacol pentru tineret nuntă caut mire și mireasă, iar de joi încolo începem repetițiile pentru spectacolul Harap Alb care va avea loc duminică și tot duminică vom aniversa pe Nichita Stănescu cu un spectacol special de poezie și nu numai”, a declarat Aurel Palade, director Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” 

Accesul în sala de spectacole la momentul artistic dedicat lui Nichita Stănescu este gratuit, în măsura locurilor disponibile. Așadar, cu mic cu mare, sunteți invitați la teatrul Căluțul de Mare, iar biletele pentru restul reprezentațiilor pot fi achiziționate de la casieria instituției din strada Aristide Karatzali Nr.16.

Continue Reading

Actualitate

„Serbarea mamei creștine” – un spectacol emoționant organizat de Școala „Sfinții Martiri Brâncoveni”

Published

on

Într-o lume în continuă schimbare, unde valorile tradiționale sunt adesea lăsate în umbra progresului tehnologic, Școala „Sfinții Martiri Brâncoveni”, sub egida Fundației „Sfinții Martiri Brâncoveni”, reamintește comunității importanța relațiilor familiale și a rolului esențial al mamei în viața fiecăruia. Prin evenimentul „Serbarea mamei creștine”, școala își propune să scoată în evidență talentul și creativitatea elevilor săi, oferindu-le o platformă de exprimare a recunoștinței și a dragostei față de mame.

Manifestarea va avea loc marți, 26 martie 2024, de la ora 16:00, în sala de festivități a Grupului Școlar „C.A. Rosetti”.

Despre eveniment

Serbarea mamei creștine” este un tribut adus mamei, considerată „începutul tuturor începuturilor” după cum spunea poetul Grigore Vieru. Elevii vor avea ocazia să-și demonstreze talentul nativ și abilitățile dobândite, într-un cadru care promovează valorile creștine și legătura profundă dintre copii și părinți. Prin cântece, poezii, scenete și dansuri, participanții vor aduce un omagiu celei mai dragi ființe, mama.

Directorul Școlii „Sfinții Martiri Brâncoveni”, preotul Cezar Axinte, subliniază importanța acestui eveniment:

Educația pe care o promovăm depășește limitele cunoașterii academice, având ca scop formarea unor valori și principii solide în inimile elevilor noștri. Prin această serbare, dorim să întărim legătura dintre generații și să celebrăm una dintre cele mai sfinte relații, aceea dintre mamă și copil.Toți părinții, bunicii și prietenii sunt invitați să se alăture acestei sărbători emoționante și să fie mărturii ale talentului și dragostei copiilor lor.”.

Despre Școala „Sfinții Martiri Brâncoveni”

Având o viziune centrată pe oferirea unei educații creștine de calitate, Școala „Sfinții Martiri Brâncoveni” îmbină armonios dezvoltarea intelectuală și practică a elevilor cu formarea caracterului lor, pregătindu-i pentru provocările lumii moderne fără a pierde din vedere valorile fundamentale.

Pentru mai multe informații despre eveniment sau despre activitățile educaționale desfășurate de școală, vă rugăm să ne  contactați:, telefon: 0241.699149./Bd. 1 Mai, nr. 44, Constanța

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222