Connect with us

Actualitate

Paşapoartele se vor elibera în maxim 10 zile lucrătoare

Published

on

Din acest an, paşapoartele româneşti au design nou şi conţin elemente de siguranţă suplimentare care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. Datorită acestor noi elemente de siguranţă, documentele de călătorie româneşti vor fi printre cele mai sigure la nivel internaţional, fiind extrem de greu de contrafăcut.

Este important să ştiţi că:

  • nu trebuie să vă schimbaţi paşapoartele valabile pe care le aveţi;
  • costul paşaportului rămâne acelaşi;
  • puteţi utiliza platforma de programare online www.epasapoarte.ro, care este disponibilă pentru toate serviciile de paşapoarte din ţară;
  • valabilitatea paşaportului simplu electronic este de 10 ani, iar eliberarea acestuia se face în maxim 10 zile lucrătoare.

Au fost modificate şi condiţiile în care se poate obţine paşaportul simplu temporar care este valabil 12 luni. Acesta se eliberează, într-un termen ce nu poate depăşi 3 zile lucrătoare, doar în situaţii de urgenţă (de sănătate, familiale sau profesionale) justificate cu documente.

Documentele acceptate pentru motive de sănătate sunt cele emise de autorităţi medicale, care consemnează nevoia procurării unei medicaţii din străinătate sau necesitatea efectuării unui tratament, a unor investigaţii sau proceduri medicale.

Pentru motive familiale, solicitanţii pot să prezinte documente din care rezultă că o persoană din familie se află într-una din următoarele situaţii:
– necesitatea de a urma un tratament sau de a efectua investigaţii sau proceduri medicale în străinătate;
– stare de arest, proces judecătoresc, accident, deces, etc.

Justificarea motivelor profesionale se face cu documente emise de entităţi din ţară sau străinătate, care demonstrează necesitatea şi urgenţa deplasării solicitantului în afara ţării, în contextul exercitării atribuţiilor sale profesionale, participării la cursuri, conferinţe sau seminarii.

Aplicaţia on-line ,,status paşaport”, vă permite să vedeţi data exactă la care puteţi ridica paşaportul de la ghişeu. Link-ul către aplicaţie este disponibil pe platforma www.epasapoarte.ro, pe site-ul www.pasapoarte.mai.gov.ro şi pe site-urile instituţiilor prefectului, în pagina dedicată serviciilor de paşapoarte.

Sursa: MAI

 

Actualitate

Restricții și măsuri suplimentare, în Constanța

Published

on

Noi restricții și măsuri suplimentare luate de Primăria Constanța, pe fondul creșterii alarmante a numărului persoanelor confirmate cu virusul Covid-19. În perioada următoare, accesul în locurile de joacă va fi strict interzis. Totodată, reprezentanții municipalității anunță că suspendă distribuirea pubelelor destinate colectării deșeurilor reciclabile.

Constănțenii trebuie să știe că începând din această săptămână, accesul în locurile de joacă este interzis. Pentru a aduce la cunoștința cetățenilor măsura restricționării accesului în spațiile destinate celor mici, Direcția Generală Servicii Publice a montat la fiecare loc de joacă câte un panou de informare.

Totodată, această decizie, precum celelalte măsuri impuse de Comitetul Local pentru Situații de Urgență pentru această perioadă se află afișate la intrările în blocuri prin grija Primăriei Constanța și a asociațiilor de proprietari.

De asemenea, ținând cont că municipiul Constanța se află în carantină, a fost suspedat programul de distribuire a pubelelor destinate colectării deșeurilor reciclabile către locuitorii de la case. Acțiunea de distribuire a pubelelor va fi reluată după ridicarea măsurilor de carantinare a municipiului. Până în acest moment au fost distribuite pubele galbene către locuitorii de pe 630 din cele aproximativ 800 de străzi ale municipiului.

În contextul actual, reprezentanții Primăriei fac un apel către constănțeni și îi sfătuiesc să limiteze pe cât posibil deplasările și să respecte cu strictețe normele impuse în perioada de carantină.

Continue Reading

Actualitate

Vești bune pentru pacienții cu Sars Cov 2

Published

on

Vești bune pentru pacienții suspecți sau infectați cu Sars Cov 2. Spitalul Județean Constanța a anunțat faptul că își extinde serviciile medicale pentru acești pacienți.

Conducerea SCJU s-a întrunit de urgență acum câteva zile pentru a rezolva cu celeritate mai multe situații cauzate de creșterea numărului de pacienți infectați cu noul coronavirus. În acest sens s-a stabilit extinderea numărului de locuri dotate cu Oxigen pentru pacienții Covid înregistrați în UPU și aflați în așteptarea transferului către Spitalele COVID, s-a suplimentat numărul de paturi dotate cu oxigen prin mărirea numărului de concentratoare de oxigen achiziționate.

De asemenea, a fost crescută capacitatea de testare PCR, prin suplimentarea efectivului de lucru în cadrul Laboratorului de Biologie Moleculară și extinderea programului inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, cât și a fost aprobată amplasarea unei extensii modulare care va deservi Unitatea Primiri Urgențe și astfel va fi suplimentat numărul de locuri pentru pacienții suspecți COVID, aflați în așteptarea rezultatului PCR. Noua extensie este formată din 16 containere care vor fi racordate la utilități iar spațiul interior va fi amenajat și compartimentat conform normelor sanitare în vigoare, urmând să asigure 20-22 paturi.

 

Continue Reading

Actualitate

Se lărgesc plajele constănțene

Published

on

Sezonul estival 2020-2021 va debuta cu o plajă generoasă în stațiunea Mamaia. Se lucrează de zor la înnisipare, iar întregul proiect oferă un adevărat spectacol. Accesul  pe plajă este, însă, strict interzis din cauza utilajelor de mare tonaj și a fenomenului de nisip mișcător. Celelalte loturi de plajă care fac parte din proiect vor fi finalizate în 2023.

 

De câteva zile, în stațiunea Mamaia a început înnisiparea propriu-zisă. Se muncește fără întrerupere la lățirea porțiunilor de nisip. Frontul înaintează cu 50 de metri liniari în fiecare zi, spun experții. Ceea ce înseamnă undeva la 7 kilometri. Pentru ca proiectul să decurgă fără probleme, totul este atent supravegheat, iar lucrările se desfășoară cu cele mai bune echipamente. De pildă, draga refulantă care preia nisipul de pe fundul Mării Negre și îl pompează pe plajă este una dintre cele mai performante din lume.

 

Zona avea nevoie urgentă de înnisipare, mai spun specialiștii. Este un proces în urma căruia, timp de cel puțin 50 de ani de la finalizare, nu vor mai fi probleme cu eroziunea. Plaja va ajunge la o cotă plus 3 față de nivelul mării, iar experții garantează că turiștii și localnicii vor avea parte de tot confortul.

 

Celelalte loturi, 10 la număr, ar urma să fie finalizate până la sfârșitul anului 2023. Pe de altă parte, chiar dacă fenomenul de înnisipare este spectaculos și nu sunt puțini cei care și-ar dori să vadă cum decurg lucrările, accesul pe plajă, în acestă perioadă, este strict interzis, din cauza utilajelor de mare tonaj și a fenomenul de nisip mișcător, ce apare ca urmare a amestecului de nisip și apă. Lucrările au loc în cadrul proiectului „Reducerea eroziunii costiere”, faza a doua, iar costurile proiectului, cofinnațat de Uniunea Europeană, depășesc 752 de milioane de euro.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2020 CityPressConstanta