Connect with us

Cultura/Educatie

Participare record și premii consistente pentru liceeni la Sesiunea de comunicări științifice “Noi și Economia”

Published

on

Facultatea de Știinţe Economice din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa a organizat, recent, cea de-a IX-a ediţie a Sesiunii de comunicări științifice pentru elevi – “Noi și Economia”.

Potrivit lect. univ. dr. Gabriela Gheorghiu, prodecan al FSE, actuala ediție a sesiunii de comunicări științifice a fost organizată pe două secțiuni, sub forma unui concurs de eseuri, respectiv de planuri de afaceri, comisiile de jurizare fiind alcătuite din câte trei cadre didactice titulare de la FSE și un reprezentant al sponsorilor concursului (Banca Comercială Română și Kaufland România).

“Competiția a reprezentat un nou prilej pentru liceenii participanți să se remarce prin atenția pe care o acordă unor subiecte de actualitate din domeniul economic și preocuparea pentru activitatea de cercetare științifică în documentarea temelor abordate. La ediția de anul acesta s-au înscris 98 de elevi coordonați de către 21 cadre didactice, de la 11 licee din județul Constanța și cele limitrofe.”, declară GABRIELA GHEORGHIU, prodecan al FSE

Conform regulamentului, cele mai documentate eseuri și cele mai viabile planuri de afaceri au fost recompensate cu reduceri la taxa de școlarizare aferentă primului an de studii universitare de licență pentru viitorii studenți ai Facultății de Științe Economice (100% reducere – Premiul I, 50% reducere – Premiul II, 30% reducere – Premiul III și 15% reducere – Mențiune) și cu vouchere valorice oferite de Kaufland România, în valoare de 250 lei pentru fiecare din cele trei premii, inclusiv o mențiune.

Cultura/Educatie

Workshop de tehnici mixte, la Muzeul de Artă Constanța, cu prilejul Zilei Mondiale a Artei

Published

on

Cu prilejul Zilei Mondiale a Artei, sărbătorită anual pe data de 15 Aprilie, Muzeul de Artă din Constanța găzduiește, în zilele de 13 și 14 Aprilie un Workshop de tehnici mixte susținut de Cuciuc Romanescu Laura Sînziana, conf.univ.dr. la Facultatea de Arte, Universitatea Ovidius din Constanța, cu participarea cadrelor didactice, a studenților și masteranzilor din cadrul specializăriulor Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, Educația Vizuală prin Studiul Peisajului și Figurii și Studii Interdisciplinare în Artele Vizuale.
În limbaj plastic, putem vorbi de Tehnici Mixte atunci când lucrăm cu cel puțin două tipuri diferite de media într-o lucrare. Spre exemplu, acesta ar putea fi acuarelă și creion, sau acrilice și creion sau acrilice și pix și colaj sau toate acestea împreună pe o pânză sau pe hârtie sau orice alt suport. Explorarea tehnicilor mixte este o modalitate de a experimenta și de a vă elibera de grija de a încerca să faceți lucrurile într-un anumit mod încercând tipurile diferite de materiale și medii și lasându-vă doar creativitatea să lucreze.
În cadrul acestui atelier simplu, participanții vor fi îndemnați să se conecteze cu creativitatea lor, scopul acestei intervenții plastice fiind de a invita un pic de aleatoriu și haos în procesul de creație artistică, ca o modalitate de a deschide și de a declanșa idei noi lăsând deoparte temerile de a face greșeli, îmbrățișând surprizele care apar din renunțarea la puțin control, jucându-se și, de ce nu, reconectându-se cu copilul interior. Participanții sunt invitați să experimenteze cu o varietate de medii, grafit, guașă, acuarelă, creioane colorate, markere, vopsea acrilică, în combinație cu diferite tipuri de suprafețe, aceasta din urmă influențând în mod direct semnul plastic obținut. Mulți artiști diferiți au folosit media mixtă, cum ar fi Degas, Romare Bearden, Jasper John, Jim Dine, Rauschenberg, și aici numim doar câțiva dintre aceștia.
Scopul plastic nu este acela de a obține rezultate sau proiecte finalizate, spațiul fiind deschis pentru a descoperi și experimenta fără teama de a face greșeli, descoperind astfel propriul limbaj vizual. Folosind o varietate de materiale de bază, semnele neintenționate și accidentele creative deschid o poartă spre frumusețea imperfecțiunilor scoțându-ne astfel din zona de confort. Combinațiile sunt nesfârșite, dar ideea de bază este combinarea și stratificarea materialelor pentru a obține rezultate unice.
Workshopul de Tehnici Mixte se va desfașura în intervalul orar 10.00-12.00, în datele specificate mai sus, termenii şi condiţiile vizitării publicului supunându-se regulamentului instituţiei.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Spectacolul ”Hangița”, pus în scenă de viitorii actori, absolvenți ai Facultății de Arte

Published

on

Astăzi, 05 aprilie 2024, ora 19.30, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” are loc premiera spectacolului „HANGIȚA”, aparținând lui Carlo Goldoni, spectacol de licență al anului III Arta actorului, din cadrul Facultății de Arte, Universitatea „Ovidius” din Constanța, clasa Profesor univ. dr. Lică Gherghilescu, Lector univ. dr. Clara Ghiuvelechian, Asistent univ. dr. Dana Dumitrescu.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Duc tradiția mai departe! Elevii școlii Jean Bart au încondeiat ouă de Paște

Published

on

Încondeiatul ouălor este o tradiție străveche și ocupă un loc deosebit de important în arta populară românească. Modele din Bucovina, Suceava, dar și din alte părți ale României s-au regăsit pe ouălele realizate de mai mulți elevii de la o școală din Constanța. Cu ajutorul profesoarei lor de religie, adolescenții au avut ocazia să învețe tehnicile păstrate și transmise din moși strămoși, iar acum și-au demonstrate talentul în cadrul unui concurs care are ca scop păstrarea obiceiurilor, tradițiilor, datinilor și meșteșugurilor populare românești.

La 14 ani, Petruța a dezvoltat o pasiune pentru încondeiatul ouălor de Paște. A învățat acest meșteșug străvechi de la profesoara ei de religie, iar pasiunea pentru tradițiile și obiceiurile noastre vine din familie. Când era tânără mama ei, care este din Suceava, țesea la război, iar Petruța își dorește să ducă tradițiile mai departe.

”Cu timpul am prins și dexteritate. De ce ai nevoie ca să-ți iasă perfect un ou încondeiat? De răbdare și din punctul meu de vedere si de un pic de talent și de un ochi geometrizat. Cu ce începi tu de obicei? Spre exemplku acum am început să fac acest model și am început cu liniiile paralele si dupa corpurile principale reprezentate de cruce si dupa detaliile”, a declarat Petruța – elevă 

Ca Petruța, și alți elevi au făcut o demonstrație a îndemânării și talentului lor, înfrumusețând coaja ouălor cu motive specifice – forme geometrice sau florale, cât și motive religioase, iar creațiile lor vor fi reunite într-o frumoasă expoziție dedicată sfintelor sărbători pascale.

”De când ai învățat să încondeiezi ouă? De aproape 2, 3 ani și ți s-a părut greu? Da mi s-a părut greu dar cu timpul am exersat si au inceput sa mi iasa din ce in cem ai frumoase. Prima oara il golim, apoi putem sa facem un mic desen, si il bagam in culori si tot asa.!”,

”M-am apucat în clasa a 5 și acest concurs pe mine ma dezvolta deoarece inveti lucruri noi si iti faci prieteni noi”,a declarat Denisa, elevă

Ouăle încondeiate sunt vedetele de pe masa de Paște. Iar elevii care au vrut să învețe tehnicile păstrate și transmise din moși strămoși au avut ocazia să participe la un atelier pe această temă, în cadrul concursului județean „Tradiții Dobrogene”, ajuns la cea de-a doua ediție, organizat de Centrul Cultural Județean Constanța ”Teodor T. Burada”, în parteneriat cu Școala Gimnazială nr.18 ”Jean Bart”. Cea care îi ghidează pe copii în cadrul proiectului este profesoara de religie Mariana Momciu. Dascălul a învățat meșteșugul în urmă cu 20 de ani.

”Am observat că un copil care are talente artistice își dezvoltă în timp abilități în funcție de plăcerea proprie și conjunctură. Eu încondeiez ouă de 24 de ani si am gasit disponibilitatea la părinti ca si copii sa faca in timpul liber. Nu lucram foarte mult, numai in perioada asta inainte de Pasti. +  motivele sunt reprezentate de activitatile de la sat, pentru ca gasim reprezentata groapa, sapa, pasari, cocosul de exemplu, gasim crucea, dar cele mai vechi sunt cele legate de muncile campului si activitatile omului”, a declarat prof. Mariana Momciu – profesor coordonato

Oul are o simbolistică bogată, iar culorile folosite sunt: albul – simbol al purității, roșul – semnifică viața, albastrul – culoarea cerului și a apei, negru – fertilitatea, galben – reprezintă lumina Soarelui și aurul, iar liniile pictate pe ouă simbolizează eternitatea. Proiectului cultural-artistic „Tradiții Dobrogene” se bazează pe activități culturale realizate cu elevii, și are ca scop dezvoltarea abilităților de descoperire, păstrare dar și transmitere a obiceiurilor, tradițiilor, datinilor și meșteșugurilor populare românești, către generațiile viitoare.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Competiţia de comunicare pentru tineri cercetători, „Games of Science 2024”, la UOC

Published

on

La Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) are loc, în perioada 4 – 5 aprilie 2024, competiția „Games of Science”, care promovează știința pe înțelesul tuturor și care oferă acces tinerilor cercetători la training-uri de comunicare publică și la o comunitate de oameni de știință și susținători ai științei din toate domeniile.

Anul acesta, Universitatea Ovidius din Constanța, prin Institutul Studiilor Doctorale (ISD), se alătură celorlalte șase universități din țară care promovează comunicarea științei pe înțelesul comunității: Universitatea din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Universitatea de Vest din Timișoara.

„La formarea de la Constanța participă 18 masteranzi și doctoranzi din facultățile și școlile doctorale din universitate. Juriul « Games of Science », care se va reuni la universitatea noastră în seara zilei de 5 aprilie pentru a-i desemna pe cei doi participanți la finala națională de la București, este format din oameni de știință, experți locali și regionali, reprezentanți ai universității, comunicatori de știință și susținători ai comunicării științei din multiple domenii”, precizează prof. univ. dr. habil. Monica Vlad, directorul ISD din cadrul UOC.

Competiția „Games of Science” are opt sesiuni locale, urmate de o finală naţională care va avea loc în luna mai, la București. Pe parcursul training-ului, participanții descoperă împreună cum pot explica pe scurt și clar idei și procese complexe. Concursul „Games of Science” este un format original, elaborat de Ada Roseti, și are scopul de a-i familiariza pe tinerii cercetători cu prezentările publice pe durate scurte, de la 15 secunde la 3 minute.

Proiectul este deschis studenților, masteranzilor şi doctoranzilor români, precum și cercetătorilor, cadrelor didactice și altor tineri specialiști care lucrează în instituții de învățământ și cercetare sau în alte organizații cu profil științific.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 CityPressConstanta || citytvconstanta@gmail.com || 075.888.2222